ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Natură și spiritualitate – Mănăstirea Piatra Scrisă

TIPĂREȘTE

Un loc atât de expus și vizibil din autovehicul, dar totuși puțin cunoscut. Am citit despre acest lăcaș de cult acum câțiva ani când pregăteam vacanța în Clisura Dunării, dar distanța față de Orșova fiind apreciabilă (67 km) nu am ajuns până în acest punct.

Acces. Așa cum scriam biserica mănăstirii se află situată într-un loc foarte circulat, în comuna Armeniș (jud. Caraș-Severin), la circa 750 m distanță de la ieșirea din această localitate către Caransebeș, pe marginea DN 6 (E 70). Urcăm dinspre Băile Herculane de-a lungul culoarului Timiș-Cerna, depășim Pasul Domașnea (540 m) și ne îndreptăm spre Armeniș, având în dreapta Munții Țarcului, iar în stânga Munții Semenicului. Distanțele față de principalele orașe sunt: 50 km până la Băile Herculane, 25 km până la Caransebeș.

Mănăstirea Piatra Scrisă. Ajunși în dreptul popasului cu același nume („Piatra Scrisă”) parcăm autovehiculul pentru a face câțiva pași pe jos către biserica cu nume ciudat (pe partea cu râul există un spațiu de parcare mai mare). Atenție la trecerea de pietoni, e situată chiar într-o curbă a șoselei. La câțiva metri de podul de cale ferată care traversează râul Timiș, practic lipită de stâncă se află o mică bisericuță albă. Înaintăm pe marginea drumului european, pe lângă noi vâjâind în viteză autovehicule de diferite dimensiuni.

Oare ce înscrisuri săpate în piatră au dat numele acestui loc spiritual? Aveam să aflu că nu o inscripție a generat numele bisericii, ci icoana Sfintei Treimi, pictată direct pe stâncă lângă lăcașul de cult. O imagine care se pare că rezistă în timp de câteva sute de ani, fiind restaurată o dată la începutul secolului al XIX-lea de către un pictor din Caransebeș – deja abia se mai poate observa. Denumirea de Stânca Sfintei Treimi apare prima data pe un material cartografic întocmit de austrieci la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Alte dovezi documentare mai vechi nu s-au păstrat, doar o sumedenie de legende întregesc aura de mister din jurul acestui loc. În perioada interbelică un credincios cu stare din zonă construiește o capelă de doar câțiva metri cocoțată pe stâncă. Autoritățile religioase ale vremii contribuie cu o casă pentru călugări și o clopotniță – se naște astfel Schitul Piatra Scrisă.

Urcăm câteva trepte până la bisericuță, nu este nici țipenie de om acolo, ușa masivă e deschisă, interiorul e supravegheat prin intermediul unui sistem video. Capela a fost restaurată în anii 90 astfel că interiorul, debordant de simplu, fără picturi pe pereți are un efect liniștitor. Stânca formează unul din pereți, acolo se mai văd urmele vagi ale icoanei, un pic de culoare... Într-un colț, pe o bucată de tencuială se mai văd numele unor binefăcători. Totul în jur este numai piatră și lemn.

După câteva minute coborâm spre chiliile monahilor de altădată, la parter se află un magazin bisericesc. Pe o mică platformă se află un mic foișor de lemn cu băncuțe și lumânărarul. Pe stânca de lângă scări se află o reproducere a icoanei din biserică. La câteva sute de metri distanță, pe un tăpșan, a răsărit varianta mare și modernă a mănăstirii – nu am mers până acolo.

Popasul s-a încheiat în 30 de minute, dar au fost minute utilizate cu folos. Am vizitat un loc special, un lăcaș legat indisolubil de piatră, o biserică simplă, dar de mare efect. Nu ezitați să opriți câteva minute în acest punct pentru o clipă de odihnă fizică și spirituală.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 02.08.17 09:49:17
Validat / Publicat: 02.08.17 13:35:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CARANSEBEŞ.

VIZUALIZĂRI: 2009 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Mănăstirea Piatra Scrisă - lipită de stâncă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

sunflower
[02.08.17 14:40:26]
»

@tata123: icoana este chiar în biserică, întruchipează Sf. Treime si pe seama ei circulă o sumedenie de legende, una dintre ele spune că ea nu ar fi fost zugrăvită de mână omenească, ci că ar fi apărut pe stânca dinamitată în scopul construirii căii ferate, fapt care i-a determinat pe constructori să mute cursul drumului de fier. Oricum ar fi, locul într-adevăr are o încărcătură spirituală ridicată și merită vizitat. Mi-a plăcut foarte mult și mie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdan
[03.08.17 08:43:49]
»

Buna!

Un colt de rai ne-ai prezentat tu aici.

Sa sti ca am trecut coltul asta de rai pe lista scurta - spre a fi vizitat de catre noi.

Imbratisez toata familia.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.08.17 09:38:10]
»

@adrianbogdan: Mă bucur că ți-a plăcut locul... este deosebit... apare brusc după o curbă... viaductul atrage și mai mult atenția asupra bisericuței de culoare albă. Accesul e facil, timpul de vizitare e scurt (de fapt, depinde de persoană). Și drumul între Băile Herculane și Caransebeș este pitoresc.

Mulțumesc pentru aprecieri și salutări tuturor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.08.17 09:44:47]
»

@sunflower: Mulțumesc pentru aprecieri. Biserica mănăstirii „Piatra Scrisă” a fost un punct de oprire relaxant în lungul drum spre Budapesta. Am citit și eu legendele care s-au țesut în jurul acestui loc; practic, în jurul multor obiective (religioase sau laice, naturale ori antropice) se împletesc povești, legende și mituri. Acestea dau un plus de farmec locului respectiv.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[16.08.17 20:18:46]
»

@tata123: Foarte interesant locul si care merita din plin sa-i treci pragul. Felicitari, votat cu placere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, mishu, sunflower, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Caransebeș și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06104302406311 sec
    ecranul dvs: 1 x 1