ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2008
DURATA: 13 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ce am mai vizitat in Paris

TIPĂREȘTE

Este al cincilea review in care scriu despre Paris. V-am povestit despre Pacific Hotel, unde am fost foarte multumiti, despre unde si cum am mancat, cum ne-am organizat, despre transport si despre principalele obiective vizitate. Inafara de Louvru, muzeul d’Orsay, Domul Invalizilor, Notre Dme sau Sainte Chpelle despre care au scris multi useri si unde voi posta niste poze care n-au mai fost puse in galeria foto, v-am recomandat sa vedeti in functie de timpul disponibil: muzeele Rodin, Orangeria, Carnavalet, Coniac-Jay si Quai Branly. Sper ca eu care « am fost acolo » va pot da niste modeste informatii care ar putea fi utile macar unui singur user care citeste aceste review-uri. Acum e randul altor obiective de suflet si cum sunteti tineri sau destul de tineri, buni de picioare si inarmati cu harta metro/bus, sunt sigura ca va veti face timp sa vizitati macar unele dintre ele...

Atelierul lui Brancusi (Impasse Ronsin) a fost reconstituit in 1997 in inima Parisului la Centrul Cultural Pompidou, cunoscut sub numele de Beaubourg. Acest centru Pompidou a starnit multe controverse fiind construit din tevi, tuburi si schele si dand impresia de neterminat. Locatia adevarata a atelierului a fost in cartierul Montparnasse dar a fost demolat in 1970 odata cu constructia turnului care domina orasul. Muzeul este constituit din patru camere intr-o cladire mica, distincta de Centru. In el sunt expuse sculpturi, unelte, mulaje, reconstituind atmosfera de lucru in care traia marele artist si in care iese in evidenta specificul romanesc. Exponatele pot fi privite prin ferestrele mari ale acestor incaperi. Sculptorul a lasat mostenire statului roman operele sale dar acesta nu le-a acceptat considerandu-le decadente iar pe sculptor cosmopolit (perioada stalinista a Romaniei). Bineinteles ca ele au fost preluate imediat de statul francez care se mandreste ca unul din cei mai mari sculptori ai sec. XX a lucrat si trait in Franta. In cartea de impresii am citit elogii aduse sculptorului de americani, japonezi, australieni si pe undeva, am fost mandra ca apartinem aceluias popor. Intrarea este libera.

Catedrala Saint Denis, situata la aproape 20 km de Paris se acceseaza destul de usor luand un autobuz de la statia terminus a liniei de metro, Porte de la Chapelle. Saint Denis a fost primul evanghlizator al Lutetiei (vechea denumire a Parisului) care dupa ce a fost martirizat a fost decapitat in jurul anilor 250. Legenda spune ca St. Denis si-a pus capul sangerand la loc si a ajuns pana in locul in care ulterior a fost ridicata catedrala cu acelas nume. In sec. V a fost construita prima mare biserica iar dupa anii 1100 s-au pus bazele catedralei care devine necropola regilor Frantei. Nume cu rezonanta din Evul Mediu timpuriu cum ar fi: Clovis si Fredegonda, Sigebert, Dagobert, Pepin cel Viteaz si pana la Ludovic al XVIII sunt scrise pe placile mormintelor. In timpul revolutiei franceze aceste morminte au fost profanate, sicriele deschise si ramasitele aruncate in groapa comuna. Catedrala a fost parasita si lasata in paragina pana ce Napoleon dispune refacerea ei. Ea a devenit un adevarat monument al sculpturii funerare franceze, aici fiind expuse 80 de sculpturi ale regilor, reginelor, copiilor princiari (figurile fiind perfect redate datorita mastilor mortuare) desi mormintele sunt golite din anii revolutiei. In catedrala se afla superbele mausolee pe doua etaje ale lui Francisc I, Louis XII si Ana de Bretania, Marie-Antoaneta si Ludovic al XVI (decapitati de ghilotina in timpul revolutiei). Se poate spune ca St. Denis cuprinde intreaga istorie a Frantei...

Malmaison este palatul personal al Josefinei de Beauharnais, sotia lui Napoleon Bonaparte. Palatul se afla in oraselul Rueil in care se ajunge luand un autobuz din cartierul Defense. In acest palat s-a consumat iubirea dintre consul devenit ulterior imparat si frumoasa vaduva dar si anii de dupa divort si insingurarea Josefinei care a murit plina de datorii in urma unei pneumonii contractate la 50 de ani. Malmezonul a fost mostenit de fiul Josefinei, Eugene, care a vindut mare parte din padurea palatului pentru a acoperi datoriile lasate de mama sa. Palatul a fost cumparat de Napoleon al III lea care a dorit sa-l restaureze la stralucirea de dinainte si sa-l transforme intr-un muzeu. Muzeul contine splendide camere de locuit, galerii de tablouri, salonul imparatului, sala de consiliu, apartamentele Josefinei.

