ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.04.2019
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 5 MIN

Telefonul la volan - pericol real (și) pentru turiști

TIPĂREȘTE

Un șofer vorbește la telefon cu soția sa:

- Uite dragă, conduc, am un camion în stânga, o mașină de pompieri în dreapta, o caleașcă în față și o locomotivă în spate. Ce să fac???

- Dă-te jos din carusel și data viitoare nu te mai îmbăta ca un porc...

Dimineață de 16 aprilie 2019 și încă e jar pe acoperișul de la Notre Dame. Eu pregătindu-mă pentru o nouă zi de lucru mă uit la știri cu gândul că diseară trebuie să scriu neapărat următorul articol, ceea ce nu am făcut în ultima lună din nefericire și datorită răcelii care a revenit în foarte mare forță după experiența udă de la excursia de la Clisura Dunării. Ce-i drept eu sînt de vină am vrut să merg cu barca kamikaze și să și stau în față pe deasupra totul de dragul pozelor. Dar mă consolez cu gândul că unii mai și mor din cauza unor poze pe care vrea să posteze pe FB iar eu am scăpat doar cu o răceală de o lună să zicem mersi și să mergem mai departe în viața care e așa cum e.

Atât din cauza la știrile de dimineața (accident în care au murit (din nou) oameni nevinovați deoarece șoferul vorbea la telefon în timp ce conducea) cât și din cauza evenimentului meu din trafic din aceleași motive am schimbat tema articolului și m-am îndreptat spre unul off topic ne-turistic dar care ar putea capta atenția unor șoferi și turiști.

În fine evenimentul meu a fost unul cu un deznodământ fericit (pentru toți participanții la trafic) dar putea deveni la fel ca știrea văzută dimineața la televizor. Venind spre casă de la serviciu pe o arteră cu 2 benzi de circulație pe sens o șoferiță vrea să intre în mine adică în golanul meu care circula cuminte pe banda I. Trag spre dreapta noroc cu o bandă de circulație destinată intrării într-o parcare semnalizată, altfel mă urcam pe trotuar. Revenind pe banda I am avut ocazia să observ că șoferița vorbea continuu la telefon ținînd-o cu o mână. În câteva secunde a urmat o trecere de pietoni semaforizată. Era verde pentru pietoni, roșu pentru trafic. Șoferița noastră își continuă drumul trecând pe roșu vorbind în continuu la telefon, în același timp pietonii se aflau în traversare pe trecere atât din stânga cât și din dreapta. Șoferița era într-o cu totul altă lume într-o conversație cu cineva...

Poate mă condamnați dar nu am absolut nici o treabă cu nici un șofer și nici o șoferiță care vorbesc la telefon atâta vreme cât nu se bagă în mine sau în vreun pieton. Poate să vorbească 24 h din 24 h. Dar să folosească dispozitive care sînt pentru buzunarul oricui. Dar se pare că degeaba, din comoditate tot mai mulți vorbesc la telefon ținând-o cu mâna sau între ureche și umăr. Experiența este zilnică și observ că șoferul respectiv nu este atent la trafic.

Din punct de vedere statistic până acum puteam să am parte la aproximativ 14-15 evenimente nedorite în tafic din cauză că celălalt șofer vorbea la telefon. De fiecare dată am reușit să mă feresc acordând o atenție maximă traficului din jur. Ceilalți erau parcă în altă lume... no coment...

Nu am nici o treabă cu șoferițele în egală măsură am observat foarte mulți șoferi care vorbesc la telefon. Deci nici o discriminare din acest punct de vedere...

Sincer mă deranjează mult acest lucru, consider că cei care folosesc telefonul în timpul șofatului ne sfidează pe noi cei care nu vorbim și sîntem mai atenți la drum. Subliniez: mă deranjează!!!

