ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.01.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Assisi. Acasa la Sfantul Francisc

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Circuit Italia/13 zile — 17 mai 2017.

    Plecam din San Marino in mare tromba catre coasta Adriaticii si trecem pe langa statiunea Riccione. Suntem la granita dintre regiunile Emilia-Romagna si Marche. Ne deplasam pe ruta Pesaro-Bellocchi-Cagli, regiunea Marche, apoi prin Gubbio-Colombela-Bosco-Perugia, in regiunea Umbria. Ocolim Perugia si mergem pe un drum regional catre Assisi, orasul sfintilor Francisc si Chiara. Pe tot parcursul drumului, ghidul nostru a oferit detalii despre oras si viata Sfantului Francisc.

    Assisi este un oras in provincia Perugia, regiunea Umbria, locul de nastere al Sfantului Francisc (1182), fondatorul Ordinului Franciscan si mentorul Sfintei Clara (Santa Chiara), intemeietoarea Ordinului Clariselor, dedicat ajutorarii saracilor. Intregul oras este cladit din piatra trandafirie, intins ca un evantai cu mai multe terase pe versantul vestic al Muntelui Subasio. Urbea este dominata de o veche cetate in care locuitorii se retrageau la vremuri de restriste. Demolata si recladita in secolul al XIV-lea, dupa aceea a fost intrebuintata un timp ca inchisoare, astazi atrage multi vizitatori datorita stilului arhitectonic militar medieval. In afara de cetate, Assisi mai ofera turistilor o salba de monumente inscrise in patrimoniul UNESCO, cum ar fi: Basilica San Francesco; Catredala San Rufino; Basilica Santa Maria degli Angeli; Chiesa Nuova (cladita pe locul in care s-a nascut Sfantul Francisc); Basilica Santo Stefano; Basilica San Pietro; Manastirea Eremo delle Carceri.

    Vizita noastra in Assisi, vorbesc despre grupul de turisti romani, a inclus doar Basilica San Francesco. Unele din obiectivele amintite mai sus le-am zarit din mersul autocarului. Nu pot intra in detalii despre basilica pana nu amintesc cine a fost cel careia i-a fost inchinata.

    Francisc de Assisi (San Francesco d”Assisi), pe numele sau laic Giovanni Bernadone (1182-1226), intemeietorul Ordinului Franciscan, diacon si protector al orasului San Francisco, patron al Italiei alaturi de Sfanta Ecaterina de Siena. Anii tineretii i-a impartit cu cei de-o varsta cu el si de aceeasi conditie sociala, participand la multe petreceri si chiar la ciocnirile armate ale comunei natale. La 24 de ani, brusc, dupa un prizonierat de un an la Perugia, Francisc sau Giovanni Bernadone se converteste: abandonarea prietenilor de mai inainte; o viata de rugaciune mai intensa; intalnirea cu leprosul caruia îi saruta ranile; vocea Mantuitorului care-i vorbeste din Rastignitul Basilicii San Damiano; pelerinajul la Roma si prima experienta de saracie voluntara. Urmeaza renuntarea la bunurile pamantesti si autodezmostenirea.

    Timp de doi ani, 1206-1208, sta la Gubbio, dar revine in Assisi pentru a pune bazele nucleului Ordinului Franciscan. Papa Inocentiu al III-lea, dupa multe ezitari, i-a ingaduit lui Francisc si fratilor sai posibilitatea de a predica. In anul 1212 grupului s-a alaturat si Clara de Assisi, care a pus bazele unui ordin similar feminin. In septembrie 1224, pe Muntele Verna, in Casentino, Sfantul Francisc a primit stigmatele. Doi ani mai tarziu se stinge din viata, epuizat de boala si aproape orb.

    Papa Grigore al IX-lea l-a canonizat la 16 iulie 1228, la Assisi. Sfantul Francisc care a vorbit cu pasarile si a facut pace cu lupul este celebrat in fiecare an la 4 octombrie.

    Autocarul a oprit la Assisi Parchegio Saba, in apropiere de Porta San Francesco, la orele 14:45. Grupul s-a pus in miscare, in pas lent, pe Via Guglielmo Marconi pana la Porta San Francesco. Un traseu in panta care a suparat pe cei cu probleme locomotorii. Dupa trecerea prin poarta am strabatut Via Frate Elia, o straduta lunga si ingusta, plina de magazine, restaurante si cafenele, ferindu-ne de o sumedenie de ciclisti si motoscuteristi. In cele din urma, am ajuns la Hotel Subasio. De aici se deschide larg Piazza Inferiore di San Francesco. In forma de patrat, construita odata cu basilica, cu scopul, evident, de a reglementa, conform dorintei Papei Grigore al IX-lea, afluxul dezordonat al comerciantilor prin crearea de structuri pentru activitati comerciale. Forma aminteste de o manastire medievala, aplicata in forme intr-o piata renascentista. Partial renovate in secolul al XVI-lea, au fost afectate de seismele din 26 septembrie 1997. Patratul avea, prin urmare, o functie esentiala sociala, apoi pentru primirea pelerinilor inainte si dupa intrarea in basilica. Este flancat la nord de o scara abrupta si inconjurat pe celelalte laturi de arcade, intrerupt pe latura estica de Rivista San Francesco d”Assisi (tipografie) si caile de acces Via Frate Elia si, putin mai sus, Domenico Stella.

