8316 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Delfi și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
22.04.2010
DE
Avatar mariana.olaru
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Piteşti
înscris/ă în 06.04.10
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2008
DURATA: 1/2 zile
TIP: TEAM-BUILDING

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
PLAJA şi MAREA
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Delphi, oracol peste veacuri


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Timp de secole, din antichitate si pana astazi, Delphi a fost pe rand loc de rugaciune sau de adoratie spre slava lui Apolo, fiul lui Zeus şi al lui Leto si zeu al poeziei, muzicii, dansului, medicinei, pastorilor, colonizarilor, al zorilor si al luminii, loc de intrecere intre tinerii participanti la jocurile pythiene, loc de pelerinaj pentru cei ce doreau sa-si cunoasca viitorul si in sfarsit, loc cutreierat de calatori din toate colturile lumii, veniti aici la intalnirea cu eternitatea stravechii Elade.

Astazi, Delphi este un oras situat in Focida, de-a lungul unui platou semicircular de pe versantul Muntelui Parnassus, cu o larga deschidere spre Valea Pleistos. La aproximativ 15 km sud-vest de Delphi se află oraşul-port Kirrha în Golful Corintean, locul in care ancorau corabiile cu pelerini si negustori porniti catre legendarul oracol.

Dupa unele surse, denumirea localitatii vine de la cuvantul grecesc “delphos”, care inseamna “san”, desemnand astfel locul sub forma de mamelon din varful muntelui Parnassus, care ducea spre o pestera in care vietuia Pythos, un sarpe urias care ii omora pe toti cei ce se apropiau de lacasul sau. La porunca Herei - sotia lui Zeus, dar si spre pierzania lui, sarpele ar fi incercat sa-l omoare chiar pe Apollo, pe cand acesta trecea prin vecinatatea grotei cautand un loc in care sa-si inalte templul. Monstrul a fost insa ucis de sageata lui Apolo, iar locul in care si-a aflat sfarsitul a fost numit Delphi. Dupa alte surse, numele de ‘Delphi’ provine de la “delphinios”, un epitet atasat lui Apollo pentru a reda legatura sa cu delfinii. In cautarea locului potrivit pentru inaltarea templului sau, se spune ca Apolo ar fi venit insotit de preoti din Creta, pe spatele delfinilor.

Oricare ar fi etimologia denumirii “Delphi”, un singur lucru ramane cert: pe aceste locuri s-a pus temelia unui templu inchinat zeului Apolo, care si-a perpetuat faima pretutindeni in lume pentru motivul ca aici era locul unde predictiile viitorului se dovedeau de cele mai multe ori reale si adevarate. Legenda povesteste ca la dorinta lui Apolo, spiritul sarpelui ucis, Pythos, a ramas in grota spre a-i ajuta pe sacerdoti (preotii templului) sa intre in legatura cu zeul si sa afle raspunsul la intrebarile adresate lor de catre muritori. Aceasta comuniune se facea in stare de transa, indusa de vaporii ce se degajau din pamant in interiorul grotelor sacre. Din experienta oracolului a rezultat ca vaporii degajati din pantecul pamintului aveau o putere mai mare asupra femeilor, decit a barbatilor. S-a hotarat de aceea ca numai femeile sa poata intra in legatura cu spiritul monstrului Pythos, pentru a afla previziunile despre viitor. Femeile pythice erau selectate din rindurile tinerelor din Delphi, indiferent de starea lor sociala. Pentru a ascede in randul preoteselor templului, ele trebuiau sa plateasca tributul de puritate, cinste si austeritate... Primele preotese erau fecioare tinere, ne spune istoricul grec Diodor din Sicilia, insa traditia a fost modificata in ziua in care una dintre ele a cazut victima unui viol. De atunci, tinerele fecioare au fost inlocuite cu femei in jur de 50 de ani, de obicei simple taranci din regiune.