Ca să pot afirma cât este de periculos vorbitul la telefon în câteva cazuri am comis-o și eu. Asta ca să încerc să aflu ce îi determină pe ceilalți să folosească telefonul la volan. Din motive de urgență sau din comoditate și gata ești cu telefonul la ureche cu cealaltă mână încerci să înaintezi în trafic. De acolo și până la obișnuință, repetivitate nu mai este decât un pas. Dar cu gândul ești altundeva, chiar dacă folosești dispozitive tip mâini libere, poți parcurge sute de metri sau câțiva kilometri fără să îți aduci aminte pe unde ai trecut. Din acest motiv eu personal nu mai folosesc nici un dispozitiv pur și simplu nu mai vorbesc doar în cazuri de urgență extremă. Un pericol real reprezintă a face orice altceva pe lângă șofat, butonat la radio, navigație, internet, căutare obiecte, ridicare obiecte căzute, etc, etc.

Aud sau văd la știri că poliția rutieră română face acțiuni regulat privind depistarea șoferilor care au băut alcool sau consumat droguri, vitezomanii, cei care nu se opresc la trecerea de pietoni, rețin permise, își fac norma de aplicat amenzi, dar nu am auzit până acum de vreo acțiune de genul depistarea șoferilor care vorbesc în trafic fără a folosi dispozitive, butonează, navighează pe internet, etc, etc. Problema asta poate deveni mai periculoasă decât alcoolul la volan. Numai dacă ne gândim câți au murit din cauză că șoferul folosea facebook în timp ce conducea.

De și este un articol off topic treaba asta cu telefonul la volan este un pericol real și pentru turiști. Imaginați-vă că sînteți în vacanță, circulați cu mașina pe o insulă din Grecia cu peisaje superbe montane care se termină pe malurile stâncoase ale mării. Șoferul care conduce autoturismul din fața Dvs. dorește să imortalizeze momentul și peisajul și folosește telefonul sau alt dispozitiv indiferent de motiv (poză, filmare, apel video, FB) Pentru o secundă pierde controlul volanului intră în parapet, ricoșează iar Dvs intrați în el cu o viteză să zicem 80-90 km/h. Imaginați-vă un pic, deranjul va fi maxim, vacanța praf, asta dacă nu se întâmplă altceva mai grav... Deci nu scriu chiar aiurea poate va citi și poliția un pic pe aici... de și șansele-s slabe... am văzut polițiști care vorbesc ținând în mână telefonul în timp ce conduc. Trist...

Având în vedere că sezonul cald și sărbătorile sînt aproape, doresc tuturor afaiștilor să ajungă cu bine la obiectivele turistice planificate.

Drumuri bune fără evenimente!!!


[fb]
---
Trimis de AZE in 16.04.19 23:22:58
Validat / Publicat: 17.04.19 00:29:04

VIZUALIZĂRI: 525 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 În ultima perioadă FB face tot mai multe victime
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47 PMA (din 47 voturi)

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

Dana2008 [17.04.19 08:31:51] »

@AZE: Felicitări pentru articol si mulțumim pentru atenționare!

In general lumea cunoaște riscul, dar se bazează pe ideea că ei nu vor păți nimic, că ei detin controlul, ca ei sunt mai vigilenți decât alți șoferi care care au incurcat-o vorbind la telefon.

Am văzut o emisiune la televizor, cred ca la BBC în care șoferii depistați in trafic vorbind la telefon s-au întâlnit cu supraviețuitori care au folosit telefonul la volan. Erau în scaune cu rotile, cu picioare și mâini amputate, toți spunând că a fost vorba doar de o secundă de neatenție. Cam așa se face educația rutieră afară. Oamenii se sperie, intră în șoc și conștientizează riscul pe care si l-au asumat folosind telefonul in trafic.

Călătorii plăcute si sigure!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
Yolanda [17.04.19 08:44:03] »

@AZE: sugestive fotografiile atasate!

În trafic trebuie sa fii cu ochii în patru, desi te afli pe drum cu prioritate trebuie sa fii atent la cei care intra pe drum dintr-o strada secundara. Am observat destui bizoni care atunci când vad o femeie la volan pur si simplu iti taie fata la milimetru mizând ca esti fricoasa si îi lasi sa treaca...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
doinafil [17.04.19 08:44:41] »

@AZE:

100% de acord cu tot ce ați scris!

