ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 14 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Hoinărind prin insula Lesvos, partea a II-a, undeva la est, undeva prin centru...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am ajuns așadar la Paralia Thermi. Lângă drum, o parcare destul de generoasă vă permite să opriți, să dați o raită pe lângă micul port, unde bărcuțele stau frumos aliniate. Mai încolo, câteva terase, restaurante, numai bune ca să-ți potolești foamea.

Peste drum, la câțiva metri buni, o clădire imensă, Sarlitza Pallas, acum în paragină ne amintește de ceea ce fusese aici cândva, o bijuterie de stațiune cu băi termale. Trebuie să fi fost o clădire tare frumoasă de vreme ce și acum, așa demolată, prezintă încă o mare atracție. Niște stâlpi uriași, năpădiți de vegetație, ascund intrarea de lângă șosea. Ocolim ceea ce fusese o grădină luxuriantă, judecând după palmierii frumoși din curte și ajungem la intrarea laterală, la o altă poartă din grilaj de fier. Este o potecă, așa că intru. În dreapta sunt resturi de ziduri, pline cu apă, pesemne că aici au fost bazinele cu apă termală? Ajung în fața treptelor, roase de trecerea timpului, ajung chiar în fața intrării... prin ușa deschisă fac câteva poze, se văd niște scări care duc probabil la etaj. Nu îndrăznesc să intru... Pe afară, admir arhitectura, ce păcat... Încă se mai văd culorile zidurilor, chiar scorojite fiind, de un galben pai... Obloanele de lemn mai păstrează și ele ceva din nuanța inițială. Geamurile sunt mari, iar la parter, au un ancadrament oval, aducând cu influențe otomane, ca dealtfel și arcadele ușor țuguiate din zona intrării, susținute de stâlpi puternici. Acestea sunt încă frumoase, de o culoare albastră, iar după stâlpi este un mic pridvor, un antreu, cu zidurile la fel de albastre, cu trei ferestre ce păstrează forma arcadelor alungite. Câteva balcoane din fier, susținute de stâlpi de zidărie.

Acoperișul este parțial păstrat, în rest, sub cerul liber... Mi-ar fi plăcut să-l văd în perioada de glorie...

La începutul sec XX, Sarlitza Pallas, era un hotel de lux, s-a construit în 1909, pe baza proiectelor unor arhitecți francezi pentru Hassan Efendi Mola Mustafa. Ulterior a fost preluat de greci, iar timp de 30 de ani a fost în plină perioadă de glorie, mult căutată de turiști, după care a urmat decăderea.

Întreaga regiune a fost numită de turci Sarlitza, de la sari ce înseamnă galben, iar litza -apă curativă, fierbinte. Apa lasă urme galbene în pământ, în canale, apele termale existând încă din antichitate, pentru că din descoperirile arheologice reiese că Artemis, era venerată aici. Zeița Artemis era considerată protectoarea izvoarelor termale.

În timp ce pozam clădirea din toate unghiurile soțul meu a văzut un afiș lângă gardul clădirii despre satul Lotroupouli Thermi, aflat la doar 1 km, unde un punct de interes turistic îl constituie Turnul Tsoukaladellis. Am zis de ce nu? Drumul pornea chiar de acolo, un mic sens giratoriu, în dreapta satul, înainte Mytilene, pe unde aveam s-o luăm ulterior. În câteva minute ajungeam deja în satul situat pe deal, aproape toate străduțele fiind în pantă. Casele sunt tradiționale, frumoase chiar dacă sunt mai noi, ori mai vechi, toate au un farmec aparte. Toate sunt acoperite de multe flori, cățărătoare, iasomie, caprifoi, viță de vie, foarte mulți palmieri. De departe am zărit turla și clopotnița unei biserici, așa că am luat-o într-acolo. Este vorba de biserica ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, Church of Madonna. Clopotnița este impresionantă, am intrat în curte, una foarte generoasă, dar biserica era închisă. Am mai hoinărit apoi pe ulițele satului, până ce am ajuns în centru, unde era și primăria, foarte colorată, portocalie, dar și o școală mare, construită în 1931, o clădire masivă, cu o curte frumoasă, mare, acoperită de arbori uriași, pini, platani, stejari. Și aici în micul sat, am întâlnit o stradă acoperită cu glicină, asemănătoare cu cea din Molyvos, cu câteva terase frumoase.

Agale urcând din nou pe o străduță am dat și de Tsoukaladelis Tower. Din ce am înțeles, este un fel de muzeu, cu prezentarea casei tradiționale în interior, asta am văzut din afișele prezente, că s-au făcut restaurări între anii 2005-2013. Când am fost noi era închis. Am dat ocol clădirii, una pătrată aș spune, dar înaltă, de vreo trei etaje, ușor asimetrică, cu geamuri neregulate, iar pe lateral, un balcon de lemn, susținut pe stâlpi tot din lemn. Clădirea este din piatră, iar în interior s-a folosit mult lemn pentru decor, uși, ferestre și scările interioare.

