75849 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă insula Praslin

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
16.01.2017
DE
Avatar Alina53
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Galati
înscris/ă în 15.01.09
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Vallee de Mai și majestatea sa, Coco de Mer


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Undeva departe de casă, departe de tot, undeva în nemărginirea Oceanului Indian, undeva într-una dintre cele 115 insule ale arhipelagului Seychelles și anume în Praslin, undeva în centrul ei, există Vallee de Mai. Vă trimit cu gândul acolo, rândurile mele poate vă vor părea searbăde, doar pozele sau clipul să vă dezvăluie mai bine experiența mea, totuși, cel mai bine ar fi să vedeți odată cu ochii voștri…

Dar cu ce se laudă această faimoasă Vallee de Mai? Aici este singurul loc din lume unde crește în mod natural palmierul Coco de Mer.

Vallee de Mai este o zonă în inima Parcului Național Praslin, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1983 și unde descoperi simbolul insulelor Seychelles – arborele ”Coco de Mer”, cu cele mai mari semințe din lume și frunze ce cresc până la aproximativ 14 metri lungime și 6 metri lățime, în formă de evantai.

Unică prin floră, hrănită timp de secole cu semințe și plante din cele patru colțuri ale planetei, pădurea virgină este păstrată într-o stare aproape naturală. Este singurul loc în Seychelles unde, pe lângă Coco de Mer, alte cinci rare specii de palmier apar laolaltă.

Fructul Coco de Mer – nuca de cocos dublă, cu o formă ciudată, forma sugestivă a unei părți din corpul de femeie, nuca – sexy ajunge și pe țărmurile din Maldive și India, necunoscându-i-se însă proveniența. Se credea că aceasta crește într-un copac subacvatic, motiv pentru care și portughezii au botezat-o ”coco do mar”.

Excursia am achiziționat-o de la una dintre cele trei agenții de turism care deserveau hotelul nostru din Beau Vallon, Coral Strand. Acestea erau: Mason*s Travel (proprietară și a unor feriboturi), Creole și 7 degrees South. Noi am ales-o pe cea din urmă, oferindu-ne și prețul cel mai bun. Prețul pentru două persoane a fost de 370 euro, deh, ce să-i faci, comoditatea și confortul costă…

Excursia s-a întins pe parcursul unei întregi zile, de la 6:30 până la 20:00. Am fost noi, cei opt amatori de această mică expediție, preluați din fața hotelului de un microbuz care ne-a condus până în portul capitalei Victoria, de unde ne-am îmbarcat pe feribotul Cat Cocos. A urmat o plimbare pe valurile puțin năbădăioase ale oceanului, timp de o oră și zece minute.

Din insula Mahe poposești în Praslin - ”Insula Palmierilor” – după 40 de kilometri parcurși în direcția N –E. Această distanță este acoperită doar în 15 minute zburând cu un avion de mici dimensiuni, dar și prețul își ia zborul… Călătoria cu feribotul, bineînțeles că mi-a fost pe plac, mi-am ales un loc preferat pe punte, la pupa, chiar în dreptul înspumatelor urme lăsate de vas.

După mult prea scurta, din păcate, expediție în rezervația Vallee de Mai, am fost preluați de microbuz și plimbați pe întreaga coastă estică a insulei Praslin, cu mici opriri pe plajele mai importante (Cote d*Or, Anse Volbert, Anse Possession, Anse Takamaka și nu în cele din urmă, Anse Lazio) sau în puncte de belvedere. Ora prânzului ne-a găsit la restaurantul Patatran, din nordul insulei La Digue, unde, după o baie în ocean, ne-am delectat și cu câteva meniuri delicioase.

Poate n-o să mă credeți, dar ajungând pe plajele cotate ca fiind unele dintre cele mai frumoase din lume – Anse Lazio (pe insula Praslin) și Anse Source d*Argent (pe insula La Digue), chiar trăiești clipe de extaz… Aici mi-ar fi plăcut să pun timpul în paranteze, sau să-i frânez puțin goana implacabilă, să mă bucur la nesfârșit de peisajele cu imagini demne de cărți poștale…

Excursia a mai cuprins vizitarea unei plantații de vanilie și a rezervației L*Union Estate Park (parc tematic unde am participat la demonstrații interesante, am vizitat Casa Veche a plantației și atelierele unde se prelucrează nucile de cocos, am hrănit broaștele țestoase gigant).

