97169 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Drumuri prin satele dâmbovițene

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
07.10.2019
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
50.0 %
  
Nici nemulțumit, nici mulțumit
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
5.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul NU ar recomanda această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Ruine în județul Dâmbovița – Văcărești (II)


Urmare de aici

Urmaşilor mei Văcăreşti!
Las vouă moştenire:
Creşterea limbei româneşti
Ş-a patriei cinstire.

(Ienăchiță Văcărescu, „Testament literar”)

Toamna debutează cu o vreme caldă. Schimbăm județul, trecem din Transilvania în Muntenia și vorbim tot despre un obiectiv aflat în ruină. Monumentele suferinde pe care le-am descoperit în fiecare an ar putea constitui subiectul unui serial; multe din ele sunt semnalate pe bloguri, site-uri personale ori rețelele de socializare ale pasionaților de cultură, de istorie și spiritualitate. Din această serie a monumentelor aflate în ruină se încadrează și conacul Văcăreștilor din localitatea omonimă.

După un popas de masă la Hanul Dragodana (vezi impresii), un loc „întemeiat” de Charles de Gaulle și Nicolae Ceaușescu lângă orașul Găești, am continuat pe DN 72 către Târgoviște. Cu aproximativ 1 km înainte de a ajunge la centura municipiului capitală de județ am virat la dreapta pe DJ 721 spre localitatea Văcărești.

În apropierea centrului administrativ al comunei vedem un parc cu latura de 200 m, spațiul verde care ascunde ruinele Curții Văcăreștilor, atât parcul, cât și vestigiile fiind clasate drept monumente istorice de categorie A. Nici un element indicator sau panou informativ nu ne arată că suntem în preajma unor importante vestigii istorice.

Ce s-a identificat în Parcul Văcăreștilor în urma cercetărilor arheologice? Un ansamblu boieresc complet care a fost îmbunătățit continuu de-a lungul secolelor: reședința inițială (sfârșitul anilor 1500), casa nouă (sfârșitul anilor 1600), biserica (în același timp cu casa nouă, sfârșitul anilor 1600), capela și casa din a doua jumătate a veacului al XIX-lea. Ce am reușit să mai găsesc pe teren în toamna lui 2019? Umblând printre copaci, arbuști și tot felul de scaieți am găsit beciul casei de la 1698 și ruinele capelei de la 1868.

Familia Văcărescu

E foarte greu să scrii despre o familie de cărturari și oameni politici care au influențat viața culturală și politică a Țării Românești pe parcursul a mai multor generații. Scriitorul târgoviștean Victor Petrescu îi numea „Văcăreștii, o dinastie poetică”.

Țara Făgărașului, o formațiune politico-administrativă situată în Transilvania, a contribuit încă din secolul al XIII-lea la edificarea statului medieval românesc de la S de Carpați prin oameni de neam bun. Astfel există ipoteze precum că și familia Văcăreștilor a venit de peste munți – familia Făgăreștilor, cu origini voievodale și legături cu întemeietorul Țării Românești, Negru Vodă Descălecătorul. Un anume Neagoe Văcărescu coboară de la Câmpulung spre ținuturile dâmbovițene întărindu-i-se prin hrisov domnesc mai multe sate, printre care se numără și Văcărești. E mai mult o legendă decât adevăr istoric, dar în multe cazuri legendele poartă în ele un sâmbure de adevăr.

Boierii Văcărești ocupă funcții importante în Divanul Domnesc începând cu veacul al XVII-lea, de exemplu Pătrașcu Văcărescu, ajuns mare ban al Craiovei în vremea Mihai Viteazu și participă la campaniile militare ale domnului. Alt exemplu este spătarul Negoiță Văcărescu trimis de domnul Șerban Cantacuzino la Istanbul drept reprezentant diplomatic și ucis într-un final de turci pentru credința lui („cu hainele pecetluite pe dânsul cu plumb topit”). Ianache Văcărescu, fiul lui Negoiță, mărește zestrea patrimonială a familiei și urcă până la rangul de mare agă. Domnul Constantin Brâncoveanu îl numește capuchehaie la Constantinopol (ambasador). Ianache Văcărescu este cel care construiește casă nouă pe moșia Văcărești, precum și biserica cu hramul „Sf. Nicolae”. În 1714 sfârșește tragic la Constantinopol, alături de familia lui Constantin Brâncoveanu.

