#I#D
83602 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Țebea și împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
14.12.2017
DE
Avatar RossoNerro
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN București
înscris/ă în 09.08.10
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   

Cimitirul Eroilor Neamului –ȚEBEA


Urmare de aici

Pe drumul European E 79, pe segmentul Deva – Oradea, după ce treceți de Brad, ajungeți în localitatea Țebea.

Ca o părere personală, acesată locație este al doilea loc de importanță națională, după ALBA CAROLINA, încărcat de istorie, ce adăpoștește ”Suferința Neamului Românesc”.

Acest loc istoric deosebit a fost declarat: CIMITIRUL EROILOR NEAMULUI, ulterior acesta a devenit ”PANTEONUL MOŢILOR”.

Avram Iancu s-a numărat printre fruntaşii revoluţiei din Transilvania pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii adunărilor publice de la Blaj şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni. A murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş şi este înmormântat în cimitirul de la Tebea, la umbra Gorunului lui Horea.

Întregul asamblu se compune din:

- Mormântul lui Avram Iancu

- Biserica Tricolor

- Gorunul lui Horea

- Cimitirul eroilor neamului

Scurt Istoric:

Avram Iancu s-a născut în anul 1824, însă data data exactă a naşterii sale nu este cunoscută. A copilărit în Vidra de Sus, un sat din Munţii Apuseni, aflat în nordul-vestul judeţului Alba. Potrivit istoricilor, Iancu, viitor lider al moţilor, provenea dintr-o familie înstărită, tatăl său fiind pădurar şi apoi jude domenial, iar bunicul său a fost preot. Iancu a fost nepot al celebrului Horea, unul dintre conducătorii răscoalei, de aici si dorinta acestuia de a fi inmormantat la TEBEA. Devenit erou printre moţi cu ocazia evenimentelor din 1848-1849, considerat un simbol al luptei românilor pentru drepturi politice încă din timpul vieţii, amintirea lui Avram Iancu trezeşte şi azi sentimente şi emoţii puternice pentru orice român din Transilvania.

Avram Iancu a constituit “Legiunea II Auraria Gemina sau Legiunea Auraria Gemina” , aceasta legiune a fost una dintre cele cca cincisprezece legiuni româneşti organizate în Transilvania pentru a lupta cu trupele maghiare în timpul revoluţiei de la 1848 - 1849. Marea unitate a fost condusă de însuşi Avram Iancu, care avea rangul de prefect, echivalent cu cel de general din armata regulată.

Legiunea a dus lupte grele cu trupele şi miliţiile maghiare spre sfârşitul anului 1848 şi până în toamna anului 1849. A fost desfiinţată în toamna anului 1849, după înăbuşirea revoluţiei maghiare şi predarea armatei ungare către trupele ţariste şi austriece.

Mormantul lui Avram Iancu

Mormântul lui Avram Iancu este pozitionat central, situat pe culmea ”dealului”, mergând pe treptele ce duce la biserică, poziționat în partea dreaptă, în fața bisericii, acoperit cu tricolorul românesc.

Mormantul lui Avram Iancu este strajuit de 2 tunuri. Tunurile (tunuri de munte) care strajuiesc mormantul sunt aduse tocmai de la Plevna. Crucea de capătâi este lucrată dintr-o singură bucată de piatră și are înscripționat următorul text: "AVRAM JANCU, ADEVARATUL PREFECFT AL LEGIUNII GEMINA ROMANA". Crucea sculptată pe mormântul lui Avram reprezintă așa zisă "Lance a lui Horea" (vezi foto).

La iniţiativă Societăţii ASTRA, în anul 1924, au fost aduse osemintele lui Ioan Buteanu de la Gurahonţ şi Simion Groza de la Rovina, tribuni ai lui Iancu şi aşezate în două morminte pe aleea principală, ca „străjeri de nădejde şi devotaţi Craiului Munţilor

Biserica Tricolor

Interiorul bisericii nu este pictat cu imagini de sfinți, pereții sunt împodobiți cu un frumos brâu tricolor, precum și cu numeroase tablouri ce reprezentă eroii și martiri neamului românesc.

Biserica se poate vizita doar duminica, numai în timpul slujbei, în restul zilelor biserica este închisă. Înăuntrul bisericii mai sunt "expuse" coroanele de flori aduse de studenții memorandiști la mormântul lui Avram Iancu.

Pe placa comemorativă de pe peretele din dreapta intrarii în biserică este scris numele împăratului Franz Joseph… …... nume ce în trecut a fost șters de către cei din conducerea partidului UNIC, actualmente refacut în întregime (vezi foto).

