ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.12.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 7 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Jurnal de călătorie: Sardinia, 11-18 februarie 2018 (partea I - Sassari, Olbia, Barumini)

    TIPĂREȘTE

    Preambul

    În ultimul timp am senzația că timpul se scurge prea repede și nu mai reușesc să fac tot ce îmi propun. Printre lucrurile pe care nu am timp să le fac așa cum aș vrea, sunt cititul și scrisul. Nu și călătoriile! În cazul acesta, am depășit norma, anul acesta făcând șase „ieșiri” de câte o săptămână: Sardinia, zona Veneto, Lefkada, Oradea-Zalău-Cluj, Croația și Turcia, plus un city-break la Copenhaga. Nu o spun ca să mă laud, ci pentru a demonstra cele spuse mai înainte. Dintre toate locurile vizitate, am reușit să scriu doar două review-uri, despre Veneto. Și ar fi atât de multe de povestit …

    Dar, stop! Am o veste pentru voi: din noiembrie sunt pensionar! Oricum, până astăzi nu prea am simțit lucrul acesta, dar, în principiu, am mai mult timp. Ca urmare, am decis să scriu câte ceva despre locurile pe unde am umblat. Firesc, încep cu prima călătorie din anul acesta, în Sardinia. Cum sunt în continuare în criză de timp, voi schimba puțin stilul, spicuind din impresiile de la fața locului, prezentate ca jurnal de călătorie. Celor interesați, le pot trimite programul, cu obiectivele de vizitat din diferite locuri, cu coordonate GPS și alte informații utile.

    Am împărțit review-ul în trei părți, pentru că povestea trebuie susținută de fotografii și acestea sunt multe. Am considerat totuși că un review pentru fiecare zi (deși aș avea ce scrie pentru mai multe review-uri pe zi!) e prea mult și pentru voi și pentru mine …

    Deci, să începem!

    Ziua întâi: 11.02.2018

    Am plecat de pe Otopeni spre Alghero cu o cursă Wizz, la ora 13:50 (preț 188 lei de persoană, dus-întors, fără bagaj de cală, bilete cumpărate de la sfârșitul lunii octombrie 2017). Am aterizat cu jumătate de oră mai devreme față de ora programată (15:35) și ne-am dus direct la biroul de închirieri mașini, de unde, în câteva minute, am plecat cu actele spre parcare, de unde ne-am îmbarcat într-un VW Polo alb, pe care îl vom „călări” timp de o săptămână. Mașina a fost închiriată de acasă, de pe saitul Ryanair Car Hire, la prețul de 251 de lei, pentru 8 zile.

    În holul dinspre ieșirea aeroportului sunt expuse replicile unor statui, a căror semnificație aveam să o înțelegem mai bine ceva mai târziu.

    Ne îndreptăm spre Sassari, aflat la 35 km, pe SS291 (strada statale, adică șosea națională). Vremea este destul de închisă, dar pe alocuri, printre nori, mai apar și petice de cer albastru. Facem o pauză în Sassari, cât să mergem să vizităm Domul (P01), cu superba lui dantelărie în piatră (P02), de o finețe și minuțiozitate a detaliilor deosebite.

    Ne îndreptăm mai departe spre Castelsardo, unde ajungem la șase și jumătate, când deja se lăsase întunericul. Identificăm ușor Antica Pensione Pinna, din Castelsardo, locul nostru de popas peste noapte (P03).

    Ziua a doua: 12.02.2018

    Dimineața facem o plimbare prin orășel și găsim o cafenea, unde luăm micul dejun. Vremea e însorită, dar bate și vântul și marea e agitată. Plecăm de la Albergo Pensione Pinna, cu regretul că nu putem sta mai mult, pentru că am aflat că în perioada 11-16 februarie orașul este în plin carnaval.

    Nu părăsim însă imediat Castelsardo, ci urcăm la castelul ce domină, de la înălțime, întreg orașul. De acolo, panorama e splendidă (P04).

