ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.03.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 06.01.17
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAR-2019
DURATA: 1 zile
team-building
15 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Baile Herculane - trecut, prezent, ... viitor?

TIPĂREȘTE

Când s-a ivit ocazia să vizitez din nou Băile Herculane, la pas, cu ghid, am sperat că am să revăd clădiri speciale restaurate / conservate pe care le găsisem în stațiune în urmă cu 6 ani.

Ghidul, dl Sebastian Pop, ne-a preluat din fața hotelului Minerva. Și așa a început călătoria.

Cea mai veche statiune balneara din Romania, construită de-a lungul râului Cerna, cu Munţii Mehedinţi la vest şi cu Munţii Cernei la est, cu ierni blande și veri racoroase, aerul are o ionizare puternică (2000 ioni negativi pe cm3) cu efecte sedative asupra organismului, Băile Herculane sunt renumite pentru izvoarele minerale salino-termale, izvoare care emană sulf.

Am aflat că apa termală se scurge în Cerna pentru că prețul /m3 este costisitor (12 lei) pentru a putea fi suportat de proprietari. Așa că mai bine se duce pe apa sâmbetei, adică tot în apă.

Am înaintat pe str. Castanilor, am trecut prin fața casei prof. univ. dr. Ilie Cristescu, ziarist, poet și dramaturg, președintele Asociației de Prietenie pentru Schimburi Economice și Culturale cu R. P. Chineză, primul om cu doctorat in turism, unde am zărit în curte bustul marelui poet Adrian Păunescu.

Am traversat râul Cerna pe Podul Roșu și am intrat pe str. Izvorului. Ghidul nostru a lăsat un pulovăr pe capota unei mașini spunându-ne că este unul din orașele în care nu se fură. Măcar atât! Am observat că blocurile din această zonă aveau hornuri lucru ce indică faptul că acești oamenii se încălzesc cu sobe cu lemne, lemnul fiind foarte scump în zonă. Am aflat de plantele medicinale din zonă: navalnic, scumpia, aronia. Și ca o glumă am descoperit că vipera umblă prin Baile Herculane pe străzi și chiar atacă la buzunare!!!

Am ajuns la izvorul termal Neptun II – sau izvorul de stomac, o clădire circulară cu acoperiș conic, apa izvorului este bună și pentru cei diabetici – și izvorul termal Neptun III – izvorul pentru ochi –, izvoare unde găsești panouri cu indicații terapeutice si contraindicații, fiind specificat ca medicația se face doar la indicația medicului. In imediata vecinatate există o statuia a zeiței Diana, considerată protectoare a câmpurilor, a animalelor și a vindecărilor miraculoase.

Peste Cerna se văd Baile Venera unde temperatura apei este în medie între 35°C și 45°C, dar în unele cazuri ajunge până la 62°C, cu bazine cu apa termala sulfuroasa si termo-salina, deschise între orele 10 la 24, de luni pana duminica, unde se tratează boli dermatologice, ginecologice, dar si afectiuni ale sistemului osos (reumatism). Traversăm podul (cam șubred și urcam niste scări odată întregi) si ne intoarcem iar pe strada Castanilor. Mai jos de Baile Venera se află Cladirea Grajdurilor Imperiale, locatie conceputa pentru trasurile si caii ce asigurau servicii de transport in secolul al XIX-lea.

Ne este prezentat Hotelul Hercules împreună cu terenul de 5.400 metri pătraţi pe care este construit, cu baza de tratament, în prezent închis, si scos la licitație pentru suma de 12 milioane de euro (am gasit un site in care se specifica aceasta vanzare in 2010). Suntem in 2019! În spatele acestui complex se află Mânăstirea Nasterea Maicii Domnului.

Continuam drumul si ne este arătat Hotelul Cerna, un hotel care nu a avut de suferit dupa Revolutie, construit în anul 1936 lângă Biserica Schimbarea la Față, are o arhitectură realizată în stil neoromânesc în perioada interbelică, hotelul are trei ferestre cu semnificația Sfântei Treimi, iar acolo unde sunt două ferestre semnifică Dumnezeu, Tatăl și Fiul. Trecem pe langa complexul de tratament balnear Complexul Cerna si observ ceva – un hotel nou-nout. Si anume fostul Pavilion 12 (Hotelul Victoria), o perioada locuinta sociala, hotel construit după anul 1875 în perioada când stațiunea Băile Herculane a fost administrată de Carol Tatartzy, a fost transformat in Hotelul Versay…. Colegii mei AFA au facut o serie de remarci la numele hotelului.