La oracolul din Delphi slujeau pe rand, trei preotese. Inaintea fiecarei invocari a spiritului lui Python, ele trebuiau sa treaca printr-un ritual de purificare ce le dadea dreptul sa patrunda în subsolul sfant al templului lui Apolo. Nu era necesar ca acestea sa posede vreun dar special pentru a indeplini aceasta menire, caci erau socotite doar instrumentul lui Apollo. In ziua oracolului, Pythia, preoteasa care urma sa oficieze, se purifica prin mai multe proceduri rituale si imbraca un costum de ceremonie. Apoi se instala in sanctuar, pe un trepied de aur invelit in pielea sarpelui ucis. Acolo, ea respira exalarea sacra (pneuma enthusi-astikon), probabil halucinogena, care se ridica dintr-o crapatura a pamantului. Intra in transa, devenind vocea lui Apolo: tipa, vorbea fara noima, canta, soptea, schimbandu-si neincetat timbrul vocii. Preotii prezenti la ceremonie erau cei care de fapt aveau rolul de a da inteles acelor bolboroseli fara sir: bineinteles ca era in interesul tuturor ca formularile raspunsurilor sa fie cu doua intelesuri, pentru a se potrivi oricarei situatii.

Tot din surse istorice aflam ca aflarea adevarului si a viitorului nu era un demers ieftin. Cei ce doreau sa gasesca raspunsuri la intrebari erau obligati sa plateasca un costisitor tribut ritualic: dupa ce asteaptau adesea mai multe zile pana sa le vina randul, zile consacrate de obicei ofrandelor, jertfelor si purificarilor, pelerinii trebuiau sa cumpere o prajitura foarte scumpa pe care sa o ofere zeului pe un altar din fata sanctuarului, apoi pe un alt altar, ei erau obligati sa jertfeasca o oaie sau o capra. Dupa aflarea raspunsului, daruiau templului lui Apolo si preotilor lui obiecte scumpe din aur, pietre pretioase, animale , fructe si grane. Nu e de mirare astfel ca templul din Delphi era plin de comori si cel mai bogat din Elada antica.

Legendele si istoria ne vorbesc de multe profetii celebre ale oracolului de la Delphi, care au facut ca prestigiul acestuia sa depaseasca cu mult hotarele vechii Grecii.

Astfel, Cressus, ultimul rege al Lidiei, adresandu-se oracolului cu intrebarea “cum se va termina razboiul cu regele persilor (Cirus al II-lea) ? ”, a primit urmatorul raspuns: “daca vei trece raul de granita Kalis, vei distruge o mare imparatie “. Pythia nu a precizat si numele imparatiei, iar regale lidian, interpretand cu modestie raspunsul in favoarea sa, a continuat razboiul, a fost invins si luat prizonier, iar Lidia a fost inglobata imperiului persan, pierind astfel de pe harta lumii.

Probabil cea mai cunoscuta profetie a oracolului de la Delphi este cea legata de raspunsul la intrebarea atenienilor privind oportunitatea de a porni sau nu razboi impotriva armatelor regelui persan Xerxes, cel care deja cucerise cateva cetati grecesti. Phytia le-a raspuns: “doar intariturile de lemn pot salva Atena”. Temistocle, cel ce a decriptat mesajul, i-a sfatuit pe atenieni sa-si intareasca apararea pe mare, construind o puternica flota de vase usoare, din lemn. Batalia de la Salamina care a urmat a marcat o victorie rasunatoare a atenienilor asupra persilor si a intarit prestigiul oracolului de la Delphi.

Importanta sanctuarului de la Delphi a inceput sa decada dupa anul 370 i. ch. , cand se pare ca a cazut victima unui puternic cutremur si a unui incendiu devastator. Incercarile de restaurare din vremea imparatilor romani Domitian, Hadrian si Iulian n-au putut stopa declinul asezamantului, declin care a culminat in secolul V d. ch. cu decretul de desfiintare emis de imparatul Theodosiu, ca raspuns la presiunile crestinilor, care acuzau practicile pagane ale oracolului ca fiind legaturi cu diavolul, iar zeii greci ca fiind simple simboluri, departate de adevarata fata a lui Dumnezeu.

