ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.02.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 16 MIN

Călător prin țara mea: Bacău. Curtea Domnească și alte alea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Bancul de rigoare:

Un tip se duce la psihiatru.

Ăsta îl consultă și, după ceva timp, îi spune:

-Felicitări, domnule, tratamentul este un real succes! Se vede că recuperați intensiv, mă rog, un succes!

Pacientul:

- Ce succes, domnule, ce succes?! Acum 6 luni eram Napoleon, și astăzi, după tratamentul dumneavoastră, am ajuns un oarecare...

 

De ceva timp sunt obsedat de iarna ce nu vrea să plece și de primăvara care nu vrea să vie. Mă rog, strict calendaristic, ea vine doar că nu a apărut și căldura de rigoare, de care mi-e dor ca de mama, și, aș avea motive să-mi fie dor, mama a murit în 1996.

Dacă tot e frig și bate vântul, prin unele părți ale patriei chiar viscolește urât, n-am avut ce face și am citit și eu un eseu, scris de-un italian: Carlo M. Cipolla, profesor emerit de istoria economiei la Departamentul Berkeley al Universității din California. Eseul se numește:”„Cele 5 legi fundamentale ale prostiei umane”.

Pe scurt, tipul a stabilit că cele 5 legi care guvernează prostia sunt:

Legea prostiei umane nr. 1: Întotdeauna, în mod inevitabil, absolut toată lumea subestimează numărul proștilor aflați în societate.

Legea asta pare cu atât mai adevărată cu cât pare că nu-i dăm dreptate. Fiecare din noi ne formăm anumite opinii despre persoanele cu care interrelaționăm. Și, de tare de multe ori, se întâmplă să constatăm că cei despre care aveam o bună părere să se dovedească a fi niște încuiați cu diplomă și au obiceiul de a da peste cap orice așteptare de la ei.

Vreți un exemplu: iată-mă-s! Cei câțiva dintre voi de-mi citiți review-urile, poate c-aveți cine știe ce așteptări de la mine, așteptări ce se dovedesc nu numai nefondate dar care, după ce vă dați seama de țeapa luată, vă creează o stare de dezamăgire.

Legea prostiei umane nr. 2: Probabilitatea ca o anumită persoană să fie proastă este independentă de orice altă caracteristică a acelei persoane.

Asta este chiar periculos de reală, pentru că poți fi prost chiar dacă ești laureat al premiului Nobel. Poți fi realizat în cine știe ce domeniu dar să fii prost bâtă în altele, oricare altele din domeniile vieții.

Legea de AUR , sau, legea nr 3 a prostiei umane: Un prost este o persoană care cauzează probleme unei alte persoane sau unui grup de persoane, fără să aibă nimic de câștigat din asta , ba, și mai rău, își cauzează chiar lui însuși pierderi.

Practic, prostul este acea persoană care va lua cele mai rele decizii sau hotărâri doar pentru că așa crede el! Chiar dacă, prin acele decizii își va creea sieși un prejudiciu.

Zice Cipolla că oameni pot fi catalogați drept ”naivi”, ”deștepți”, ”infractori” și ”proști”.

Fiecare va acționa. inconștient, conform descrierii: naivii își vor cauza pierderi lor dar câștig pentru alții, deștepții vor acționa pentru binele tuturor, infractorii, prin acțiunile lor vor aduce prejudicii altor persoane dar își vor creea beneficii personale. Proștii, în schimb, vor acționa de așa manieră încât vor aduce pierderi tuturor membrilor societății din care fac parte.

Legea prostiei umane nr. 4: Persoanele inteligente subestimează întotdeauna puterea de distrugere a proștilor.

În mod particular, persoanele deștepte uită că, sub nicio formă, nu trebuie să se asocieze cu persoanele proaste.

Deci, deștepții și infractorii au răul obicei de a trata cu superioritate prostul iar naivii nu-i vor recunoaște, neam! Nu trebuie să faci nicio alianță cu prostul, în caz contrar vei primi niște lovituri de la viață de nu vei mai ști de tine.

Legea prostiei umane nr. 5: Prostul este cea mai periculoasă tipologie umană. Un prost este mai periculos decât un bandit.

