ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 04.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Vaslui, Dumesti, Schinetea - o excursie pentru memoria Maresalului C-tin Prezan

TIPĂREȘTE

Calatorule pasionat de inedit, autentic, peisaje, istorie si de locuri neumblate, iti voi descrie o experienta culturala si educativa, intr-un loc parca uitat de lume, un loc bucolic, atemporal dar indragit nespus de catre unul dintre cei mai mari constructori ai Romaniei moderne, maresalul Constantin Prezan. Scriu aceste randuri nu pentru ca sunt 100 de ani de Romanie dodoloata ci pentru ca recent am aflat ca maresalul nu doar a avut un conac la Schinetea, comuna Dumesti, judetul Vaslui ci ca este si inmormantat acolo, cu modestia si demnitatea vechilor razesi din vremuri apuse si am tinut neaparat sa-l vizitez iar acum tin sa va spun si voua.

Drumul. Pe drumul DN 15D, la 35 km de Roman si 45 km spre Vaslui vei ajunge in Dumesti. Drumul este proaspat asfaltat pe mari portiuni, peste asteptari de bun si cu trafic mai redus. Aproape de mijlocul comunei vei face la stanga pe un drum pietruit, DJ 128, si vei merge 3-4 km. Sunt marcaje albastre care te vor ghida spre Conacul muzeu. Vei sti ca ai ajuns cand vei observa pe un deal un sir dublu de copaci batrani, umbrosi, ce pazesc de peste o suta de ani drumul spre conac.

Conacul. A fost cumparat de maresal la inceputul sec XX, pe vremea cand servea ca militar in zona, el fiind ilfovean la origine dar indragostit de meleagurile moldovene. A ajuns dupa al doilea razboi mondial Casa de copii cu dizabilitati si a fost recastigat cu greu, mult dupa anii 90, de catre familie. Conditia sa este astazi modesta, pastrand insa aerul interbelic, autentic. Exponatele sunt si originale, in special piesele de mobilier, dar si multe reproduceri, fotocopii, foarte de inteles atunci cand de memoria maresalului se ocupa doar familia si mai putin statul.

Maresalul. Nascut pe 27 ian 1861 la Butimanu, Ilfov, a absolvit stralucite scoli militare, de la Liceul Militar Iasi pana la Scoala de Atrilerie si Geniu din Fontainbleau, Franta. Erou al Marelui Razboi, sef al Marelui Cartier General si strateg al bataliilor de la Marasti - Marasesti -Oituz, comandant sef al Armatei Romane din 21 nov 1917, a infrant si armatele bolsevice ungare ale lui Bela Kuhn in august 1919, unul dintre motivele pentru care a fost urat de catre comunisti si aproape scos din cartile de istorie. Unul dintre cei cinci maresali ai Romaniei, alaturi de MS Regele Ferdinand I Intregitorul, Alexandru Averescu, Ion Antonescu si MS Regele Mihai I. Amintirea sa nu poate fi alta decat de stalp la Romaniei moderne si model de modestie, seriozitate si munca pentru Tara. Este inmormantat la 200 de metri de conac, alaturi de sotia sa Olga, pe varful unui deal cu o panorama mirifica.

Fiul meu m-a intrebat de ce Franta, de exemplu, isi are inmormantati maresalii la Domul Invalizilor iar Romania la Schinetea. I-am raspuns ca aceasta a fost dorinta maresalului dar simt ca mai sunt multe lucruri de facut in recuperarea memoriei sale. Va invit sa aduceti o floare la picioarele Eroului, o farama de omagiu si de mandrie, intr-o excursie absolut originala, unica printre excursiile voastre, oricate ati avea.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Radix7 in 08.08.18 17:24:21
Validat / Publicat: 08.08.18 18:59:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VASLUI.

VIZUALIZĂRI: 957 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Panorama deosebita de la mormantul maresalului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[08.08.18 21:30:09]
»

@Radix7: Emoționant. Mulțumesc!

elviramvio
[08.08.18 23:21:59]
»

@Radix7:

Interesant, nu ştiam.

tata123 🔱
[09.08.18 12:00:08]
»

@Radix7: Mă bucur că ai postat acest material despre mareșalul Constantin Prezan, în contextul în care acum câteva zile s-au comemorat la Mausoleul Mărășești 101 ani de la luptele de pe frontul din Moldova (transmisie în direct la televiziunea națională).

Felicitări moștenitoarei conacului (nepoata Mareșalului) care se chinuie efectiv de ani buni să restaureze bucățică cu bucățică conacul din Schinetea (presshub.ro/2018/04/03/va ... ata-maresalului) și să mențină deschisă expoziția memorială. Autotirățile au cam rămas de căruță...

Iată ce scria Pamfil Șeicaru în 1943, la stingerea mareșalului Prezan: ... ofiţer de rară eleganţă morală, un aristrocrat în gestul stăpânit, în liniştea cu care întâmpina adversităţile... Nu-şi voia prestigiul militar transformat în momeală electorală, nu şi vedea rostul în combinaţiile de partid. A vroit să rămână până la sfârşitul vieţii militar, generalul unităţii naţionale şi nimic mai mult. .

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Vaslui și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06873607635498 sec
    ecranul dvs: 1 x 1