M-am aflat la Delphi in toamna anului 2008, cand am facut, cum am mai spus cu alta ocazie, un circuit mai lung prin Grecia.

Veneam dinspre Atena, aflata la cca 188 km distanta si am poposit aici pentru mai putin de jumatate de zi (mai precis trei ore), nu ca un calator din trecut venit sa-si afle destinul sau raspunsul la intrebari de viata mai banale sau mai complexe, ci ca un trecator obisnuit, dornic doar sa admire frumusetea inegalabila a locurilor si sa paseasca pe “buricul pamantului’, acolo unde vechii greci au lasat tuturor generatiilor urmele civilizatiei lor unice.

Accesul in incinta rezervatiei arheologice declarata monument al umanitatii si inclusa in patrimoniul UNESCO se face contraplata. Spre rusinea mea, nu-mi amintesc care a fost pretul biletului, dar nu va faceti griji: doar pentru vizitarea sitului arheologic pretul este accesibil tuturor. Mai scump este biletul de acces spre toate locurile de vizitat in zona acestui obiectiv turistic, intre care Muzeul de antichitati aflat in afara sitului, dar chiar la intrare. Cum ne aflam intr-un circuit, deci aveam un program stabilit pe fragmente de timp alocate fiecarui obiectiv de vizitat, nu ne-am permis sa vedem (din pacate) si muzeul sau alte ruine aflat in vale.

In interiorul perimetrului care delimita situl arheologic nu am beneficiat de ghid, pentru ca aceste prestari de servicii erau atribuite doar ghizilor locali si probabil autorizati. Asa ca ne-am multumit cu explicatiile de rigoare, din care am redat fragmente in expunerea de mai sus, pe care ghidul nostru ni le-a oferit pe drum, in autocar. Nu ne-a ramas decat sa cutreieram in mici grupuri aleile parcului arheologic, sa exploram ruinele, sa facem fotografii, sa urcam pana la grota legendara, sa poposim pentru cateva minute la umbra vreunui chiparos sau maslin, sa zabovim indelung pe bancile de piatra ale Teatrului antic, perfect conservat, pentru a admira Templul doric - sanctuarul lui Apolo si centrul lumii in viziunea grecilor antici, marcat de o piatra de forma conica, si splendidul peisaj al vaii Pleistos, etalat pe tot orizontul pana spre Golful Corinthic. Cineva a avut chiar inspiratia sa recite jos, in arena, cateva strofe din Luceafarul lui Eminescu. Sonorizarea naturala a fost extraordinara! De sus, de pe ultimul rand al amfiteatrului se auzeau pana si soaptele celor de jos. Mi-am imaginat atunci trairile si extazul vechilor greci, care candva ascultau acolo incantatiile preotilor sacerdoti, odele si imnurile de slava adresate lui Apolo si nimfei lui, Cassotis, despe care spune legenda ca vietuia si ea pe aceste meleaguri. Teatrul gazduia de asemenea si Festivalul Jocurilor Pythiene, o intrecere sportiva care se desfasura ca si Jocurile Olimpice, o data la patru ani.

Timpul a trecut repede si am fost obligati sa ne intoarcem la autocar. Locul de parcare se afla insa la intrarea in localitatea Delphi, adica la o departare de aproape 1 km. Ne-a facut placere tuturor sa strabatem aceasta distanta, de-a lungul unei sosele impecabile, marginita de abisul vaii Pleistos. Peisajul de munte tipic mediteranean şi văile cu povârnişuri line care coboară spre câmpii de măslini, câmpuri de bumbac şi vii, este fermecator! Am admirat deopotriva pe acest drum panoplia stindardelor natiunilor care au aderat la Uniunea Europeana, intre care si drapelul Romaniei.