Gorunul lui Horea

Denumirea copacului provine de la marele moment istoric din anul 1784, când Horea i-a strâns pe moți sub acest copac, îndemnându-i la răscoală. Gorunul lui Horea este un stejar vechi de circa 400 de ani, cu circumferința de 9 m.

Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare și putrefacție, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior.

Pentru a permite dezvoltarea coroanei, a fost retezat la înălțimea de 9 m, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală.

Ultima ramură viabilă a fost ruptă de o furtună iar din această ramură a fost lucrată crucea din fața intrării bisericii (vezi foto).

Cimitirul eroilor neamului

La inaugurarea complexului de la Tebea, au fost prezenți: Regele Ferdinand, Regina Maria și generalul Bertheleot. Acestia au plantat câte un gorun (3), cel al regelui fiind lângă cel al lui Horea, ceilalți doi în lateral. Gara din Tebea a fost construită special pentru sosirea trenului regal.

Alături de Avram Iancu în Cimitirul eroilor neamului au fost aduși și 73 de soldaţi români care au căzut în războiul de reîntregire din 1916, în luptele de la Petroşani, Vulcan şi pe Jiu „pentru dezrobirea Ardealului şi unirea cu Ţara. ” Pe crucea de la căpătâiul fiecăruia e săpat numele eroului şi numărul unităţii militare. ” Numarul soldatilor ingropati 17 si 82 reprezinta anul mortii lui Avram Iancu (vezi foto).

Sursa: http://adevarul.ro/locale/hunedoara/avram-iancu-10-mituri-despre-craisorul-muntilor-iubita-unguroaica-luptele-motilor-depresia-refuzul-imparatului-1_552bfbb4448e03c0fd922a0b/index. html

 

Dacă recomand locația? DA.

Consider ca merită aprinsă măcar o lumânare în memoria înaintașilor noștri. Fără eroismul acestora, nu cred că mai existam ca națiune. Cinste lor. Odihnească-se în pace.

---
Impresii încărcate de RossoNerro in 14.12.2017 13:22:42

Validat / Publicat: 14.12.17 14:32:34

VIZUALIZĂRI: 1093


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  9000 PMA (din 10 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Radu Tudoran
[14.12.17 21:21:28]
» mesaj pers

   Consider ca review-ul tau este mai mult decat de importanta turistica. Poate ca noi, cei care ne petrecem timpul liber calatorind, ar trebui sa trecem macar o data in viata pe aceste locuri.

   Excursii frumoase in continuare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[14.12.17 23:41:27]
» mesaj pers

   @RossoNerro:

   O recomandare deosebită, mai ales acum în vremurile astea.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- RossoNerro
[15.12.17 04:31:19]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran: Buna dimineața, fără nici o îndoiala. Ar trebui sa conștientizam cu toți cât de încărcate de istorie sunt meleagurile noastre. La fiecare pas, oriunde, regăsești martirii neamului românesc. Sarmizegetusa, Costești, Carei, Marasesti, Podu înalt, Rovine, Calugareni, Posada, Șelimbăr, Stănilești, Nicopole, Plevna, Neajlov, Socola... nu sunt doar niște repere kilometrice sau destinații turistice, ci locuri frământate cu istorie, a noastră a romanilor.

   Uneori, am vaga părere, ca ne este Rușine cu trecutul nostru, păcat.

   Sa auzim numai de bine.

   

   Va mulțumesc pentru intervenție.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- RossoNerro
[15.12.17 04:50:11]
» mesaj pers

   @elviramvio: Buna dimineața, va mulțumesc pentru ecou.

   Da, tocmai acum... când aleși neamului au uitat rădăcinile și trecutul țării noastre greu încercate de- a lungul vremii, acum... când ne pleacă (ce avem mai scump pe lumea asta) copii pe alte meleaguri, in Căutare de o viața mai buna (oare de ce?), acum... când " capitalismul" feroce seaca de resurse (umane și materiale) un ținut plin de istorie, acum... când observi depopularea și dezindustrializarea nației. Da, acum... când am devenit o țara de mana a doua (SH)... sau / si "slugi" ai celor care ne conduc, acum când stam cu mâna întinsa, acum....... oare se va înțelege mesajul Moților?