    Intregul grup s-a asezat cuminte, la coada, in fata Hotelului Subasio. Era ora 15:30 si, in pasul melcului, am inaintat catre punctul de control-acces unde doi carabinieri in costume de camuflaj si inarmati pana in dinti executau controlul antitero manual. Unul control corporal, cu paleta, iar celalalt se uita in genti si bagaje de mana deoarece punctul nu era dotat cu aparatura speciala ca la aeroport. Multi turisti, doamne mai ales, au vociferat din cauza metodelor si a timpului pierdut, insa au tacut imediat cand au fost amenintati ca nu vor fi lasa-ti sa intre. In acest ritm, dupa vreo ora si jumatate, am trecut de punct-control si patrund in patrat. Ma uit dupa ghid si, zarindu-l, indrept pasii catre intrarea in basilica.

    Lucrarile de inaltarea edificiului, Il Sacro Convento, au inceput la doi ani dupa moartea sfantului, in 1228, si terminate in 1253. Planurile de constructie au fost intocmite de maestrul Jacopo Tedesco, in stil combinat romano-gotic. Basilica este inaltata pe trei planuri suprapuse: Biserica Superioara, cu fresce reprezentand viata sfantului, pictate de Giotto si Cimaube, in numar de 28, din pacate deteriorate; Biserica Inferioara, cu o bolta joasa minunat decorata cu fresce din perioada secolelor XIII-XIV; Cripta care adaposteste mormantul Sfantului Francisc se afla sub Biserica Inferioara.

    Terasa Bisericii Superioare ofera o larga vedere asupra Giardino di San Francesco; spatiu verde cu litera T taiata din arbusti si inscriptia PAX, precum si un monument ce simbolizeaza pe Sfantul Francisc calare pe cal, cu o fata de om spasit.

    Basilica a fost grav avariata de seismele din 26 septembrie 1997, care au lovit regiunea Umbria. O parte a boltei s-a prabusit dupa al doilea seism ucigand patru persoane, doi calugari franciscani si doi specialisti francezi care niste verificari la structura. Lucrarile de restaurare au durat doi ani timp in care Basilica a fost inchisa publicului.

    „Din pacate incheiem vizita aici”, ne-a spus ghidul dupa ce am coborat scarile dintre cele doua biserici suprapuse. Era ora 17:30 si, dupa planurile sale, trebuia sa ajungem in Napoli la orele 20:00. Usor de zis, greu de realizat cand esti in intarziere cu graficul.

    In concluzie, Assisi a insemnat o scurta vizita, un obiectiv din program realizat. Cand esti in circuit nu poti avea pretentii sa vezi mai multe. M-am despartit de acest oaras vechi si frumos cu promisiunea unei reveniri.

     

    Rog ebmaster sa ataseze daca se poate: https://www.youtube.com/watch?v=5XmV9cihf1Y. Multumesc.

    PS: Articolul a fost scris pe 01.01.2018. Urez tuturor membrilor AFA un calduros La Multi Ani! Un An Nou Fericit!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de ovidiuyepi in 01.01.18 12:06:16
    Validat / Publicat: 01.01.18 13:03:04
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA

    VIZUALIZĂRI: 2453 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 Basilica Sfantul Francisc de Assisi.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [01.01.18 17:31:27]
    »

    @ovidiuyepi: O vizită plină de semnificații, chiar dacă scurtă.

    Mulțumiri pentru relatare

    Un An Nou cu sănătate, împliniri și cât mai multe călătorii frumoase!

    danapp
    [01.01.18 18:11:43]
    »

    La multi ani si asteptam restul de articole, din intreg circuitul.

    elviramvio
    [02.01.18 08:42:16]
    »

    @ovidiuyepi:

    Frumoasa vizita.

    RoxanaGRS
    [03.01.18 10:51:33]
    »

    Foarte pitoresc orașul, stil cetate medievală cu străduțe înguste în pantă, cu priveliști încântătoare asupra văii.

    Assisi este un foarte important centru al catolicismului italian. Sub cele două biserici suprapuse se găsește cripta cu mormântul Sf. Francisc. Mormântul e protejat de un grilaj metalic, pe care lumea pune mâna și se roagă. Am făcut și eu același lucru. Locul are într-adevăr o energie deosebită.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [04.01.18 08:35:43]
    »

    @Carmen Ion: Mulțumesc pentru aprecieri. Un an nou fericit, multa sănătate și noroc că doresc. Vacante plăcute în noul an.

    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [04.01.18 08:39:31]
    »

    @RoxanaGRS: Aveți perfecta dreptate. Un loc sfânt care emana energie de nedescris in cuvinte. Trebuie sa treci pe acolo pentru a înțelege semnificația locului. Mulțumesc pentru ecou.

    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [04.01.18 08:42:31]
    »

    @elviramvio: Mulțumesc pentru ecou. Va doresc vacante frumoase în noul an care tocmai a inceput.

    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [04.01.18 08:44:39]
    »

    @danapp: La multi ani! Lucrez la articole și sper sa le termin cat mai curând.

    mishu
    [14.01.18 11:25:45]
    »

    @ovidiuyepi: La Multi Ani! si un inceput de an minunat cu un astfel de articol, felicitari, votat cu mare drag.

    danapp
    [14.01.18 17:47:43]
    »

    @mishu: Multumesc frumos!

    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [14.01.18 17:54:54]
    »

    @mishu Mersi mult de tot.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    danapp, elviramvio, mishu, ovidiuyepi
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Perugia și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080469846725464 sec
    ecranul dvs: 1 x 1