Cronologic putem vorbi despre Ienăchiță Văcărescu, nepot al lui Ianache, cunoscut om de litere, istoric și diplomat. Alexandru Ipsilanti îl trimite pe eruditul boier la Viena, și îl însărcinează să redacteze o schiţă pentru condica civilă a Ţării Româneşti, „Pravilniceasca condică a domnului Alexandru Ioan Ipsilant-voievod“, tipărită în greacă şi în română în 1780. Scrie și tipărește prima gramatică a limbii românești – „Observații sau Băgări de seamă asupra regulelor și orânduelelor gramaticii românești adunate și alcătuite acum întâiu de dumnealui Ianache Văcărescul... ”, la Râmnic în 1787. Din punct de vedere istoric este important manuscrisul care prezintă „Istoria othomanicească (1788-1794) ”, publicat abia la 1863. Tot sub formă de manuscris au rămas un Dicţionar român-german şi german-român, un Dicţionar româno-turc şi turco-român și mai multe poezii. La moartea sa cineva îl numea „mare stâlp al Țării Românești”.

Tot în domeniul literar se încadrează și Iancu Văcărescu, nepotul lui Ienăchiță Văcărescu, sprijinitor al mișcării conduse de slugerul Tudor Vladimirescu, implicat în dezvoltarea teatrului și școlii românești, precursor al lui Vasile Alecsandri prin poeziile sale. Fratele său, diplomatul Ioan Văcărescu este tatăl Elenei Văcărescu, scriitoare, diplomat și prima femeie devenită membră de onoare a Academiei Române (radioromaniacultural.ro/p ... egele-ferdinand).

Curtea boierească de la Văcărești

Vechile documente ale moșiei Văcărești consemnează referindu-se la familia Văcărescu: „fost-au a lor bătrână şi dreaptă moşie de la moşii şi strămoşii (lor), încă de la descălecarea ţării”. Pătrașcu Văcărescu, ajuns mare ban al Craiovei în vremea lui Mihai Viteazul, este boierul care construiește prima clădire-locuință boierească cunoscută de istorici în satul Văcărești.

Reședința boierească este edificată în jurul anului 1598 respectând arhitectura secolului al XVI-lea. Casa era situată pe un bot de deal, o terasă înaltă din preajma râului Dâmbovița, cu o frumoasă priveliște spre valea mănoasă a râului. Construcția avea un singur cat, un parter înalt așezat pe o pivniță încăpătoare. În această casă s-a născut și a copilărit Ianache Văcărescu, sfetnicul domnului Constantin Brâncoveanu. El va clădi în 1698 o nouă casă boierească pe latura de nord a curții, un pic mai mare, dar cu același plan simplu: pivniță, parter înalt, foișor cu scară de acces. De asemenea, este și ctitorul bisericii de curte având hramul „Sf. Nicolae”.

Cutremurul din 1838 v-a pune la pământ conacul brâncovenesc și biserica. Ioan Văcărescu reconstruiește la 1868 casa în stil modern, neoclasic, utilizând coloanele de la vechea reședință. În același timp se reface biserica, dar la dimensiuni mai mici, doar o capelă care include naosul fostului edificiu religios. Din păcate și această reședință va dispărea în 1955 într-un puternic incendiu, iar capela cade în ruină.

Ce am mai putut vedea la Curtea Văcăreștilor din satul Văcărești?

Am identificat rapid parcul de lângă primărie, loc unde am parcat și autoturismul. Pentru a ne convinge că suntem acolo unde trebuie am întrebat câteva bătrâne care stăteau pe bancă în fața unei curți și am avut astfel confirmarea pozitivă. Parcul Văcăreștilor are aproape 6 hectare, e opera unor peisagiști francezi și impresionează prin arborii seculari. Spațiul verde e înconjurat de un gard de sârmă, poartă de acces nu mai există, câteva poteci îl străbat în diferite direcții.

