ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Călător prin țara mea. Merită să vezi: Isaccea și Cetatea Noviodunum

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Motto: ”Când va fi să mor, aș vrea să mor precum bunicul meu, care a murit liniștit, în somn. Nu aș vrea să mor precum pasagerii care se aflau în mașina sa.” - Will Rogers

 

Este ciudat faptul că muncim o viață-ntreagă pentru a obține niște avantaje în care credem din toată ființa: o slujbă bine plătită, din care să avem bani să ne facem o casă luxoasă, o mașină de fițe, haine de firmă și mâncare naturală, bio.

În același timp, periodic, ne vin idei ca să părăsim tot acest confort creat doar din dorința de-a merge să vedem alte locuri. Ca să avem acoperire, am căutat răspunsuri la tot felul de vraci, ; unii dintre aceștia, psihologii, au scos o serie întreagă de teorii despre importanța vacanței asupra bioritmului nostru, al dezvoltării personale și mai știu eu ce.

Cu toții, când suntem în concediu, căutăm experiența unice, informații sau curiozități cu care să menținem bateriile încărcate până la următoarea vacanță.

Ajungem în locuri unde vrem să percepem alte trăiri decât alea cotidiene, vrem să prindem sufletul locului, de parcă de asta ar depinde întreaga evoluție ulterioară a noastră.

Și asta este o trăire normală, până la urmă perfect justificată, călătorim pentru a învăța ceva din locurile pe unde-am umblat și, poate, ne educăm, realizăm locul nostru în lume. E ca-n citatul: „Călătoriile te transformă într-o persoană modestă. Pentru că îți dai seama de locul mărunt pe care-l ocupi în lume. ” (Gustave Flaubert)

De ce-o fac eu pe șmecherul?! Pentru că, pe mine m-a impresionat tare mult călătoria mea prin Județul Tulcea. Am văzut locuri care, chiar dacă, poate, nu-s în spotul reflectoarelor, sunt de-o frumusețe aparte, sau, au o valoare istorică sau culturală deosebită.

De aceea am insistat cu seria asta, care știu că v-a plictisit, dar, mai am un review de postat, în afara ăstuia de astăzi.

Așa că vă rog să-mi mai acordați ceva răbdare și un pic de bunăvoință, pentru a citi ce scriu. Vă rog!

Despre Isaccea

Am intrat în Isaccea, la dus spre Tulcea, dimineața, devreme, nu cred că era mai târziu de 7,30. Am ajuns ușor, imediat ce treci Dunărea cu bac-ul, mergi pe DN 22E, treci prin Garvăn și, apoi, de aici, drumul devine E 87 și-așa rămâne până la Tulcea. Mai urmează vreo câteva localități, Văcăreni, Luncavița, Rachelu, treci de drumul spre Tichilești, localitatea unde mai este Sanatoriul de leproși și, iată, ajungi la Revărsarea și Isaccea. Drumul măsoară vreo 40 de km, asfaltul este bun, cum, de altfel, a fost pe toate drumurile județului, chiar dacă urcă și coboară colinele dulci, pe care vezi, de cele mai multe ori, viță de vie.

Imediat ce am ajuns la Garvăn, mesageria a intrat și m-a felicitat că am intrat în Ukrayna și mi-a afișat niște prețuri pentru convorbiri și SMS-uri. Nu, nu este caz de spaimă, nu ne-au ocupat ukraynenii doar telefonia interpătrunde, așa că, dacă nu vreți surprize, dezactivați-vă roaming-ul!

Isaccea este un orășel micuț. Am oprit într-o parcare din fața Primăriei, clădire nouă, falnică, soarele se ridica pe cer din spatele ei, deci, nici Soarele nu răsare fără acordul primarului! :))

Lângă Primărie se află o mică terasă și, un pic mai în spate, Moscheea Mahmud Yazîkî.

Nu, nu săriți pe geamuri, nu voi vorbi despre lăcașuri de cult, românești sau turcești, stați pe pace!

Isaccea a fost unul dintre primele orașe din istorie clădite pe aceste locuri.

Avantajat de faptul că se afla pe malul Dunării, în apropierea unor locuri unde aceasta avea vaduri ce permiteau trecerea de pe un mal pe celălalt, aici au fost descoperite așezări omenești din perioada geto-dacilor.

Se știe că 514 î. e. n. Darius cel Mare al perșilor a trecut Dunărea aici, pe un pod de vase, în campania lui militară împotriva sciților.

Ca întreaga Dobroge, Isaccea a cunoscut dese treceri din posesia romană în cea bizantină, apoi la Țara Românească și apoi, în cea turcească.

Prima atestare documentară datează din 1321, fiind trecută cu numele ”Isakgi” într-un document al istoricul arab Abul-Feda.

