ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Itinerar de spiritualitate prin câteva mănăstiri nemțene (2)

TIPĂREȘTE

Mănăstirea Pângărați

Spuneam în preambulul primei părți a “Itinerariului de spiritualitate prin câteva mănăstiri nemțene (1) ” așa:

„Fiindcă noi ne propusesem, într-o seară mai demult,

Să vedem și anu-acesta măcar un locaș de cult. ”

Ca să îndeplinim ceea ce ne-am propus, plecăm de la Mănăstirea Bistrița (vezi "Itinerar de spiritualitate prin câteva mănăstiri nemțene (1) ") și luăm calea înapoi spre DN15, iar de aici dreapta spre Pângărați. Parcurgem rapid cei cca. 10 km. până în sat și apoi la mănăstire.

Un indicator rutier și o troiță ne spune că dacă o luăm la dreapta și parcurgem 1,5 km. ajungem la mănăstire. Cotim frumos, intrăm pe DJ157B, trecem pe sub calea ferată Bacău – Bicaz și pe lângă barajul centralei hidroelectrice “Dimitrie Leonida”, drumul ducîndu-ne până în poarta obiectivului căutat. Șoseaua pe care ne-am încadrat, poziționată între două culmi muntoase și împădurite (încă), urcă ușor urmând valea pârâului Pângărați. Satul ce-l traversăm ne place cu casele sale specifice zonei de munte, cu curți de oameni harnici și cu cirezi de vite, unele întâlnindu-le și noi pe șosea.

Mănăstirea Pângărați din județul Neamț este așezată pe o coamă muntoasă pe malul stâng al pârâului Pângărați, afluent al râului Bistrița, fiind una dintre cele mai dragi mie, dintre cele pe care le-am vizitat, unul dintre motive fiind și acela că hramul principal al acestui locaș de cult este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, patronul meu. Spun hramul principal deoarece aici sunt trei biserici fiecare având hramul ei.

Locașul de cult are practic două incinte: partea de jos care cuprinde bisericile vechi, turnul clopotniță, corpul de chilii, trapeza și biblioteca și cea de sus unde se află biserica nouă, pangarul (magazinul bisericesc), o mica fântână și spațiul unde se aprind lumânări.

O poartă din lemn sculpatată, având în partea de sus icoana Maicii Domnului cu pruncul Iisus Hristos în brațe, ne anunță că am intrat pe teritoriul locașului de cult. După aprox. 200 – 300 m ajungem în parcarea mănăstirii și ne îndreptăm spre poarta care ne duce la biserica nouă. Întregul ansamblu al porții de intrare în incintă este făcut din lemn de esență tare, sculptat. Cele două porți sunt acoperite parțial cu tablă de oțel inoxidabil, peste care sunt fixate ornamente din tablă de aramă având însemne heraldice bisericești.

La intrare ne întâmpină îndemnul, în limba latină și în română, pe care l-a primit împăratul Constantin I înaintea bătăliei de la Podul Milvius împotriva lui Maxentius, la data de 12 octombrie 312: “In hoc signo vinces”, respectiv “Sub acest semn vei învinge”, înscris pe o cruce din marmură, donația a două familii. Cu acest motto pornim și noi la vizitarea mănăstirii.

Drumul de intrare spre incintă este în pantă și se termină pe un platou, amenajat în jurul bisericii celei noi, sfințită în 2010, biserică ce are hramul Sfinților Cuv. Simeon și Amfilohie de la Pângărați și a tuturor Sfinților români. Pe partea stângă este ridicată o clădire având spații de cazare pentru cei ce doresc să rămână la mănăstire mai multe nopți.

Deasupra ușii de intrare în biserică este așezată pisania, iar deasupra acesteia este icoana tuturor sfinților români. Intrăm în biserică unde ne impresionează arhitectura interioară a bisericii, care este deosebit de frumoasă.

De pe platoul din fața bisericii urc (nu vă zic cam cât de greu am coborât) pe o culme de deal, poziționată în spatele magazinului bisericesc, de unde reușesc să fac câteva fotografii în care se vede atât incinta mănăstirii cât și valea Pângărațiului.