Noi nu suntem „motorizați”, am avut, însă, cunoștințe care acum sunt în altă lume datorită accidentelor rutiere!

Felicitări, am votat cu drag!

RoxanaGRS [17.04.19 08:49:41] »

Foarte bun articolul! Eu personal văd în fiecare dimineață părinți care își duc copiii la grădiniță sau la școală cu mașina și, cu copilul în mașină, stau cu telefonul pe volan și butonează pe FB sau Internet. Ce oare poate fi atât de urgent la prima oră pe FB sau Internet ca să pui viața copilului tău în pericol? Oameni inconștienți pur și simplu! Ar trebui o lege foarte dură, care să se mai și aplice, să le ia carnetul pe 3 luni, iar în caz de recidivă de tot. Oare câți oameni nevinovați trebuie să mai moară?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
Zoazore [17.04.19 09:03:23] »

@AZE: Bine venit articol! Real, din viata reala!

Sa ne amintim de carnagiul care a fost pe sosea cu soferul care facea live pe FB!

Si aici sunt sute de astfel de cazuri!

Chiar cu hands free, atentia e distrasa 41 %.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Dragoș_MD [17.04.19 09:30:27] »

Mda... ce aș mai adăuga la cele de mai sus:

- aș obliga prin lege producătorii de smartfoane din astea să nu mai permită conexiunea la date mobile dacă viteza aparatului e mai mare de 15 km/h, iar conexiunile de voce să fie permise doar dacă e activat BT sau are căști cu microfon puse în mufă (indiferent dacă e șofer sau pasager!) cu excepția apelurilor la 112;

- poliția rutieră să aplice legea, și nu doar în ceea ce privește folosirea telefonului, ci și în ceea ce privește siguranța (în special a) copiilor (scaun / înălțător și obligatoriu pe bancheta din spate - nu în brațe la volan sau călare pe Minimobră între picioarele lu' tac'su!) precum și la alte infracțiuni mai „minore” - schimbarea direcției de mers fără semnalizare, viteză mult peste limita legală în localități și nu în ultimul rând cu aruncatul gunoaielor pe geam.

În rest... drumuri bune să aveți!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
Mika [17.04.19 09:53:03] »

@AZE: 100% de acord cu ce ai scris și felicitări pentru ce ai scris. Cred că fiecare dintre noi a vorbit măcar o dată in timp ce donducea, din păcate. Eu imi pun telefonul in geantă și geanta mai departe de mine, ca să nu fiu tentată. In același timp, ii cert pe copii care nu ințeleg că este un pericol folosirea telefonului in timp ce conduc. E geru de rezolvat aveastă problemă, ține doar de noi, să ințelegem pericolul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
AZE [17.04.19 21:57:45] »

@Dana2008: Mulțumesc.

Foarte interesant ceea ce ai povestit, cei care au comis-o și au fost amendați să vadă cazuri reale din viață privind victimele unor accidente din cauză că au vorbit la telefon.

Pe bune această întâlnire îi va marca pe viață și se vor gândi de2 ori dacă să folosească telefonul sau nu.

Sincer o amendă nu ajunge, se uită repede.

Este valabil și la cei neatenți la drum făcând altceva pe lângă șofat. Pericolul este la fel.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Mihai18 [17.04.19 22:05:41] »

Apreciez ca foarte util acest rewiev.

Sunt conducător auto din prima tinerețe și am câteva decenii la volan, atât în România cât și în Europa. Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice impune ca întreaga atenție să fie asupra actul de conducerea mașinii. Cel (cea) care conduce mașina trebuie să vadă tot ce este în fața, în părțile laterale cât și în urma mașinii prin cele 3 oglinzi +aparatele din bordul mașinii, în special vitezometrul. De GPS fac abstacție pentru că are și ghid vocal.

După opinia mea, purtarea unei discuții cu altcineva din mașină înseamnă dispersarea atenției și reducerea ei asupra actului de conducere. Același lucru și cu căștile în urechi, racordate la telefonul mobil.

