ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 27.07.14
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu - merită vizitat

TIPĂREȘTE URM de aici

Am ajuns la Câmpina venind de la Poiana Câmpina și la primul sens giratoriu am virat stânga pe Bld. Carol. În această intersecție sunt indicatoare către obiectivele turistice pe care le puteți vizita dacă ajungeți în oraș.

Am vrut să vizităm Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, pe care l-am mai vizitat în cadrul unei excursii școlare... acum mulți ani!

Muzeul se află pe Bld. Carol nr. 108. Nu există parcare, mașina o puteți lăsa pe trotuar.

Programul de vizitare este zilnic, între orele 9-17, luni este închis.

Taxa de vizitare este de 8 lei / adult, pentru elevi, studenți și pensionari este de 2 lei și pentru grupuri este de 4 lei / persoană, iar taxa foto este de 50 lei.

Noi am ajuns în jurul orei 10 dar ușa de la intrare era închisă. Prin geam am văzut următoarea usă deschisă, am ciocănit și a venit imediat un tânăr.

Trebuia să sunăm... ne-a reproșat tânărul!!! Așa că dacă pățiți ca noi, nu ciocăniți în geam, sunați la soneria din dreapta ușii... pe care recunosc, că nu am observat-o.

Înainte de a scrie acest articol, am vrut să văd ce este scris pe AFA despre acest Muzeu. Și am găsit articolul colegei noastre @magdalena din mai 2010 - un articol complet și cu poze pe măsură - pe care vi-l recomand să-l citiți.

În sfârșit, am intrat... și până a terminat tânărul cu reproșurile de la intrare eu am furat o poză din interior... știind că există taxă foto... foarte mare, după părerea mea.

Am achitat taxa de vizitare, am luat un pliant cu 3 lei și un magnet cu ”Păstoriță stând” cu 5 lei.

Vă rog... nu faceți poze... astea sunt dispozițiile Muzeului Județean de Artă Prahova... mi-a atras atenția tânărul... după care am discutat despre muzeu și viața marelui pictor.

Am să redau și eu câteva date despre Nicolae Grigorescu cât și despre muzeu, atât cât am reținut din discuțiile cu tânărul ghid, dar și din ce am citit în pliantul luat de la muzeu.

Nicolae Grigorescu s-a născut în satul Pitaru, Comuna Potlogi, Județul Dâmbovița, la data de 15 mai 1838.

Potlogi fiind satul meu natal, întotdeauna aminteam că aici s-a născut și Grigorescu, simțeam așa o mândrie...

Numai că la Pitaru nu mai este decât o statuie cu bustul pictorului. Acum autoritățile locale construiesc o casă pe locul unde se presupune că ar fi fost casa familiei Grigorescu... și se v-a face un Muzeu... dar om trăi și vom vedea, dacă vor reuși...

Nicolae Grigorescu este primul pictor dintre fondatorii picturii române moderne, dar și primul artist plastic ales membru al Academiei Române.

Fiind apreciat și susținut de Mihail Kogălniceanu, primește o bursă pentru a studia la Paris la Școala de Belle-Arte, unde este coleg cu Auguste Renoir.

În 1877, este chemat să însoțească armata română în calitate de ”pictor de front”, realizând schițe și desene la fața locului, în luptele de la Grivița și Rahova.

Nicolae Grigorescu este cel ce a pictat Mănăstirile Zamfira din Județul Prahova și Agapia.

Trăiește în Franța până în 1890, când se întoarce și se stabilește în țară.

Se dedică subiectelor rustice, pictează portrete de țărănci, care cu boi pe drumuri de țară și numeroase peisaje cu specific românesc.

S-a retras la Câmpina împreună cu familia - soția sa, Maria Danciu și fiul său, Gheorghe Grigorescu, în casa contruită chiar de el.

Maria Danciu îi este alături timp de 18 ani și se căsătoresc cu o zi înainte de a muri.

În această casă, trăiește utimii ani de viață, găsindu-și sfârșitul la data de 21 iulie 1907, în fața șevaletului din atelierul său.

Casa a ars în timpul Primului Război Mondial și a fost reconstruită sub directa îndrumare a fiului său.

În 1957 este deschisă ca Muzeu Memorial.

”În această casă a trăit și a creat în ultimii ani ai vieții pictorul Nicolae Grigorescu” – mesaj pe placa de la intrare în muzeu.

Holul de la intrare este amenajat în stil oriental și tot aici este și scara de lemn cu acces către etajul casei.