Dar să ne întoarcem la Vallee de Mai…

Dacă vă doriți o incursiune într-o junglă fără emoția de a vă întâlni cu o creatură preistorică sau chiar mulaj, atunci Vallee de Mai este o alegere potrivită.

Aici nu se vine pentru a urma vreun traseu spectaculos sau pentru a acapara priveliști care să te uimească. Nu. Aici doar te bucuri de natură în toată splendoarea și unicitatea sa.

A fost pentru prima dată în viața mea să ajung într-un loc atât de incitant și minunat, într-o pădure luxuriantă, care-ți stârnește curiozitatea și imaginația…

Un prim popas l-am făcut la punctul informativ, unde ghida noastră, o creolă rotunjoară și foarte plăcută, ne-a oferit explicații privind Coco de Mer.

Palmierul poate atinge înălțimi între 25-34 metri, iar cea mai grea nucă recoltată a cântărit 42 kilograme!

Pădurea foarte deasă cuprinde cam 6000 de palmieri, în număr aproximativ egal de specii de sex masculin și feminin. Aveam să aflu că din cele șase specii de palmier endemic, Coco de Mer este singurul cu flori femele dispuse pe palmieri diferiți de cei cu inflorescențe masculine. Durează și 25 de ani ca să vezi dacă este un ”el” sau o ”ea”. La poalele palmierului se află un soi de ”cupă”, extrem de tare, punctată de numeroase orificii de calibru unui deget, semănând cu o imensă strecurătoare. Această cupă are o cavitate în care se fixează baza bulboasă a trunchiului iar rădăcinile groase și flexibile ancorează palmierul de sol prin acele găuri. Această dispunere permite o anumită flexibilitate a trunchiului la vânturi puternice, pentru că el nu se poate îndoi precum cocotierul. Rădăcinile și trunchiul nu se disting ușor între ele.

Florile feminine sunt ramificate, acoperite cu solzi, iar inflorescențele masculine sunt cilindrice și fără ramificații. Fructul care ajunge la maturitate după șapte ani, de culoare verde sau maro când este copt, adăpostește sub coaja fibroasă trei semințe. Precum amprentale noastre digitale, fiecare nucă este și ea, unică.

Biletul de intrare în rezervație costă 25 euro/turist. Noi am fost scutiți de această taxă, probabil că se regăsea în cei 185 euro – prețul excursiei pentru un adult. Banii se duc la cauze bune – gestionarea și protejarea siturilor Vallee de Mai și a rezervației naturale a atolului Aldabra, considerat unul dintre cei mai mari atoli din lume, habitatul original al țestoaselor uriașe. Localnicii și copiii sub vârsta de 12 ani au acces gratuit.

Programul de vizitare este între orele 8:30 și 17:30. Recomandabilă este vizitarea de dimineață, mai devreme, înainte de sosirea grupurilor gălăgioase de turiști. De asemenea, puteți profita de tururi ghidate gratuite la orele 9 și 14.

Ghidul are rol important în informațiile pe care le oferă, dar și ca ochi de expert care descoperă și vă arată păsări sau alte mici viețuitoare care se ascund cu dibăcie în vegetația copleșitoare. Sau, după turul ghidat puteți să vă întoarceți, să întârziați oricât și să descoperiți voi înșivă, în voie, micile secrete ale junglei.

Așa mi-ar fi plăcut și mie, dar în cazul nostru, timpul era limitat… Totuși, după scurta prezentare a ghidei privind Coco de Mer, eu am lăsat grupul excursioniștilor noștri, cei 7 (inclusiv soțul), să se îndepărteze în fața mea, la câțiva zeci de metri. De ce? Mi-am dorit să încerc experiența unică de a fi singură în mijlocul junglei (cu marja celor 30-40 de metri).

Mergeți încet, opriți-vă din loc în loc și absorbiți tot ce vă dăruiește pădurea. Ascultați în liniște și natura vă va dezvălui încet secretele sale. În această catedrală de vegetație, pe sub palmierii gigant, frunzele juvenile ale Coco de Mer sunt de asemenea foarte frumoase și se numără printre cele mai mari frunze ale oricărei plante. Frunze verzi, roșii, galbene, maro – privind în sus, spre soare, ai parte de un tablou cu un spectru irizant. De o parte și de alta a potecii, mâna omului nu intervine, liane, pietre, rădăcini, frunze muribunde, mușchi și ferigi formează un adevărat covor ce se tot îngroașă an de an.