    La ora zece pornim mai departe, pe SP90, pe coastă, spre Santa Teresa Gallura. La ieșirea din Castelsardo, în apropiere de un giratoriu, facem un scurt popas la Roccia dell'Elefante (GPS: 40.889639, 8.746183), o stâncă la marginea drumului, care aduce cu un elefant (P06).

    Ne îndreptăm apoi spre Badesi și ajungem în Santa Teresa Gallura, unde ne oprim pentru o plimbare pietonală (P06-P08) și pauză de cafea, la Caffe Bar Conti. Ne reluăm parcursul, îndreptându-ne spre Palau, unde facem o nouă oprire, cu o plimbare pietonală până în portul turistic (P09) și o vizită la biserica Nostra Signora delle Grazie (P10, P11).

    Mai departe, ne îndreptăm spre Capo d’Orso, cu o stâncă în formă de urs. Fotografiem și noi stânca-urs, stâncile înconjurătoare și panorama, încercând să ajungem cât mai aproape, dar la un moment dat ne împiedică o tăbliță cu „proprietate privată”. Oricât mă străduiesc, stânca nu-mi sugerează un urs. (P12) Mergând mai departe, ajungem de partea cealaltă a golfului, pe SP13, de unde Roccia dell’Orso arată într-adevăr ca un urs (P13-P15).

    Puțin după ora 15, ajungem la Olbia City Hotel. Ne cazăm și plecăm repede, să vedem orașul; mai întâi mergem la Chiesa monumentale Basilica San Simplicio, datând din secolul al XI-lea (P16-P17) din Piazza San Simplicio; lăsăm apoi mașina în parcarea portului (gratuită) și trecem strada, în fața primăriei (P18).

    De aici, începe strada pietonală Corso Umberto I, de-a lungul căreia ne plimbăm, admirând Biblioteca Comunale (P19), Chiesa di San Paolo (P20) și alte clădiri frumoase. Între timp, s-a întunecat și s-au aprins luminile stradale, așa că ne întoarcem în port și mergem la Museo Archeologico di Olbia (P21). Din păcate, luni și marți este închis, dar platforma de belvedere a muzeului este accesibilă și ne oferă o frumoasă panoramă nocturnă (P22).

    Ziua a treia: 13.02.2018

    Plecăm din Olbia la nouă și jumătate, după micul dejun luat la hotel. Plouă, destul de tare, iar noi ne îndreptăm, pe SS131, spre Nuoro, unde schimbăm direcția spre Cagliari, pe SS128. Ploaia se domolește, pentru ca, într-un final, să se oprească de tot. Apare și soarele.

    La ora 13, sosim la Area Archeologica Su Nuraxi (citește nuraji), din Barumini, cel mai celebru complex nuragic, inclus, din 1997, pe lista UNESCO. Cumpărăm bilete (12 € de persoană), care includ vizitarea ghidată a trei obiective: Su Nuraxi, Polo Museale Casa Zapata și Centro Giovanni Lilliu.

    O ghidă locală ne ia în primire și, într-o italiană alertă, dar foarte ușor de înțeles, ne povestește: nuraghi au fost construite în secolele 14-13 î.C., din blocuri de bazalt, transportate cu animale, cu scop de locuit, de cult și apărare militară, în formă de turn, cu una sau mai multe încăperi suprapuse.

    Aflăm că în Sardinia sunt 8900 nuraghi, în diverse stări de conservare (P23-P24).

    Mai departe, mergem să vizităm Palazzo Zapata, (P25), unde suntem preluați de o altă ghidă, dornică de vorbă. Se vede de la o poștă că îi place să povestească și-și face meseria cu profesionalism.

    Familia Zapata, de origine aragoneză, și-a construit casa pe un nuraghe pe care l-a înglobat în casă. Ultimul descendent al familiei, Lorenzo Zapata a vândut casa localității Barumini. În timpul lucrărilor de restaurare a fost descoperit acel nuraghe de sub casă, care astăzi este inclus în complexul Barumini (P27). În interior sunt aranjate frumos vitrine cu obiecte găsite la escavări, sau care au aparținut locatarilor palatului (P26). Palatul a fost renovat și amenajat, inclusiv cu monitoare info, obținute prin fonduri europene.