Dupa ce am explorat timp de vreo 10 minute strada principala a localitatii, la ora prestabilita ne-am “imbarcat” in autocar si am pornit spre urmatoarea destinatie: Paralia Katerini. Drumul pana acolo a fost la fel de spectaculos, iar zona Golfului Corinth, privita de la departarea caii rutiere parea o bijuterie stralucitoare: muntele se imbratiseaza cu marea si amandoua cu cupola albastra a cerului. Ghidul ne-a explicat ca zona este atractiva nu numai pentru peisajul deosebit, cu totul altfel decat in zona de est a Greciei, unde decorul e sarac in vegetatie naturala, ci si pentru statiunile turistice amplasate in zona, functionale tot timpul anului si foarte accesibile ca pret. Cele mai vechi staţiuni de schi din Grecia -- Kellaria şi Fterolaka – sunt amplasate pe pantele estice ale regiunii Parnassus, deasupra frumosului oraş Amfiklia. Începutul primăverii atrage după sine către stâncile de la Amfiklia si zeci de împătimiţi ai deltaplanului, iar ospitalitatea localnicilor de aici, gata sa-ti fie ghizi de drumetii inedite, este proverbiala.

E ciudat ca desi am convingerea ca aceasta a fost cea mai frumoasa experienta a mea in Grecia, am atat de putin a povesti despre acele meleaguri pline de legende si de istorie… Mi-a ramas in memorie mai mult peisajul cu totul incantator, cu adevarat zeiesc, daca ii pot spune asa si legenda sarpelui Pythos ucis de Apolo. Poate de vina e lipsa ghidului care sa ne fi insotit la ruinele oracolului si sa ne fi explicat ce inseamna fiecare piatra, fiecare zid in ruina, fiecare coloana de piatra. Cred de aceea si simt ca o intoarcere la Delphi intrun oarecare viitor mi-ar fi nu numai utila, dar si necesara!

Voua, dragi cititori, nu va ramane decat sa va convingeti cu ochii vostri, la fata locului, ca ceea ce am descris aici nu e decat o mica particica din incantarea si bucuriile vizitei la Delphi.

---
Impresii încărcate de mariana.olaru in 22.04.2010 12:44:15

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 9018
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (mariana.olaru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  8050 PMA (din 13 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- magdalena
[22.04.10 12:52:27]
» mesaj pers

   Exceptional review! Incepe sa imi placa Grecia din ce in ce mai mult! Ai primul vot!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mariana.olaru
[22.04.10 13:02:03]
» mesaj pers

   Pentru magdalena

   Multumesc, esti ca de obicei, PRIMA! Urmeaza fotografiile!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Admin
[22.04.10 17:38:05]
» mesaj pers

   felicitari si din partea mea pentru substanta si savoarea review-ului! (mutat intre timp, btw, la rubrica Locuri Must See In Grecia, alaturi de alte cateva astfel de deosebite recomandari)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[22.04.10 18:52:37]
» mesaj pers

   Un soundblaster, pardon un superbonus pentru un super review, ai recunostinta mea pentru aceste randuri!

   Si ca sa ma revansez iti propun urmatoarea melodie ca acompaniament la randurile tale, daca nu iti place, nu ma supar: click aici

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Daniel trezitu
[22.04.10 19:10:30]
» mesaj pers

   Biletul de intrare este de 19 euro, pentru muzeu şi situl arheologic, mai jos spre Gimnasium (unde se afla izvorul Castalian) este gratuit şi mai jos la rotonda Athenei Pronaia la fel, sub 18 ani nu se percepe nici o taxă.