Trecem de Pavilionul 1 (Hotelul Traian) acoperit in continuare de schele, semn ca este si acum in reconstructie. Intre acest hotel si Pavilionul 2 (Vila Franz Iosif, Hotel Decebal) (si el asteapta alte vremuri mai bune) gasim in parcul central primul cazinou din Romania. Am aflat ca este construit prin anii 1860, inaintea Cazinoului din Constanta. Pe frontispiciu inca se vede SALUTI ET LAETITIAE (SANATATE SI FERICIRE). Pe acoperisul corpului central al cladirii erau initial cinci statui care reprezentau in mijloc imperiul austriac si apoi, un roman, un sarb, un ungur, un neamt, cele patru nationalitati conlocuitoare din zona. Imaginati-va ce punct de atractie era pentru aceea perioada! Cladirea avea si o ingenioasa instalatie de ventilatie, actionata hidraulic si o terasă acoperită cu tavanul pictat. In partea dreapta a cazinoului se afla un exemplar din Sequoia gigantea (wellingtonia gigantea), arborele mamut. Am incercat sa-l cuprindem cu bratele. Dl Pop a zis ca daca nu reusim, sa ne inmultim. Asta face AFA, aduce aproape foarte multi oamenii. Stiaţi ca au fost doua exemplare, dar din pacate unul a fost doborât de furtuna?

De aici poti urca la izvorul de apa plata Domogled, unde gasesti toti locuitorii orasului.

Dl Sebastian Pop a scos din tolba sa o lucrare a doctorului A. Popoviciu, „Băile lui Ercule”, lucrare ce a stat la baza cercetariilor privind proprietăţile fizico-chimice ale apelor din staţiune, aducându-şi o contribuţie importantă la descifrarea efectului tămăduitor al apelor termominerale de pe Valea Cernei.

Povestea merge mai departe si de la cazinou treceai podul metalic si ajungeai la Baia Neptun (denumite și Băile Imperiale Austriace) acum inaccesibile, fiind intr-o stare de degradare evidenta. În perioada în care a fost construită clădirea avea cea mai modernă instalație balneoclimaterică din Europa. In mijlocul intrarii principale se afla o fântână arteziană din majolica. Dl Pop ne-a aratat o vedere cu aceasta fantana.

Dezvoltarea la care ajunsese staţiunea în acea perioadă, precum şi renumele dobândit, explică interesul pe care-l manifestau suveranii vremii nu numai de a vizita Băile Herculane ci şi de a beneficia de efectul curativ al apelor termominerale. Astfel, Impărăteasa Sisi a vizitat de cinci ori statiunea, fiind pasionata de frumusetiile zonei. Exista vila cu numele ei fata in fata cu Vila Franz Iosif, special ridicata pentru ea cu oglinzi de Venetia si candelabre de Murano. Sa nu va inchipuiti ca macar aceasta cladire e intr-o alta stare.

Pentru a trece spre ansamblul Pieței Hercules treci pe Podul de Piatră (Podul acoperit) prin Galeria de antichităţi ce uneste Hotel Decebal de Baia Hebe (baia de friguri sau baia pentru dureri de încheieturi).

In aceasta piateta gasim pe partea dreapta Pavilionul 4 și Pavilionul 3 care fac parte din hotelul Appollo construit în anul 1852, dupa cum se poate vedea pe fatada sa. Destinatia lui era cazarea ofițerilor de armată și a funcționarilor guvernamentali.

Pe partea stanga gasim Pavilionul 7 (Hotel Venus), Administratia Bailor, Pavilionul 6 (Hotel Dacia) si Pavilionul 5 (Edificiul militar, Spitalul pentru trupă și subofițeri) construit în 1821 pentru militarii din regimentul de grăniceri. Pentru facilitarea accesului bolnavilor la tratament, între acest edificiu și Baia Apollo, s-a construit un tunel de acces pe sub stradă. Între anii 2009-2011 s-au efectuat lucrări de reabilitare a interioarelor, de consolidare si refacerea acoperișului, fațada.