O adiere pe care abia o simți face ca frunzele să vibreze ușor și un foșnet continuu să te însoțească peste tot. Atunci, îți vine să-ntorci capul în toate părțile și parcă ți-ai dori ca de după un palmier uriaș să apară un puiuț de dinozaur, tropăind pe urmele tale…

Există trei trasee care se intersectează în mai multe puncte, așa încât puteți schimba calea oricând. Traseul complet poate dura cam patru ore, dar pentru un botanist avid, acesta se prelungește cu mult. Traseul este ușor de parcurs, ici-colo câteva trepte, nu multe, întrerup monotonia potecilor umbrite. Acestea sunt bine întreținute, traseul este marcat din loc în loc, panouri explicative vă oferă lămuriri pentru a înțelege și profita la maxim de această ispită.

Dar Vallee de Mai nu este faimoasă doar pentru flora sa, ci și pentru faună. Specii endemice sau pe cale de dispariție își găsesc adăpost în această rezervație. Doar aici vom întâlni papagalul negru de Seychelles (mai puțin de 100 de exemplare mai există), porumbelul albastru, tot felul de reptile, cameleoni și șopârle, șerpi și șoricei, broscuțe de copac, melci, crabi și creveți.

Papagalul negru mi-a fost dat să-l aud croncănind, dar de văzut, imposibil, în acea încrengătură de vegetație…

Rătăcirea noastră prin pădurea tropicală se apropie de sfârșit, facem cale-ntoarsă și din acei spiriduși pierduți pe sub palmierii giganți, parcă ne revenim și noi la înălțimea normală…

La ieșire, mai putem întârzia puțin în magazinul cu suveniruri sau la cafenea.

A fost mai mult decât o simplă excursie, a fost plăcerea unei plimbări într-o natură în care te poți bucura de specii de floră și faună, dintre cele mai rare de pe Pământ.

A fost odată, la sfârșit de septembrie 2016, Vallee de Mai…

---
Impresii încărcate de Alina53 in 16.01.2017 11:59:30

Validat / Publicat: 16.01.17 18:31:04


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în SEYCHELLES.
VIZUALIZĂRI: 3264

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 2 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Alina53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  61100 PMA (din 46 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Alina53? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Alina53
[16.01.17 12:03:08]
» mesaj pers

   Webmaster, te rog, clipul următor: https://www.youtube.com/watch?v=OREaaOzbfeQ Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmasterX
[16.01.17 18:30:18]
» mesaj pers

   super destinaţia - şi o povestire pe măsura ei :)

   -

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmasterX
[16.01.17 18:30:44]
» mesaj pers

   Mutat în rubrica "Descoperă insula Praslin, PRASLIN" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Alina53
[16.01.17 18:37:48]
» mesaj pers

   @webmasterX: Mulțumesc frumos!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- alina1104
[16.01.17 19:45:00]
» mesaj pers

   Superba insula si toate minunatiile care se afla aici. Am ramas surprins marcata de formele nucilor dar si de greutatea acelei nuci de 42 kg. E minunata lumea asta si cu cat citesc cat mai multe impresii de calatorii de peste tot imi dau seama ca sunt atat de multe de vazut incat nu iti ajunge o viata sa le acaperezi pe toate!

   Felicitari pentru articol, pentru fotografii si pentru destinatia aleasa! Calatorii interesante si de acum incolo! Multa sanatate!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Alina53
[16.01.17 19:57:11]
» mesaj pers

   @alina1104: Mulțumesc frumos pentru aprecierea review-ului. Are numărul... 100!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[16.01.17 20:53:11]
» mesaj pers

   Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

    Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Alina53
[16.01.17 21:21:55]
» mesaj pers

   @webmaster: Mulțumesc încă o dată!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[16.01.17 22:29:30]
» mesaj pers

   @Alina53: Felicitari, Alina, pt cifra rotunda pe care o aniverseaza azi "colectia"de articole cu care ai delectat de-a lungul anilor cititorii AFA! Si la cat mai multe asemenea excursii, ca sa ai de ne povesti in continuare!