Unii istorici cred că aici s-a găsit aşezarea medievală ”Vicina”, construită de genovezi şi transformată de aceştia într-un centru destul de prosper în secolele XII-XIII. A fost ulterior stăpânită de tătari, care au avut capiatala a hanatului la Isaccea,apoi, de Mircea cel Bătrân şi ,în fine ,de turci.

Turcii au înțeles rapid importanța acestei localități și s-au folosit de aceasta pentru a trece Dunărea în campaniile duse în teritoriile de la nord.

Faptul că a fost o așezare importantă pentru Imperiul Otoman este dat și de faptul că în tot timpul ocupației turcești, de circa 4 secole, Isaccea din punct de vedere administrativ, a fost capitala uneia din cele opt cazale în care a fost împărțită Dobrogea.

Administraţia turcească i-a dat numele ”Isac-Chioi” (satul lui Isac), după numele unui paşă. După alte opinii, inclusiv a lui Nicolae Iorga, numele localității ar veni de la numele unei căpetenii, Saccea, la care s-a adăugat, în fața denumirii, litera ”i”, conform limbii turce.

După unirea cu România, Isaccea și-a păstrat importanța în zonă.

Mie mi-e greu să spun că Isaccea este un centru important.

Dimineața de vară fiind, la ora 7,30 orașul nu era foarte agitat. În cafeneaua unde am intrat nu erau prea mulți clienți, iar într-o stație de microbuz, o femeie și cu un copil, o fetiță, de vreo 12 ani.

Clădirile din jur sunt modeste. La intrarea-n oraș, dinspre Galați, câteva ruine a unor silozuri sau ce-or fi fost ele. Case modeste, nimic spectaculos! Sincer? Sărăcie !

Isaccea este trecută ca având câteva obiective de vizitat: Cetatea Novodiunum, Moscheea Mahmud Yazîkî și Complexul Monahal Cocoș.

Moscheea Mahmud Yazîkî este chiar în centrul orașului, pe str. 1 Decembrie nr 19.

A fost construită în anul 1864 (și restaurată în 1995), în locul celor trei anterioare, dărâmate în urma războaielor ruso-turce din anii 1868-1874,1877-1878. Minaretul are 25 m înălțime.

Datele despre ea sunt confuze, pe internet fiindu-i dat numele de ”Azizye”, cel ce aparține, de fapt, Moscheiei din Tulcea.

Dată fiind ora la care am ajuns acolo, nu am vizitat-o, era închisă.

Cetatea Novodiunum

Cetatea este situată pe malul drept al Dunării, în locul numit ”Pontonul Vechi”, lângă orașul Isaccea, în apropierea celui mai important punct de trecere al fluviului.

Spre Cetate se merge pe un drum asfaltat, din centrul orașului, existând un indicator ce te îndeamnă să mergi la stânga, drumul de acces fiind în stare bună. Distanța de parcurs este de maximum trei kilometri.

Numele este de origine celtă, format din celticele ”novio” = nou și ”dun” = fortăreață. Acesta este doar unul dintre argumentele ce susțin originea celtică a cetății, veche de 2.300 de ani, când tribul celtic al britolagilor a stăpânit vremelnic teritoriul din sudul terenului dintre Siret și Nistru.

Vechea cetate a celților a fost cucerită, apoi, de romani, care au văzut importanța ei în ceea ce privește apărarea cursului Dunării. Cetatea, amplasată pe un promontoriu înalt de cca 20 de m, ajunge principalul port al flotei Classis Flavia Moesica, dar devine și garnizoana unor importante legiuni: a V-a Macedonica, Prima Italica, Prima Jovia Scythica.

”Goţii şi herulii au atacat Noviodunum în 267. Din veacul al IV-lea oraşul devine unul dintre cele mai importante centre creştine ale Moesiei inferior. Până acum creştinii adesea au avut de suferit persecuţii. În 364 cetatea a fost atacată de goţi. În 369 după două acţiuni ale împăratul Valens a încheiat o pace cu vizigoţii conduşi de Athanaric într-o corabie chiar în mijlocul fluviului, după ce s-a construit un pod de vase. În jurul anului 440 cetatea a fost cucerită de un trib de germanici aliaţi ai hunilor, fiind apoi recuperată de bizantini. În secolul al VI-lea, Iustinian (527-565) a construit noi fortificaţii şi a înfiinţat şi un scaun episcopal. În anul 602, cetatea a fost cucerită de slavi şi avari care fac, pentru mai bine de trei secole, să nu se mai vorbească despre ea. De la mijlocul secolului al X-lea începe din nou să se vorbească de aşezare ca făcând parte din Imperiul Bizantin şi cunoaşte dezvoltare. În anul 1241 cetatea rezistă în faţa tătarilor. Apoi îşi pierde importanţa pentru că marele vad de trecere se înnămoleşte. Centrul se mută la Isaccea, la Noviodunum continuând să fie o aşezare rurală. ” - www.ercis.ro

Am găsit Cetatea ușor, după indicatoare. Dar, întreg complexul este acoperit de pământ, de buruieni și pare aruncat în nepăsare. Sunt câteva panouri explicative care ne arată ce s-a descoperit până în prezent.

