83072 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Zadar și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
10.11.2017
DE
Avatar elviramvio
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN jud. Ilfov
înscris/ă în 11.06.14
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
40 kuna
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Mânăstirea sărăcuților, Sf. Frane, Zadar


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Zadar, orașul croat pe care l-am vizitat anul acesta, m-a încântat cu toate darurile cu care l-a înzestrat natura și omul, a fost un loc unde m-am simțit cumva ca acasă și asta n-o pot explica nici pentru mine. Am vizitat tot ce s-a putut, tot ce a fost deschis în acele zile, inclusiv mânăstirile considerate de o importanță deosebită.

Dintre ordinele religioase care au adus faimă cetății Zara, Zadar astăzi, se numără și cel al franciscanilor minoriți, se pare cel mai vechi ordin franciscan, al cărui fondator în 1209 a fost Sf. Francisc de Assisi. Mânăstirea Sv. Frane este foarte aproape de faleză, de orga mării și mai ales de discul soarelui, atât de frumos numit “salutul soarelui”. A fost foarte aproape de locul unde ne-am cazat, ne despărțea doar un mic parc cu mai multe busturi de venețieni și câțiva croați de seamă din secolele trecute, personalități cu care localnicii se mândresc. Deși are, ca și biserica Sv. Marije un program afișat, 9 - 18, acesta nu prea se respectă, obștea călugărilor franciscani fiind implicată în mai multe activități sociale și culturale. Dar în final am reușit să o vizităm, de fapt să intrăm și în micul muzeu amenajat în sacristie și alte două încăperi.

În ultima dimineață în care ne-am plimbat prin Zadar, am trecut iar prin fața mânăstirii, cu speranța că putem intra. Și am avut noroc. La poartă era pusă o masă unde o tânără care probabil făcea muncă în folosul mânăstirii, ne-a vândut biletele și ne-a oferit un minim de informații.

Claustrul, curtea interioară este după tot tipicul ordinului, adică are în mijloc o fântână din piatră albă dalmată, aici rolul ei era dublu în trecut, loc de meditație dar și de aprovizionare cu apă din bazinul subteran. Curtea o văzusem și în zilele trecute când aici se împărțeau alimente enoriașilor săraci. Este pătrată și înconjurată pe toate părțile de clădiriile administrative, inclusiv biblioteca bogată încropită în sec. XVI, pe stânga este biserica. Am dat un ocol mai scurt, știam deja locul apoi am intrat în biserică. Și aici fusesem cu o zi înainte, nu și în sacristie.

Biserica în sine nu este prea impresionantă, chiar destul de “sărăcuță”. Se intră din curtea interioară pe una din laturile lungi. Este un amestec de artă barocă - altarul principal, apoi venețiană cu influențe gotice. Din ușă privind peretele opus nu pare cine știe ce dar odată ajuns în interior, privirea este atrasă de altarul principal, apoi de celelalte altare secundare, fiecare lucrate cu coloane mai mici de marmură roșie sau alte nuanțe și statui specifice bisericilor catolice. Păstrează încă o pictură a lui Palma cel Tânăr și sculpturi ale unor artiști locali importanți. Biserica a fost mereu modificată de-a lungul secolelor, după moda vremii și ambițiile episcopilor.

Sacristia, “Sala capitulării” se află în spatele altarului principal. Noi am intrat printr-o ușă din capela renascentistă dar sunt și două uși care încadrează altarul principal, de fapt acestea sunt pentru clerici. Istoric această sacristie este importantă, aici reprezentanții Republicii Venețiene au semnat actul de renunțare la Dalmația în 1358, în favoarea regelui maghiar Ludovic I de Anjou. Momentul este înscris pe o lespede tombală de piatră. Aici în sacristie ne-a primit un călugăr care ne-a abordat direct în franceză, ne-a arătat traseul de urmat și dus a fost - în biserică era un grup de turiști francezi care solicitau o rugăciune. Călugărul s-a dus dar camerele de supraveghere au rămas cu ochiul pe noi! Se păstrează vechiul mobilier de lemn frumos lucrat și tot aici este locul în care preoții își țin hainele liturgice.