Am plecat din Termi, luând calea capitalei, cca 12 km, dar înainte de a ajunge în oraș am luat-o spre dreapta cu destinația Kaloni.

Kaloni este un orășel situat în centrul insulei, foarte important, pentru că este un nod de legătură al drumurilor de pe insulă. Drumul nostru era plăcut acum, aici este o șosea de mare viteză, iar după doar câțiva km, ajungem la golful mic al insulei, golful Yera. Insula Lesvos, este „crestată” de două golfuri, unul mic, Yera sau Gera altul mai mare, Kaloni, ceea ce îi conferă o formă asemănătoare unei frunze. Zona golfurilor este specială, în sensul că zonele marginale, formează niște lagune, unde există o mare varietate de păsări, floră, animale, insula fiind renumită pentru acest lucru. În fiecare primăvară vin din toată lumea foarte mulți observatori, care în locurile special amenajate studiază speciile de păsări, majoritatea flamingo, dar mai întâlnim rațe sălbatice, gâște, lebede, pescăruși. Mulți biologi și ornitologi consideră zona golfului Kaloni, un muzeu natural viu, unde se pot studia și cerceta specii diferite precum și viața și comportamentul lor. De fapt se spune că sunt înregistrate aici în golf, 130 de specii de păsări, insula fiind privilegiată din punct de vedere geografic, fiind situată pe o rută de migrație, în special spre Africa. În toată insula Lesvos, sunt înregistrate 325 de specii de păsări, răspândite și pe alte arealuri decât Kaloni.

De câte ori treceam cu mașina pe lângă golf, ne uitam după flamingo, doar că ziua stau ascunse, protejându-se de căldură.

Am mers așadar pe malul golfului mic, Yera, până la pădurea de pini, întinsă pe km buni, o splendoare verde, apoi după cca o jumătate de oră ajungeam deja la Kaloni. În timpul dominației otomane, Kaloni era cunoscut sub numele de Kalonya iar pe vremea conducerii genoveze Calone.

În lume Kaloni este cunoscut ca și capitala sardinelor, de aici ajungând peste tot, conserve de sardine, foarte bune, delicioase. În primul weekend din august se organizează în fiecare an Festivalul Sardinelor, un festin pe cinste, cu muzică, cu mâncare și ouzo din belșug. :) Se spune că sardinele de aici sunt cele mai bune și mai sănătoase din lume, datorită conținutului ridicat de minerale. Ca și fructele de mare. :)

Kaloni este și un adevărat centru comercial, am văzut aici multe magazine, restaurante, cafenele, parcuri, biserici frumoase... și multe berze. Am pornit pe străzi la întâmplare, câte ceva deja știam și văzusem, că doar trecusem cu mașina de multe ori, ori cu autocarul, căci fără a trece prin Kaloni, nu se poate. Dar acum la pas, e altceva.

Din Kaloni, am luat direcția spre mare, mai precis spre apele golfului ce scaldă toată zona, iar la cca 2-3 km, este Skala Kaloni. Aici vântul bate destul de serios, dar este plăcut, altfel căldura ar fi insuportabilă.

Este și un port, iar ambarcațiunile se legănau serios în apele mării. Faleza este destul de lungă, cu multă vegetație, palmieri frumoși, foarte multe terase pe margine, care invită la o porție de sardine sau de ce nu, fructe de mare?

În mijlocul falezei este un monument, dedicat marinarilor, cu o ancoră imensă, neagră. Povestea ancorei este simplă, ea a fost descoperită la sud de râul Saint George's, în golful Kaloni, la adâncime de 1,5 m, zona Tarsanades. Are o înălțime de 5,4m, iar distanța dintre brațe este de 4 m. Greutatea este de aprox. 3 tone.

În partea stângă a falezei este plaja, cu nisip, destul de lată, lungă, cu multe șezlonguri și umbrele. Și marea era puțin furioasă, cu ceva valuri. Există plajă cu nisip și în partea dreaptă a portului, foarte lată, dar cu mai puține șezlonguri.

O statuie a lui Aristotel ne amintește că a poposit aici, mare parte din studiile lui de biologie fiind definitivate aici, avându-l ca elev pe Theophratus, considerat părintele biologiei, născut în localitatea Eressou. Stațiunea este căutată de tineri în special, dar nu numai, multe hoteluri, vile de vacanță, oferind spațiu de cazare, restaurante și terase pe malul mării cu oferte delicioase.

