ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.12.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 09.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

600 // Biserica Sf. Nicolae, Ribita

TIPĂREȘTE URM de aici

Comuna Ribita este situata in partea nordica a judetului Hunedoara, in Depresiunea Bradului din frumoasa Tara a Zarandului, pe prelungirile culmilor care coboara ca niste spinari dinspre Muntii Bihorului si Muntele Gaina.

Comuna Ribita are in component sa, sase sate. Cele sase sate ale comunei sunt: Ribita, Crisan, Dumbrava de Jos si Dumbrava de Sus, Ribicioasa si Uibaresti., toate satele au biserici ortodoxe.

Din cele sase biserici ortodoxe ale comunei Ribita, patru sunt monumente de arhitectura, fiind inscrise in Lista Monumentelor Istorice din Romania. Acestea sunt: Biserica Sfantul Ierarh Nicolae din Ribita (secolul XIV), Biserica Sfanta Cuvioasa Paraschiva din Ribicioara (secolul XVIII), Biserica Adormirea Maicii Domnului din Dumbrava de Jos (secolul XIX) si Biserica Sfantul Ierarh Nicolae din Dumbrava de Sus (1848). Satul Ribita, satul de resedinta al comunei, pastreaza Biserica -monument Sfantul Nicolae (secolul XIV) , ctitorie a cnezilor Vladislav si Miclaus.

In centrul satului Ribita, pe o mica colina, isi inalta turla spre cer Biserica Sfantul Nicolae. Lăcaşul de cult „Sfântul Ierarh Nicolae” este declarat monument istoric, fiind ridicat în secolul al XV-lea, mai exact în 1417, deci cu exact 600 de ani în urmă, fiind una dintre cele mai vechi biserici din toată ţara. În analele istorice, biserica este consemnată chiar înaintea localităţii în care se află, prima menţiune documentară despre Ribiţa fiind făcută la 1439. În plus, unii istorici indică şi alţi ani ca şi ridicare a bisericii, fiind menţionaţi anii 1404 şi 1414, dar majoritatea specialiştilor înclină spre 1417. Actualul aspect al bisericii a fost dat de renovările din 1869-1870 și 1927-1928, alte reparaţii majore mai fiind făcute în 1922,1968 și 1990.

Putini Români știu ca în comuna Ribița se găsește unul dintre cele mai vechi și mai importante monumente istorice din Județul Hunedoara, fiind vorba despre o biserică, construită în anul 1414, care este înscrisă în Patrimoniul European al Monumentelor Istorice.

Biserica "Sfantul Ierarh Nicolae” , construita din piatra de rau, adaposteste cea mai veche si frumoasa pictura bizantina din Ardeal, singura din Transilvania care pastreaza intreaga credinta ortodoxa. Biserica a cunoscut o serie de transformari in secolul al XVI-lea, cand trece pentru o vreme in folosinta cultului reformat (calvin), perioada in care pictura a fost acoperita cu straturi succesive de tencuiala, din fericire fara a fi distrusa. Modificari s-au mai facut si in secolul al XIX-lea, cand, probabil, a fost afectata o parte din pictura. Transformarile suferite de monument in a doua jumatate a secolului al XIX-lea au dus la distrugera unei parti din pictura murala si acoperirea unei alte parti. In urma sondajelor facute de specialisti s- a constatat ca, exceptand boltile, pictura murala este prezenta sub zugraveala pe toata suprafata peretilor. Sub tencuiala de var a vechi biderici, s-au descoperit picturi datand de la sfarsitul secolului XIV, acest lucru se poate observa in detaliu pe intreaga zidarie (tencuiala).

Lipsa fondurilor pentru restaurare fac ca numeroase monumente istorice de pe teritoriul Hunedoarei sa se degradeze pe zi ce trece. Bisericile de la Ribita si Criscior, judetul Hunedoara, monumente istorice de o valoare nationala exceptionala, sunt doua dintre cele mai vechi biserici romanesti de zid din Transilvania. In inima Zarandului, in tara lui Avram Iancu, biserici nepretuite stau sa cada. Din fericire la Ribita totul intra pe un fagas cat de cat normal, privind restaurarea monumentului “Sfantul Ierarh Nicolae” acest lucru este infaptuit prin finantare externa.

Sursa: inforibita.ro/wordpress/6 ... rii-crisan-1992

Cum reușim să vedem „Biserica Sfantul Ierarh Nicolae“?

În centrul localitații Ribița se află Primaria, la primărie se află o domnișoară custode - fata primarului - (contact: 0760.463.940) ce are cheile de la Biserica SF. Nicolae. Dacă nu este ” domnișoara custode” prezentă, puteți telefona la alt numar de telefon (0761.620.783.) pentru a cere informații suplimentare. Intrarea este gratuită.

Drumuri bune să aveți. TCB.

Ce putem vedea in zona:

1. Mănăstirea Crișan, aflată în cadrul Parohiei comunei Ribița - vezi impresii

2. Casa muzeu “Lada de zestre” - vezi impresii

3. Amsamblul Tebea (mormantul de la Tebea)

4. Casa Memoriala Crisan - vezi impresii

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de RossoNerro in 11.12.17 14:22:29
Validat / Publicat: 11.12.17 15:38:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAD [HD].

VIZUALIZĂRI: 1644 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Biserica SF. Nicolae.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6 PMA (din 6 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX [11.12.17 15:37:25] »

Publicat ”hors-concours” / fără PMA std (fragmentare nejustificată)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Locuri de văzut în Brad și împrejurimi:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.7218120098114 sec
    ecranul dvs: 1 x 1