ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 30.06.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 AD. + 1 COPII -- v: 9

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

De la Pestera Urşilor la Cluj

TIPĂREȘTE

Miercuri 22 iunie 2016

Chişcău – peştera Urşilor – peştera Scărişoara (76 km) - Albac (96 km) – în dreptul lacului Beliş (cca 15 km de la monumentul lui Horea de la Poiană) facem dreapta spre Mărişel (152 km) – la Mărişel facem stânga spre lacul Tarniţa - Gilău (190 km) – Cluj-Napoca (196 km)

Peştera Urşilor (comuna Chişcău, judeţul Bihor)

Peştera Scărişoara (Comuna Gârda de Sus, Județul Alba)

Cazare la pensiunea Diadis (localitatea Cluj-Napoca, judeţul Cluj).

O părăsim pe tante Maria, gazda noastră din Chişcău, ne îmbarcăm şi-n 5 minute suntem în parcarea de la Peştera Urşilor.

Care este la dispozitia turiştilor, tot timpul anului, zilnic între orele 10:00 – 17:00.

Suntem primii vizitatori. Noi şi doi nemţi.

Nenea ghidul ne ia din prima cu poantele. Şi aşa o ţine toată vizita.

Peştera a fost descoperită din întâmplare, ca de altfel toate descoperirile. În septembrie 1975, în timpul lucrărilor de exploatare a calcarului, o gaură făcută ca urmare a detonărilor a dat la iveală miracolul din adâncuri. Încă se mai vede gaura prin care a intrat primul muncitor.

În 5 ani, peştera a fost amenajată şi deschisă vizitatorilor.

Înăuntru temperatura este constantă: 10 grade.

I se spune Peştera Urşilor datorită numeroaselor fosile de urşi de cavernă (ursus spelaeus) descoperite aici. Se pare că acum 15.000 de ani, ca multe alte mamifere, urşii de peşteră se adunau la bătrâneţe să moară alături de strămoşi.

Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul, Căsuţa Piticilor, Draperiile din Galeria Urşilor, Portalul, Sala Macaroanelor, Pagodele sau Sfatul Bătrânilor, formaţiuni pe care natura le-a creat, pot fi uşor înmulţite, dacă-ţi pui imaginaţia la treabă.

Când nenea ghidul ne-a lăsat în penumbră şi apoi a aprins luminile din cea mai mare sală, am crezut că suntem într-un OZN. Pur şi simplu ţi se taie respiraţia. Reabilitarea iluminatului fuse terminată în urmă cu doar trei luni.

La ieşire dăm iarăşi da gazda noastră tante Maria, care avea şi-o tarabă cu suveniruri în parcare.

Tot ce am văzut în Peştera Urşilor ne-a făcut să credem că drumul plin de gropi a meritat efortul bietei maşini, dar asta nu ne-a împiedicat ca atunci când am ajuns din nou la DN76 care leagă Deva de Oradea, care mai este şi drumul european E79, să nu le transmitem la unison felicitări de mame şi sfinţi... ălora care ne-au furat... şi ălora care nu şi-au făcut treaba... şi celorlaţi...

Noroc că nu ne-am întors prea mult pe drumul groazei, doar vreo 12 km.

Dincolo de Ştei am făcut stânga şi am pornit spre valea Arieşului.

Nucet, Băiţa, începem să urcăm prin munţii Bihorului. În pasul Vârtop, fierbe iar apa la motor. Pauză de răcire, ne uităm ca mâţa-n calendar sub capotă şi, pipăind orbeşte, descoperim un furtun fisurat. Aha, de aia fluiera motorul când băgam viteză... Nu cum crezusem eu, că se bucură...

Pornim răcoriţi.

Arieşeni, la Gârda de Sus facem stânga şi urcăm pieptiş vreo 10 km pe un drum doar de-o maşină, care avea din loc în loc nişte lăţimi pentru două maşini. Asfaltul abia turnat. Coborâm în parcare la Muzeul Etnografic Scărişoara, care este de fapt o căsoaie cu acoperişul din paie care serveşte ca centru de informare turistică.

Urcăm printre casele moţilor vreo 600 de metri şi ajungem la Peştera Gheţarul de la Scărişoara.

Program de vizitare: lu – sâ 10.00 - 18.00; du 10.00 – 17.00

adulţi – 11 lei, elevi/studenţi – 8 lei

Intrarea se face la ore fixe: 9.00,10.20,11.40,13.00,14.20,15.40,17.00.

Cel mai mare gheţar subteran din ţară, cel de la Scărişoara are stratul de gheaţă gros între 26 m şi 37 m.