Urmează de acum, drumul spre sudul insulei către alte și alte locuri speciale... dar, data viitoare!

webmaster, vă rog,

youtu.be/mvODSowT3KY

mulțumesc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 03.08.18 20:57:36
Validat / Publicat: 04.08.18 00:22:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1428 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Skala Kalonis, pe faleză.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43850 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[04.08.18 00:21:40]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

iulian68
[04.08.18 01:14:29]
»

De data asta am citit primul si in consecinta am dat si start la voturi! ????Asa cum am spus, citeam si ma "foiam"!!! De ce? Pentru ca am hotarat ca de la anul sa stopam Grecia pentru alte destinatii mai diferite, insa "calatorind" cu tine, nu mai stiu ce sa fac... A, daca as fi trait 120 de ani, si sa imi mentin si forma fizica, da, dar asa... Nina are o vorba: viata-i scurta, lumea mare, deci nu mergem niciodata de doua ori in acelasi loc, dar de 22 de ani in aceeasi tara (cu exceptii, adica doua trei cincediii intr-un an, printre care si Grecia)... ????????

Insa m-ai cucerit cu aceasta destinatie!

mihaelavoicu
[04.08.18 07:40:42]
»

Constat că și alții este paragină. Și nu mă surprinde.

Cu drag!

ANILU
[04.08.18 08:13:20]
»

@maryka: În răcoarea dimineții îmi beau cafeaua și-mi imaginez plimbarea alături de tine.

Sunt la malul mării... vântul adie... marea...

Am urcat... am coborât... am admirat berzele... pisicutele... chiar și paragina unei clădiri uitate... toate au farmecul lor... acela specific grecesc.

A fost o plăcere și această plimbare.

Aștept continuarea.

Felicitări.

O zi frumoasă.

marykaAUTOR REVIEW
[04.08.18 09:41:43]
»

@webmaster45:

Mulțumesc frumos!

marykaAUTOR REVIEW
[04.08.18 09:47:42]
»

@iulian68:

Mulțumesc frumos!

O, 22 de ani, frumos! Eu nu am așa o vechime în materie de Grecia, ci doar vreo 11 ani, dar pot să înșir o salbă de insule, deasemenea nu am fost niciodată în același loc, iar pentru cei care nu înțeleg, cum, iar Grecia? Dar fiecare insulă e diferită, e ca și cum ar fi o altă țară... Și încă mă mai minunez și eu la fiecare loc descoperit, când credeam că gata, mai frumos de atât nu poate fi, iată că vine realitatea și mă contrazice!

Călătorii frumoase, oriunde pe acest pământ! Iar alegerea este liberă pentru oricine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[04.08.18 09:49:45]
»

@mihaelavoicu:

Da, din păcate, sunt clădiri în paragină și în alte părți, sigur, nu suntem noi singurii... Timpul sau nepăsarea pot face ravagii... oriunde!

O zi frumoasă, mulțumesc de vizită!

marykaAUTOR REVIEW
[04.08.18 09:53:30]
»

@ANILU:

Mulțumesc că m-ați însoțit! Insula e mare, sunt multe locuri frumoase, iar data viitoare vă voi plimba în sudul insulei, poate cea mai frumoasă, cu plaje de vis! Sunt curioasă ce impresie veți avea după toate „episoadele”!

La final voi povesti despre capitală, castel, un oraș tare frumos, care mi-a plăcut mult!

Un weekend frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
almona CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[04.08.18 10:37:28]
»

Am ajuns târziu din cauza unei pene de curent. Mi-a plăcut plimbarea ta. Aștept și alte istorisiri. Acum mă uit la poze.

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[04.08.18 11:07:04]
»

@maryka: Încă o plimbare reuşită în care ne-ai antrenat şi pe noi, cititorii. Păcat de staţiune şi de clădirile sale lăsate în paragină, ar fi avut potenţial să devină una dintre cele mai căutate din Grecia.

Înţeleg influenţa turcească de pe aceste meleaguri, după câteva sute de ani de dominaţie otomană...

Am citit cu plăcere pasajul despre Aristotel şi alţi învăţaţi ai antichităţii, tocmai ce mă preocupa şi pe mine persoana sa în legătură cu un articol la care lucrez.

O zi frumoasă îţi doresc şi aştept următoarea plimbare!

Rodel
[04.08.18 11:11:37]
»

Frumoasă și această călătorie prin Lesvos!

krisstinna
[04.08.18 11:49:37]
»

@maryka: Ce locuri frumoase ați descoperit!

Crabul e haios și pisicuța cam slăbuță.

Și pozele, ca și articolul, sunt deosebite, pozitive, vesele.

Superbă Grecia asta!

