85077 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Salina Praid

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
24.03.2018
DE
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Sibiu
înscris/ă în 02.07.12
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2013
DURATA: 2 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 4
+ COPII: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.33
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Ținutul sării


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Șantier în mina de sare Praid cu ocazia extinderii galeriilor: Vine o comisie în inspecţie. Şeful de şantier le spune lucrătorilor:

- Orice s-ar întâmpla, reacţionaţi în aşa fel de parcă aşa trebuia să fie.

Vine comisia, priveşte. Deodată, cade o parte din peretele galeriei de sare săpată cu o zi în urmă, din fericire nu este nimeni rănit. Un lucrător, bucuros, se uită la ceas:

- Zece şi treizeci. Exact după grafic!

 

Am găsit sare în sacul cu amintiri, sare de la salina de la Praid. În ultima perioadă ceva mai dificilă nemaireușind să călătoresc mi-a rămas o singură scăpare să mai scriu și eu pe aici: sacul de amintiri în care m-am băgat acum destul de adânc ajungând la anul 2013 (să zicem cu ajutorul mașinii timpului mental) atunci când am vizitat ultima oară Salina de la Praid una din cele mai renumite din România.

 

(Ca și în paranteză care nu are nici o legătură cu articolul scris:

Nu am reușit să particip la Întâlnirea 10 Ani AFA la care am dorit foarte mult să ajung... și... nu aveam voie să lipsesc... dar credeți-mă că am citit și recitit în timp real cu mare plăcere toate ecourile/articolele scrise înainte și după eveniment-

-în gând am fost acolo cu voi și vă felicit pentru participarea activă la acest eveniment deosebit, sper să ne cunoaștem în 2019 sau chiar până atunci,

La mulți ani AFA, La mulți ani România!!!)

 

Dar să revin la articol:

Excursia combinată cu alte obiective turistice și cu durata de două zile din februarie a fost planificată din timp. Am călătorit patru adulți (noi, cumnații plus băiatul meu), înainte de a ajunge la Praid am făcut din nou o vizită la Sighișoara, iar după cazare la o pensiune confortabilă din localitatea salinei am făcut o plimbare interesantă în rezervația geologică denumită Muntele de sare. Vizita salinei a rămas pentru prima parte a zilei următoare, iar în drum spre casă am făcut o mică drumeție pe lângă lacurile sărate din Sovata. Ceea ce nu am vizitat în Praid dar este util să se știe că există, Cetatea medievală Rabsonne (în afara localității cca. 12 km), ștrandul cu apă sărată (nici nu se putea fiind iarna) Casa de Fluturi încă nu era deschisă la momentul vizitei dar așa cum am înțeles prin intermediul articolelor de pe AFA că merită vizitată.

Drumurile folosite de noi au fost DN 14 între Sibiu și Sighișoara, DN 13 între Sighișoara și Bălăușeri iar restul drumului se numește 13A.

Despre cazare voi povesti mai puțin, doar atât că pentru 50 ron/familie am avut tot confortul necesar constând în camere cu baie proprie, tv, internet, consumabile, un living doar pentru noi, parcare, curte, grădină, foișor, grătar cu lemne puse la dispoziție plus bucătărie utilată. Prețurile din prezent nu sînt cu mult mai mari, asta înseamnă că majoritatea oscilează între 60 și 80 ron/noapte, nu zic se poate ajunge și la câteva sute de lei pentru calitatea aferentă.

Comuna Praid se află din punct de vedere geografic aici: 46°33′9″N 25°7′28″E se află la înălțimea de 529 m deasupra mării lângă munții Gurghiului în depresiunea Praid. Râul care străbate localitatea se numește Târnava Mică.

Istoria localității este strâns legată de exploatarea sării. Așa cum am povestit într-un alt articol despre exploatarea sării zăcămintele de sare există în tot subsolul Transilvaniei, dar a ieșit la suprafață sau aproape de suprafață sub presiunea greutății sedimentelor doar în anumite locuri, printre care și zona din Praid. O primă exploatare au efectuat romanii, simplu și rapid doar ce au găsit la suprafață, iar următoarea exploatare a continuat în 1222, poate fi și anul înființării Praidului, cred că exploatarea a avut loc tot la suprafață deoarece prima mină subterană s-a construit începând cu anul 1762.

