ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.03.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Stadhuis / Hotel de Ville... într-un cuvânt, Primăria orașului Bruges (I)

TIPĂREȘTE

Încurcate sunt căile Domnului, încurcate sunt limbile valonă, flamandă, olandeză și cu cât urci mai sus, spre nord, cu atât mai abitir ți se încurcă mai rău limba-n gură. Dacă veți ajunge cu copilul acasă la Moș Crăciun, acolo la Rovaniemi, puneți-l să pronunțe, un cuvânt în finlandeză, spre exemplu, Vanhankanpunginselka, 13 consoane și 7 vocale! Este denumirea golfului principal din Helsinki.

La Bruges e mai ușor. Pentru a doua oară, o zi în orașul Bruges a fost o încântare. Cu rezervarea făcută din timp prin agenția cu care colaborez, trei persoane trecute de a doua tinerețe, singure de capul nostru, am purces la drum spre superbul orășel belgian, Bruges. Și nu voi aminti decât de

Primăria din Piața Burg.

O capodoperă gotică, o clădire impresionantă care timp de 600 ani a servit interesele administrative ale orașului. Cu fațada sa albă, cu detalii fascinante precum ferestrele subțiri și înalte, cu turnulețe și statuile conților de Flandra, cu blazoanele ghildelor meșteșugărești și ale orașelor vasale în perioada sa de aur, Primăria orașului Bruges, este un obiectiv de neratat pentru fotografiat, mai ales în a doua jumătate a zilei, dacă vremea e frumoasă și cerul senin așa cum am avut noi, în octombrie fiind. Am fotografiat fațada în toate perioadele zilei.

Primăria datează din 1376-1420 fiind printre cele mai vechi construcții în stil flamand din Țările de Jos și cea mai veche construcție cu statut de Primărie din Belgia.

Este așezată în partea de sud a pieții Burg, cu fațada spre nord. În stânga sa, se află Biserica Sângelui Sfânt iar în dreapta un mic pasaj o desparte de Brugse Vrije (poftim, limbă!), adică Palatul Libertății, corp comun cu Palatul de Justiție.

La parter are două intrări monumentale amplasate între patru ferestre dreptunghiulare și 10 statui ce reprezintă personaje biblice. Începând din stânga, am fotografiat două statui ale Fecioarei Maria, apoi Îngerul Gavril, Baudouin Braț de Fier (conducătorul primei cruciade și eliberator al Ierusalimului), David și Solomon în spațiul de mijloc între cele două uși, Ieremia și Zaharia încadrează ușa din dreapta privitorului și în final Daniel și Iov.

De-a lungul timpului numeroși sculptori au lucrat la fațada sa. Inițial clădirea a fost decorată cu 48 statui lucrate de Jean de Valenciennes, care a apelat și la celebrul de atunci, Jan van Eyck pentru decorarea acestora. În 1792 mare parte din ele au fost distruse de francezi, dar începând din sec. al XIX-lea Primăria s-a ocupat de înlocuirea a o parte din ele. Restul locurilor rămase goale, au fost completate în anii 70. Au fost lansate atunci, propuneri pentru personalități celebre ale orașului, dar Primăria a optat pentru vechii suverani, conți și contese de Flandra. Acum sunt 49 statui, fiecare în jur de 1,80m înălțime și aprox. 450 Kg fiecare.

Astfel, în registrul al doilea, la baza ferestrelor înalte, începând din stânga privitorului, două câte două, am fotografiat statuile lui Philip cel Frumos și Margareta de Austria, Carol Quintul și Philip al II-lea al Spaniei, Philip al III-lea și Albert al Spaniei, Isabella și Philip al IV-lea al Spaniei, Carol al II-lea și Philip al V-lea, Carol al VI-lea și Maria Tereza și ultimul grup de trei statui, Iosif al II-lea, Leopold al II-lea și Francisc al II-lea.

Nu sunt adepta reviewurilor lungi și voi lăsa la latitudinea celor interesați de un drum la Bruges, care vor privi spre aceste statui, (pentru că unii au alte preferințe) să citească mai departe.

Așadar, într-o zi cu multă lumină, la orele după amiezii, am fotografiat cu zoom, al treilea registru de statui ale suveranilor ce au guvernat Flandra, așezațe între cele 6 ferestre, la partea superioară a acestora. De la stânga la dreapta privitorului, pe grupe de câte doi: Baudouin al IX-lea de Constantinopole și Jeanne de Constantinopole, Ferrand de Portugalia și Margareta de Constantinopole, Gui de Dampierre și Robert III de Bethune, Louis de Nevers și Louise de Mal (aceștia aflați în mijlocul spațiului dintre ferestre), Philippe le Temeraire și Marguerite de Male, Jean sans Peur și Philippe le Bon, apoi grupul de trei, Charles le Temeraire, Maximilian al Austriei și frumoasa și tânăra sa soție Maria de Burgundia, al cărui frumos mausoleu din sec, al XVI-lea se află în Catedrala Notre Dame din oraș.

Pentru cei interesați, ultimul registru de statui, al patrulea, se află la baza celor trei turnuri gotice care înfrumusețează aspectul Primăriei. Astfel, de la stânga la dreapta, aflăm un grup de patru statui ce prezintă următoarele personaje: Adam și Eva, Robert I de Frison, Robert II de Jerusalem și Baudouin al VII-lea. Sub turnul din mijloc, Charles le Bon și Guillaume Clito, apoi ultimele trei, Thiery d'Alsace (cel care a adus fiola aflată în Biserica Sângelui Sfânt), Philippe d'Alsace și în sfârșit, Marguerite d'Alsace].

Aș adăuga două-trei vorbe despre o parte din ei, de exemplu Louis de Male, a fost cel care în 1376 a pus piatra de temelie a Hotell de Ville, Baudouin Braț de Fier, a fost primul Conte de Flandra, Cnarles le Bon a favorizat pacea, dreptatea și ordinea, dar a fost asasinat în Piața Burg în 1127, sau cuplul regal spaniol Albert și Isabella de Castilia care au stimulat artele în zona Țărilor de Jos. Thierry d'Alsacia din ultimul registru, a fost cel care a adus fiola aflată în Biserica Sângelui Sfânt

Voi continua vizita în Sala Gotică a Primăriei și Palatul Libertății amândouă obiectivele pe un singur bilet de intrare, în valoare de 5 euro.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 03.03.19 10:03:07
Validat / Publicat: 03.03.19 10:54:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX. A mai fost în/la: Câteva orașe

VIZUALIZĂRI: 701 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Primăria din Bruges, seara.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

ilinca59*
[03.03.19 16:47:33]
»

Va urmaresc si astept continuarea. Fac o legatura:am citit un articol despre Werner Desimpelaere "un faimos arhitect și urbanist belgian, cunoscut pentru un proiect care a transformat un oraș istoric aflat într-o stare avansată de degradare într-unul dintre cele mai importante, mai vii și mai atrăgătoare orașe ale lumii: Bruges."

A inceput in 1970 si acum orasul are 8 mil. turisti/an turisti/an. bbc.co.uk/romanian/news/s ... iu_bruges.shtml

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[03.03.19 20:23:51]
»

@ilinca59: Păi nu era bine dacă știam înainte? Menționam în review. Oricum, informația circulă și asta este cel mai important. Merci, Ilinca!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ilinca59*, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Brugge și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074759006500244 sec
    ecranul dvs: 1 x 1