Zidurile capelei sunt cele care se ițesc dintre copaci și îți amintesc că în acest loc a fost „ceva”. Mă îndrept pe poteca din dreapta căutând cu privirea urme de ziduri printre arbuști și buruiene în alte; se aud lătrături de câini ceea ce mă face să pun mâna pe o jordie solidă. Nu descoper nimic până în apropiere de locuințele din lateral, astfel că mă întorc la intersecția potecilor și o iau în cealaltă direcție. Cu ochii la arborii înalți ajung rapid la marginea terasei de unde se deschide valea râului Dâmbovița.

În apropiere zăresc o ridicătură de teren acoperită de arbuști și scaieți, mă gândesc că acolo ar putea fi pivnițele și „înot” printre plante. Nu vreau să vă spun ce aveam pe pantaloni, ciorapi, în/și pe adidași – scaieți de toate felurile. Dar, victorieee!!! Printre crengi și frunze zăresc bucăți de zid de cărămidă și chiar o gaură de acces (fostă fereastră). Ies din hățiș și ocolesc pe altă latură movila de pământ descoperind calea de acces în pivniță. M-am strecurat printre crengi înțepătoare, am coborât printre gunoaie și rămășițe de haine, pe sfărmâturi de cărămidă în adâncurile reședinței Văcăreștilor.

Bănuiesc (privind comparativ câteva fotografii de pe Internet) că e vorba de pivnița casei de la 1598. Un picior de zidărie central sprijină bolți de cărămidă semicirculare. E impresionantă rezistența construcției medievale și ingeniozitatea meșterilor din acele vremuri. Observ în lumina difuză câteva nișe în pereții de cărămidă, cele două compartimente ale pivniței sunt luminate de câteva ferestre aflate la nivelul solului, în dreptul uneia se mai păstrează un ancadrament pătrat de piatră cu motive vegetale. Captez imagini, dar din cauza luminii nu sunt strălucite, totuși ne putem face o idee despre construcție. Seamănă mult cu pivnițele văzute la Conacul Pană Filipescu din Filipeștii de Târg (vezi impresii), cu cea de la Conacul Golescu din Golești (vezi impresii) și cea de la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi (vezi impresii).

Mă întorc spre capelă, ruine care mai păstrează (încă) un element valoros: pisania bisericii „Sf. Nicolae” de la 1698. Eu sunt de părere că trebuia mutată undeva la muzeu, oricând se poate prăbuși și sparge, nu mai spun că deja intemperiile au șters câteva fragmente de text. Slovele ne vorbesc despre» ... aciastă sfântă şi dumnezeiască beserică de aici de (...) moşia moşilor strămoşilor din pajişte s-au zidit de robul lui Dumnezeu Ianache Văcărescu vel agă împreună cu jupăneasa lui Stanca şi cu fiii lui Maria, Constantin, Ilinca, Ioanu... , zidire săvârșită într-un singur an.

Capela are un pic pridvor sprijinit pe patru coloane pătrate încheiate cu capiteluri ornamentate, după care urmează o singură încăpere hexagonală cu zidurile parțial prăbușite. Se mai pot vedea nișe, urme de tencuială și fragmente din ornamentația simplă a fațadelor.

 

Concluzii. Nu recomand acest obiectiv deoarece totul plânge la Văcărești. Vatra boierilor cărturari e părăsită, autoritățile de tot felul purtând un război neîncetat cu Academia Română, instituția care a primit prin testament acest loc de la Elena Văcărescu. Probabil că niște planuri bine gândite ar valorifica eficient ruinele pivnițelor și ale capelei, parcul ar fi reabilitat, Văcăreștiul și-ar recăpăta strălucirea de altădată. Până atunci: Astăzi, puternicii zilei, în taifale, se aleargă bezmetici, cu iataganele scoase, ocărându-se cu imputăciuni şi fără ipolipsis (stimă, considerație), deșteptând poporul din tihna chitirii sale – scria Ienăchiță Văcărescu în veacul al XVIII-lea.