Prima așezare monahală a avut o bisericuță din lemn ridicată de cuviosul Simeon Sihastrul, construcție ce a fost arsă de turcii lui Mahomed al II-lea în 1476. Atât cuviosul Simeon cât și urmașul său, egumenul Amfilohie au întemeiat și dezvoltat aici această vatră monahală. După 80 de ani Alexandru Lăpușneanu ridică o biserică nouă, stareț fiind monahul Amfilohie, o construcție masivă din piatră, ce pare mare privită din exterior dar nu prea încăpătoare în interior. Edificiul se remarcă prin faptul că aici sunt două biserici suprapuse. Cea de jos, având hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel, este de fapt o tainiță transformată în capelă, scundă, cu pronaos, naos și altar și se presupune că ar fi fost construită cu mult înaintea celei de deasupra, iar cea de sus având hramul principal al mănăstirii Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Toate celelalte construcții ce se află aici în jurul bisericii (stăreția, trapeza, camera de oaspeți, clădirea chiliilor, paraclisul și turnul) alcătuiesc un patrulater având biserica în mijloc. Turnul din partea sudică este reconstruit după ce s-a dărâmat la cutremurul din 1996.

Mănăstirea Pângărați a îndurat vicistitudinile vremii, dându-i-se diverse utilizări începând cu sec. 19: pușcărie, sanatoriu TBC, adăpost pentru răniți în primul război mondial și stațiune de cercetări biologice, geografice, geologice în timpul epocii comuniste, stațiune pe care am vizitat-o prin 1970 în timpul studenției, cu ocazia unei practici de producție (cum se numea pe atunci) efectuată la una dintre fabricile din Piatra Neamț.

Drumuri bune și călătorii frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mitica49 in 12.12.16 16:47:38
Validat / Publicat: 13.12.16 09:10:11

VIZUALIZĂRI: 1207 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Mănăstirea Pângărați - biserica, magazinul bisericesc, corpul de chilii și valea Pângărațiului văzute de pe dealul din spatele magazinului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[12.12.16 18:23:34]
»

@Mitica49: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Mănăstirea Pângărați [Pângărați], PIATRA NEAMȚ" (nou-creată pe sait)

elviramvio
[13.12.16 09:19:43]
»

@Mitica49:

O zona superba, bogata cultural. Am colindat ani buni pe acolo, vara in concedii, inainte de 2000 si ne-am propus cateva zile anul viitor.

P13 : si stema Moldovei.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.12.16 10:59:28]
»

@Mitica49: Am cunoscut aceste locuri în primii ani de școală, atunci când am ajuns acolo cu un grup de copii. Ni s-a vorbit doar despre Stațiunea de Cercetări Geografice, Geologice și Biologice a Universității A. I. Cuza din Iași - instituție care ocupa din 1956 complexul de clădiri ce mai rămăsese din fosta mănăstire. Despre biserica mică, cu pereții groși, afumați, cu tainițe la subsol, nu ni s-a vorbit deloc.

Abia în 1990, prin strădania a trei călugări de la Mănăstirea Bistrița care au reușit să evacueze pe cale juridică instituțiile laice stabilite aici, Mănăstirea Pângărați a reintrat în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române. S-a construit mult acolo, aproape că nu mai recunosc locurile, dar vechiul lăcaș cu două bisericuțe supraetajate mă impresionează și acum. Pisania noii biserici îi menționează pe toți cei care erau la ocârmuire atunci când se construia și amintește prea puțin, mult prea puțin de eforturile pe care le-au făcut călugării în munca grea de pe șantier. I-am văzut atunci și nu îi pot uita.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.12.16 13:58:56]
»

@Mitica49: Ați optat pentru un itinerariu într-o zonă splendidă, bogată în obiective de tot felul. Iar momentul a fost și el bine ales - în a doua lună de toamnă, atunci când frunzișul copacilor este pictat de cel mai iscusit artist din lume, adică de către Mama Natură.