   ... Minunat! Mi-a ramas sufletul prin padurea tropicala! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Alina53
[16.01.17 22:41:27]
» mesaj pers

   @crismis: Am desfăcut șampania! Ieri am împlinit 8 ani de AFA și azi i-am dăruit acest cadou mic. Mulțumesc pentru urări, soro-zână...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[17.01.17 05:37:08]
» mesaj pers

   @Alina53:

   Superb coltul asta exotic. Felicitari pentru articol!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Alina53
[17.01.17 09:19:44]
» mesaj pers

   @Dan&Ema: Mulțumesc, mi-a șoptit că vă așteaptă și pe voi... Așa că nu întârziați...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- susu
[25.01.17 10:13:40]
» mesaj pers

   Minunat acest articol, si fotografiile... Ma intereseaza si pe mine in mod special luna iunie cum este acolo, iulie sau august. Din cate am citit peste tot, iunie ar fi cea mai buna pentru inot, explorat insula si nu este inorat sau ploaie. In septembrie si octombrie am inteles ca mai bate vantul chiar daca e mai potrivit pt snorkeling. Vreau sa fie vreme insorita. As vrea sa stau vreo 9 zile si sa am cazare impartita intre La Digue si Praslin, credeti ca este ok? Nu am posibilitatea sa iau bilete din timp ca sa beneficiez de reducere semnificativa, voi gasi bilete prin agentie daca iau cu o luna inainte? . Va multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Alina53
[25.01.17 11:39:33]
» mesaj pers

   @susu: Mulțumesc pentru aprecieri! Nu știu cum ar putea fi vremea în lunile iunie, iulie, august, dar la sfârșit de septembrie, când am fost noi, aceasta a fost perfectă - însorită și fără vânt, apa oceanului, caldă. Cred că în lunile de vară, crește și tariful excursiei. Este foarte bine dacă vrei să împarți sejurul în două locații, ai prilejul să vezi mai multe locuri fără să plătești pentru transport de fiecare dată. Cred că cel mai bine ar fi să iei legătura cu una dintre agențiile care asigură acest sejur și să capeți mai multe informații, direct de la sursă. Am văzut că un sejur în Seychelles de șapte zile, la hotel de 3-4*, cu zbor și taxe incluse se încadrează între 1200-1300 euro/persoană.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 • Insula Praslin, self-catering (Dec.2017) - punctaj satisfactie: 9.83 (scris in 19.01.18 de dan39 din BUCURESTI) - RECOMANDĂ
 • N.B.: Recomandarile evidenţiate (pe fond galben) aparţin unor autori cu statut de membru GOLD sau superior