Din sacristie se intră în muzeul propriu zis sau trezorerie cum zic ei. Aici sunt obiecte valoroase expuse, un crucifix romanic din sec. XII, altele din sec. XV, icoane vechi, statui catolice de lemn, obiecte liturgice, câteva veșminte de ceremonie, documente. Ce ne-a surprins, pereții au din loc în loc găuri rotunde care dau direct afară și nu au nici un fel de protecție împotriva umidității sau a insectelor.

Biserica mânăstirii franciscanilor a fost construită în prima parte a sec. XIII, perioadă în care s-a și format ordinul și misiunile sale s-au răspândit rapid în Europa - și în România - iar sfințirea acesteia a avut loc în 1280. A fost ridicată pe locul unui spital unde se zice că în 1212 a fost un timp și Sf. Francisc. Aici a fost centrul cultural și administrativ al ordinului franciscanilor în Croația, ei având în secolele trecute multe biserici de-a lungul coastelor și pe insule. Multe dintre ele au fost închise și vandalizate din ordinul lui Napoleon Bonaparte, în scurta perioadă în care a stăpânit și Zadar iar cele care au rămas au avut multe de suferit și multe transformări ale ritualurilor. Biserica mânăstirii Sv.Frane este recunoscută ca cea mai veche biserică lucrată în stil gotic din Croația. În cadrul mânăstirii franciscane din Zadar a funcționat Colegiul Franciscan Visoko, nucleul viitoarei Universități locale.

Ordinul Franciscanilor este înființat de cel numit Francisc din Assisi, zis Sărăcuțul, născut la sfârșit de sec. XII, data nu este sigură, într-o familie de negustori italieni bogați. La naștere, în lipsa tatălui plecat în Franța cu afaceri, primește numele Giovanni / Ioan dar mai târziu capul familiei adaugă și Francisc, francezul. Ioan fiind fiul cel mare trebuia să continue afacerile familiei dar, din tânărul ușuratic ce ducea o viață de lux devine un introvertit, un adept al religiei și până la urmă tatăl îl dă pe mâna judecătorului episcopal acuzându-l de risipirea averii familiei pentru reconstrucția unei biserici. Pentru a-l scăpa de închisoarea civililor, episcopul îl ia în grija bisericii și acest fapt se petrecea sub forma unui adevărat ritual, astfel că Ioan Francisc se dezbracă complet de hainele civile cumpărate de familie și episcopul îl primește sub mantia liturgică cu care era îmbrăcat, apoi l-a dat spre învățare ordinului benedictinilor. Dar el a preferat sărăcia și nu doar ruga liniștită, s-a dezbrăcat de hainele puțin mai bogate ale benedictinilor și, așa cum scrie pe unul din ghidurile mânăstirii: “s-a logodit cu domnița Sărăcia, s-a încins cu funia ce mai târziu va avea trei noduri simbolice (castitate, sărăcie și ascultare), și-a acoperit capul cu capuciul/ gluga țărănească și s-a încălțat cu pielea propriilor tălpi”. De aici începe adevărata poveste a vieții sfântului Francisc. Nu mă voi opri asupra faptelor sale descrise pe paginile publicațiilor religioase, acolo citiți despre primirea stigmatelor pe muntele Verna și Sf. Francisc este primul purtător de stigmate dar și despre rolul lui Francisc ca misionar pașnic al creștinismului în lumea musulmană. Vă amintesc doar că el a fost cel care ne-a lăsat “presepiul” adică ieslea de Crăciun. În 24 decembrie 1223, cu ajutorul unor țărani dar și a unor locuitori creștini bogați, a aranjat într-o peșteră o iesle plină cu paie lângă care a adus un asin și doi boi, apoi după slujba de la miezul nopții, a aranjat imaginea unui prunc, sub luminile lumânărilor credincioșilor. Așa a apărut prima iesle vie, câțiva ani mai apoi aceasta a devenit obicei respectat de Crăciun și iată, au trecut 8 secole aproape și toți ne bucurăm de ea.

După ce am vizitat și muzeul, am plecat fără să mai întâlnim alt călugăr, am dat ocol prin spate mânăstirii în drumul spre Kalelarga și așa am descoperit, fără voia noastră, deschisă ușa unui imens garaj unde călugării tocmai scoteau ceva din două mașini negre de multe zeci de mii de euro! Sărăcuțul Francisc!!