Grigorescu a fost și colecționar de artă, în special de obiecte orientale. Sunt expuse unele din ele, tapițeriile orientale fiind majoritare.

În partea stângă a intrării este atelierul artistului, unde sunt expuse o parte din lucrările originale: ”Autoportret”, ”Car cu boi” – varianta cea mai mică - ”Păstorița stând”, ”Ciobănaș cu turma”, ”Țărancă torcând”, ”Portetul soției”, ”Fata cu batic alb” și multe altele.

Un tablou interesant este numit ”Ghiocel”, dar reprezintă un cap de vițel...

Eu fiind sub influența știrii de c-o zi înainte și anume ”... record de vânzare la licitație a unui tablou de Grigorescu... ” și la vederea acestor lucrări de artă ale artistului, am realizat valoarea lor... atât cât mă pricep eu la artă. Efectiv, stăteam în mijlocul încăperii și mă minunam... wow...

Tânărul mi-a explicat că artistul a pictat peste 300 de tablouri în varianta ”Car cu boi” și la fel ”Femei cu batic alb”. Muzeul găzduind o parte ale lucrărilor artistului, altele fiind în posesia altor muzee sau persoane fizice (așa se justifică și scoaterea la licitație a unor tablouri ale artistului).

Tot aici este și șevaletul și masa de lucru a artistului, cu pensule, tuburi de vopsea, ochelari.

În dreapta intrării este sufrageria, cu piese de mobilier specifice, o sobă din ceramică glazurată, un scrin unde sunt expuse poze de familie și câteva vase din ceramică decorativă realizate de fiului artistului.

Tot aici este expusă o tapițerie cu o istorie interesantă.

La etaj în partea stângă este dormitorul artistului unde se găsește patul artistului, o măsuță cu două scaune și un ceas cu cuc, nefuncțional acum. Sunt expuse aici ”Vedere la Dunăre” și ”Dorobanțul”.

Iar în partea dreaptă este o cameră ce găzduiește expoziții temporare de pictură.

Aici în hol este o mică vitrină cu obiecte din colecția artistului.

Pe toată lungimea etajului este balconul din lemn, fără acces pentru public. Din curte se vede foarte frumos balconul.

Cu ochii minții am încercat să scriu ceea ce am văzut și reținut după ce am vizitat Muzeul.

Multe emoții am avut... nu pot să vă descriu în cuvinte ce am simțit... atât pot spune... sunt mândră că sunt româncă și am avut șansa să revăd aceste opere de artă ale marelui pictor Nicolae Grigorescu.

Anul acesta, Muzeul a marcat la data de 15 mai, 180 de ani de la nașterea pictorului.

”Viața lui Grigorescu o povestesc operele lui. O viață simplă, tăcută, ordonată, puternică, închinată toată artei lui. În afară de artă nimic nu exista pentru el. ”... Alexandru Vlahuță.

Vă recomand cu plăcere să vizitați Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu din Câmpina.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ANILU in 08.11.18 13:58:04
Validat / Publicat: 08.11.18 15:09:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPINA.

VIZUALIZĂRI: 1497 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57900 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.11.18 14:22:12]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, CÂMPINA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

krisstinna
[08.11.18 15:56:27]
»

Draga mea, te felicit pentru alegerea făcută, aceea de a vizita acest muzeu. Și eu l-aș fi vizitat. Și aș fi plătit și taxa foto chiar dacă era mai mare. Și știi de ce?

Pentru ca am plătit destui euro sa văd in alte țări pietre, importante și alea dar nu ca Grigorescu al nostru.

La minotaur in Creta am dat 30 de euro aiurea, pentru ruine abramburite

Care era temperatura in casă? Mă gândesc la tablouri, de-aia întreb.

Felcitari! S-a furnicat pielea pe mine când am citit cât ești de mândră

tata123 🔱
[08.11.18 16:05:41]
»

@ANILU: Un muzeu interesant care ne prezintă o parte din viața și opera marelui Grigorescu. L-am vizitat și eu cu vreo 10 ani în urmă, cred că și atunci se găsea același model de pliant informativ (vezi P12). Mulțumim pentru prezentare și felicitări pentru alegere.

Problema parcării e mare în zona Muzeului Grigorescu din Câmpina. Am trecut anul acesta prin Câmpina și am vrut să opresc 2 minute pentru a fotografia clădirea și bustul pictorului din curte - abia am avut unde pe trotuar la distanță destul de mare. Instituția muzeală se află într-o curbă în ascensiune a bdului Carol I, iar stradela de alături e cale de acces pentru mai multe locuințe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILUAUTOR REVIEW
[08.11.18 16:42:18]
»

@krisstinna: Este tardiv acum să spun că-mi pare rău că nu am plătit taxa foto!!! În jur de 10 euro... ar veni. Așa este dăm banii pe multe altele... inutile!!!