   Originea grotei de la Delphi începe cu primele credinţe htonice, zeiţa Gaia (Gheea) a fost iniţiatoarea cultului, mai târziu apare înlocuirea cu Apollo.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 225 PMA1 (din 3 voturi)]
- webmaster13
[22.04.10 19:18:17]
» mesaj pers

   am atasat melodia propusa

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mariana.olaru
[22.04.10 19:39:28]
» mesaj pers

   Daniel trezitu

   Binevenite completarile tale si deosebit de utile. Ti le-am rasplatit cu punctele meritate. Si-ti multumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- krondia
[02.05.10 13:56:33]
» mesaj pers

   Cred ca ne-am intersectat, in septembrie 2008 am ajuns si eu la Delphi, tot intr-un circuit organizat. Si noi am avut foarte putin timp dar eu am reusit sa vad si muzeul arheologic click aici e adevarat, pe fuga. Autocarul ne-a asteptat pe soseaua principala, castigand astfel timp. Foarte frumos ai imbinat legendele legate de acest loc si impresiile personale. Felicitari!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mariana.olaru
[02.05.10 14:11:46]
» mesaj pers

   krondia

   Multumesc foarte mult, krondia! Nu stiu daca ne-am intersectat pe traseu, eu am fost intr-un circuit de 10 zile in perioada 29 sept. -8 oct. 2008. Desi am mai intalnit atunci si alte grupuri de romani, oricum nu ne cunosteam la acea vreme si n-am fi putut face schimb de impresii la fata locului. Ne ramane, cel putin pe moment, varianta de a compara pe acest site experientele noastre cu cele vazute de alti ochi. Mie-mi face mare placere sa cunosc lumea privind-o si cu ochii altora. Iar prin ochii tai, lumea e cu adevarat facinanta, asa cum ai dovedit si in review-ul cu insula Hydra. L-am votat cu sinceritate pentru utilitate, dar mai ales pentru darul tau de povestitoare, dar n-am crezul ca mai e util si un ecou, de vreme ce ai obtinut un punctaj asa mare! Se intelege doar cat esti de apreciata.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- krondia
[02.05.10 14:26:33]
» mesaj pers

   Eu am fost la inceputul lui septembrie, tot intr-un circuit de 10 zile.

    Schimbul de impresii despre aceleasi locuri vizitate este mai mult decat benefic, si pentru mine este interesant sa vad cum au perceput si altii experienta pe care am trait-o eu.

    Iti multumesc pentru aprecieri, cea mai mare bucurie pentru mine ar fi ca cei care mi-au citit impresiile sa ajunga si ei in acele locuri si, la intoarcere, sa confirme si ei cele spuse de mine.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elena123
[01.06.10 12:59:23]
» mesaj pers

   minunata povestire, multumim frumos

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mariana.olaru
[01.06.10 13:22:43]
» mesaj pers

   elena123

   Elena, mulţumesc încă o dată pentru aprecieri! După interesul care văd că-l afişezi pentru Grecia, cred că ai proiectat deja o călătorie spre această detinaţie. Si mai cred că n-o să-ţi para rău. Pentru că Grecia, asemănătoare în multe privinţe cu ţara noastră, este totuşi unul din leagănele civilizaţiei care o face unică şi inconfundabilă. Atmosfera din Grecia (la propriu şi la figurat) nu se mai întâlneşte niciunde în altă parte şi probabil tocmai aceasta plămădeşte farmecul ei aparte. Dacă ai ca ţintă de vacanţă Grecia, nu-mi rămâne decât să-ţi urez de pe acum "drum bun" şi să te întorci cu impresii proaspete pe care să ni le împărtăşeşti şi nouă.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- webmaster22
[07.06.14 18:29:53]
» mesaj pers

   Mutat în rubrica "Descoperă Delphi / Delfoi" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Publicitate    [21.07.19 02:11:52]  