Este o mânăstire activă, călugării sunt implicați se pare în acțiuni caritabile diverse. Dimineața după răsărit, un călugăr îmbrăcat în rasa maro, cu mijlocul încins cu o sfoară dar având sandale bune în picioare și un ceas elegant la mână, se plimba pe faleză și uneori mai răspundea salutului turiștilor. Era o apariție aparte în rasa lui maronie legată cu funia rituală franciscană, un amestec de vechi și nou, de trecut și prezent.

Webmaster, dacă se poate youtube.com/watch?v=IALSQCibA6c Mulțumesc.

---
Impresii încărcate de elviramvio in 10.11.2017 08:13:01

Validat / Publicat: 10.11.17 10:02:57


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în CROAȚIA
VIZUALIZĂRI: 1322


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  38900 PMA (din 41 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de elviramvio? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[10.11.17 10:02:13]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[10.11.17 10:12:23]
» mesaj pers

   @elviramvio: De data asta prea era tentant primul vot, asa ca nu m-am putut abtine. M-am uitat intai la poze si mi s-au parut extraordinare, cand vezi o istorie atat de veche in jurul tau parca nu mai ai nici glas sa mai poti exprima ceva.

   Apoi povestea, la fel de frumoasa si ea in ceea ce priveste trecutul, cat despre prezent, vad ca si aici incep sa conteze alte lucruri si funia cu cele trei noduri este lasata in trecut.

   Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- elviramvio
[10.11.17 10:43:32]
» mesaj pers

   @mishu:

   Da, este un loc interesant de vizitat, din păcate n-am făcut multe poze pentru că atunci când am ajuns la muzeu, erau turiști destui și în biserică și doreau rugăciuni de grup, așa că ne-am retras. În primele două zile erau localnicii care primeau cantități frumoase de alimente, acum regulile doar ei le știu.

   Cât privește călugărul de pe faleză, este interesantă imaginea cu el printre cei modernist îmbrăcați!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- krisstinna
[11.11.17 04:26:20]
» mesaj pers

   @elviramvio: Cum naiba și mai ales de unde avea omul acela ceas scump, sandale scumpe?:(

   Ce rost au acele accesorii dacă renunți la viața obișnuită? Că doar au interzis la femei, nu agață pe nimeni, nu întârzâie la vreo întâlnire...

   Mda, cu acțiunile caritabile nu prea mă împac, nu toți sunt caritabili pe deplin, unii își cam fac parte din câte văd eu.

   :*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- Zoazore
[11.11.17 09:24:06]
» mesaj pers

   @elviramvio:

Biserica în sine nu este prea impresionantă, chiar destul de “sărăcuță”
= asta ar trebui să caracterizeze călugăria. Din păcate... Și-ncă cei catolici mai respectă, dar ăștilalți...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- ioan marinescu
[20.11.17 15:53:35]
» mesaj pers

   @elviramvio: Foarte fain! Votat cu FB!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[01.12.17 18:06:24]
» mesaj pers

   @ioan marinescu:

   Mulțumesc. Dacă n-ați fost în Zadar, treceți-l pe lista anului viitor, e relativ aproape și este un oraș plăcut vara. Sper că am fost convingătoare în toate articolele mele despre acest oraș care mi-a rămas în suflet. Salutul Soarelui ascultând Orga Mării e minunat în serile de vară! Și dacă nimeriți și un festival de muzică clasică sau rock, să vedeți și câte un călugăr îmbrăcat tradițional/modern ce trage cu ochiul și urechea, e perfect.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- elviramvio
[01.12.17 18:08:45]
» mesaj pers

   @krisstinna:

   De unde să aibă lucruri scumpe? Păi din daniile credincioșilor, altfel spus din cumpărarea indulgențelor cum altfel!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[01.12.17 18:11:40]
» mesaj pers

   @Zoazore:

   Niet, nici catolicii nu respectă legile călugăriei!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- danaeldreny
[03.12.17 17:05:10]
» mesaj pers

   Foarte frumos!

   Dar îmi place acest Zadar de numa! Bine că nu știu ei ce înseamnă la noi :D

   Mă fascinează să citesc despre vremuri apuse, despre oameni a căror convingeri au mișcat soarta omenirii, despre faptele și urmările faptelor lor... :) Frate Soare, Soră Lună...