În ordine cronologică:

-1762: Mina Iosif

-1787: Mina Carol și Mina Ferdinand (dată estimată, de atunci mina a devenit proprietate austriacă)

-1864: Mina Paralelă

-1898: Mina Elisabeta

-1949: Mina Gheorghe Doja

-1978: nu am găsit denumire, este o mină mai nouă săpată la adâncimea de 40m

-1991: Mina Telegdy (sau sectorul Telegdy după numele unui fost director de la mină)

Despre Salina Praid cu ajutorul wikipedia aici: ro.wikipedia.org/wiki/Salina_Praid

Din punct de vedere turistic și medical, primele idei pentru înființarea unei baze de tratament au venit în 1960, dar baza de tratament pentru publicul larg s-a deschis abia în 1980. Speleoterapie se numește cura, adică inhalarea aerului sărat din mină numai bună pentru tratamentul afecțiunilor căilor respiratorii. Aceste cure se fac la recomandarea medicilor de asemenea există personal medical în minele destinate turiștilor.

Toate datele de care are nevoie un turist direct de sait aici: salinapraid.ro/salina-praid

Despre vizita noastră:

După cazare și o masă copioasă folosind grătarul și bucătăria pensiunii am zis cea mai bună idee este vizita Rezervației Naturale Dealul Sării, accesul la acesta fiind posibilă și din DN 13A în direcția Corund, pensiunea unde am stat fiind mai mult în această zonă. Intrarea principală în rezervație este pe partea cealaltă spre centru dinspre strada Minei.

Am pornit pe jos și după ultima casă lăsată în urmă observăm indicatorul cu rezervația iar până acolo am folosit niște cărări și drumuri de pământ. Am coborât până la râul Corund observând din drum prima creastă de sare în dreapta noastră, am trecut peste un pod de lemn iar ceea ce am observat după aceea este absolut spectaculos și recomand vizita Canionului de Sare o altă denumire a ariei protejate de 60 hectare. Primul lucru interesant este că deși râul Corund străbate toată zona dar rămâne totuși un râu de apă dulce. Panourile de informare ne-au ajutat să înțelegem și să observăm obiectivele din rezervație.

Am ajuns pe urmă în locul băilor tradiționale cu nămol sărat, o amenajare destul de sumară, totuși efectul se va observa în tratarea afecțiunilor reumatice. Dincolo de râul Corund se observă versanții se sare. Peste tot observăm o vegetație (chiar dacă a fost iarna am observat anumite specii, m-au ajutat și panourile informative) specifică pentru acest microclimat sărat. Am ajuns pe urmă într-o zonă cu izvoare sărate iar aproape de ieșire (intrarea principală de fapt) un panou ne arată că aici este Mina Iosif. Traseul în rezervație are o lungime de cca. 1,5 km, noi am parcurs de 2 ori, la drumul de întoarcere pe cărarea din partea opusă a râului. Ceva mai multe informații despre rezervație găsim aici: ro.wikipedia.org/wiki/Mun ... e_de_sare_Praid

A doua zi după decazare am traversat localitatea până am ajuns în centru, complexul de unde se cumpără biletele pentru vizita subteranului, respectiv a servi masa sau a cumpăra câte ceva specific din sare (sau despre sare) din magazine. Biletele noastre dacă nu mă înșel au fost 30 ron/adult și 20 ron/copil, atât arată saitul și acum iar programul de vizitare 8.00-16.00 a rămas la fel.

Nu știu ce autobuze sînt folosite acum, noi am urcat în niște autobuze simple cu burduf, iar șoferul a coborât în viteză prin galeria cu un singur sens de mers. Nu este de mirare că au mai fost și accidente, autobuzul lovind peretele galeriei (in 2012). Am ajuns în galeriile destinate turiștilor coborând niște scări și iată-ne într-o altă lume, cea a subteranului dar atractivă și frumos luminată.

Primul cuvânt rostit după prima impresie ajungând în subteran este cuvântul: imens. Cred că încape și un bloc sau o catedrală în aceste mine săpate de om, pur și simplu îmi lipseau cuvintele. Dar cel mic AZE și-a luat în primire locurile destinate lui adică cele de joacă pentru copii. Bineînțeles că se pot juca și cei adulți, existând parc de aventură amenajat. Adulții se mai pot ruga în biserica ecumenică amenajată în salină așa că credicioșii ortodocși, catolici sau reformați pot participa la slujbe organizate în diferite momente ale săptămânii. Mie mi-a plăcut biserica datorită multitudinii sculpturilor de lemn găsite aici, dar și icoanelor de pe peretele de sare.

Aproape de biserică vom găsi un fel de muzeu amenajat, aici într-un cadru deosebit sînt amenajate tot felul de vitrine, diorame cu ajutorul cărora putem învăța despre minerit și putem afla istoria acestui loc aici în Praid.