Prostul este mai rău decât infractorul. Acțiunile infractorului aduc atingere unui domeniu patrimonial personal, societatea, în ansamblul ei, nu va fi nici mai bună, nici mai rea în urma acestor activități infracționale.

Prostul, în schimb, prin acțiunile lui, creează un haos, aduc prejudicii fără ca cineva să câștige, peste tot se înregistrează doar pierderi.

Este clar, deci că, orice societate la conducerea căreia se află oameni deștepți va avea de câștigat. Ei vor ști să țină proștii departe de deciziile ce ar putea afecta buna dezvoltare. Deși, dacă ne întoarcem la legea 1, se pare că vom subestima prezența lor. Hmm, dilemma, dilemma!!! Pentru că, s-a stabilit asta, prezența proștilor în societate este o constantă!

Într-o societate aflată în regres, proștii sunt la fel de mulți, dar, fiind la conducere, observăm o creștere a numărului de infractori printre ceilalți cetățeni : deștepții și naivii prostuți. Această schimbare, cu siguranță , crește urmările distructive ale acțiunilor proștilor și toată țara se duce de râpă.

Nu, nu facem nicio analogie cu o anume țară aflată între Dunăre și Tisa, Prut și Crișuri. Dar, fiindcă avem voie, putem extrapola din cele scrie în eseu în ceea ce trăim astăzi, în țara de-o iubim!

Per total, nea Ceapă ,ăsta, ne învață că prostia este un pericol permanent și, de asta, cu atât mai grav. Noi, românii, știam câte ceva despre asta, nu de alta, de 28 de ani votăm și un anume partid câștigă mereu, chiar dacă nu a guvernat tot timpul ! Iar când a guvernat nu ne-a fost, deloc, bine.Deși, nici cu alte partide nu ne-a fost, ăsta-i adevărul !

Acest partid a generat sloganul “Țara te vrea prost” iar noi, “boborul” o știm , ba ne-am și învățat cu ideea că fiecare om urcă pe scara valorică profesională până la nivelul maxim al incompetenței sale !

Bun, gata, am scăpat boii, să revin la obiectul acestui frumos și interesant sait și anume, turismul.

Duminica de-a fost am ajuns prin mun. Bacău, reședința județului cu același nume. Ce-am făcut și ce-am văzut, o să vă scriu mintenaș. Dar, mai întâi, puțintică istorie:

Numele de ”Bacău” ar avea obârșii maghiare- Bako, după cum a opinat Nicolae Iorga, cel mai bengos istoric de-l avurăm noi , la fel ca numele localităților ”Adjud” și ”Sascut ”, de exemplu.

Alți istorici au spus că numele arată obârșiile cumane sau pecenege, la fel după cum toponimia unor alte locuri din apropiere, cum sunt ”Uz” și ”Oituz” ar fi de la neamurile “Uzilor”, popor migrator ce-a bântuit pe-aicea.

Cert este faptul că prima atestare documentară este de la 1399 și este tocmai în Cancelaria Vaticanului, sub numele de ”Bacovia”, denumirea latinească a urbei de bârfim noi de ea..

”Până cu puțin timp în urmă, prima atestare documentară cunoscuta era de pe timpul lui Alexandru cel Bun, 6 octombrie 1408. Cercetătorul Ștefan S. Gorovei, demonstrează că Bacăul are actul de naștere între anii 1391-1432 in timpul domniei lui Petru I Mușat. În 1399, orașul este menționat în Documentul lui Iuga Vodă, prin care se dă carte de judecată între spătarul Răducanu cu răzeșii satului Brătila, din ținutul Bacăului. La 15 aprilie 1400, aflăm ca în Bacău se află o parte a Cavalerilor Ioaniți, numiți mai târziu Cavalerii de Malta. O scrisoare este trimisă in Civitas Bachovien de Papa Bonifaciu al II-lea. În 1409 studia la Cracovia, studentul băcăuan Gregorias de Bachwya. Ceva mai târziu, în 5 martie 1431, localitatea este numita “în civitate Bako”.

