ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.02.2019
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 6 MIN

Fotografia pe AFA

TIPĂREȘTE

Un tip se duce la medic sa-si faca o radiografie la plamani. Dupa radiografie medicul, privind filmul, ii comunica pacientului:

- Am doua vesti pentru dumneavoastra, una buna si una proasta.

- Incepeti cu aia proasta, spuse pacientul

- Aveti o tumoare la plamani.

- Si cea buna?

- Se poate rezolva cu Photoshop.

O fotografie cât o mie de cuvinte ne povestește AFA, așa că a venit rândul să mai filozofăm și despre acest mic și totuși uriaș detaliu care colorează saitul.

La începuturi când nu știam încă cu ce se mănâncă AFA am fost reticent în a posta fotografii. De și am fost invitat după fraza Bun venit în comunitatea AFA am ignorat, n-am vrut să postez. A urmat o perioadă când scriam la rece foarte scurt și tot fără poze până mi s-au făcut observații de către un user... și am încărcat primele două fotografii.

Abia după un an în 2016 am început să încarc așa cum trebuie fotografiile și mi-am dat seama că am greșit. Am încercat să repar și am atașat fotografii la articole vechi dar cu ce folos, oricum nu se mai uita nimeni. Dar măcar sînt acolo la locul lor.

De atunci nu mai există articol la mine fără foto atașate. Nu sînt profesionist dar încerc să atașez fotografii bune așa că selecția este întotdeauna o provocare pentru mine. Până acum am atașat 9124 fotografii.

Pentru a posta fotografii utile turistului (deoarece AFA a fost creat în acest scop de utilitate pentru turist) am încercat să subliniez prin pozele mele ceea ce poate fi de ajutor celor care vizitează/se cazează în locul respectiv. Am fost foarte reticent de a posta o fotografie personală și mi-au trebuit 2 ani să fac asta.

De mic copil am fost fascinat de fotografie, totuși nu am devenit un profesinist niciodată. Dar îi admir pe cei care sînt pasionați de fotografie, și nu se zgârcesc nici la partea financiară nici la timpul petrecut după obiectiv pentru a realiza ceva adevărat frumos și artistic. Știind că necesită ceva timp chiar și fotografierea cu telefonul și pe urmă descărcarea, atașarea pe sait îi respect pe toți userii care postează fotografii și le și votez toate fotografiile, excepție fiind cele neclare, nereușite deoarece mai sînt și din acestea.

La un moment dat m-am gândit că fotografiile bune ar merita mai mult de un punct PMA. Poate se răzgândește o dată dl. Cornel și va face o diferențiere la fotografii mai reușite. Dar nu doresc să comentez prea mult până la urmă siteul promovează turismul, scrierea corectă în limba română și mai puțin fotografia.

Așa cum am povestit de mic copil mi-a plăcut fotografia. Aș dori să povestesc despre un mic istoric personal.

Am crescut într-o perioadă când nu prea se găseau nici aparate prea bune și nici accesorii prea multe. Fotografia alb-negru era la putere iar la magazinele foto majoritatea populației comanda poze mici sau foarte mici. În întreaga colecție a familiei am găsit chiar și dimensiunea de 6 x 4 cm. Cele color pe lângă faptul că începând de la film și până la developare erau foarte scumpe mai erau și nereușite cu niște culori numai naturale nu se puteau numi.

În familia noastră tata era cel responsabil cu imortalizarea momentelor ori acasă, ori undeva într-o excursie. De și se găseau aparate tata era încăpățânat și folosea un aparat de epocă Nadel Compur (vezi foto atașat) fabricat înaintea perioadei interbelice. Ca și film folosea un 6x9 alb-negru. Aparatul se putea regla iar pozele ieșeau foarte bune. Poze făcute cu acest aparat (și scanate ulterior) am atașat și pe AFA.

Dar din punct de vedere prsonal primele poze le-am făcut cu aparatul de epocă compactă fabricată în Cehoslovacia (vezi poză atașată) Aveam 8 ani și eram într-o excursie școlară în Brașov și Valea Prahovei. Prima fotografie am făcut-o în Brașov în centru au urmat cele de pe Valea Prahovei. Am consumat atunci întreg filmul cred 24 poziții. Am și de la acest aparat poze pe AFA.