Ce am scris până acum este forma ideală, la care nu ajungem de cât dacă suntem singuri în mașină. La drumuri lungi, poate de 8-10 ore, este greu să nu schimbi câteva idei cu persoanele din mașină, dar să limităm pe cât posibil discuțiile de durată, depănarea amintirilor cu partenerii de călătorie. Eu am făcut asemenea greșeli și astfel am ieșit de pe traseu de m ai multe ori. Mai rău a fost când stând de vorbă, nu am schimbat la timp autostrada și am parcurs inutil mulți km. pentru a reintra pe traseu.

Cu bine tuturor cititorilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
AZE [17.04.19 22:20:27] »

@Dragos: Mulțumim și drumuri bune să ai. Tehnic este posibil despre ceea ce ai scris doar că nu se va realiza niciodată doar în anumite condiții. În primul rând orice pasager nu ar trebui să aibă restricții privind folosire de dispozitive, gândește-te că acel pasager circulă poate și cu trenul. Datele sînt necesare și pentru hartă, nu toată lumea are navigație în mașină din fabricație. O soluție ar fi așa cum ai zis doar activare bluetooth sau contactul fizic la o mufă tip jack pentru căști. Să nu uităm de tablete care se pot transforma în televizoare în orice moment (vezi taximetriștii)

Mult mai eficient ar fi dacă poliția ar aplica legea așa cum scrii. Din păcate pe lângă faptul că am văzut și eu agenți cu telefonul în mână în timp ce circulau cu mașina poliției, am văzut un caz sau două în care agentul stătea în intersecție pentru control trafic iar șoferul care a trecut lângă agent vorbea la telefon, a fost ignorat complet, probabil din comoditate. Asta da încurajare!!! Să nu ne mai mire nimic. Noi sîntem ăia ciudați care ne opunem nu majoritatea care vorbesc în trafic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
AZE [17.04.19 22:29:00] »

@Zoazore: Accidente care se datorează folosirii dispozitivelor la volan în viața reală nu am văzut (din fericire) Dar cauzele care duc la aceste accidente le văd zilnic indiferent dacă sînt la volan sau pieton. Și aceste cazuri sînt reale, mă deranjează enorm aceste gesturi știind la ce poate duce. Sînt foarte mulți șoferi care vorbesc în timp ce conduc, văd că nu sînt atenți, fac greșeli în trafic.

Gândește-te că ești în vacanță și un asemenea șofer și-l poate strica, sau mai grav să te bage în spital, sau și mai grav... la morgă...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
AZE [17.04.19 22:39:41] »

@Yolanda: Mulțumesc

Referitor la distragerea atenției la volan, am observat că la noile modele Dacia există și opțiunea de navigație cu ajutorul acelui ecran încorporat în bordul mașinii. În fine pe lângă radio, navigație și alte date tehnice despre mașină se poate folosi și un stick usb pentru a reda conținut media. Fișierele video în schimb nu sînt permise doar cele audio. Felicitări Dacia pentru încercarea limitării accidentelor rutiere datorită faptului că șoferul se uita la un fișier cu conținut video. Partea proastă este că românul fiind inventiv a reușit deja neoficial să încarce video dar și instala WAZE (caz real văzut la un proaspăt proprietar de Dacia Duster și Logan)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
AZE [17.04.19 22:43:44] »

@RoxanaGRS: Din păcate văd și eu la prima oră deja (7.00-7,30) șoferi vorbind la telefon sau butonând uitând aproape complet unde se află. Și subliniez din nou: nu prea se aplică legea în această privință...

AZE [17.04.19 22:47:38] »

@Mika: Așa cum am povestit în articol, am vorbit și eu la telefon în timp ce circulam cu mașina. Tot atunci mi-am dat seama cât de periculos poate fi, nu am fost atent la drum și pur și simplu am uitat pe unde am trecut m-am trezit cu câțiva km mai încolo!!!

AZE [17.04.19 23:08:04] »

@Mihai18: Mulțumesc, și eu am carnet din 1990 și zero accidente de atunci. Sper să rămână tot așa.

Eu zic viața are prioritate așa că încercăm să fim atenți pe cât posibil în jungla asta de trafic din prezent.