Reședința Domnească din vremea lui Alexandru cel Bun, când avea soție pe Margareta de Lozont, corespunde cu propaganda catolică din acel timp în Moldova care începuse încă de pe tipul lui Lațcu, când Papa de la Roma reușise să înființeze o episcopie catolică în Moldova, mai întai pe Siret (1370), și în urmă (1401), o strămută la Bacău, desigur cu ajutorul Margaretei și unde Alexandru își face încă o reședință.

Orașul Bacău a fost ocupat o scurtă vreme și ars de oștile maghiare conduse de Matei Corvin în anul 1467. Localitatea este cunoscută și datorită importanței sale în relațiile comerciale dintre Moldova, Transilvania și Țara Românească, fiind un punct de vamă. În secolului al XV-lea în acest oraș s-a stabilit Alexăndrel, fiul lui Ștefan cel Mare, care a dat ordin pentru construirea Curții Domnești și Bisericii Precista, celebre monumente istorice.

La sfârșitul secolului al XIV-lea, Bacăul era bine închegat ca așezare urbană, una dintre cele mai prospere din întreaga Moldovă, având atribuții militare și comerciale foarte importante. ” ne învață Wikipedia

În decursul istoriei, Bacăul a fost vamă între Moldova și celelalte regiuni istorice, de unde și vorba că ”ți-ai găsit Bacăul”, plecată de zeloșenia cu care vameșii băcăuani își făceau slujba.

În 1942, Ion Antonescu a dat un ordin privind românizarea numelor tuturor localităților din Moldova, Bacăul ar fi trebuit să se numească ”Gura Bistriței ” și nimeni nu știe dac-ar fi fost mai bine să se întâmple asta.

Astăzi, județul Bacău este unul dintre cele mai industrializate județe ale României, chiar și după decembrie 1989. Chestia asta îi enervează teribil pe guvernanți, indiferent de partid !

Este nod feroviar important, pe CF 500 București- Suceava Nord, precum și pe CF 509 Bacău- Bicaz.

Bacăul are scces la șosele : la DN 2 (E 85) București-Suceava, dar și E 574 Bacău-Onești-Brașov-Ploiești-Craiova, precum și DN 15 Bacău-Piatra Neamț-Bicaz-Toplița-Tg. Mureș, DN 2F Bacău- Vaslui sau DN 2 G Bacău- Moinești.

Plus că la Bacău se află și un aeroport internațional ”George Enescu”, cu curse aviatice spre Milano, Torino, Bologna, Dublin și Londra, așa că problema accesului spre Bacău este rezolvată și dacă ești în străinătate.

Bacăul este un important centru cultural în zonă, având două universități, o mare bibliotecă județeană, Teatrul ”George Bacovia ”, dar și alte obiective despre care o să vă vorbesc în cele ce urmează.

În Bacău au trăit și mai trăiesc multe personalități culturale, științifice sau politice, oameni care au scris istorie și despre care învățăm la școală. sau, mă rog, învățam, până a venit un(o) ministresă ce era de acord să fim studenți și dacă nu aveam promovat examenul de bacalaureat. Școala a devenit o afacere profitabilă pentru cine e șmecher. Dar, la modă este să fii mafiot, să te dai mare cât de cocalar ești iar fetele să-și arate, la TV, decolteul dintre picioare. Facultățile particulare sunt ale cui trebuie , tipărim diplome că, nah, ce faci cu ele ?!

Țin minte că am muncit pentru un 6 la ”civil” de-am plâns iar astăzi știu mulți oameni care rup pixul când scriu și au nevoie de cascadori când deschid gura dar care, absolvenți de “Drept” fiind, se laudă cu nota 10 la majoritatea materiilor .

 

Cum ajungem în Bacău, tocmai ce v-am explicat, care din ce parte a țării locuiește.

Eu, de la Mărășești, am venit pe DN 2, Mărășești- Bacău fiind o distanță de vreo 82-85 de km, la cum conduc eu, fac cam o oră și un pic.