---
Impresii încărcate de tata123 in 07.10.2019 15:53:50

Validat / Publicat: 07.10.19 16:31:26


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 221


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  48800 PMA (din 36 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[07.10.19 17:02:36]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[07.10.19 21:04:23]
» mesaj pers

   Câtă indolență și nepăsare, chiar și din partea Academiei Române! O așa mare personalitate și poet și scriitor, și istoric și poliglot lăsat în uitare, în paragină... Revoltător! Jaf, totul e un jaf!

   Noroc cu ”scormonitori” ca tine, aflăm de vechiul conac, de pivnițele zidite și mai câte.

   Merci! Eu una, sunt foarte revoltată, dar d' aia nu mai pot autoritățile, că lumea strigă!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- tata123
[08.10.19 10:10:08]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Ițele sunt încurcate, probabil că interesele sunt mari (adevarul.ro/locale/targov ... 2ba0/index.html).

   Mă gândesc că acele pivnițe medievale ar putea fi curățate și amenajate drept muzeu dedicat cărturarilor din familia Văcăreștilor, parcul transpus într-un spațiu verde de relaxare și plimbare, capela refăcută (în timpurile bune avea icoane pictate de Gheorghe Tattarescu).

   Mulțumesc pentru ecou.

   @webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.10.19 19:23:13]
» mesaj pers

   O explorare aventuroasă și pasionantă prin savana valahă!

