#E#D
83299 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Am fost în Havana

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
24.11.2017
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 5 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   

„Duşmani ai revoluţiei”


Urmare de aici

Pe măsură ce trec zilele, în Havana descopăr oameni şi lucruri care mă îndepărtează treptat de primele impresii ce pot trimite călătorul pe o potecă greu de ieșit.. Apoi, involuntar, încep să intru în niște piruete istorice greu de imaginat și revin aproape obsesiv la realitatea imediată a Cubei. Austeritatea clădirilor, străzile haotice şi îmbâcsite de fumul maşinilor vechi cedează locul ospitalităţii şi calităţii umane nebănuite a cubanezului.

Profesorii de engleză axaţi, fireşte, pe varianta americană a limbii, folosesc cărţi demodate şi caiete pline de notiţe în clasă. Tenacitatea şi voluntarismul lor în a deprinde lucruri noi şi interesante îmi aminteşte de interesul şi străduinţa dascălilor români de dinainte de 1989. Se feresc, în mod vizibil, să abordeze subiecte politice, dar se poate citi în ochii lor o oarecare speranţă.

Străbătând împreună cu ei străzile din zona centrală, vedem grupuri de oameni îmbrăcaţi sărăcăcios şi privind în gol. Se trezesc din aşteptare doar când văd vreun câte un străin impasibil la lipsurile de zi cu zi ale cubanezului. Oare cu ce or fi greșit oamenii aceștia născuți aproape de ocean, tocmai în bătaia vânturilor din Caraibe?

Fiecare cuvânt ce se aseamănă cu unul din română te face să întorci capul. Bărbaţii cubanezi, costelivi şi îmbătrâniţi prematur, par destul de rigizi. În schimb, femeia cubaneză, creolă şi durdulie, te întâmpină cu un zâmbet binevoitor. Din păcate, orice legătură cu o persoană străină trebuie raportată unuia dintre cei doi responsabili de bloc, iar instalarea unei antene parabolice clandestine – America fiind doar la 120 de km – atrage după sine cel puţin cinci ani de detenţie...

Încerc să-mi fac puţină ordine în agendă. Aici, în Cuba, îmi doresc să văd cam unde duce ideea de „comunism în stare pură” şi cam ce perspective am fi avut noi, românii, într-o asemenea formulă continuată până la absurd. Cum în orice sistem totalitar regimul se confundă cu liderul, îmi propun să compar nu numai sistemele, ci şi modul în care personalitatea liderilor se reflectă în viaţa de zi cu zi a omului de rând. O altă dilemă care mă frământă de mulţi ani este compatibilitatea trăsăturilor naţionale şi geografice cu rigorile sistemului comunist.

Lista surprizelor abia începe. Profesorii universitari îmi spun că se consideră norocoşi cu 20 de dolari pe lună. Singurii care fac excepţie de la regula salariului mediu sunt cei care lucrează pentru guvern şi poliţiştii. Mulţi dintre medici, profesori sau ingineri preferă să lucreze în aeroporturi sau în turism, unde, doar într-o singură zi, pot câştiga salariul pe o lună. Alţi „şomeri de lux” sunt avocaţii şi judecătorii, care nu au nevoie de prea multă imaginaţie la procese, acestea fiind controlate politic. Cât priveşte presa, nimic nu se publică fără aprobarea „forurilor autorizate”.

Cozile de sute de metri pe care le vezi începând cu ora 10.00 dimineaţa, sunt fie la cartelele cu rația zilnică de alimente, fie pentru vestitul cornet de îngheţată distribuit populaţiei – printr-o hotărâre guvernamentală – la un preţ simbolic. Tot în favoarea populaţiei sunt şi alte facilităţi: intrarea la teatru fără bani, învăţământul obligatoriu până în clasa a 9-a, ca şi asistenţa medicală gratuită. În sfârşit, alegerile, o dată la 5 ani, sunt în grija electorilor municipali, iar singurul partid care prezintă candidaţi este cel comunist. Celelalte partide ar fi plecat în America, odată cu sosirea lui Fidel Castro. Tot ce mişcă împotriva partidului, devine „duşman al revoluţiei”.