Se poate și cu trenul dar, mai comod, pentru mine, e cu cele patru roți de la am la mașină. Bine, mai am și roata de rezervă, dar nu prea ai cum s-o folosești, drumul e coală de hârtie, două benzi pe sens, fapt ce te-ndeamnă s-o ”calci”, doar că cei de la Poliția Rutieră Bacău sunt extrem de scrofuloși și de activi, mai ales în zona Răcăciuni, Cleja sau Nicolae Bălcescu. Deci, aveți grijă la radare, rămâi fără abecedar tare ușor!

 

Peste ce dăm noi în Bacău?

Adică, de ce s-ajungem noi aicea?

Păi, la-nceput de toate, Bacăul este un centru comercial important al Moldovei. Sunt magazine și depozite en-gross multe: Metro, Carrefour, Billa, Praktiker, Dedeman, Centrul Mall Arena, pacă și Cora, dacă nu greșesc.

Apoi, este Mc Donald's, motiv pentru care fiie-mea, când era la vârsta necesară, ne punea, mereu, să oprim la respectiva dugheană spre îndestularea ei cu cine știe ce menu-ri și cu coca-cola de rigoare. Are vreun rost să vă spun că astăzi ne zice că ea, când va avea copii, nu-i va lăsa să se hrănească acoloșa? Hm, ce ți-e și cu devenirea umană?!

Fac o mică paranteză, de mic copil, pentru mine, Bacăul a fost un centru de atracție. Locuiam la Adjud, oraș de toată jena față de Bacău. Bacăul avea liceu cu profil sportiv și multe echipe de fotbal, de Div. C, unde, la juniori, juca câte o grupă formată din clasele de studiu. Fiind în grupă cu ei, jucam cu echipele Letea Bacău, Partizanul Bacău, Aripi Bacău, plus CSM Borzești și Energia Onești. Erau tari de tot și totuși, noi, 11 adunați, reușeam, uneori, să batem! Ce bucurie era pe noi, nu vă mai spun. Bine, am luat și bătaie cu 9-3 și 6-2 și nu vă-ntreb să văd dacă ghiciți, cine-a fost portarul de-a luat atâtea goluri?

Veneam la Bacău pentru cumpărături, primul meu trening “Adidas” de-aici l-am luat, nu vă spui suma că mi-e rușine ! Ce vreți, îs moldovean , e ca-n bancul cu ăla de-a venit în Moldova, la nuntă și-a întrebat cine-i mirele?

-Ăla cu trening nou, i-au răspuns mesenii. ????

Apoi, acum vreo 14 ani, cumantul meu s-a mutat, cu casa, în Bacău așa că, de multă vreme am venit și venim aici, din orice motiv, dar, o facem cu plăcere, Bacăul este un oraș frumos.

Curtea Domnească Bacău

Mereu v-am spus că, pentru noi, moldovenii, Ștefan cel Mare este peste tot și-n toate. Așa și cu Curtea Domnească. Obiectivul, în sine, cuprinde: ruinele Curții Domnești, Turnul de Apărare și Biserica Sf. Precista.

Curtea Domnească a fost reședința voievodală a fiului lui Ștefan cel Mare, Alexandru, dar a fost construită de tac’su, marele nost’ Ștefan.

Turnul locuință care avea rol de apărare al cetății și de supraveghere al celui mai important drum comercial ce lega Transilvania de Țara Românească, se află pe latura sud-estică a ansamblului. În acest moment se mai păstrează doar beciul fostei construcții.

Biserica „Precista”, construită din piatra și cărămidă, a fost ultima ridicată din tot ansamblul, sfințirea sa făcându-se la 1 ianuarie 1491. Rezistența bisericii s-a datorat zidurilor groase de 1,20 m, prima renovare făcându-se de abia în 1641. Din 1907 biserica a fost declarată monument istoric. Ansamblul iconografic este foarte valoros datorită vechimii icoanelor.

Vizitez cu plăcere aceste locuri, acum am făcut fotografii să v-arăt dar stratul de zăpadă era destul de gros.

Accesul spre această locație este extrem de ușor, se face de pe str. 9 Mai, o găsiți imediat.

Casa memorială ”George Bacovia”
amplasată unde altundeva decât pe str. George Bacovia, nr 13.

