ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Tombul Mosque din Shumen

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Nu prea ne dam noi in vant dupa litoralul bulgaresc dar iata ca anul acesta cu prilejiul celor cateva zilele libere primite de 1 Mai Muncitoresc am primit aprobarea de la Bogdan sa rezerv pentru doua nopti o camera la un micut hotel din Sozopol, la intoarcerea din incursiunea noastra din sudul litoralului bulgaresc ne-am dat o tura cu masina prin orasul Shumen apoi am oprit la frumoasa moschee pentru o scurta si interesanta vizita.

Intrarea in moschee este libera dar cum muftiatul din Bulgaria nu mai gaseste solutii de finantare pentru a continua lucrarile de consolidare a cladirii si totodata cele de restaurare a picturilor murale fiecare sau ma rog cine doreste doneaza cu chitanta ce suma doreste, noi am donat vreo 4 leva la o domnisoara care s-a stresat fara succes sa ne caut cateva date tehnice despre moschee. Contracost daca ai norrocul poti gasi un ghid vorbitor de limba engleza. In final noi am facut un tur al asezamantului singuri si pe indelete fara prea mute explicatii.

Moscheea a fost construita in stil anatolian (arhitectura otomana) si cu ceva elemente de baroc - stil arhitectural la moda in acea vreme.

Cel care a vegheat la construirea frumoasei moschei (1740-1744) a fost Sherif Halil Pasha, de aceea Moscheea Tombul o mai gasiti si sub denumirea de Serif Halil Pasha...

Tombul mosque, are in partea dreapta cum intri pe poarta o curte interioara in centrul careia troneaza o fumoasa cismea unde musulmanii isi executa ritualul de dinaintea rugaciunii.

Cladirea centrala o reprezinta sala de rugaciune, ea este decorata cu numeroase picturi murale frumos colorate, figuri geometrice si inscriptii cu citate din Coran.

Moscheea are un singur minaret care mi s-a parut foarte inalt de altfel am citit undeva ca are o inaltime de 40 de metri.

Lipit de cladirea moscheei se afla Mufiatul din Shumen o cladire din piatra la fel de veche. Moscheea se afla undeva in zona joasa a orasului Shumen aproape de iesirea spre Razgrad pe strada Pakovschi, numarul 21. Initial ea se afla in centrul orasului dar cu timpul orasul Shumen s-a extins pe colinele din stanga moscheeii astfel ca ea a ramas la o rascruce de drumuri.

Tombul Mosche este considerata una dintre cele mai mari edificii musulmane din acesta parte a Europei si este foarte vizitata de turci si nu numai.

Programul de vizitare este afisat la intrare chiar pe poarta si este zilnic de la 9 la 18. Masina poate fi parcata fara griji la bordurica trotoarului,

Partea proasta este ca inca este in reabilitare, iar schelele interioare si exterioare inca troneaza de ani de zile lipite de edificiul istoric, se pare ca si la bulgari treburile nu merg atat de bine.

Moscheea Tombul a reprezentat pentru mine un loc linistit care a meritat o scurta vizita macar pentru a-mi clati ochii uitandu-ma la vechile picturi murale.

Rog web sa ataseze cateva imagini cu orasul bulgaresc Shumen youtu.be/rSu_4w6uXc8,


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 06.05.18 08:26:27
Validat / Publicat: 06.05.18 09:35:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1253 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Zidurile moscheii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57000 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster45 [06.05.18 09:28:46] »

@adrianbogdan:

am primit aprobarea de la Bogdan sa rezerv pentru doua nopti o camera la un micut hotel din Sozopol

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

===

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

adrianbogdan [06.05.18 10:30:03] »

@webmaster45: Buna!

o sa fac tot posibilul sa scriu despre acesta cazare si nu numai.

Zoazore [06.05.18 10:33:38] »

@adrianbogdan:

Nu prea ne dam noi in vant dupa litoralul bulgaresc

= asta m-a incitat! Păsă în Bulgaria! Cazată! E de citit! Și bine-am făcut. Frumos povestit!

Și eu aștept cazarea aia, curioasă dacă v-a plăcut!

adrianbogdan [06.05.18 10:56:58] »

@Zoazore: Zanica mea o cazare in Bulgaria nu se pune!! Hihihi!

Zoazore [06.05.18 11:13:41] »

@adrianbogdan: Ba daaa! Ați creat un precedent! Gata, sunteți sub urmărire! Bagă cazarea!

iulian68 [06.05.18 11:18:56] »

Drăguță incursiune! Noi am trecut pe lângă multe moschei dar nu ne-am aventurat da le vizitam, m-am gândit că nu se cade! ???????? Cu vizitele in Bulgaria nici atât, o dată în 1990 am fost in Sofia la hotel Vitoșa parca, si prin Veliko Tarnovo... Asta nu inseamna ca nu te citim...

Dragoș_MD [06.05.18 12:40:27] »

@adrianbogdan: pe chitanță scrie „[taxă] vizitare”, nu donație. Dar asta nu e chiar așa important, atât timp cât suma e fiscalizată.

Felicitări pentru vizită!

webmaster [06.05.18 12:49:10] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

iulianic [07.05.18 09:39:35] »

@adrianbogdan: Iată cum Shumen și împrejurimile sale prinde tot mai mult la românii aflați în tranzit către litoralul bulgăresc. Și noi am fost de curând la Shumen dar nu am poposit în oraș. Ne-am grăbit pe platou, la Memorialul Creatorilor statului bulgar și la Cetatea Shumen.

Am regretat că nu am vizitat și moscheea. Articolul și pozele tale mi-au demonstrat că Moscheea Tombul este cu adevărat un monument deosebit, care trebuie vizitat. Păcat că schelele diminuează frumusețea interiorului.

Am vizionat și filmulețul atașat. Moscheea nu apare (sau nu am sesizat-o eu), în schimb am văzut - mic, în depărtare, pe deal - Memorialul Creatorilor statului bulgar. Ați ajuns și acolo?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdan [07.05.18 19:08:53] »

@iulianic: Buna! am reusit sa citesc cateceva despre vizita ta in Bulgaria si am vazut ca ai punctat frumos vizita de la Memorial si Cetatea Shumen.

Noi ne-am rezumat doar la o tura prin oras (pe coline mai bine zis) si clar vizam moscheea pentru picturile sale murale.

Am atasat tutorialul despre orasul Shumen la review pentru ca nu s-au facut documentare profi cu mosecheea (ne) renovata.

Multumesc pentru vizita si vot, toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, iulian68, iulianic, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Shumen și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077988147735596 sec
    ecranul dvs: 1 x 1