    Am fi vrut să vizităm și Parco Sardegna in miniatura, dar din păcate acesta era închis în sezonul de iarnă. De altfel și Su Nuraxi nu avea un aflux prea mare de vizitatori, iar la Casa Zapata am fost singurii vizitatori.

    Oricum, pentru cei cărora le place genul și pentru cei cu copii, Barumini este un loc de popas pentru minim două zile, având în vedere că Parcul Sardinia în miniatură este un complex, ce cuprinde, în afara parcului de miniaturi, parcul dinozaurilor, un planetariu, grădină botanică, un pavilion nuragic, muzeul astronomiei și aviariu. În plus, oferă și plimbări cu trenulețul și barca.

    Pentru cei interesați, iată și coordonatele GPS: Complexul nuragic Su Nuraxi: 39.705559, 8.993330, Centrul Giovani Lilliu: 39.706045, 8.997116, Casa Zapata: 39.702812, 9.000790 și Parcul Sardinia în miniature: 39.701363, 8.979368. Saitul Parcului Sardinia în miniature este acesta: sardegnainminiatura.it și cel al sitului archeologic Su Nuraxi este acesta: fondazionebarumini.it/it/ ... ogica-su-nuraxi.

    La 15:30, plecăm de la Casa Zapata spre Cagliari. La intrarea în oraș, un indicator ne amintește că și în Sardinia există o localitate cu același nume ca al celei din Croația (P28).

    Ajungem la locul nostru de popas pentru trei nopți, Cagliari d'Amare, de unde am plecat în oraș, numai bine să vedem carnavalul, cu defilarea cu costume și măști (P29-P31).

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Costi in 02.12.18 13:11:31
    Validat / Publicat: 02.12.18 14:20:05
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 1466 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 Vedere spre Castelsardo, de la castel
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51300 PMA (din 39 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    mishu
    [02.12.18 14:24:03]
    »

    @Costi: Start vot! In primul rand felicitari pentru noua incadrare profesionala , sa te bucuri de ea 1000 de ani fara reparatii capitale, eventual cu cate un up-grade .

    Sa inteleg ca de acum inainte vei avea timp sa ne povestesti calatoriile, lucru care nu poate decat sa ma bucure si iti urez succes, si la cat mai multe calatorii si de acum inainte.

    Felicitari pentru articol, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    CostiAUTOR REVIEW
    [02.12.18 14:33:32]
    »

    @mishu:

    Mulțumesc pentru urări!

    webmaster
    [02.12.18 15:43:50]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    ===

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Michi
    [02.12.18 18:51:53]
    »

    Felicitări pentru excursie şi review. Am fost şi eu în Sardinia în octombrie, cu o excursie organizată cu programul bătut în cuie dar n-am vizitat nicio localitate din cele menţionate de tine. O zi am trecut în Corsica la Bonifaccio. În legătură cu noul statut de pensionar: cât eşti activ îţi doreşti cu ardoare pensia. Odată ajuns în acest stadiu dacă nu găseşti un hobby care ţi se potriveşte, te pierzi în monotonia şi rutina zilelor care te îmbătrânesc înainte de vreme. Călătoriile şi povestirile lor pe Afa sunt o soluţie la îndemână care-ţi produc multă satisfacţie, lăsând la o parte faptul că te ajută să treci prin momentele dificile care pot apărea în viaţă.

    CostiAUTOR REVIEW
    [02.12.18 19:41:13]
    »

    @Michi:

    Mulțumesc pentru aprecieri și aștept să citesc și eu review-uri despre Sardinia.

    Mai ales că, acum, cel puțin teoretic, am mai mult timp liber...

    =====

    @all

    Mulțumesc tuturor care s-au oprit, fie și câteva clipe, la review-ul meu.

