#E#D
83199 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Am fost în Havana

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
18.11.2017
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 5 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   

Fidel Revoluţiei


Urmare de aici

După ce vezi centrul vechi al Havanei, construit de guvernul pro-american al lui Batista, îţi dai seama cum oraşul întinde capcane celor care rămân fideli primelor impresii. Clădirile coloniale, Teatrul de Stat, Muzeul de Artă sau Capitoliul, recondiţionate recent de UNESCO, restaurantele şi hotelurile de lux redau măreţia de odinioară a capitalei Cubei.

În imensul centru comercial, mă surprinde numărul mare de chinezi. În speranţa că pot scăpa de teroarea comunismului lui Mao, aceştia se refugiază în Cuba, după anii ‘50, punând bazele unui comerţ prosper în China Town, din sudul Havanei. Dar, vorba înţeleptului, de ce îţi este frică, nu scapi! Fidel Castro preia puterea în 1959 şi instaurează un guvern comunisto-revoluţionar crâncen, susţinut de Uniunea Sovietică. Interesul Moscovei în zonă este arhicunoscut. După ce confiscă şi naţionalizează mai întâi proprietăţile americanilor din Cuba, Fidel închide graniţele. Introduce apoi legea alfabetizării, învăţământul gratuit şi obligatoriu până în clasa a 9-a, asistenţa medicală tot gratuită, acestea fiind doar câteva măsuri cu adevărat revoluţionare pentru o societate, în mare parte, organizată pe principii semi-tribale. Și, cum după una caldă trebuie să urmeze și una rece, el desfiinţează sărbătoarea Crăciunului, probabil prima eroare majoră într-o Cubă adusă la catolicism de spanioli.

Tentativele eşuate de asasinat sau de înlăturare de la putere îi fortifică poziţia lui Fidel Castro. El Lider Maximo, își potențează poziția de forță și își introduce în discursuri câteva elemente cheie pentru retorica acelor timpuri: pauze retorice, elemente de patriotism revoluționar dar și de incriminare a capitalismului decadent. În câțiva ani, Fidel devine cel mai adulat orator al lumii, fapt care îi atrage invitații la universitățile de top ale vremii, culminând cu faimosa Harvard University. Acolo, el le expică studenților că întotdeauna își selectează două sau trei idei, urmând ca apoi să improvizeze, în funcție de reacția auditorului..

În peisajul din jurul li Fidel, încep să mișune femeile ce-i idolatrizau ideile salvatoare pentru omenire...Spre deosebire de liderii est-europeni, despre care s-a spus că erau precum chibritul suedez – adică se aprindeau doar pe propria cutie – Fidel are 11 copii din legături diferite. Atunci când Fidelito, unul dintre fiii săi, i-a atras atenţia că drumul ales este greşit, acesta a fost urgent pus „pe liber”.

Curând, termenii de „socialism” şi „comunism” cedează locul „revoluţiei continue”. Un revoluţionar, spunea Fidel, trebuie să doarmă cu ochii deschişi şi să aibă tot timpul arma alături.

– Atunci când mai munceşte? , ar spune noul meu prieten australian, pe care l-am cunoscut îndeaproape la Vinales.

Schimbarea partiturii şi exacerbarea cultului personalităţii, ca şi scăderea interesului strategic pentru zonă, îl determină pe „Marele Prieten de la Răsărit” , deja măcinat de ideile perăstroicii, să-şi retragă armatele şi cei aproximativ 6 miliarde de dolari „pompaţi”, anual, în economia ţării. Blocada americană închide şi mai mult legăturile Cubei cu lumea. După Nicolae Ceauşescu, Fidel Castro pare să fi fost al doilea lider care spune NU – cam în acelaşi timp – Statelor Unite şi Uniunii Sovietice. Dezamăgit de ideile lui Gorbaciov şi de schimbările din Europa de Răsărit, Fidel se adresează naţiunii cu următoarele cuvinte: «Am rămas singuri! »

Chiar dacă exportă zahăr, adus aici de Cristofor Columb, trabucuri, lichior, nichel, peşte marin, fructe exotice, doar în ţările desemnate de ONU, şi chiar dacă turismul cubanez este în creştere, economia ţării, îndatorată cu zeci de miliarde duşmanilor capitalişti, nu mai poate fi reanimată nici măcar de discursurile furibunde ale marelui lider, acum reluate în media.

Fiu al unui proprietar de plantaţii şi absolvent al Facultăţii de Drept, Fidel Castro ştie că un popor înfometat nu mai are timp să gândească. Ştie, la fel de bine că, doar la 120 de km distanță de Cuba, guvernul din umbră aşteaptă un moment prielnic ...Şi, totuşi, orezul cubanez a explodat în 1994. Atunci, revoluţionarii adevăraţi au ieşit în Piaţa Revoluţiei şi au strigat „libertate! ”. De data asta, el n-a aplicat lecţia învăţată de la N. Ceauşescu. Fidel nu le-a dăruit temniţe sau gloanţe, ci ...libertate. Şi „metoda” sa a dat roade:

– Cine vrea să plece, s-o facă acum! , li s-a adresat el, mulţimilor.