  INFO:
 • PUNCTE SATISFACŢIE MEDIE pentru acest obiectiv: 9.92
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[73] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2016] Suntem deja pe feribot, am părăsit portul Victoria din insula Mahe -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826864">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826864"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826864">Şterge vot</a></div><span id="v9826864" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826864)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826864Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826864MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2016] Suntem deja pe feribot, am părăsit portul Victoria din insula Mahe
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [SEP-2016] Steagul Republicii Seychelles, în depărtare, capitala Victoria -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826865">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826865"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826865">Şterge vot</a></div><span id="v9826865" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826865)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826865Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826865MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [SEP-2016] Steagul Republicii Seychelles, în depărtare, capitala Victoria
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [SEP-2016] Pe feribot, în drum spre insula Praslin. În depărtare silueta insulei Mahe -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826866">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826866"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826866">Şterge vot</a></div><span id="v9826866" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826866)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826866Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826866MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [SEP-2016] Pe feribot, în drum spre insula Praslin. În depărtare silueta insulei Mahe
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [SEP-2016] Am ajuns pe insula Praslin, în portul Baie Sainte Anne -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826867">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826867"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826867">Şterge vot</a></div><span id="v9826867" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826867)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826867Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826867MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2016] Am ajuns pe insula Praslin, în portul Baie Sainte Anne
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [SEP-2016] Intrarea în rezervația Vallee de Mai -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826868">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826868"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826868">Şterge vot</a></div><span id="v9826868" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826868)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826868Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826868MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2016] Intrarea în rezervația Vallee de Mai
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [SEP-2016] Toneta de unde se cumpără biletele de intrare în rezervație -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826869">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826869"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826869">Şterge vot</a></div><span id="v9826869" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826869)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826869Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826869MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [SEP-2016] Toneta de unde se cumpără biletele de intrare în rezervație
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [SEP-2016] Ghida ne dă prime explicații privind Coco de Mer -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826870">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826870"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826870">Şterge vot</a></div><span id="v9826870" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826870)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826870Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826870MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2016] Ghida ne dă prime explicații privind Coco de Mer
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [SEP-2016] Fructul masculin al palmierului Coco de Mer -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826871">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826871"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826871">Şterge vot</a></div><span id="v9826871" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826871)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826871Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826871MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [SEP-2016] Fructul masculin al palmierului Coco de Mer
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [SEP-2016] Mustăcind cu nuca în brațe... -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826872">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826872"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826872">Şterge vot</a></div><span id="v9826872" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826872)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826872Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826872MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [SEP-2016] Mustăcind cu nuca în brațe...
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [SEP-2016] Fructe, semințe, rădăcini ale palmierului -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826873">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826873"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826873">Şterge vot</a></div><span id="v9826873" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826873)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826873Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826873MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [SEP-2016] Fructe, semințe, rădăcini ale palmierului
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [SEP-2016] Te simți atât de mic sub bolta de verdeață... -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826874">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826874"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826874">Şterge vot</a></div><span id="v9826874" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826874)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826874Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826874MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [SEP-2016] Te simți atât de mic sub bolta de verdeață...
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [SEP-2016] Dantelăria verde a unui palmier -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826875">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826875"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826875">Şterge vot</a></div><span id="v9826875" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826875)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826875Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826875MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [SEP-2016] Dantelăria verde a unui palmier
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [SEP-2016] Pe poteci de junglă -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826876">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826876"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826876">Şterge vot</a></div><span id="v9826876" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826876)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826876Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826876MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [SEP-2016] Pe poteci de junglă
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [SEP-2016] Tinerețe, bătrânețe în junglă... -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826877">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826877"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826877">Şterge vot</a></div><span id="v9826877" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826877)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826877Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826877MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [SEP-2016] Tinerețe, bătrânețe în junglă...
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [SEP-2016] Sub boltă umbroasă de palmieri -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826878">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826878"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826878">Şterge vot</a></div><span id="v9826878" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826878)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826878Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826878MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [SEP-2016] Sub boltă umbroasă de palmieri
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [SEP-2016] Grupul nostru ”pierdut” în junglă -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826879">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826879"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826879">Şterge vot</a></div><span id="v9826879" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826879)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826879Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826879MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [SEP-2016] Grupul nostru ”pierdut” în junglă
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [SEP-2016] Nucile ne privesc de la înălțime (cu zoom) -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826881">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826881"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826881">Şterge vot</a></div><span id="v9826881" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826881)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826881Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826881MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [SEP-2016] Nucile ne privesc de la înălțime (cu zoom)
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [SEP-2016] Covor de frunze moarte -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826883">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826883"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826883">Şterge vot</a></div><span id="v9826883" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826883)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826883Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826883MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [SEP-2016] Covor de frunze moarte
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [SEP-2016] Când am să mă fac eu mare... -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826885">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826885"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826885">Şterge vot</a></div><span id="v9826885" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826885)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826885Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826885MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [SEP-2016] Când am să mă fac eu mare...
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [SEP-2016] Culcuș numai bun pentru micuțele viețuitoare -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826887">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826887"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826887">Şterge vot</a></div><span id="v9826887" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826887)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826887Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826887MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [SEP-2016] Culcuș numai bun pentru micuțele viețuitoare
foto Alina53 [16.01.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [SEP-2016] Oamenii junglei. Cam aceasta era distanța până la grup. -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826888">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826888"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826888">Şterge vot</a></div><span id="v9826888" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826888)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826888Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826888MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [SEP-2016] Oamenii junglei. Cam aceasta era distanța până la grup.
foto Alina53 [16.01.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [SEP-2016] Soare, culori și frunze... -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826889">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826889"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826889">Şterge vot</a></div><span id="v9826889" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826889)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826889Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826889MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [SEP-2016] Soare, culori și frunze...
foto Alina53 [16.01.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [SEP-2016] Pe potecuța junglei -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826890">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826890"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826890">Şterge vot</a></div><span id="v9826890" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826890)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826890Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826890MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [SEP-2016] Pe potecuța junglei
foto Alina53 [16.01.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [SEP-2016] Prin acele orificii rădăcinile se ancorează în pământ -- foto by <b>Alina53</b> [uploaded 16.01.17] - <span class="allrVotedi" id="av826891">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv826891"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=826891">Şterge vot</a></div><span id="v9826891" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(826891)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f826891Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e826891MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [SEP-2016] Prin acele orificii rădăcinile se ancorează în pământ
foto Alina53 [16.01.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[73] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.133794784546 sec