După revoluție am început să mă dotez încet cu aparate ceva mai bune, pot menționa un Revue, un Braun, un Praktika un Konica. Toate erau parțial manuale, parțial automate la derularea filmului. Au devenit accesibile și filmele color iar developarea a devenit tot mai ieftină. Filmele color dacă la început cele accesibile erau de slabă calitate în timp și cele de calitate bună au devenit mai accesibile.

În 2001 am văzut la cineva prima dată aparat foto digital iar în 2002 am cumpărat un Mustec care astăzi nici măcar jucărie nu se poate numi. Totuși am folosit câțiva ani acest Mustec care la început a fost dotat cu un card de doar 16 Mb. Am și de la acest Mustec poze pe AFA.

În 2007 am început să fotografiez prima dată cu un aparat ceva mai bun este vorba de un Olympus C-750 cu zoom de 10x. Bancul cu achiziția aparatului aici:

-Ți-ai luat aparat foto?

-Da, noroc cu promoția la păcate...

-Păi cum, de unde???

-Păi am mers la biserică, am mărturisit păcatele, iar popa a zis: îți dau un „canon”...

-Eu zic: ok dar să fie măcar cu 16Mp și 8X...

Paralel cu acesta foloseam și o cameră video foarte mic Samsung dar care făcea și poze. În prezent ține loc de cameră auto. În 2010 m-am supărat și am luat un Nikon D 3100... și cu asta am rămas... Se apropie de vechimea de 10 ani și totuși este cel mai bun aparat din casă. Cele mai multe poze de pe AFA cu acesta sînt făcute. Bancul despre Nikoniști:

Un Nikonist se duce sa isi cumpere Fornetti:

- Cu ciocolata aveti?

- Da. de cat sa fie?

- D70... ba nu, D80... ba D70...

Și totuși în era telefoanelor inteligente s-au cam apus vremurile când căram peste tot un aparat foto. Cu tot respectul față de fotografi dar este foarte comod și tot timpul la îndemână. Să nu mai zicem că calitatea este tot mai bună și concurează cu aparate foto destul de bune. Primele fotografii făcute pe telefon pe care le-am putut și descărca pe calculator au fost făcute cu un Nokia E72. Au fost destul de ok, dar mai bune au fost cele făcute cu Nokia Lumia 625 și ulterior cu Microsoft Lumia 950. Pozele făcute cu acest ultim aparat concurează cu cele făcute cu Nikonul. Am foarte multe poze pe AFA făcute cu acest ultim telefon. Din păcate bateria nu mai ține iar ultimele poze de pe AFA sînt făcute cu un Samsung J5 mai slăbuț față de Microsoft. Foarte rar am mai făcut poze cu o tabletă atunci când a fost la îndemână în alte scopuri decât fotografiat poze destul de ok dar incomod de folosit. Dar totuși la o excursie Nikonul se scoate de la naftalină și la treabă cu el. Voi termina ca de obicei cu un banc.

Un vanator și fotograf primeste in vizita pe-un prieten care de cum intra in casa, vede trofee impaiate peste tot. Intr-un colt mai intunecat vede o batranica impaiata care zambea cu gura pana la urechi. Socat si ingrozit - il intreba pe vanator:

- Auzi - pe cine ai impaiat aici???

- Pai... pe soacra-mea...

- Si cum de zambeste asa??

- Pai pana in ultimul moment a crezut ca-i fac o poza...


[fb]
---
Trimis de AZE in 06.02.19 23:23:28
Validat / Publicat: 07.02.19 00:19:24

VIZUALIZĂRI: 426 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Aparat folosit în excursii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53 PMA (din 53 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

maryka [07.02.19 09:33:59] »

Sunt perfect de acord cu subiectul acestei "filozofări". În "viața" unui turist, fotografia este foarte importantă. Cel puțin așa cred. O fotografie întregește și colorează un text despre un obiectiv turistic sau un anumit loc.

Desigur, am văzut pe parcursul plimbărilor noastre și persoane care se bucură doar pentru ceea ce văd și "duc" pe memoria retinei. Mai există însă persoane care îndrăgesc să facă poze. Eu mă număr printre aceștia. Totdeauna fac multe, iar atunci când trebuie să selectez pentru a pune pe site, am o problemă.

Tocmai m-am uitat și eu, am pus 7059 de poze, iar cea mai votată a primit 39 puncte.