Pentru cei care petrec mult timp în salină făcând cură există multe posibilități pentru petrecera timpului. Cel mai benefic este participarea unui sport, de exemplu am văzut destui care jucau tenis de masă sau alte jocuri cu mingea. Chiar și sportul minții șahul era practicat de mulți vizitatori. În momentul vizitei eu nu am observat un restaurant acolo, doar mese amenajate pentru vizitatori. Alimente, băuturi se puteau cumpăra la magazinele/chioșcurie amenajate și servite la mese. Acum studiind saitul salinei știu că există restaurant.

Personal am petrecut aproximativ 3 ore în salină, vizitând și obervând totul, făcând multe fotografii.

Alte obiective turistice din Praid

Pentru cei care dispun de mai mult timp în Praid, sau chiar își petrec un sejur aici mai sînt câte ceva de văzut.

Ștrandul cu apă sărată este numai bună pentru o bălăceală sau cură în timpul verii. Istoria lacurilor are legătură cu exploatarea sării la suprafață, gropile numai bine s-au umplut cu apă de ploaie și gata ștrandul. Prima exploatare ca ștrand a început în secolul 17 iar după amenajări și reamenajări pănă la ultima închidere care a avut loc în noiembrie 2017 tarifele au fost 25/adult respectiv 15 ron/copil. Motivul închiderii nu specifică pe sait, bănuiesc că intrarea în sezonul rece.

În afară de biserica din subteran mai sînt câteva de văzut și în localitate.

Biserica reformată este cea mai veche a fost construiă în secolul XV, distrusă apoi și reconstruită în 1796.

Biserica Sfântă Treime ortodoxă a fost construită în 1929.

Sub hramul Sfântul Ioan Botezătorul este construită biserica catolică în 1998 și sfințită în 2001 cu o arhitectură modernă, să zicem aproape futuristică.

Cetatea Rabsonne a fost construită în secolul 11 sau 12 de pe vremea conducerii lui Árpád. Asemenea multor cetăți medievale din Transilvania și acesta avea rol de observator în cazul unui asediu, amplasarea fiind la o înălțime de 952 m aproape de Pasul Bucin. După 2,5 km de drum forestier din șoseaua 13D spre Gheorgheni sau 7 km de potecă vom observa ruinele a ceea ce a fost o dată Rabsonne.

În afară de muzeul din salină, la suprafață în incinta casei de cultură Praid putem vizita muzeul de etnografie, colecția muzeală sătească Praid.

Casa Fluturilor a fost deschisă în 2012, merită oprire pentru cei interesați, 3 utilizatori AFA au descris deja vizita aici. lepkehaz.ro/ro/casa-de-fluturi-din-praid

Ajungând la final de review, enumerând destule obiective interesante pot recomanda vizita acestui loc pentru cei care încă nu au fost, rog și WM să atașeze următorul clip filmat în salină la început: youtube

și următorul clip despre canionul de sare la sfârșit, mulțumesc youtube

---
Impresii încărcate de AZE in 24.03.2018 11:14:23

Validat / Publicat: 24.03.18 14:08:48


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 845

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  37550 PMA (din 40 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[24.03.18 14:07:59]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[28.03.18 11:32:05]
» mesaj pers

   Mișto la Praid, abia ce-am fost astă vară, am și bâiguit pe sait despre...

   Atâta doar că, atunci când am fost eu, era o aglomerație de strigai ”Hoții! ”.

   Cât despre săpatul în mină, știi ce primește un miner, când moare? Trei zile libere, apoi, înapoi, în pământ!

   Altcumva, și pe timp de zăpadă abundentă, după cum văz din poze, peisajul rămâne tot frumos, motiv în plus de-a vizita zona !