În muzeu erau tot felul de instalații, de climatizare, de fum, plus camere de luat vederi.

Când am intrat mi s-a părut rece... cred că asta explică de ce tânărul stătea cu ușa închisă. Bine, n-am înțeles de ce închisă cu cheia ????

Cât am vizitat muzeul am avut o stare emoțională... greu de explicat în cuvinte...

Mulțumesc pentru vizită și ecou.

????

ANILUAUTOR REVIEW
[08.11.18 17:09:22]
»

@tata123: Eu țineam minte că muzeul este în deal iar strada era cu piatră cubică, eram copil când am fost prima dată...

Așa este, în zona muzeului este o problemă cu parcarea, acum bulevardul este asfaltat, trotuarele înălțate...

Noi am reușit să parcăm pe străduța îngustă de lângă muzeu!

Mulțumesc pentru vizită și ecou.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[08.11.18 18:34:47]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ANILUAUTOR REVIEW
[08.11.18 18:55:14]
»

@webmaster: Mulțumesc mult!

mihaelavoicu
[08.11.18 23:06:24]
»

”Dăștepții” de la Direcția de Cultură a Consiliului Județean Prahova au dat restricțiile de fotografiere la toate muzeele din județ.

Îmi permiți ca la fotografiile tale să-l lipesc pe Ghiocel? Ghiocel a fost boul pe care Grigorescu l-a iubit cel mai mult. Și l-a pictat. Iar eu mi-am permis să-l reproduc în punct de goblen.

Grigorescu rămâne Penelul de Aur al picturii românești.

felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILUAUTOR REVIEW
[09.11.18 07:28:15]
»

@mihaelavoicu: Bineînțeles că vă permit să atașați poza cu Ghiocel"

Mulțumesc pentru aprecieri și ecou.

Toate cele bune.

elviramvio
[09.11.18 19:22:47]
»

@ANILU:

Frumoasă recomandare! Casa aceasta a fost loc de întâlniri și discuții pentru mulți dintre titanii vremii. De altfel, fiul lui Grigorescu s-a căsătorit cu fiica lui Vlahuță și i-a dăruit pictorului patru nepoți. Nici unul însă nu a avut urmași care poate ar fi moștenit talentul lui. Și casa aceasta.

Grigorescu a fost primul pictor primit în Academia Română.

Ai fost într-o casă de basm, felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILUAUTOR REVIEW
[09.11.18 19:49:13]
»

@elviramvio: Foarte mult mi-a plăcut casa asta de basm, cum i-ai spus tu. Emoții...

Mulțumesc pentru aprecieri și ecou.

Toate cele bune. ????

elviramvio
[09.11.18 20:28:55]
»

@ANILU: ????????

Zoazore
[11.11.18 21:41:19]
»

@ANILU:

Multe emoții am avut... nu pot să vă descriu în cuvinte ce am simțit...

= și-așa bine le-ai transmis în articol, că mi s-a zbârlit pielea!

Azi am văzut un documentar despre Arthur Verona, care e brăilean și e considerat urmașul lui Grigorescu.

Grigorescu l-a urmărit de la lansare!

Și-acum citesc despre... Grigorescu și mi se furnică pielea!

Și eu-s mândră că-s româncă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILUAUTOR REVIEW
[12.11.18 07:58:34]
»

@Zoazore: Mulțumesc pentru vizită și ecou.

Așa mă emoționez eu, când îmi place ceva.

O zi bună.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.05.21 08:23:38]
»

@Update_all: Cu ajutorul tehnologiei și a unei cunoscute case de licitații de artă a fost realizat un tur virtual al casei memoriale „Nicolae Grigorescu” din Câmpina (artmark.ro/ro/virtual-gal ... gorescu-campina). Casa celebrului pictor poate fi explorată virtual pas cu pas, atelierul maestrului fiind piesa de rezistență.

În Parlamentul României se află în dezbatere un proiect de lege privind declararea drept zi de cultură națională a datei de 15 mai - ziua Nicolae Grigorescu.

Să fie într-un ceas bun!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, elviramvio, mihaelavoicu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Memorial Nicolae Grigorescu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088565111160278 sec
    ecranul dvs: 1 x 1