   Foarte interesant a rămas în picioare pridvorul, și mai ales pisania, pesemne ajută faptul că e o singură bucată de piatră.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2019] Parcul Văcăreștilor - satul Văcărești, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114367">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114367"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114367">Şterge vot</a></div><span id="v91114367" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114367)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114367Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114367MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2019] Parcul Văcăreștilor - satul Văcărești, Dâmbovița.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [SEP-2019] Prin Parcul Văcăreștilor. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114368">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114368"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114368">Şterge vot</a></div><span id="v91114368" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114368)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114368Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114368MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [SEP-2019] Prin Parcul Văcăreștilor.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [SEP-2019] Un arbore maiestuos în Parcul Văcăreștilor. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114369">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114369"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114369">Şterge vot</a></div><span id="v91114369" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114369)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114369Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114369MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [SEP-2019] Un arbore maiestuos în Parcul Văcăreștilor.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [SEP-2019] Vederea spre valea râului Dâmbovița; curtea boierească se află pe o terasă înaltă. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114370">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114370"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114370">Şterge vot</a></div><span id="v91114370" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114370)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114370Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114370MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2019] Vederea spre valea râului Dâmbovița; curtea boierească se află pe o terasă înaltă.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [SEP-2019] Izlaz pe valea râului Dâmbovița - vedere din Curtea Văcăreștilor. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114371">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114371"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114371">Şterge vot</a></div><span id="v91114371" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114371)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114371Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114371MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2019] Izlaz pe valea râului Dâmbovița - vedere din Curtea Văcăreștilor.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [SEP-2019] Vegetație densă în perimetrul Parcului Văcăreștilor. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114373">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114373"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114373">Şterge vot</a></div><span id="v91114373" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114373)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114373Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114373MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [SEP-2019] Vegetație densă în perimetrul Parcului Văcăreștilor.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [SEP-2019] Primele cărămizi zărite prin hățișuri - Văcărești, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114375">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114375"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114375">Şterge vot</a></div><span id="v91114375" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114375)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114375Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114375MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2019] Primele cărămizi zărite prin hățișuri - Văcărești, Dâmbovița.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [SEP-2019] Am descoperit o intrare în pivnițele casei boierești. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114376">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114376"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114376">Şterge vot</a></div><span id="v91114376" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114376)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114376Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114376MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [SEP-2019] Am descoperit o intrare în pivnițele casei boierești.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [SEP-2019] Pivnițe, stâlp central - Curtea Văcăreștilor, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114377">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114377"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114377">Şterge vot</a></div><span id="v91114377" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114377)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114377Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114377MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [SEP-2019] Pivnițe, stâlp central - Curtea Văcăreștilor, Dâmbovița.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [SEP-2019] Pivnițe, compartiment - Curtea Văcăreștilor, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114378">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114378"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114378">Şterge vot</a></div><span id="v91114378" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114378)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114378Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114378MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [SEP-2019] Pivnițe, compartiment - Curtea Văcăreștilor, Dâmbovița.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [SEP-2019] Pivnițe, ferestre (în stânga modelul de piatră) - Curtea Văcăreștilor, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114379">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114379"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114379">Şterge vot</a></div><span id="v91114379" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114379)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114379Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114379MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [SEP-2019] Pivnițe, ferestre (în stânga modelul de piatră) - Curtea Văcăreștilor, Dâmbovița.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [SEP-2019] Pivnițe, nișă - Curtea Văcăreștilor, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114381">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114381"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114381">Şterge vot</a></div><span id="v91114381" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114381)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114381Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114381MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [SEP-2019] Pivnițe, nișă - Curtea Văcăreștilor, Dâmbovița.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [SEP-2019] Pivnițe, cărămizi - Curtea Văcăreștilor, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114382">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114382"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114382">Şterge vot</a></div><span id="v91114382" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114382)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114382Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114382MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [SEP-2019] Pivnițe, cărămizi - Curtea Văcăreștilor, Dâmbovița.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [SEP-2019] Spre capela domeniului boieresc. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114383">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114383"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114383">Şterge vot</a></div><span id="v91114383" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114383)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114383Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114383MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [SEP-2019] Spre capela domeniului boieresc.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [SEP-2019] Capela Curții Văcăreștilor - ruine. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114384">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114384"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114384">Şterge vot</a></div><span id="v91114384" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114384)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114384Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114384MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [SEP-2019] Capela Curții Văcăreștilor - ruine.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [SEP-2019] Pridvor și stâlpi pătrați - capela. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114385">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114385"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114385">Şterge vot</a></div><span id="v91114385" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114385)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114385Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114385MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [SEP-2019] Pridvor și stâlpi pătrați - capela.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [SEP-2019] Pisania de la 1698 - Văcărești, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114387">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114387"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114387">Şterge vot</a></div><span id="v91114387" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114387)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114387Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114387MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [SEP-2019] Pisania de la 1698 - Văcărești, Dâmbovița.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [SEP-2019] Coloane ornamentate - capelă. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114388">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114388"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114388">Şterge vot</a></div><span id="v91114388" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114388)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114388Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114388MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [SEP-2019] Coloane ornamentate - capelă.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [SEP-2019] Corpul hexagonal al capelei - Văcărești, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114389">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114389"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114389">Şterge vot</a></div><span id="v91114389" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114389)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114389Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114389MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [SEP-2019] Corpul hexagonal al capelei - Văcărești, Dâmbovița.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [SEP-2019] Curtea boierească a Văcăreștilor - prelucrare proprie Internet. Săgeți roșii - intrare parc și pivniță; linie punctată roz - potecă; stea galbenă - capela; hexagon albastru - pivniță (1598?); formă mov - punct de belvedere; fulgere verzi - posibile pivnițe de la 1698. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] - <span class="allrVotedi" id="av1114390">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114390"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114390">Şterge vot</a></div><span id="v91114390" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1114390)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1114390Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1114390MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [SEP-2019] Curtea boierească a Văcăreștilor - prelucrare proprie Internet. Săgeți roșii - intrare parc și pivniță; linie punctată roz - potecă; stea galbenă - capela; hexagon albastru - pivniță (1598?); formă mov - punct de belvedere; fulgere verzi - posibile pivnițe de la 1698.
foto tata123 [07.10.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [SEP-2019] Casa în stil neoclasic de la 1868, exterior și interior; monede de argint emise de BNR în 2014: casa din Văcărești și portretul Elenei Văcărescu - preluări Internet. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 07.10.19] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av1114392">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1114392"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1114392">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [SEP-2019] Casa în stil neoclasic de la 1868, exterior și interior; monede de argint emise de BNR în 2014: casa din Văcărești și portretul Elenei Văcărescu - preluări Internet.
foto tata123 [07.10.19] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.122951984406 sec