Conciergeria, un edificiu impunator pe malul Senei a fost constrita in sec. XIII de Filip cel Frumos. Notorietatea i-o da faptul ca a fost inchisoarea in care au fost detinuti condamnatii la ghilotina din timpul revolutiei franceze. Aici si-au petrecut ultimile zile aproape 3000 de detinuti din toate mediile sociale (un tabel cu numele lor specifica ocupatia, de la valet la nobil sau comerciant). Muzeul este foarte sugestiv fiind prezentate machetele celulelor cu condamnati, lama unei ghilotine, celula in care a trait cu demnitate ultimile zile Maria Antoaneta cea urata de popor (care inainte de a se urca in caruta care o ducea la ghilotina si-a taiat singura parul), lacatul celulei lui Robespierre care a fost calau si victima. In Curtea Femeilor, sotiilor li se permitea pentru ultima oara sa-si vada sotii (daca acestia mai traiau) si copiii.

Grand Palais a fost construit pentru Expozitia Universala din 1900. Am avut sansa ca in sejurul nostru sa prindem Expozitia bienala de antichitati care e un eveniment deosebit reunind cca 80 de standuri ai celor mai renumiti anticari din lume in domeniile: tablouri, sculpturi, tapiserii, mobilier si bijuterii. Intrarea a fost de 20 eu. dar a meritat pe deplin. Ca amanunt, pe langa ce am vazut si am fotografiat, acolo am intalnit pentru prima oara in viata un cuplu de adevarati milionar, cu rasa in ei: el, varsta, spre 55, bronzat, calit in sporturi, cu o nevasta tot de 50-55 de ani, liftuita, fitnesuita, frumusete si eleganta neagresiva. Negociau un Fragonard. Oare la cate milioane de euro s-au inteles? Incolo, expozitia a fost un adevarat regal: statuete din neolitic, mobila stil Empire, cele mai frumoase bijuterii- mai frumoase decat cee din magazinele din Place Vendome-, miniaturi din Japonia, dar, veti vedea pozele.

Place de Tertre este boema artistilor francezi. Coborand de la Sacre-Coeur unde pe timp frumos se poate vedea Parisul si imprejurimile pana la o distanta de zeci de kilometri, trecand prin stradute inguste, pietruite, neschimbate de doua sute de ani, pe langa via de cateva sute de metri patrati in care strugurii dau cel mai nobil vin dar din pacate numai 1000 de sticle pe an, admirand suvenirurile si obiectele de arta expuse in magazine se ajunge in piata ticsita de turisti dar si de pictori portretisti. Aici este un vesnic du-te vino, cantarete solitare o imita pe Edith Piaf, aici este pulsul Parisului. Mai departe, cu trenuletul sau cu piciorul se coboara in place de Pigalle, treci prin fata Moulin Rouge unde Toulouse Lautrec a imortalizat-o pe Jeane Avril si respiri aerul Parisului de altadata. In Montmartre au locuit si pictat cei mai mari artisti ai ultimilor doua secole cum ar fi: Degas, Renoir, Modigliani, Manet dar si Van Gogh, Dali si Picasso.

Parisul, nu te saturi niciodata de el dar sa las cateva poze sa vorbeasca...

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Michi in 12.06.10 22:04:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2673 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Piata din fata Centrului Pompidou
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4201 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterXY*
[12.06.10 22:16:58]
»

Fiind al 5-lea review din destinatia Paris, si acestui review i se retrag pma atribuite in mod automat, insa voturile obtinute cu siguranta vor compensa inzecit lipsa lor.

Diaura*
[12.06.10 23:52:48]
»

Minunat; ma bucur nespus cand din unele povestiri, invat lucruri noi. Poti te rog sa imi spui mai multe lucruri, pornind de la afirmatia "Malmaison- majoritatea caselor regale din Europa se inrudesc cu Josphine de Beauharnais, sotia lui Npoleon Bonaparte" pe care am gasit-o la una din fotografii?

MichiAUTOR REVIEW
[13.06.10 10:57:03]
»

Iosephine de Beauharnais a avut doi copii din prima casatorie. Eugene, care a fost un general destoinic a primit o serie de ducate si titluri de la Napoleon, tatal sau vitreg dar intra in famillile regale prin casatoria cu fiica regelui Bavariei.

Cu aceasta a avut cinci copii din care o fiica a ajuns regina Suediei. Fiica Josephinei de Beauharnais, Hortense s-a casatorit cu Ludovic, fratele Lui Napoleon (unchi vitreg prin alianta) care devine rege al Olandei. Hortense a fost mama imparatului Napoleon al III al Frantei. Prin casatorii intre mostenitorii tronurilor, Josephine este la baza arborelui genealogic al multor familii regale din Rusia, Germania, Brazilia asa cum rezulta daca s-ar urmari subiectul in Wikipedia. Pe mine m-a frapat in panoul pe care l-am fotografiat si l-am alaturat, ca am gasit-o pe Bearix regina Olandei si pe printul Charles.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța / city-break la Paris:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066039085388184 sec
    ecranul dvs: 1 x 1