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[55] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [OCT-2008] Delphi- muntele dupa forma caruia asezarea si-a primit numele -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67100">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67100"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67100">Şterge vot</a></div><span id="v967100" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67100)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67100Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67100MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [OCT-2008] Delphi- muntele dupa forma caruia asezarea si-a primit numele
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [OCT-2008] Aleea de acces spre situl arheologic -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67101">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67101"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67101">Şterge vot</a></div><span id="v967101" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67101)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67101Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67101MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [OCT-2008] Aleea de acces spre situl arheologic
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P04 [OCT-2008] Eu , urcand treptele spre sit -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67103">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67103"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67103">Şterge vot</a></div><span id="v967103" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67103)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67103Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67103MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [OCT-2008] Eu , urcand treptele spre sit
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]P05 [OCT-2008] Primii pasi in situl arheologic -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67104">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67104"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67104">Şterge vot</a></div><span id="v967104" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67104)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67104Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67104MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [OCT-2008] Primii pasi in situl arheologic
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [OCT-2008] Coloane dorice pe drumul spre templul lui Apollo -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67105">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67105"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67105">Şterge vot</a></div><span id="v967105" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67105)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67105Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67105MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [OCT-2008] Coloane dorice pe drumul spre templul lui Apollo
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [OCT-2008] Drum in urcare strajuit de maslini si chiparosi -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67106">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67106"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67106">Şterge vot</a></div><span id="v967106" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67106)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67106Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67106MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [OCT-2008] Drum in urcare strajuit de maslini si chiparosi
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [OCT-2008] Panorama din sit spre valea Pleistos -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67107">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67107"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67107">Şterge vot</a></div><span id="v967107" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67107)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67107Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67107MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [OCT-2008] Panorama din sit spre valea Pleistos
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [OCT-2008] Ruine , chiparosi si stanci cafenii in situl arheologic -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67108">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67108"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67108">Şterge vot</a></div><span id="v967108" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67108)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67108Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67108MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [OCT-2008] Ruine , chiparosi si stanci cafenii in situl arheologic
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [OCT-2008] Panorama vaii Pleistos din alta perspectiva -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67109">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67109"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67109">Şterge vot</a></div><span id="v967109" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67109)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67109Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67109MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [OCT-2008] Panorama vaii Pleistos din alta perspectiva
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [OCT-2008] Ruinele unor constructii candva pline de viata -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67111">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67111"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67111">Şterge vot</a></div><span id="v967111" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67111)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67111Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67111MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [OCT-2008] Ruinele unor constructii candva pline de viata
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [OCT-2008] Panorama vaii Pleistos -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67113">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67113"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67113">Şterge vot</a></div><span id="v967113" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67113)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67113Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67113MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [OCT-2008] Panorama vaii Pleistos
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [OCT-2008] Templul carui zeu sa fi fost aici? -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67114">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67114"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67114">Şterge vot</a></div><span id="v967114" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67114)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67114Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67114MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [OCT-2008] Templul carui zeu sa fi fost aici?
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [OCT-2008] Munti , vai si ruine la Delphi ! -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67116">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67116"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67116">Şterge vot</a></div><span id="v967116" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67116)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67116Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67116MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [OCT-2008] Munti , vai si ruine la Delphi !
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [OCT-2008] Locul unde se oficiau sacrificii de animale -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67117">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67117"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67117">Şterge vot</a></div><span id="v967117" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67117)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67117Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67117MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [OCT-2008] Locul unde se oficiau sacrificii de animale
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [OCT-2008] Coloanele templului doric inchinat zeului Apolo -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67119">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67119"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67119">Şterge vot</a></div><span id="v967119" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67119)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67119Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67119MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [OCT-2008] Coloanele templului doric inchinat zeului Apolo
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [OCT-2008] Multime de vizitatori pe aleile sitului! -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67120">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67120"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67120">Şterge vot</a></div><span id="v967120" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67120)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67120Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67120MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [OCT-2008] Multime de vizitatori pe aleile sitului!