Dacă ar trebui să fie un "regim" special pentru ele? Probabil, doar că nu hotărâm noi asta, sigur că mi-ar place, tot ca un soi de concurs... ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
webmasterX [07.02.19 09:39:52] »

@AZE:

La un moment dat m-am gândit că fotografiile bune ar merita mai mult de un punct PMA.

Doar o corecție tehnică: primele 20 de poze atașate la un review primesc, de fapt, 50 PMA fiecare + 50 PMA bonus pentru eventualul text explicativ la acea fotografie. În total, de regulă, 100 PMA.

La care se adaugă puncatjul obținut din voturi (1 vot = +1 PMA) // [punctajul din voturi se adună la orice foto încărcată, nu doar la primele 20].

tata123 🔱 [07.02.19 12:10:39] »

@AZE: Fotografia capturează pentru eternitate o clipă de viață și care te proiectează în trecut oricând dorești. Un instantaneu, o imagine, o lumină „scrisă” - într-un cuvânt amintiri.

Uneori mă întreb dacă atunci când mă aflu în fața unui obiectiv deosebit ar trebui să fac fotografii nenumărate sau să admir relaxat respectivul loc. Probabil soluția potrivită e undeva la mijloc.

Acum câțiva ani am scris și eu un articol asemănător (vezi impresii). Astăzi, tehnica a evoluat, softurile ne ajută să „modelăm” imaginile, HDD-urile devin neîncăpătoare pentru zecile de mii de fotografii. Altădată, fotografia era un tablou pictat de soare fără a avea studii artistice (Ambrose Bierce).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
crismis [10.02.19 13:56:53] »

@AZE: Wow, ai păstrat toate aceste camere foto și telefoanele! Te felicit pentru asta, eu abia țin minte unde le pun pe astea de le folosesc curent (glumesc un pic, dar nu prea mult...) ! Ca să nu mai zic că nici denumirile brandurilor nu cred că le mai știu...

Ai dreptate, fotografiile atașate unui articol sunt foarte importante. Mi s-a întâmplat să nu punctez maxim un articol bunicel dacă n-am beneficiat și de imagini (și invers). Am și fotografi preferați printre userii AFA, abia aștept când postează câte ceva, să ajung la partea cu pozele. Și mie îmi place să fotografiez când vizitez câte ceva; pozele mă ajută ulterior enorm să-mi amintesc tot felul de detalii pe care altfel le-aș uita garantat. Câteodată cred că exagerez cu pozatul, oricum copiii mei oftează din când în când și bănuiesc că ăsta e motivul! Am un singur articol fără poze, cred că al doilea (cronologic), despre pensiunea unde am stat în Ischia; pur și simplu, nu i-am făcut nicio fotografie! Dovadă, multă vreme m-am tot întrebat dacă am avut TV în cameră sau nu...

Și, ca și tine, recunosc că am renunțat de vreo 2-3 ani la camera foto (țin minte că era un Nokia de dimensiuni mici, să nu-mi atârne prea tare de gât) în favoarea telefonului Huawei P9, în momentul când, comparând poze făcute cu ambele, am costatat că acelea făcute cu telefonul erau net superioare! De obicei telefonul încărcat plus o baterie externă erau suficiente pentru o zi de colindat, oricât de "încărcată" ar fi fost. Din păcate, mă cam lasă bateria... Recent, am primit cadou un P10; calitatea fotografiilor și mai bună, iar la bateria externă pot renunța pentru o vreme.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
robert [12.02.19 09:42:59] »

@AZE: super articol! Am cochetat și eu cu fotografia. Pe vremurile de demult apuse aveam chiar si un mic laborator acasă unde developam poze alb negru. Din pacate viața m-a dus pe alte direcții si nu am continuat.

Dar pasiunea pentru fotografie a rămas. Mi se pare mult mai interesant să prinzi un chip, o stare sau chair un peisaj, decât o filmare de exemplu. Evident că și filmulețele au rolul lor, dar dacă e să mă întrebe cineva prefer fotografia.

În ziua de azi si eu tot cu telefonul mobil, dar la călătoriile mai lungi e nelipsit si aparatul foto, Sony în cazul meu.

P. S. Tare bancul cu soacra!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, maryka, robert, tata123 🔱, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058811902999878 sec
    ecranul dvs: 1 x 1