Mi-ai făcut poftă de sardine, cele mai gustoase le-am mâncat in Creta

Felicitări!

iulian68
[04.08.18 13:24:35]
»

@maryka: Asa este, de multe ori am fost intrebat ce recomand in Grecia, si niciodata nu am putut da un raspuns categoric! Fiecare loc unde am fost a avut ceva propriu care mi-a ramas in suflet. Nici acum nu-mi vine sa cred cum, vorbind de o insula pe care am vazut-o acum "n" ani, imi amintesc exact denumiri, locuri si oameni...

marykaAUTOR REVIEW
[04.08.18 17:35:43]
»

@almona:

Plimbarea continuă... doar e mare insula și am avut și timp la dispoziție! Acum timp să fie să povestesc. În plus mă mai "documentez" pentru septembrie. ????

Un weekend frumos!!! ☀????

marykaAUTOR REVIEW
[04.08.18 17:47:38]
»

@irinad:

Mulțumesc frumos!

Mi-a părut tare rău de clădirea aceea frumoasă, cred că a fost superbă la vremea respectivă. Am uitat să spun că în zonă "plutea" un miros greu, de sulf, dificil de suportat la început. Cu timpul, ne-am obișnuit. Lângă vechea clădire este una nouă, cu băile actuale. Eu spun că și așa totul are un farmec aparte.

Despre Aristotel și Theophrastos, o să mai scriu, când voi ajunge la zona Eressou. Acolo o școală imensă îi poartă numele. Dealtfel chiar și când voi scrie despre capitală voi povesti mai multe despre școli. Sunt renumiți, iar școala din Lesvos e foarte bună.

Până atunci, toate cele bune, în sfârșit s-a făcut puțină vreme bună! ☀????să ne bucurăm de ea!????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[04.08.18 17:52:27]
»

@Rodel:

Mulțumesc frumos!

Ne-am plimbat mult, ne-a plăcut, am făcut multe poze, aproape nici o pisică nu a"scăpat" nepozată ????ori vreo floare????

Dar urmează sudul insulei, cu plaje și locuri frumoase!

marykaAUTOR REVIEW
[04.08.18 18:00:23]
»

@krisstinna:

Mulțumesc frumos!

Să știi că majoritatea pisicilor sunt așa slăbuțe, așa le e felul! Doar în Molyvos, am văzut câteva mai pufoase, mai plinuţe. Astea erau la dietă ????

Crabul se plimba pe faleză...

Despre sardine... în port, Skala Kalonis sau Molyvos, un miros... la orice oră. Ţi se face foame instantaneu... ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[04.08.18 18:07:07]
»

@iulian68:

Cât adevăr! Așa pățesc și eu! Numai că nu toți "gustă" ceea ce ne place nouă. Tocmai de aceea e greu de recomandat un loc. Cea mai bună cale este de informare, de a citi cât mai multe, noi scriem aici destul de amănunţit, iar ei să aleagă în funcție de ce anume doresc.

Să fim sănătoși, să umblăm pe unde ne dorim! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[06.08.18 12:45:12]
»

@maryka: Orășelele și satele de pe insula Lesvos păstrează un preponderent caracter rural, lucru pe care îl observăm foarte bine în fotografiile tale. Unele construcții de piatră sunt superbe.

Citeam într-un articol din 2017 că autoritățile locale de pe insulă se plângeau de scăderea numărului de turiști cu până la 42% datorită refugiaților care soseau pe insulă. În prima jumătate a anului 2017 a acostat în Lesvos o singură navă de croazieră, comparativ cu cele 53 de nave sosite în perioada 2014-2015. Dar, probabil că încet-încet situația revine la normal.

Mulțumim dpentru numeroasele fotografii care ilustrează articolele dedicate tărâmurilor grecești.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[06.08.18 21:19:32]
»

@tata123:

Mulțumesc frumos! Este foarte adevărat, aici în Lesvos, poate mai mult ca oriunde am „simțit” cu adevărat satul autentic grecesc! Multe case părăsite, unele ruinate, de piatră sau lemne, au farmecul lor... Dar printre ele sunt și case frumoase, renovate, păstrând tradiția, trăiesc totuși simplu-oameni, chiar și tineri!

Străzile sunt pietruite, florile care acoperă totul, verdeața, frumos...

Este adevărat că turismul a scăzut mult, a avut de suferit din cauza valului de imigranți. Am văzut și noi mulți în capitală, dar nu păreau nicidecum periculoși. Cei mai mulți erau deja incluși în societate. Erau civilizați, foarte bine îmbrăcați.

În concluzie, insula e superbă, neștiută pe la noi, eu o recomand cu drag, doar dacă vă plac locurile simple, dar atât de pitorești!

ioan marinescu
[13.08.18 11:41:43]
»

Foarte util! Votat cu drag!

marykaAUTOR REVIEW
[13.08.18 14:04:30]
»

@ioan marinescu:

Mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, ioan marinescu, irinad, iulian68, maryka, mihaelavoicu, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Lesvos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094157934188843 sec
    ecranul dvs: 1 x 1