   Sa auzim numai de bine.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- elviramvio
[15.12.17 07:23:26]
» mesaj pers

   @RossoNerro:

   Dacă sfatul de a vizita locul acesta și toată zona Ardealului istoric ar fi ascultat și dacă s-ar scrie aici sau pe alte site-uri mai mult despre ele, atunci ar fi un mare câștig. Din păcate...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[23.12.17 15:51:34]
» mesaj pers

   @RossoNerro:

Consider ca merită aprinsă măcar o lumânare în memoria înaintașilor noștri. Fără eroismul acestora, nu cred că mai existam ca națiune.
cate dreptate ai si cat tot nu reusim sa invatam nimic din asta.

   Nici pe aici nu am ajuns insa nu voi evita locul si o voi face cinstind memoria inaintasilor.

   Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[13] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [NOV-2017] Gata am ajuns... -- foto by <b>RossoNerro</b> [uploaded 14.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930207">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930207"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930207">Şterge vot</a></div><span id="v9930207" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930207)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930207Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930207MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [NOV-2017] Gata am ajuns...
foto RossoNerro [14.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [NOV-2017] No comment... -- foto by <b>RossoNerro</b> [uploaded 14.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930208">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930208"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930208">Şterge vot</a></div><span id="v9930208" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930208)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930208Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930208MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [NOV-2017] No comment...
foto RossoNerro [14.12.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P03 [NOV-2017] Odihneasca- se in pace... -- foto by <b>RossoNerro</b> [uploaded 14.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930209">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930209"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930209">Şterge vot</a></div><span id="v9930209" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930209)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930209Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930209MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [NOV-2017] Odihneasca- se in pace...
foto RossoNerro [14.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

#G#2

P04 [NOV-2017] Biserica Tricolor - Troita... -- foto by <b>RossoNerro</b> [uploaded 14.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930210">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930210"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930210">Şterge vot</a></div><span id="v9930210" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930210)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930210Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930210MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [NOV-2017] Biserica Tricolor - Troita...
foto RossoNerro [14.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [NOV-2017] Mormântul lui Avram Iancu -- foto by <b>RossoNerro</b> [uploaded 14.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930211">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930211"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930211">Şterge vot</a></div><span id="v9930211" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930211)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930211Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930211MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [NOV-2017] Mormântul lui Avram Iancu
foto RossoNerro [14.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [NOV-2017] Mormântul lui Avram Iancu - Lancea lui Horia. -- foto by <b>RossoNerro</b> [uploaded 14.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930212">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930212"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930212">Şterge vot</a></div><span id="v9930212" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930212)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930212Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930212MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [NOV-2017] Mormântul lui Avram Iancu - Lancea lui Horia.
foto RossoNerro [14.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [NOV-2017] Vesnica pomenire, eroilor neamului. -- foto by <b>RossoNerro</b> [uploaded 14.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930213">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930213"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930213">Şterge vot</a></div><span id="v9930213" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930213)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930213Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930213MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [NOV-2017] Vesnica pomenire, eroilor neamului.
foto RossoNerro [14.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [NOV-2017] Gorunul lui Horea -- foto by <b>RossoNerro</b> [uploaded 14.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930214">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930214"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930214">Şterge vot</a></div><span id="v9930214" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930214)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930214Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930214MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [NOV-2017] Gorunul lui Horea
foto RossoNerro [14.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [NOV-2017] Fara cuvinte... -- foto by <b>RossoNerro</b> [uploaded 14.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930215">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930215"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930215">Şterge vot</a></div><span id="v9930215" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930215)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930215Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930215MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [NOV-2017] Fara cuvinte...
foto RossoNerro [14.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [NOV-2017] ..... refacuta in intregime..... -- foto by <b>RossoNerro</b> [uploaded 14.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930216">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930216"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930216">Şterge vot</a></div><span id="v9930216" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930216)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930216Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930216MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [NOV-2017] ..... refacuta in intregime.....
foto RossoNerro [14.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [NOV-2017] Ramas bun... -- foto by <b>RossoNerro</b> [uploaded 14.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930217">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930217"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930217">Şterge vot</a></div><span id="v9930217" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930217)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930217Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930217MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [NOV-2017] Ramas bun...
foto RossoNerro [14.12.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P12 [NOV-2017] Taxa de vizionare... -- foto by <b>RossoNerro</b> [uploaded 14.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930218">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930218"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930218">Şterge vot</a></div><span id="v9930218" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930218)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930218Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930218MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [NOV-2017] Taxa de vizionare...
foto RossoNerro [14.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [NOV-2017] Foarte frumos mesajul... -- foto by <b>RossoNerro</b> [uploaded 14.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930219">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930219"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930219">Şterge vot</a></div><span id="v9930219" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930219)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930219Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930219MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [NOV-2017] Foarte frumos mesajul...
foto RossoNerro [14.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

[13] foto . Click pe oricare pentru a le mări
#I#D2
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.10060095787 sec