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [OCT-2008] Ruine strajuind zidul inca bine conservat al teatrului antic -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67121">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67121"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67121">Şterge vot</a></div><span id="v967121" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67121)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67121Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67121MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [OCT-2008] Ruine strajuind zidul inca bine conservat al teatrului antic
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P24 [OCT-2008] Vedere spre sosea si alt sit arheologic din valea Pleistos -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67123">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67123"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67123">Şterge vot</a></div><span id="v967123" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67123)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67123Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67123MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [OCT-2008] Vedere spre sosea si alt sit arheologic din valea Pleistos
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P25 [OCT-2008] coloana de granit in stil doric -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67124">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67124"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67124">Şterge vot</a></div><span id="v967124" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67124)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67124Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67124MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [OCT-2008] coloana de granit in stil doric
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P27 [OCT-2008] Puzderie de ruine in jurul templului -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67126">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67126"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67126">Şterge vot</a></div><span id="v967126" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67126)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67126Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67126MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [OCT-2008] Puzderie de ruine in jurul templului
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P28 [OCT-2008] Coloanele templului lui Apolo -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67127">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67127"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67127">Şterge vot</a></div><span id="v967127" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67127)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67127Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67127MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [OCT-2008] Coloanele templului lui Apolo
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [OCT-2008] Obelisc de piatra inca in picioare dupa trei secole -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67130">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67130"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67130">Şterge vot</a></div><span id="v967130" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67130)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67130Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67130MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [OCT-2008] Obelisc de piatra inca in picioare dupa trei secole
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P32 [OCT-2008] Cele sase coloane ale templului lui Apolo , sfidand timpul -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67131">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67131"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67131">Şterge vot</a></div><span id="v967131" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67131)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67131Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67131MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P32 [OCT-2008] Cele sase coloane ale templului lui Apolo , sfidand timpul
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P34 [OCT-2008] Vedere panoramica din sit spre obelisc si coloanele fostului templu -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67133">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67133"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67133">Şterge vot</a></div><span id="v967133" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67133)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67133Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67133MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P34 [OCT-2008] Vedere panoramica din sit spre obelisc si coloanele fostului templu
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P35 [OCT-2008] Priveliste spectaculoasa spre plantatiile de maslini din vale -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67135">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67135"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67135">Şterge vot</a></div><span id="v967135" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67135)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67135Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67135MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P35 [OCT-2008] Priveliste spectaculoasa spre plantatiile de maslini din vale
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P36 [OCT-2008] Vedere de pe treapta a doua a sitului -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67137">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67137"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67137">Şterge vot</a></div><span id="v967137" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67137)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67137Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67137MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P36 [OCT-2008] Vedere de pe treapta a doua a sitului
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P39 [OCT-2008] Ruinele teatrului antic -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67140">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67140"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67140">Şterge vot</a></div><span id="v967140" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67140)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67140Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67140MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P39 [OCT-2008] Ruinele teatrului antic
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P40 [OCT-2008] Pe aici au trecut poate milioane de pasi... -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67141">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67141"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67141">Şterge vot</a></div><span id="v967141" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67141)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67141Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67141MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P40 [OCT-2008] Pe aici au trecut poate milioane de pasi...
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P41 [OCT-2008] Alt peisaj cu ruine la Delphi -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67142">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67142"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67142">Şterge vot</a></div><span id="v967142" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67142)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67142Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67142MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P41 [OCT-2008] Alt peisaj cu ruine la Delphi
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P43 [OCT-2008] Panorama sitului si a vaii , de pe ultima treapta a amfiteatrului -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67144">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67144"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67144">Şterge vot</a></div><span id="v967144" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67144)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67144Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67144MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P43 [OCT-2008] Panorama sitului si a vaii , de pe ultima treapta a amfiteatrului
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P44 [OCT-2008] Nu-i asa ca amfiteatrul pare daltuit chiar din stanca muntelui? -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 22.04.10] - <span class="allrVotedi" id="av67145">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv67145"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=67145">Şterge vot</a></div><span id="v967145" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(67145)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f67145Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e67145MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P44 [OCT-2008] Nu-i asa ca amfiteatrul pare daltuit chiar din stanca muntelui?
foto mariana.olaru [22.04.10]
# [0 PMA, fara bonus]

[55] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.144134044647 sec