În Cetate am dat peste o echipă de tineri care, sub conducerea unui arheolog, începuse lucrările la șantier, efectiv înlăturau buruienile de pe anumite suprafețe de pământ.

Arheologul mi-a spus că șantierul de la Novodiunum este cel mai bogat site numismatic din județ și că mare parte din ceea ce s-a descoperit aici sunt expuse la Muzeul de Istorie din Tulcea. De la el am aflat că săpăturile au început, accidental, prin anii 60 și că, ulterior, văzând câte clădiri vechi sunt sub pământuri, au început săpăturile științifice. Acestea au dus la descoperirea altor construcții: basilici, terme romane, turnuri de apărare, care demonstrează nivelul de dezvoltare atins de această cetate...

S-a stabilit că acest castru a fost și un centru important pentru populația din jur, că s-a trăit atât în interiorul cetății cât și în exteriorul acesteia, probabil de cei care munceau pământurile și-și vindeau produsele în cetate.

Astfel, în apropierea cetății, pe dealurile din jur, a fost descoperită o necropolă tumulară, formată din circa 60 de movile, care adăposteau morminte. Din obiectele descoperite în aceste morminte s-a putut demonstra nivelul de civilizație atins de populație, cercetându-se obiectele de îmbrăcminte și obiectele găsite în acești tumuli.

Sincer, am avut noroc să aflu toate astea pentru că, altfel, așa cum am spus, cetatea nu-și arată cu nimic importanța, deși, cred eu, ar trebui pusă în valoare mult mai bine. Măcar în anul centenar!

Am plecat de pe cetate uitându-mă la Dunărea ce curgea, impasibilă, spre Tulcea. Dacă ar avea memorie, cred că s-ar înfioara când ar descoperi decăderea unei cetăți ce altă dată fusese atât de importantă. Ce spunea citatul ăla, despre noi, în raport cu lumea ?!

Cam atât, azi. Haidi, pa!

Web, te rog : https://www.youtube.com/watch?v=m-nCLLnQA5c

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 27.09.18 13:24:39
Validat / Publicat: 27.09.18 20:18:26

VIZUALIZĂRI: 1924 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Cetatea Noviodunum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54600 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.09.18 20:16:22]
»

Excelentă recomandarea

Mutat în rubrica "Castrul roman / cetatea Noviodunum [Isaccea], #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

--

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmasterX
[27.09.18 20:18:51]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Michi
[27.09.18 20:28:49]
»

Amfostacolo dar informaţii am obţinut din reviewul tău.

webmaster
[27.09.18 23:44:00]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.09.18 02:32:15]
»

@webmasterX: Da, acolo pare să fie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.09.18 10:38:10]
»

@Yersinia pestis: Pentru mine articolul tău este foarte important. Mulțumesc pentru informațiile furnizate! Am în plan de mult să vizitez toate orașele românești de la Dunăre, fie ele mari sau mici, turistice sau mai puțin turistice. De fapt, proiectul este în derulare. Până acum, din cele 18 orașe românești de la Dunăre am vizitat 14. Isaccea nu se numără printre acestea. Aștept anul viitor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[28.09.18 10:48:11]
»

@Yersinia pestis: Am văzut Isaccea din fuga mașinii la întoarcere din Deltă. Recunosc că nu ne-am oprit, aveam alte obiective de văzut.

Citind articolul tău am aflat multe informații despre obiectivele orașului, chiar dacă unele sunt în paragină.

... și câte or mai fii de descoperit... dar trebuie să fie și interes local...

Aștept următorul articol, așa ai zis că mai ai unul despre zonă.

Felicitări pentru plimbarea matinală prin Isaccea.

Toate cele bune.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.09.18 12:47:53]
»

@iulianic: Wow, ce idee bună! Nu m-am gândit să fac o asemenea excursie, dar, uite, mi-ai deschis ochii!!!

Cred că și mai frumoasă ar fi s-o faci chiar pe Dunăre, de la Baziaș la Sulina.

Bine, ca să aibă haz, ar trebui gândită pe parcursul a vreo două săptămâni, mă gândesc, sau, măcar 10 zile, ca să ai timp să poți vizita ceea ce-i mai reprezentativ de pe cursul ei.