   În filmul despre Francisc m-a impresionat mult audiența sa la Papă :)

   Impresionante, atât biserica cât și muzeul.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- elviramvio
[04.12.17 01:05:47]
» mesaj pers

   @danaeldreny:

   Multumesc, banuiam ca-ți place viata lui Francisc, imi amintesc ceva de anul trecut.

   Sunt convinsa ca Zadar te-ar atrage, are ceva misterios, serile sunt minunate la apusul soarelui pe acel disc și în cantecul marii la orga facută de om. Si daca mai apare și un "sărăcuț" cu sfoara lui la brâu, e mai frumos. Este orașul unde cred că nu m-aș plictisi să revin în fiecare vară !

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- danaeldreny
[04.12.17 01:58:34]
» mesaj pers

   @elviramvio: M-am abținut cu greu să trimit un ecou la viață după viață...

   Eu văd lumea un pic altfel și oamenii pot înțelege greșit...

   Dar o să scriu câte ceva aici, că tot e vorba de sfințenie și de dumnezeire...

   Lumea nu este așa cum credem noi, noi vedem doar vârful aisbergului... și ce vedem noi e cam sucit, adică lucrurile stau cam fix invers decât credem noi că sunt...

   Noi îl numim pe Francisc sărăcuțul... în sărăcia lui, el a primit o forță cum puțini pământeni au mai primit.

   Din timp în timp Dumnezeu ne mai trimite pilde prin viața unor astfel de oameni.

   Când primim boli și suferințe ne plângem - Doamne, de ce m-ai nenorocit?

   Dumnezeu nu ne nenorocește, ne dă oportunitâți să creștem.

   Toamna asta au fost multe schimbări și un val de ridicare (a conștiinței).

   Pe mulți i-a prins nepregătiți și ei au înțeles că au probleme. Nu sunt probleme, sunt adaptări la stări mai înalte. Bolile nu sunt boli, sunt trambuline de ridicare.

   În viață după viață eu am văzut multă inocență spulberată.

   Când dai drumul la prejudecăți totul devine foarte simplu.

   Când accepți schimbările, totul devine ușor :)

   Chiar Francisc avea unul din principii - ascultarea :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- elviramvio
[13.12.17 00:20:35]
» mesaj pers

   @danaeldreny:

   Scuze că răspund abia aum dar pur și simplu acum l-am văzut.

   N-aș vrea să despic firul în patru dar spulberarea inocenței cum spui tu s-a făcut de mult, undeva pe la mrea. Cernica, un loc despre care am scris puțin, ceea ce este permis. Acolo am înțeles ce înseamnă ascultarea și cum este cu acceptarea schimbărilor și crede-mă că a fost un înalt prelat cel care a generat acele cugetări.