Se renovează celebrul Pavilion 6 din centrul imperial al Băilor Herculane. Aceasta cladire era cea mai impunătoare construcție din „Piața Hercules” fiind dotata la vremea respectivă cu lift hidraulic.

In mijlocul pietei troneaza Statuia lui Hercules realizată la Viena din metal din țeavă de tun, instalata aici in 1847, iar in capatul acestui ansamblu gasim Biserica Romano-Catolică.

De aici se poate porni spre Izvorul Hygieia, Hotelul Roman si mai departe spre Pestera Haiducilor, Grota cu aburi.

Concluzii

•doar inscripțiile de pe zidurile fără tencuiala mai amintesc despre istoria locului

•lipsa fondurilor si dezinteresul face ca locul sa arate asa

•singurul lucru constant au fost turiștii, veniți, an de an, pentru ape, pentru frumusețea zonei și aerul curat.

Calatorii placute!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de fredutza in 21.03.19 15:46:37
Validat / Publicat: 21.03.19 17:47:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE.

VIZUALIZĂRI: 2522 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Asa arata acum vechiul Pavilion 12 transformat in Hotelul Versay
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

balasa violeta
[21.03.19 18:34:09]
»

@fredutza: Un articol de exceptie, bine documentat. Felicitari!

webmaster
[21.03.19 21:31:38]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adrianbogdan
[21.03.19 22:08:42]
»

Bravo!

nicole33
[22.03.19 06:48:48]
»

@fredutza:

Cei din urmă vor fi cei dintâi

Erai gata-gata să ratezi turul pietonal ghidat , dar ai fost prima care ai povestit despre acesta.

Felicitări pentru excursie şi pentru articol!

krisstinna
[22.03.19 13:34:35]
»

@fredutza: Excelent articol, felicitări!

In urma cu trei ani am fost la Herculane, acel vestit pavilion era exact la fel “învelit”

Ca o părere personală, nu cred ca va fi renovat vreodată, cineva a pus mâna pe clădire și s-a pricopsit, așteaptă sa cadă și va ridica un hotel “interbelic”.

Sunt totuși câțiva ani, dacă se dorea, se renova, zic și eu

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ungureanica
[22.03.19 14:52:41]
»

Foarte fain articol. O zi faină!

fredutzaAUTOR REVIEW
[22.03.19 15:10:24]
»

@webmaster: Multumesc pentru aprecieri.

fredutzaAUTOR REVIEW
[22.03.19 15:16:12]
»

@nicole33: Anul asta a fost ca un facut: am ajuns ultima la hotel, am gustat seara gastronomica ultima, am fugit dupa grupul organizat... cred ca imi schimb numele din fredutza in fuguta.

Zoazore
[22.03.19 18:25:46]
»

@fredutza:

cred ca imi schimb numele din fredutza in fuguta.

nicole33
[23.03.19 22:14:48]
»

@fredutza:

cred ca imi schimb numele din fredutza in fuguta.

Vei schimba, corespunzător, şi numele soţului?

Zoazore
[24.03.19 11:05:23]
»

@nicole33: Adică Fuguțu?

fredutzaAUTOR REVIEW
[25.03.19 10:50:08]
»

@balasa violeta: Sarut mana, doamna Violeta. Multumesc pentru aprecier.

fredutzaAUTOR REVIEW
[25.03.19 11:51:24]
»

@krisstinna: Nu am stiut ca are deja trei ani de cand este acoperit.

Ma si gandeam ca prin restaurare vor pune in valoare pe langa arhitectura cladirii acel lift hidraulic (de care sincer nu am auzit sa mai existe in alta parte).

Mai mult ca sigur ca ai dreptate in ceea ce priveste revovarea ei... adica niciodata.

Multumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, balasa violeta, fredutza, ungureanica, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Herculane și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.1955499649048 sec
    ecranul dvs: 1 x 1