De notat!

Sărut mâna pentru aprecieri, weekend plăcut!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.09.18 12:51:00]
»

@ANILU: Păi, dacă-i din fuga mașinii, nici n-a durat mult să treci prin Isaccea!

Isaccea are norocul unor obiective istorice, altfel, după cum am spus și în impresiile de pe AFA, nu prea are ce oferi, deci, nu văd cu ce ar fi putut să atragă atenția!

Dar, eu, cel puțin, nu voi refuza niciodată să văd localități pe unde n-am fost vreodată. Mai bine să-mi pară rău c-am făcut decât că n-am făcut, nu!

Weekend plăcut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.09.18 13:10:02]
»

@Yersinia pestis: O croazieră în adevăratul sens al cuvântului – așa cum sugerezi – nu știu câtă atractivitate ar prezenta pentru români. Multe dintre orașe sunt mici, fără cine știe ce de oferit din punct de vedere turistic.

Cred că și mai frumoasă ar fi s-o faci chiar pe Dunăre, de la Baziaș la Sulina.

Asta îmi doresc și eu, dar nu știu încă dacă se organizează așa ceva. Până când voi afla, puțin câte puțin, cu mașina, încerc să ajung în cât mai multe orașe românești de la Dunăre. Am început această călătorie în urmă cu câțiva ani și cred că va mai dura pe atâta până voi încheia lista. La Zimnicea am fost chiar pe malul fluviului, acolo unde este cel mai sudic punct de pe harta României

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.09.18 13:22:03]
»

@iulianic: Deci, musai să mergi și la Sulina, în cel mai estic punct al Uniunii Europene.

Ai dreptate, multe orașe nu ar fi atât de atractive dar, cele unde se pot vizita tot felul de locuri: Dr. Tr. Severin, Calafat, Giurgiu, Galați, Brăila, Tulcea, nu știu, este o idee de croazieră. Cine-ar organiza-o, ar trebui să-și consume ceva celule nervoase pentru a face programul cât mai atractiv.

De exemplu, pentru Insula Mică a Brăilei se poate asigura cazarea în zonă și te-ar plimba pe canalele alea. Tulcea și Sulina, la fel.

Bine, frumos ar fi dac-ai ajunge și pe malul bulgăresc, eu am multe idei ! Eh, așa e ca-n bancul cu ăla de avea oi care-i mureau și se ducea la un înțelept din sat care-i spunea cum să facă să nu-i mai moară . Pân'la urmă, au murit toată turma iar înțeleptul i-a spus: ”păcat că nu mai ai oi, eu mai aveam idei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.09.18 15:32:52]
»

@webmasterX: Am văzut, mulțumesc!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.09.18 15:35:21]
»

@webmaster: Mulțumesc, treaba ta, să nu dai vina pe mine când ai să vezi că ăștia n-or să citească!!! ????????????

elviramvio
[28.09.18 17:02:25]
»

@Yersinia pestis:

Nu cred că plictiseşti pe toată lumea, doar pe unii...

Dobrogea este o zonă destul de puţin promovată, exceptând litoralul. Şi aşa este, locurile frumoase, de poveste sau cu poveşti, stau în umbră. M-am convins de asta în vacanţele mele.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.09.18 20:09:42]
»

@elviramvio: Eh, asta, cu plictisitul... o am în mine, mă pot plictisi pe mine însumi cum nu poate nimeni!

În apărarea mea aduc faptul că mie mi se par interesante subiectele de le-ncerc, de un ‘ să știu eu că lumea-mi face woodoo?!

Dobrogea o asociem noi cu litoralul dar, de fapt, este tare frumoasă!

Sărut mâna de vorbe, weekend plăcut !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[29.09.18 17:17:12]
»

@Yersinia pestis: M-a bucurat si m-a-ntreistat articolul tau!

M-a bucurat c-ai vrut si-ai putut ajunge acolo, c-ai gasit arheologul acela amabil care sa-ti dea ceva lamuriri (ca puteai gasi unul mofluz si uracios, care sa te trimita la plimbare sau la smuls buruieni) pe care sa ni le spui si noua

si asa sa aflam si noi ce si cum cu Noviodum-ul asta.

M-a-ntristat nepasarea noastra, a tuturor, in legatura cu istoria noastra veche! Sa ai Enisala si Noviodum si sa le lasi "in conservare" sub iarba... doar la noi!

Frumos si trist articol. Dar... speranta moare ultima!

Conteaza pe mine si la urmatorul articol. Nu m-ai plictisit si nici nu poti s-o faci!

Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, elviramvio, iulianic, Michi, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Isaccea și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049508094787598 sec
    ecranul dvs: 1 x 1