    Prin voturile voastre, statutul meu pe AFA tocmai s-a upgradat la nivelul de CONSUL!

    Ca mâine, ajung Augustus...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    iulianic
    [02.12.18 20:41:21]
    »

    @Costi: Felicitări pentru statutul de CONSUL! Vei ajunge și AUGUSTUS cu sigurantă. Calea este deschisă tuturor, mai ales celor care scriu cu consecvență.

    Felicitări și pentru statutul de pensionar. Eu nu m-am bucurat când m-am pensionat. Simțeam că mai am energie și că mai pot lucra bine. Dar, dacă nu m-am bucurat când m-am pensionat, m-am bucurat când mi-am dat seama că sunt pensionară, că nu mai trebuie să plec în vacanțe numai atunci când pot părăsi serviciul, că nu mai trebuie să-mi cer voie să plec și dacă sunt de acord, etc... etc... Așadar, mulți ani cu sănătate și cu vacanțe frumoase... la pensie!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    CostiAUTOR REVIEW
    [02.12.18 23:39:45]
    »

    @iulianic:

    Păi nici eu nu m-am bucurat, că, în afară de scăderea veniturilor, nu prea s-a schimbat nimic. Am același program, îmi duc mai departe norma cu care am început anul universitar, că oricum n-are cine să mă înlocuiască deocamdată. Am căutat, dar nu am găsit pe nimeni, nu se înghesuie nimeni la muncă grea și bani puțini (asta la început de carieră, că eu nu mă puteam plânge ).

    Din păcate, sistemul este în așa fel făcut, încât acum, la pensie fiind și având exact aceleași ore ca până acum, nu pot fi plătit decât cu mai puțin de o treime din cât aveam înainte de pensionare. Dar, ca să mă mențin în formă, merge și așa.

    Oricum, că acum sunt practic descurajat ca să continui, este de înțeles. Ce nu e de înțeles este de ce sunt descurajați tinerii să intre în sistem...

    În fine, asta e!

    Cât privește statutul de AUGUSTUS, eu unul nu prea mă gândesc că-l voi atinge vreodată. Făcând un calcul simplu, mi-ar mai trebui încă vreo trei milioane de puncte, care înseamnă aproape jumătate din cât am acum, punctaj pe care l-am adunat scriind 333 de review-uri, în zece ani. Așa că, șanse mici...

    Dar nu-i bai, nu punctele și statutul mă mobilizează să scriu...

    Mulțumesc pentru ecou.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    iulianic
    [03.12.18 09:34:54]
    »

    @Costi: Mulțumesc și eu pentru că ai avut bunăvoința de a "vorbi" cu mine! Și încă într-un ecou atât de lung.

    După pensionare eu nu am mai acceptat colaborare (așa se numea la noi) pe bani puțini și cu același stres. Am zis NU și nu a fost. Devenisem preocupată să mă judec cu Casa Națională de Pensii pentru modul în care mi-a făcut calculul indemnizației neluând în seamă multe dintre drepturi. Mi s-au acordat toate, retroactiv, dar asta după aproape 2 ani de plimbări prin tribunale. Asta-i Romania!

    Cu statutul de AUGUSTUS... eu personal știu că îl vei atinge. Nu sunt eu în măsură să-ți dau sfaturi, o știu prea bine, dar la AUGUSTUS nu se ajunge pentru că vrei să ajungi acolo. La AUGUSTUS se ajunge doar scriind fără a face tot felul de calcule și socoteli. Că scrii mai bine sau mai slab, mai inspirat sau mai puțin inspirat... asta nu prea mai contează acum pe AFA. Contează cât de mulți simpatizanți ai pentru că – la urma urmei – de la ei vin voturile și punctele. Cât despre cele 3 milioane PMA... Au făcut unii dublu într-un singur an și nu le poți face tu într-un an?

    Îți doresc mult spor la scris și călătorii frumoase în viitor!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    iulianic, Michi, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în #Sardinia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067721843719482 sec
    ecranul dvs: 1 x 1