Aici se găsesc multe dintre obiectele și cărțile ce i-au aparținut poetului despre care am învățat la școală. Cu toții, cei de vârsta mea, cel puțin, știm, pe nerăsuflate, versuri din ”Plumb” sau ”Lacustră”. Cei care-au vrut să aprofundeze, poate că s-au mai dus și spre ”Amurg violet”, poezie despre care se spoune că a fost scrisă de poet ca urmare a unei traume suferite când era mic, atunci când, din greșeală, a fost închis într-o biserică, unde a rămas peste noapte. Deci, nu vă mai luați de mine când mă ”cert” cu BOR, vedeți ce pățește un copil dacă rămâne-n biserică, peste noapte? Devine poet simbolist.

Casa, în sine, nu spune mare lucru, un lucru ciudat fiind acela că nu poate fi vizitată exact în zilele de weekend, din motive pe care nu vreau și nici nu țin să le-nțeleg! Probabil că cei care-au stabilit asta fac parte din prima lege cu care începui review-ul.

Casa Memorială Nicu Enea

www.bacaulturistic ne spune despre acest obiectiv că:”Clădirea în care se află expoziţia memorială Nicu Enea a fost construită în anul 1926, proprietar fiind Gheorghe Paloşanu, tatăl Elvirei Enea. În această casă soţii Elvira şi Nicu Enea au trăit în perioada 1929 – 1960, informaţie inscripţionată şi pe plăcuţa de pe faţada casei, care o atestă ca obiectiv de patrimoniu.

În noiembrie 1968, Elvira Enea face o ofertă de donaţie care cuprinde imobilul, terenul aferent, 130 de lucrări de pictură, 210 de lucrări de grafică, mobilier şi obiecte care au aparţinut pictorului Nicu Enea, donaţie acceptată de Comitetul Judeţean de Cultură în luna mai 1969. După amenajarea casei, în luna decembrie 1970 aceasta se deschide pentru public, Elvira Enea îndeplinind funcţia de custode.

Colecţia ‘Nicu Enea” este alcătuită din lucrările şi obiectele donate. Din totalul lucrărilor care alcătuieşte colecţia, 54 de lucrări de pictură sunt expuse în cele trei săli ale casei la care se adaugă mobilierul, obiectele personale ale pictorului şi câteva lucrări de sculptură mică. Expoziţia permanentă oferă vizitatorului posibilitatea cunoaşterii operei lui Nicu Enea (1897-1960) a cărui afirmare se suprapune temporal şi spiritual uneia dintre cele mai fertile şi tulburătoare perioade din istoria artei româneşti, perioada interbelică. ”

Unde se găsește această locuință? Păi, e simplu de ținut minte:str. Nicu Enea, nr 31.

Observatorul Astronomic ”Victor Anestin” din Bacău

În primul rând, cine a fost Victor Anestin și ce-a făcut el, de-a ajuns numele lui pe pereții imobilelor ?

A fost un ziarist român, a scris literatură științifico-fantastică și, cel mai important, popularizator al științei către masele populare. A trăit omul în perioada 1875 - 1918, așa că chestia cu științifico-fantastică trebuie privită cu mai mult respect. Nu de alta, dar, pe vremea aia, dacă se auzea ceva la radio, oamenii spărgeau cutia să vadă unde-i ascuns ăla de mormăie acolo! :))

Observatorul Astronomic este unul dintre puținele din țară. A fost construit în anul 1976 și poate fi vizitat. Este amplasat la adresa: Strada Ion Ghelu Destelnica 8.

Un tur complet de vizitare presupune:

-expoziţia permanentă „De la Pământ la Stele”;

-expoziţia temporară „Astropoezie”;

-spectacol de planetariu;

-vizitare terasă panorama Bacăului.

Pentru spectacole de planetariu se face programare.

Programările se pot face la următoarele ore: 8.30,10.00,11.30,13.00,14.30.

Tarife, așa cum sunt ele afișate:

expozitii (pentru elevi si tudenti) - 1,5 lei

grupuri organizate si pensionari 2 lei

vizitare individual 6 lei

spectacol de planetariu 3 lei (minim 15 persoane)

Deci, hai la Observator!