   O discuție cu tine, în liniște, ar fi interesantă. Dar schimbările le pot accepta doar în postura de lucrare supremă a divinității, cu unele defecte voite sau nu, pe care aceasta a dotat-o cu o puternică conștiință de sine.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[25] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2017] Altarul principal, ușile laterale dau în sacristie. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919622">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919622"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919622">Şterge vot</a></div><span id="v9919622" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919622)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919622Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919622MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2017] Altarul principal, ușile laterale dau în sacristie.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2017] O pictură veche de câteva secole. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919623">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919623"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919623">Şterge vot</a></div><span id="v9919623" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919623)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919623Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919623MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2017] O pictură veche de câteva secole.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2017] Sacristia / Sala Capitulării -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919624">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919624"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919624">Şterge vot</a></div><span id="v9919624" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919624)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919624Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919624MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2017] Sacristia / Sala Capitulării
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2017] Mobilier vechi în sacristie -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919625">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919625"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919625">Şterge vot</a></div><span id="v9919625" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919625)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919625Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919625MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2017] Mobilier vechi în sacristie
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2017] Pictură pe lemn din sec. XVI în sacristie, se cunoaște trecerea timpului. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919626">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919626"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919626">Şterge vot</a></div><span id="v9919626" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919626)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919626Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919626MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2017] Pictură pe lemn din sec. XVI în sacristie, se cunoaște trecerea timpului.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2017] O sală a muzeului. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919627">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919627"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919627">Şterge vot</a></div><span id="v9919627" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919627)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919627Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919627MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2017] O sală a muzeului.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2017] Muzeul mânăstirii Sf. Frane -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919628">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919628"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919628">Şterge vot</a></div><span id="v9919628" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919628)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919628Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919628MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2017] Muzeul mânăstirii Sf. Frane
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2017] Crucifix sec. XII -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919629">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919629"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919629">Şterge vot</a></div><span id="v9919629" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919629)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919629Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919629MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2017] Crucifix sec. XII
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2017] Muzeul. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919630">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919630"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919630">Şterge vot</a></div><span id="v9919630" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919630)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919630Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919630MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2017] Muzeul.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P10 [MAY-2017] In muzeu. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919631">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919631"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919631">Şterge vot</a></div><span id="v9919631" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919631)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919631Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919631MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2017] In muzeu.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P11 [MAY-2017] Altă sală, probabil aceasta era trezoreria căci este mult mai bine supravegheată video. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919632">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919632"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919632">Şterge vot</a></div><span id="v9919632" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919632)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919632Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919632MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2017] Altă sală, probabil aceasta era trezoreria căci este mult mai bine supravegheată video.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2017] Muzeu. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919633">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919633"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919633">Şterge vot</a></div><span id="v9919633" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919633)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919633Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919633MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2017] Muzeu.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P14 [MAY-2017] Muzeu. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919635">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919635"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919635">Şterge vot</a></div><span id="v9919635" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919635)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919635Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919635MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2017] Muzeu.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P15 [MAY-2017] Pictură veche în muzeu. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919636">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919636"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919636">Şterge vot</a></div><span id="v9919636" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919636)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919636Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919636MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2017] Pictură veche în muzeu.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2017] Un obiect valoros foarte bine protejat. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919637">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919637"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919637">Şterge vot</a></div><span id="v9919637" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919637)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919637Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919637MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2017] Un obiect valoros foarte bine protejat.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2017] Un glob pământesc vechi de câteva secole. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919638">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919638"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919638">Şterge vot</a></div><span id="v9919638" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919638)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919638Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919638MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2017] Un glob pământesc vechi de câteva secole.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2017] Cheie de boltă. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919639">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919639"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919639">Şterge vot</a></div><span id="v9919639" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919639)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919639Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919639MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2017] Cheie de boltă.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2017] Globul pământesc, din alt unghi. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919640">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919640"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919640">Şterge vot</a></div><span id="v9919640" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919640)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919640Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919640MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2017] Globul pământesc, din alt unghi.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2017] Curtea și fântâna văzute din ușa bisericii. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919641">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919641"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919641">Şterge vot</a></div><span id="v9919641" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919641)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919641Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919641MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2017] Curtea și fântâna văzute din ușa bisericii.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2017] Una din pietrele tombale vechi, prinse în zidurile curții. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919642">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919642"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919642">Şterge vot</a></div><span id="v9919642" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919642)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919642Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919642MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2017] Una din pietrele tombale vechi, prinse în zidurile curții.
foto elviramvio [10.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [MAY-2017] Panou în fața intrării mânăstirii. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919643">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919643"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919643">Şterge vot</a></div><span id="v9919643" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919643)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919643Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919643MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2017] Panou în fața intrării mânăstirii.
foto elviramvio [10.11.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [MAY-2017] La intrare, când muzeul este deschis. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919644">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919644"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919644">Şterge vot</a></div><span id="v9919644" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919644)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919644Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919644MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAY-2017] La intrare, când muzeul este deschis.
foto elviramvio [10.11.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [MAY-2017] Turnul clopotniță. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919645">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919645"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919645">Şterge vot</a></div><span id="v9919645" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919645)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919645Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919645MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAY-2017] Turnul clopotniță.
foto elviramvio [10.11.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [MAY-2017] Intrarea în mânăstire. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919646">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919646"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919646">Şterge vot</a></div><span id="v9919646" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919646)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919646Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919646MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [MAY-2017] Intrarea în mânăstire.
foto elviramvio [10.11.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [MAY-2017] Chiar în fața mânăstirii este o parcare mică. Atenție că este verificată periodic dacă are biletul în parbriz iar pe locurile celor cu handicap nici gând să parcați, se ridică și este și amendă mare. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 10.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919647">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919647"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919647">Şterge vot</a></div><span id="v9919647" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919647)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919647Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919647MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [MAY-2017] Chiar în fața mânăstirii este o parcare mică. Atenție că este verificată periodic dacă are biletul în parbriz iar pe locurile celor cu handicap nici gând să parcați, se ridică și este și amendă mare.
foto elviramvio [10.11.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[25] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.233108997345 sec