ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Fidel Revoluţiei

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce vezi centrul vechi al Havanei, construit de guvernul pro-american al lui Batista, îţi dai seama cum oraşul întinde capcane celor care rămân fideli primelor impresii. Clădirile coloniale, Teatrul de Stat, Muzeul de Artă sau Capitoliul, recondiţionate recent de UNESCO, restaurantele şi hotelurile de lux redau măreţia de odinioară a capitalei Cubei.

În imensul centru comercial, mă surprinde numărul mare de chinezi. În speranţa că pot scăpa de teroarea comunismului lui Mao, aceştia se refugiază în Cuba, după anii ‘50, punând bazele unui comerţ prosper în China Town, din sudul Havanei. Dar, vorba înţeleptului, de ce îţi este frică, nu scapi! Fidel Castro preia puterea în 1959 şi instaurează un guvern comunisto-revoluţionar crâncen, susţinut de Uniunea Sovietică. Interesul Moscovei în zonă este arhicunoscut. După ce confiscă şi naţionalizează mai întâi proprietăţile americanilor din Cuba, Fidel închide graniţele. Introduce apoi legea alfabetizării, învăţământul gratuit şi obligatoriu până în clasa a 9-a, asistenţa medicală tot gratuită, acestea fiind doar câteva măsuri cu adevărat revoluţionare pentru o societate, în mare parte, organizată pe principii semi-tribale. Și, cum după una caldă trebuie să urmeze și una rece, el desfiinţează sărbătoarea Crăciunului, probabil prima eroare majoră într-o Cubă adusă la catolicism de spanioli.

Tentativele eşuate de asasinat sau de înlăturare de la putere îi fortifică poziţia lui Fidel Castro. El Lider Maximo, își potențează poziția de forță și își introduce în discursuri câteva elemente cheie pentru retorica acelor timpuri: pauze retorice, elemente de patriotism revoluționar dar și de incriminare a capitalismului decadent. În câțiva ani, Fidel devine cel mai adulat orator al lumii, fapt care îi atrage invitații la universitățile de top ale vremii, culminând cu faimosa Harvard University. Acolo, el le expică studenților că întotdeauna își selectează două sau trei idei, urmând ca apoi să improvizeze, în funcție de reacția auditorului..

În peisajul din jurul li Fidel, încep să mișune femeile ce-i idolatrizau ideile salvatoare pentru omenire...Spre deosebire de liderii est-europeni, despre care s-a spus că erau precum chibritul suedez – adică se aprindeau doar pe propria cutie – Fidel are 11 copii din legături diferite. Atunci când Fidelito, unul dintre fiii săi, i-a atras atenţia că drumul ales este greşit, acesta a fost urgent pus „pe liber”.

Curând, termenii de „socialism” şi „comunism” cedează locul „revoluţiei continue”. Un revoluţionar, spunea Fidel, trebuie să doarmă cu ochii deschişi şi să aibă tot timpul arma alături.

– Atunci când mai munceşte? , ar spune noul meu prieten australian, pe care l-am cunoscut îndeaproape la Vinales.

Schimbarea partiturii şi exacerbarea cultului personalităţii, ca şi scăderea interesului strategic pentru zonă, îl determină pe „Marele Prieten de la Răsărit” , deja măcinat de ideile perăstroicii, să-şi retragă armatele şi cei aproximativ 6 miliarde de dolari „pompaţi”, anual, în economia ţării. Blocada americană închide şi mai mult legăturile Cubei cu lumea. După Nicolae Ceauşescu, Fidel Castro pare să fi fost al doilea lider care spune NU – cam în acelaşi timp – Statelor Unite şi Uniunii Sovietice. Dezamăgit de ideile lui Gorbaciov şi de schimbările din Europa de Răsărit, Fidel se adresează naţiunii cu următoarele cuvinte: «Am rămas singuri! »

Chiar dacă exportă zahăr, adus aici de Cristofor Columb, trabucuri, lichior, nichel, peşte marin, fructe exotice, doar în ţările desemnate de ONU, şi chiar dacă turismul cubanez este în creştere, economia ţării, îndatorată cu zeci de miliarde duşmanilor capitalişti, nu mai poate fi reanimată nici măcar de discursurile furibunde ale marelui lider, acum reluate în media.

Fiu al unui proprietar de plantaţii şi absolvent al Facultăţii de Drept, Fidel Castro ştie că un popor înfometat nu mai are timp să gândească. Ştie, la fel de bine că, doar la 120 de km distanță de Cuba, guvernul din umbră aşteaptă un moment prielnic ...Şi, totuşi, orezul cubanez a explodat în 1994. Atunci, revoluţionarii adevăraţi au ieşit în Piaţa Revoluţiei şi au strigat „libertate! ”. De data asta, el n-a aplicat lecţia învăţată de la N. Ceauşescu. Fidel nu le-a dăruit temniţe sau gloanţe, ci ...libertate. Şi „metoda” sa a dat roade:

– Cine vrea să plece, s-o facă acum! , li s-a adresat el, mulţimilor.

La început ezitant, apoi într-o frenezie generală, cubanezii care-şi doreau libertate au luat calea Americii, pe bărci şi pe plute improvizate. Navele de coastă americane au avut de lucru cale de vreo două luni, până când Bill Clinton a oprit exodul. Trebuie să admitem că a fost cel mai elegant mod de a scăpa de cubanezii bad boys, infideli revoluţiei… Oare, unde ar fi fost România astăzi, fără morţii care încercau să treacă în mod clandestin graniţa şi fără cei ucişi din decembrie 1989?

Ales, în 1992, personalitate proeminentă a lumii, Fidel idealistul, acum aflat în suferinţă, crede, totuşi, în victoria finală a revoluţiei iar în lupta sa continuă și pe patul de unde urmează să-și dea ultima suflare, peste câțiva ani.:

– Dacă 98% din cubanezi nu ar mai crede în revoluţie, eu tot aş continua să lupt! , declara „El Lider Maximo”, într-un ultim discurs .

Totul pare un caz clinic fără remediu. O lecția amară de istorie pe care este bine s-o știi, altfel nu vei înțelege cu adevărat Cuba.

Un ziarist de la „Times” spunea că istoria îi va recunoaşte un singur merit lui Fidel Castro, acela de a fi crezut într-o idee absolută. Poate puțin trăznită.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 18.11.17 10:49:55
Validat / Publicat: 18.11.17 12:16:48
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CARAIBE
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1282 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Carlos Manuel de Cespedes, părintele spiritual al Cubei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu [19.11.17 17:56:14] »

@glcitizen: Incep si eu in spiritul lui @liviu49, "Nici un ecou? ", cred ca le-ati luat piuitul tuturor. Adevarul este ca este un articol usor inselator, incepe cu ceva turism dupa care o da pe istorie si ne mai si loveste aducandu-ne aminte de noi, asta ca sa fim atenti pe mai departe.

Concluzia insa este exprimata prin aceasta fraza:

O lecția amară de istorie pe care este bine s-o știi, altfel nu vei înțelege cu adevărat Cuba

Felicitari, votat cu mare drag.

glcitizen [19.11.17 19:57:45] »

@mishu:

Nultumesc, Mishule. Da, fara citeva date importante din trecut, este greu sa intelegi spiritul locului. Sunt multe tari cu o istorie mai aspra decit noi.

Voi reveni cu descrierile romantice si exotice, ce-i drept, cind ma voi intoarce din Tarile Calde.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
glcitizen, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Havana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043476819992065 sec
    ecranul dvs: 1 x 1