Peştera asta este de fapt o grotă pe cât de imensă pe atât de impresionantă, pe care o vezi imediat ce treci de turnicheţii de la intrare şi spre care tu cobori pe o scară metalică o diferenţă de nivel de 48 de m. Cam 18 etaje! Peisajul este de neuitat, cobori oarecum circular pe scara pozată pe pereţii grotei.

În fundul grotei este peştera propriu-zisă. Un gheţar imens se află din gura peşterii până unde-o duce el, dar tu faci tura mare în jurul bucăţii de la intrare, adică vreo 80.000 de metri cubi de gheaţă care are peste 4. ooo de ani vechime.

Aşadar cobori cam 15 minute, dai tura tot în vreo 15 minute şi apoi urci tot vreo 15 minute.

Dacă te duci echipat de vară, rişti să-ţi îngheţe şortul şi şlapii, căci temperatura din peşteră este de 0 grade!

De la Cabana Suvenirurilor ne adjudecăm magneţelul obligatoriu, după care coborâm în DN 75, unde facem stânga, braţ la braţ cu Arieşul Mare.

N-apucăm să mergem prea mult că ne sare în ochi un afiş: Meniul zilei 12 RON... Să vedem... Pensiunea La Marian, Gârda de Sus... Restaurant cu autoservire, dar bucătăreasa, care era şi ospătăriţă, şi casieră, şi primitoare, şi patroană, ne-a luat comanda la vitrina cu mâncare şi ne-a adus-o ea pe terasă. Mâncarea excelentă, gazdele prima-ntâia, de preţuri ce să mai zic... Super... Sărut mâna pentru masă şi la drum. Şi traversăm Cheile Albacului.

La Albac facem stânga. Horea, Mătişeşti, trecerea din judeţul Alba în Cluj o facem prin pasul Ursoaia.

Dincolo de Poiana lui Horea, ne ataşăm lacului Beliş-Fântânele. Urcăm până la Ocolul Silvic şi când să coborâm, se opreşte maşina.

Motorină este, ce are de nu porneşte. Noroc cu nenicii pădurari cărora le cerusem ajutorul. Mai întâi ne-au invitat să ne alăturăm chiolhanului ce tocmai îl încinseseră, că ei erau tot un dans şi-o voie bună, dar când ne-au văzut feţele căzute s-au mobilizat la ajutor. După vreun sfert de oră de foială, pornim. Ne luăm după un nene care oprise şi el să ne ajute şi ne duce pe-o scurtătură până la cel mai apropiat Petrom, chiar la intare în Cluj-Napoca. Facem plinul şi apoi ne afundăm în oraşul de pe Dealul Feleacului. Nimerim cu greu Pensiunea Diadis, şi cu inima strânsă ca nu cumva să se oprească iar maşina, parcăm. Mâine o ducem la spitalul de maşini!


[fb]
---
Trimis de spirid72 in 11.02.17 21:37:19
Validat / Publicat: 11.02.17 22:22:27

VIZUALIZĂRI: 1834 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (spirid72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 15 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[11.02.17 22:15:48]
»

@spirid72: Regulamentul AFA conferă un tratament distinct articolelor republicate (în general de pe bloguri personale). Mai precis, se acceptă în concurs (cu PMA) doar maxim 2 astfel de articole per săptămână

Din păcate ţi-am descoperit "greu" blogul - nu vom aplica retroactiv prevederea.

Articolul de faţă va fi publicat însă "hors-concours" (fără PMA_STD; se poate vota doar simbolic, +/-1 1PMA).

Sper personal să nu te "intimideze" această măsură — şi mai ales să nu o consideri ca fiind ceva "împotriva ta", ori ca "sancţiune" sau mai ştiu eu ce.

În practică, o poţi considera un fel de "recomandare" -- dacă doreşti, poţi (re)publica mai multe articole (decât 2 / săpt) - ele îţi *vor fi* acceptate spre (re)publicare pe AFA, însă "fără PMA".

webmasterX
[11.02.17 22:19:54]
»

Cazare la pensiunea Diadis (localitatea Cluj-Napoca, judeţul Cluj).

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

spirid72AUTOR REVIEW
[12.02.17 10:42:05]
»

@webmaster: OK, am înţeles!

ANILU
[12.02.17 14:02:26]
»

@spirid72: Mi-a plăcut optimismul cu care ai descris plimbarea voastră de la Peștera Urșilor la Peștera Scarisoara, în ciuda problemelor avute cu mașina. Apropo, în final bănuiesc că ați rezolvat problemele mașinii prin internarea la spitalul de mașini?!!!

Am făcut și noi această plimbare, care ne-a plăcut foarte mult, dar speram să aflu că s-au terminat cu gropile sau lucrările la DN76.

Felicitări.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, spirid72
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera & Ghețarul Scărișoara [Ghețari]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051156997680664 sec
    ecranul dvs: 1 x 1