 

Tot în Bacău putem vizita Vivariul, situat pe str. Popa Șapcă, la nr 3. Cei care vor un reper mai sigur, este în imediata apropiere a Pieții Mari din Bacău. Duminica, lângă această clădire sunt cei care vin și vând animale sau păsări vii, n-aveți cum să ratați!

Vivariul din Bacău este într-o clădire care, în trecut, adăpostea Școala de Fete.

Este singurul vivarium din țară care-și asigură întreținerea și reproducerea exponatelor în mod natural .Are o colecție impresionantă de pești, păsări și animale. Pentru cei care au copii mici, Vivariumul este un must see!

 

În imediata apropiere a Vivariumului se află Catedrala Ortodoxă Sf. Nicolae.

Cladirea a fost construita in stil neoclasic, cu doua turnuri in partea de vest, insa de-a lungul timpului a fost afectata de cutremure si incendii.

În latura stângă a Catedralei se poate observa temelia unei biserici medievale din secolul al XVI-lea.

Ultimele lucrări de reparații la biserica au fost făcute in anii 2006-2008. Biserica a fost pictată în 1936 de renumitul pictor Constantin Ionescu din Bacău. Din nefericire, pictura s-a deteriorat iremediabil la cutremurul din anul 1940, fiind înlocuită la reparațiile ulterioare.

Catedrala a fost reconsolidată și repictată, pictura murală abordând temele iconografiei tradiționale de origine bizantină. Hramul este, firesc, de ziua Sf. Nicolae.

 

Chiar peste drum de Catedrala Sf. Nicolae se află Catedrala ”Înălțarea Domnului”

Tanti Wikipedia ne zice, despre acest lăcaș: ”Biserica Înălțarea Domnului din municipiul Bacău este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din România. Edificiul, aflat în construcție, nu este o catedrală propriu-zisă, deoarece Bacăul nu este sediul vreunei episcopii (catedrala Episcopiei Romanului și Bacăului, de care aparține și această biserică parohială, aflându-se în orașul Roman). Cu toate acestea, datorită mărimii și importanței, ea este numită de localnici "catedrală" - în sensul folosit în creștinismul primar, acela de principal lăcaș al orașului/cetății. Bineînțeles că, după terminarea și sfințirea construcției, dacă episcopul va sluji în această biserică, ea va fi o co-catedrală. ”

În fața catedralelor este statuia lui Ștefan cel Mare, amplasată în mijlocul unui sens de giratoriu în fața noii Catedrale Ortodoxe "Înălțarea Domnului" și este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale orașului.

V-am spus că noi, moldovenii, avem o fixație cu domnitorul nostru, unul dintre cei mai “bazați” din istoria României. Această statuie arată că nu v-am mințit.

 

Catedrala romano-catolică Sf. Petru și Pavel este un lăcaș de cult modern cu o arhitectură impunătoare, ridicată în anul 2005 în centrul municipiului Bacău.

Având o înălțime totală de 77 de metri, ea se află în prezent pe locul al 4-lea între bisericile din România, după Catedrala Ortodoxă din Timișoara, Biserica romano-catolică din Cluj și Mânăstirea de lemn Săpânța -Peri din Maramureș.

 

Cam ăsta este periplul de vi-l propun, în caz în care aveți prilejul ocaziei de a veni prin Bacău și nu vreți să plecați imediat. Găsiți locuri de cazare frumoase. restaurante și terase unde să adăstați și să vă primeniți ochii cu imaginea unor locuri și femei frumoase.

Eu am avut dezavantajul ca, la data la care-am fost, să fie frig rău afară și multe obiective să fie închise. În cazul meu, n-or intrat zilele-n sac. Voi, dacă ajungeți și venirea în Bacău nu e chiar un fapt obișnuit, nu vă lăsați, căutați obiectivele și treceți și pe la altele, nu veți regreta.

 

Bancul de final:

O blondă se duce la ginecolog.

Ăsta, în cabinet fiind, se spăla pe mâini. Fără să se uite la blondă, îi spune:

-Dezbrăcați-vă și urcați în pat. Așezați-vă, vă rog, în poziție ginecologică!