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[47] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [FEB-2013] Biserica ecumenică din salina Praid -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952726">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952726"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952726">Şterge vot</a></div><span id="v9952726" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952726)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952726Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952726MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [FEB-2013] Biserica ecumenică din salina Praid
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [FEB-2013] Galeria imensă din salina Praid -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952727">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952727"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952727">Şterge vot</a></div><span id="v9952727" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952727)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952727Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952727MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [FEB-2013] Galeria imensă din salina Praid
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [FEB-2013] Salina Praid -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952728">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952728"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952728">Şterge vot</a></div><span id="v9952728" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952728)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952728Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952728MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [FEB-2013] Salina Praid
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]P04 [FEB-2013] Salina Praid-mese amenajate lângă peretele de sare-acum este restaurant -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952729">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952729"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952729">Şterge vot</a></div><span id="v9952729" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952729)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952729Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952729MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [FEB-2013] Salina Praid-mese amenajate lângă peretele de sare-acum este restaurant
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [FEB-2013] Galeria din salină este imensă -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952730">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952730"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952730">Şterge vot</a></div><span id="v9952730" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952730)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952730Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952730MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [FEB-2013] Galeria din salină este imensă
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [FEB-2013] Galeria din salină -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952731">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952731"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952731">Şterge vot</a></div><span id="v9952731" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952731)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952731Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952731MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [FEB-2013] Galeria din salină
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [FEB-2013] Salina Praid-la dreapta se vede una din locurile de joacă pt copii -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952732">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952732"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952732">Şterge vot</a></div><span id="v9952732" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952732)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952732Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952732MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [FEB-2013] Salina Praid-la dreapta se vede una din locurile de joacă pt copii
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [FEB-2013] Așa se vede de sus rezervația muntele de sare din Praid -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952733">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952733"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952733">Şterge vot</a></div><span id="v9952733" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952733)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952733Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952733MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [FEB-2013] Așa se vede de sus rezervația muntele de sare din Praid
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [FEB-2013] Prima creastă de sare observată în plimbarea noastră -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952734">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952734"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952734">Şterge vot</a></div><span id="v9952734" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952734)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952734Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952734MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [FEB-2013] Prima creastă de sare observată în plimbarea noastră
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [FEB-2013] Se mai numește și canionul de sare -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952735">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952735"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952735">Şterge vot</a></div><span id="v9952735" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952735)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952735Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952735MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [FEB-2013] Se mai numește și canionul de sare
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [FEB-2013] Trecând peste râul Corund -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952736">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952736"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952736">Şterge vot</a></div><span id="v9952736" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952736)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952736Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952736MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [FEB-2013] Trecând peste râul Corund
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [FEB-2013] Intresant-râul Corund rămâne apă dulce -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952737">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952737"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952737">Şterge vot</a></div><span id="v9952737" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952737)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952737Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952737MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [FEB-2013] Intresant-râul Corund rămâne apă dulce
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [FEB-2013] Niște amenajări sumare la băile de nămol -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952738">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952738"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952738">Şterge vot</a></div><span id="v9952738" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952738)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952738Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952738MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [FEB-2013] Niște amenajări sumare la băile de nămol
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [FEB-2013] Praid-ținutul sării -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952739">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952739"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952739">Şterge vot</a></div><span id="v9952739" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952739)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952739Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952739MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [FEB-2013] Praid-ținutul sării
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [FEB-2013] Băi de nămol sărat -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952740">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952740"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952740">Şterge vot</a></div><span id="v9952740" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952740)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952740Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952740MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [FEB-2013] Băi de nămol sărat
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [FEB-2013] O altă imagine din canionul de sare -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952741">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952741"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952741">Şterge vot</a></div><span id="v9952741" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952741)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952741Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952741MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [FEB-2013] O altă imagine din canionul de sare
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [FEB-2013] Muntele sării-în prim plan râul Corund -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952742">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952742"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952742">Şterge vot</a></div><span id="v9952742" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952742)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952742Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952742MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [FEB-2013] Muntele sării-în prim plan râul Corund
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [FEB-2013] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952743">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952743"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952743">Şterge vot</a></div><span id="v9952743" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952743)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952743Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952743MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [FEB-2013]
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P19 [FEB-2013] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952744">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952744"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952744">Şterge vot</a></div><span id="v9952744" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952744)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952744Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952744MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [FEB-2013]
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P20 [FEB-2013] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952745">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952745"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952745">Şterge vot</a></div><span id="v9952745" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952745)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952745Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952745MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [FEB-2013]
foto AZE [24.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P21 [FEB-2013] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952746">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952746"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952746">Şterge vot</a></div><span id="v9952746" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952746)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952746Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952746MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [FEB-2013]
foto AZE [24.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [FEB-2013] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952747">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952747"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952747">Şterge vot</a></div><span id="v9952747" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952747)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952747Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952747MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [FEB-2013]
foto AZE [24.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [FEB-2013] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952748">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952748"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952748">Şterge vot</a></div><span id="v9952748" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952748)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952748Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952748MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [FEB-2013]
foto AZE [24.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [FEB-2013] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952749">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952749"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952749">Şterge vot</a></div><span id="v9952749" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952749)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952749Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952749MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [FEB-2013]
foto AZE [24.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [FEB-2013] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952750">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952750"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952750">Şterge vot</a></div><span id="v9952750" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952750)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952750Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952750MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [FEB-2013]
foto AZE [24.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [FEB-2013] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952751">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952751"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952751">Şterge vot</a></div><span id="v9952751" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952751)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952751Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952751MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [FEB-2013]
foto AZE [24.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [FEB-2013] -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952752">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952752"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952752">Şterge vot</a></div><span id="v9952752" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952752)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952752Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952752MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [FEB-2013]
foto AZE [24.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [FEB-2013] Micul AZE -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 24.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av952753">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv952753"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=952753">Şterge vot</a></div><span id="v9952753" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(952753)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f952753Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e952753MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [FEB-2013] Micul AZE
foto AZE [24.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[47] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.163672208786 sec