Trecem pe lângă localurile destinate exclusiv turiştilor străini. Muzica lor, în tonalităţi exotice, te duce, mai degrabă, spre Hawai. În restaurantele „cu acces popular”, ritmurile de bolero, mambo, rumba, salsa sau cha-cha-cha te readuc în arealul cultural al Cubei. Câţiva poliţişti, cu uniforme şi aparatură veche, supraveghează atent mişcările străzii. Alţii privesc lumea din maşini Lada, staţionate în puncte de maximă vizibilitate. Cei mai vizaţi, fireşte, suntem noi, turiştii din alte ţări ce amenință siguranța unui regim deja cronicizat în propria-i doctrină..

Zeci de oaspeți vestici, parcă veniți aici cu un scop anume, posibili „duşmani ai revoluţiei”, ținuți sub control permanent de care nici că le pasă, încep să apară după ora 7.00 seara... Unii dintre ei sunt însoţiţi de frumoase cubaneze, cu un aer zâmbitor și nonșalant.. În mod paradoxal, ele rămân, alături de lichior și de vestitul trabuc cubanez, cea mai sigură sursă de valută pentru ţară.

Un destin prea mic pentru inima mare a cubanezilor.

---
Impresii încărcate de glcitizen in 24.11.2017 15:42:52

Validat / Publicat: 24.11.17 17:45:30


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în CUBA
VIZUALIZĂRI: 1690


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  26750 PMA (din 28 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de glcitizen? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[24.11.17 17:44:17]
» mesaj pers

   Recomand comasarea mai multor altor eventuale asemenea episoade, pentru ”croirea” unor segmente cu o informație turistică mai consistentă.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[24.11.17 19:43:49]
» mesaj pers

   @glcitizen: La fel de interesant in continuare si cu mari aduceri aminte pentru unii dintre noi. Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[25.11.17 15:36:00]
» mesaj pers

   @webmaster: Multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[26.11.17 18:31:45]
» mesaj pers

   @mishu:

   Multumesc mult, Mishule.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[9] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2010] Urme ale primului fort militar spaniol instalat în Cuba. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 24.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av924495">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv924495"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=924495">Şterge vot</a></div><span id="v9924495" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(924495)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f924495Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e924495MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2010] Urme ale primului fort militar spaniol instalat în Cuba.
foto glcitizen [24.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2010] Copiii Cubei, o speranță pentru viitor. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 24.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av924496">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv924496"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=924496">Şterge vot</a></div><span id="v9924496" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(924496)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f924496Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e924496MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2010] Copiii Cubei, o speranță pentru viitor.
foto glcitizen [24.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2010] Fructele, printre puținele surse de vitamine din Havana. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 24.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av924497">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv924497"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=924497">Şterge vot</a></div><span id="v9924497" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(924497)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f924497Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e924497MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2010] Fructele, printre puținele surse de vitamine din Havana.
foto glcitizen [24.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

#G#2

P04 [AUG-2010] Trestia de zahăr, la mare prețuire. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 24.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av924498">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv924498"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=924498">Şterge vot</a></div><span id="v9924498" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(924498)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f924498Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e924498MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2010] Trestia de zahăr, la mare prețuire.
foto glcitizen [24.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2010] Chioșcurile pline de imagini ale Revoluției Cubaneze. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 24.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av924499">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv924499"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=924499">Şterge vot</a></div><span id="v9924499" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(924499)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f924499Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e924499MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2010] Chioșcurile pline de imagini ale Revoluției Cubaneze.
foto glcitizen [24.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2010] Statuetele din lemn, pline de grație și măiestrie. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 24.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av924500">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv924500"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=924500">Şterge vot</a></div><span id="v9924500" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(924500)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f924500Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e924500MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2010] Statuetele din lemn, pline de grație și măiestrie.
foto glcitizen [24.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2010] Figurine tribale, pline de culoare. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 24.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av924501">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv924501"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=924501">Şterge vot</a></div><span id="v9924501" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(924501)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f924501Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e924501MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2010] Figurine tribale, pline de culoare.
foto glcitizen [24.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2010] Două figurine cu niște cubanezi interbelici, una din amintirile mele cubaneze. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 24.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av924502">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv924502"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=924502">Şterge vot</a></div><span id="v9924502" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(924502)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f924502Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e924502MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2010] Două figurine cu niște cubanezi interbelici, una din amintirile mele cubaneze.
foto glcitizen [24.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2010] O cubaneză respectabilă, cel puțin în vitrina mea de suveniruri. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 24.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av924503">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv924503"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=924503">Şterge vot</a></div><span id="v9924503" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(924503)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f924503Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e924503MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2010] O cubaneză respectabilă, cel puțin în vitrina mea de suveniruri.
foto glcitizen [24.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

[9] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0977208614349 sec