Mă bucur să revăd mănăstirea Pângărați în fotografiile atașate, a fost un lăcaș de cult pe care l-am vizitat și noi în acest an, doar că pe la începutul verii. Ne-a plăcut mult biserica veche, cea care reprezintă, de fapt, două biserici suprapuse.

În ceea ce privește turnul clopotniță care s-a surpat în 1996, se pare că nu un cutremur i-a venit de hac, ci niște lucrări de restaurare executate defectuos. Informația despre acel cutremur este menționată doar pe ici-pe colo, pentru a masca niște erori grave ale restauratorilor - detalii aici. Referiri la această greșeală apar și prin alte surse pe net.

În altă ordine de idei, ați scris un articol interesant, aștept și viitoarele episoade!

Mitica49AUTOR REVIEW
[13.12.16 14:12:39]
»

@webmaster26: Este perfect. Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mitica49AUTOR REVIEW
[13.12.16 14:14:59]
»

@elviramvio: Așa este: și stema Moldovei la P13. Mulțumesc pentru vot, ecou și pentru completare!

Mitica49AUTOR REVIEW
[13.12.16 14:24:21]
»

@iulianic: Cum spuneam și în review am vizitat Stațiunea de cercetări când eram student, însă până anul acesta nu am știut că această instituție s-a aflat pe locul unde era mănăstirea.

Pe de altă parte este adevărat că niciodată, sau aproape niciodată, plăcile comemorative nu vor cuprinde numele adevăraților truditori [poate pentru că placa-i cam mică și ei foarte mulți ] ci doar a celor 2,3, 4 care taie panglica.

Mulțumesc mult pentru vot, ecou și completare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mitica49AUTOR REVIEW
[13.12.16 14:37:35]
»

@Crazy_Mouse: Mulțumesc peentru vot!

Articolul tău l-am citit în perioada premergătoare scrierii review-ului meu (nu i-am dat vot deoarece am zis că-i cam târziu să votez după cca. 4 luni de la apariția lui) și m-am întrebat atunci dacă are rost să mai scriu și eu despre același obiectiv despre care s-a mai publicat relativ recent pe acest sait. Mi-am zis că nu are rost să nu-mi expun părerile, impresiile.

În documentarea mea citisem și eu articolul din "Mesagerul de Neamț", însă în articol, fără vreo explicație anume, am mers pe varianta cutremur.

Va urma un episod din seria asta despre mănăstirea Tazlău.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mihai18
[14.12.16 18:04:19]
»

Subscriu în totalitate la ecourile de mai sus.

Foarte frumoase fotografiile din exterior. Mănăstirea este bine îngrijită iar întreaga zonă este un loc de liniște și încărcare spirituală.

Ați fost bine inspirat când ați ales subiect al fotografiei, crucea din P-1 iar textul scris sub ea spune foarte mult și ar fi bine să ne amintim des de el.

Cu bine și sănătate brăilenilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[15.12.16 08:45:17]
»

@Mitica49: Câte peisaje superbe se găsesc în Ținutul Neamțului. Râul Bistrița are în anumite momente ale zilei o culoare ireală, iar lacul Pângărați nu e mai prejos în ceea ce privește cromatica. Un superbonus pentru expunere și fotografiile ce însoțesc articolul.

Calistrat Hogaș nu a ocolit acest vechi lăcaș de cult în peregrinările sale: De la o vreme Pângărații începură a se zări pe sprânceana pleșuvă și înaltă a unui deal de pe dreapta, și, dacă turnurile bisericii nu și-ar fi râdicat în aer crucile lor scânteietoare, ai fi luat această mănăstire drept unul din acele castele medieval zidite la locuri tari spre întâmpinarea restriștelor de tot soiul a vremurilor de atunci. Atât de înalt, de puternic și de neclintit e brâul de ziduri, ce încinge locașul sfânt al lui Vodă Lăpușneanu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, iulianic, Mihai18, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Pângărați [Pângărați]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.098495960235596 sec
    ecranul dvs: 1 x 1