La început ezitant, apoi într-o frenezie generală, cubanezii care-şi doreau libertate au luat calea Americii, pe bărci şi pe plute improvizate. Navele de coastă americane au avut de lucru cale de vreo două luni, până când Bill Clinton a oprit exodul. Trebuie să admitem că a fost cel mai elegant mod de a scăpa de cubanezii bad boys, infideli revoluţiei… Oare, unde ar fi fost România astăzi, fără morţii care încercau să treacă în mod clandestin graniţa şi fără cei ucişi din decembrie 1989?

Ales, în 1992, personalitate proeminentă a lumii, Fidel idealistul, acum aflat în suferinţă, crede, totuşi, în victoria finală a revoluţiei iar în lupta sa continuă și pe patul de unde urmează să-și dea ultima suflare, peste câțiva ani.:

– Dacă 98% din cubanezi nu ar mai crede în revoluţie, eu tot aş continua să lupt! , declara „El Lider Maximo”, într-un ultim discurs .

Totul pare un caz clinic fără remediu. O lecția amară de istorie pe care este bine s-o știi, altfel nu vei înțelege cu adevărat Cuba.

Un ziarist de la „Times” spunea că istoria îi va recunoaşte un singur merit lui Fidel Castro, acela de a fi crezut într-o idee absolută. Poate puțin trăznită.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de glcitizen in 18.11.2017 10:49:55

Validat / Publicat: 18.11.17 12:16:48


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în CUBA
VIZUALIZĂRI: 1242


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  29900 PMA (din 32 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de glcitizen? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- mishu
[19.11.17 17:56:14]
» mesaj pers

   @glcitizen: Incep si eu in spiritul lui @liviu49, "Nici un ecou? ", cred ca le-ati luat piuitul tuturor. Adevarul este ca este un articol usor inselator, incepe cu ceva turism dupa care o da pe istorie si ne mai si loveste aducandu-ne aminte de noi, asta ca sa fim atenti pe mai departe.

   Concluzia insa este exprimata prin aceasta fraza:

O lecția amară de istorie pe care este bine s-o știi, altfel nu vei înțelege cu adevărat Cuba

   Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- glcitizen
[19.11.17 19:57:45]
» mesaj pers

   @mishu:

   Nultumesc, Mishule. Da, fara citeva date importante din trecut, este greu sa intelegi spiritul locului. Sunt multe tari cu o istorie mai aspra decit noi.

   Voi reveni cu descrierile romantice si exotice, ce-i drept, cind ma voi intoarce din Tarile Calde.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[8] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2011] Carlos Manuel de Cespedes, părintele spiritual al Cubei. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 18.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av922397">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv922397"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=922397">Şterge vot</a></div><span id="v9922397" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(922397)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f922397Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e922397MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2011] Carlos Manuel de Cespedes, părintele spiritual al Cubei.
foto glcitizen [18.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2011] Mașinile civile și militare își împart șoselele din Havana. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 18.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av922398">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv922398"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=922398">Şterge vot</a></div><span id="v9922398" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(922398)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f922398Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e922398MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2011] Mașinile civile și militare își împart șoselele din Havana.
foto glcitizen [18.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2011] Clădirile vechi în dialog cu traficul anevoios al Cubei. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 18.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av922399">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv922399"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=922399">Şterge vot</a></div><span id="v9922399" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(922399)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f922399Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e922399MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2011] Clădirile vechi în dialog cu traficul anevoios al Cubei.
foto glcitizen [18.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

#G#2

P04 [AUG-2011] Intervenția UNESCO, hotărâtoare pentru păstrarea patrimoniului național. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 18.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av922400">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv922400"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=922400">Şterge vot</a></div><span id="v9922400" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(922400)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f922400Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e922400MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2011] Intervenția UNESCO, hotărâtoare pentru păstrarea patrimoniului național.
foto glcitizen [18.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2011] Traversarea la liber, un obicei național. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 18.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av922401">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv922401"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=922401">Şterge vot</a></div><span id="v9922401" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(922401)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f922401Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e922401MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2011] Traversarea la liber, un obicei național.
foto glcitizen [18.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2011] În fața barului preferat al lui Hemingway. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 18.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av922403">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv922403"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=922403">Şterge vot</a></div><span id="v9922403" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(922403)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f922403Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e922403MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2011] În fața barului preferat al lui Hemingway.
foto glcitizen [18.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2011] Piața, un barometru al vieții de zi cu zi în Cuba. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 18.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av922405">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv922405"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=922405">Şterge vot</a></div><span id="v9922405" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(922405)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f922405Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e922405MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2011] Piața, un barometru al vieții de zi cu zi în Cuba.
foto glcitizen [18.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2011] Formele curioase ale reliefului cubanez. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 18.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av922407">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv922407"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=922407">Şterge vot</a></div><span id="v9922407" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(922407)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f922407Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e922407MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2011] Formele curioase ale reliefului cubanez.
foto glcitizen [18.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

[8] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0942997932434 sec