Dragoș_MD [17.04.19 23:18:58] »

@AZE:

În primul rând orice pasager nu ar trebui să aibă restricții privind folosire de dispozitive, gândește-te că acel pasager circulă poate și cu trenul.

Dacă e pasager, poate juca solitaire sau să citească o carte (în format electronic sau chiar tipărită). Nu moare nimeni fără date mobile. O alternativă pentru trenuri, autocare etc. (care chiar există deja pe ici-colo) - activarea de hot-spot-uri WiFi în mijloacele de transport în comun. Dar tot mă gândesc io, în nemernicia mea (vorba persoanjului din Dacii jucat de Gh. Dinică), eu cum am reușit să trăiesc fără invențiile astea timp de vreo juma' de secol de călătorii?!?

Datele sînt necesare și pentru hartă, nu toată lumea are navigație în mașină din fabricație.

Există mormane de aplicații de navigație off-line. Și din câte știu, chiar și waze știe să meargă fără date mobile, dar fără să aibă posibilitatea de rutare în funcție de trafic. Sau să anunțe unde e radar etc. Detalii care nu ar trebui să facă diferența dacă se conduce corect.

... Să nu uităm de tablete care se pot transforma în televizoare în orice moment (vezi taximetriștii)

Și la tablete ar trebui să se aplice aceleași reguli; oricum, în ziua de azi sunt deja multe care au deja inclus un SIM 3G.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Yolanda [18.04.19 07:48:52] »

@AZE: în acest caz, acest proaspat proprietar a facut modificari la instalatia electrica /electronica a masinii si a pierdut garantia!

AZE [18.04.19 08:46:09] »

@Yolanda: Corect, nu se umblă la nimic în garanție, dar unii nu mai au răbdare. Și până la urmă este și periculos să ruleze un fișier video în fața ta în timp ce șofezi. Personal am un suport de tetieră pentru tabletă copil, în față nu pun nimic.

alinafulg [18.04.19 14:57:41] »

@AZE: Sunt cu totul de acord. Eu fac naveta zilnic, 20 km pe sens, deci conduc in fiecare zi dar nu vorbesc la telefon cand sunt la volan pentru că nu pot fi atenta la trafic. Multa sănătate, imi pare rau de raceala lungă avută după plimbarea cu barcuta noastra poznasa. Salutari cu drag.

Mihai18 [18.04.19 21:05:37] »

@Dragos: M-ați băgat în ceață. De unde știți atâtea?

Nasshu [18.04.19 21:26:43] »

@Mihai18:

M-ați băgat în ceață. De unde știți atâtea?

Google/ Experienta/ Nevoia de informare , dorinta de a incerca si alte variante impuse, etc.

Cum ai gasit sait-ul asta?! Asa le descoperi si pe restul!

Dragoș_MD [18.04.19 23:01:20] »

@Mihai18: în ziua de azi suntem înconjurați de informație; totul e să știi să o absorbi și să reții ceea ce e necesar / util. Și mie chiar îmi place să fac asta.

AZE [11.10.19 23:41:35] »

De mâine se modifică codul rutier privind aplicarea amenzilor celor care folosesc telefonul sau alte dispozitive la volan în timp ce conduc mașina. Mai exact se înăspresc pedepsele/amenzile.

Este un pas mic dar poate îi sperie pe unii. Rămâne de văzut și cum se va aplica legea care a existat și până acum dar nu prea am auzit de acțiuni de genul.

Atenție însă, nu trebuie neapărat să vorbești cu telefonul la volan ca să primești amendă, orice activitate care distrage atenția este periculoasă, de ex mâncatul, băutul cafelei, ridicarea de obiecte căzute, întoarcerea, mișcări bruște, etc, etc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
AZE [30.12.19 18:22:52] »

Reportaj Adevărul

Poate nu este momentul potrivit dar mi-am adus aminte de articolul meu scris mai demult

Conform stirilor unii mai si omoara pe altii vorbind la telefon. Iar asta chiar de Craciun!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, AZE, doinafil, Mihai18, Mika, RoxanaGRS, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.21544408798218 sec
    ecranul dvs: 1 x 1