-Ce-nseamnă asta? întreabă blonda

-Așa cum stați când faceți amor!

Când se-ntoarce doctorul, se crucește, blonda stătea într-o poziție imposibilă.

-Doamne, iartă-mă, unde stați dumneavoastră în poziția asta, când faceți dragoste?!

-În Matiz, dom'doctor!

 

Rog web, dacă vrea, melodia: youtube. Nu de alta, dar să rămânem în trend.

Haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 27.02.18 15:00:35
Validat / Publicat: 27.02.18 20:58:44

VIZUALIZĂRI: 1732 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Curtea Domnească Bacău
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.02.18 21:23:38]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.02.18 21:29:33]
»

@webmaster: Mulțumesc, dau un șpriț! ????

Rodel
[28.02.18 10:59:40]
»

Si am reușit să vizitez și Bacăul! Vizită virtuală, dar mi-a prins bine, inclusiv partea introductivă.

kelyboy
[28.02.18 11:25:13]
»

Un rewiev reuşit! Felicitări pentru stilul abordat! Votat cu plăcere!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.02.18 12:32:52]
»

@Rodel: Partea introductivă te face să te gândești, inclusiv la acțiunile tale, ca individ și la modul în care ajungi să fii perceput de ceilalți de lângă tine. Trebuie să recunoști că, poți să ai unele temeri, dar asta dacă ești, sau vrei să fii, etic. Dacă ești nepăsător, un asemenea eseu nu-l vei citi, never! Mă rog, la fotbal și la filozofii toți bărbații se pricep, așa că mă voi opri din comentat.

Bacăul merită și o vizită reală. Atât municipiul cât și județul au niște locuri chiar frumoase, o să mai scriu despre ele.

Mulțumesc pentru vizită, vot și vorbe și te mai aștept, oricând.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.02.18 12:36:41]
»

@kelyboy: Mulțumesc de mângâiere! Dacă-ți place cum scriu, te rog, mai am încă vreo 134 de reviewuri, vino, citește și votează!!!

Am și eu un ideal pe perioada imediată: vreau să fac 5.000.000 PMA, orice ajutor îmi prinde bine!

Lăsând gluma, pe de altă parte, despre Bacău se poate scrie mai mult, orașul merită vizitat!

Mulțumesc pentru vizită, te mai aștept!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[01.03.18 19:17:47]
»

@Yersinia pestis: F. Util articolul tău. Și F. Interesant, mai ales prima parte, aia a lu nenea Ceapă. dar eu fiind duuusă tare, nici nu știu unde să mă încadrez!

Frumos Bacăul, îl văzui și io, mai demult și mă gândesc să mai merg, că am și unde, și de ce, dar... ce-ai bre, cu Matizul? Că și el e mașină, că am io unul roșu, și zău că rulează chiar și pe E85!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[01.03.18 23:51:25]
»

@Zoazore: Da, prostia poate deveni un obiect de studiu interesant, mai ales că are asemenea urmări în societate.

Scuză-mă că-ți răspunz atât de târziu, dar astăzi chiar avui treabă, un senzor de turație al axului cu came de la mașina fiie-mii nu se dă bătut așa c-am călătorit la un service din Onești unde se află un guru al motoarelor Nissan.

Onești e în jud. Bacău, deci, mă păstrez în tema reviewului, după cum vezi.

Doamne, n-am nica’ cu Matizul, ție tre’ să-ți fie darau, după înțelesul bancului, dă dependență! ????

Folosește-l spre a-ți deplasa fizicul spre locurile frumoase cu care Românica se mândrește. Călătorii frumoase, deci!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[25.04.18 16:24:49]
»

@Yersinia pestis: Cred ca in cazul tau ar trebui sa existe doua rubrici de vot, una pentru articol si alta pentru bancuri.

Felicitari, votat cu mare drag.

webmasterX
[06.12.19 13:00:48]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Curtea Domnească - un must-see în Bacău» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Bacăul şi împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
kelyboy, mishu, Rodel, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCurtea Domnească - un must-see în Bacău:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093091011047363 sec
    ecranul dvs: 1 x 1