ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.03.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 03.04.08
    STATUS: SILVER
    DATE SEJUR
    MAR-2010
    DURATA: 5 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    97.50%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Budapesta – ce surpriza frumoasa!

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Intotdeauna am trait cu impresia ca Budapesta si Ungaria in general nu sunt mare… spanac. Nimic mai gresit! Fac penitenta...

    Budapesta ne-a “curentat” puternic cand, pe un viscol de nedescris, pe 2 ian 2010, petreceam o noapte acolo in tranzit dinpre Olanda spre Bucuresti. Nu am avut timp sa vizitam nimic. Am strabatut in viteza cateva bulevarde din cauza viscolului, am ajuns la Dunare, am zarit Buda luminata noaptea si am promis ca ne vom intoarce, pentru ca ce am vazut era prea frumos pentru a nu fi explorat in amanunt.

    Asa ca acum ne-am intors, in martie 2010, cu treburi de serviciu, dar si cu gandul de a cerceta acest oras fenomenal.

    Din punctul nostru de vedere, cea mai buna metoda de a ajunge de la aeroport in oras este Airport Shuttle – un sistem de transport care te duce si te preia la/de la adresa, si nu din puncte fixe. Pret doua persoane, two-way ticket: 8490 HUF – aprox. 30 euro. Exista si varianta cu autobuzul 230E (parca) pana la o anumita statie de tren, dupa care cu trenul direct, pana in centru. Pretul unui bilet, din cate am inteles, 1. 3 euro, insa nu cunosc pretul biletului de autobuz.

    Am renuntat repede la treaba cu 2/3-Day Pass, asa cum am procedat in alte orase europene. In Budapesta nu merita. Nu pentru ca ar fi scump, ci pentru ca trebuie strabatuta la pas, si nu in Hop-In Hop-Off or Open Tour Buses. Acest card in Budapesta nu ofera intrari libere la muzee/castele etc, ci doar discounturi. Singurele lucruri gratuite incluse sunt transportul in comun si doua tururi ale orasului cu autobuzul/tramvaiul, dar noua ni s-a parut ca nu are rost.

    Am inceput calatoria de pe bulveradul Rakoczi. Am mers spre Buda, am continuat pe Kossuth Lajos si am trecut Dunarea pe podul Erzsebet.

    1. Citadella – cum treci podul Erzsebet, incepi sa urci dealul Gellert, urcus destul de solicitant, catre Citadella, aflata in varf. Pe drumul format dintr-un labirint de alei care se intretaie, urcand sau coborand dealul, intalnesti statuia Sfantului Gellert, cel care l-a crestinat pe Regele Stefan si, prin urmare, si pe unguri. Drumul este presarat cu bancute, de unde poti admira, in toata splendoarea lor, Dunarea si Pesta. Imaginea cea mai spectaculoasa este, bineinteles, cea care se vede din varf, chiar din Citadella – o fortareata construita in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Aici, functioneaza un buncar-expozitie, care prezinta diferite scene din timpul celui de-al doilea razboi mondial, precum si diferite mini-galerii care prezinta istoria Sfantului Gellert si importanta Sfintei Maria pentru religia acestei tari.

    2. Castelul Buda – am coborat dealul Gellert pe coasta de nord si am continuat catre Castelul Buda, zona care gazduieste Galeria Nationala de Arta, Muzeul National de Istorie si Biblioteca Nationala. Am vizitat Galeria Nationala de Arta - biletul la expozitia permanenta: 900 HUF, biletul pentru expozitia permanenta si expozitiile temporare: 1900 HUF. Pentru cei care obosesc repede, funicularul este o modalitate foarte comoda de a urca rapid catre castel - pretul unei calatorii sigle - 890 HUF.

    3. Matthias Church – de la Castel, continuati spre nord si traversati o zona foarte pitoreasca, in capatul careia se ridica aceasta biserica impresionanta. In acest moment este inconjurata de schele, pentru ca este in renovare.

    4. Muzeul Martipanului – chiar langa biserica Matthias.

    5. Bastionul Pescarilor – bastion cu arhitectura deosebita, care ofera o priveliste spectaculoasa asupra Dunarii si Pestei.

    6. Parlamentul – am parasit Bastionul Pescarilor si am coborat din nou dealul, pana am ajuns la Chain Bridge (Szechenyi) – cel mai frumos pod din Budapesta. De cealalta parte a Dunarii, un pic spre stanga, se inalta cladirea Parlamentului – una dintre cele mai mari cladiri cu aceasta destinatie din lume. Este, intr-adevar, impresionanta.

    7. Biserica Sfantul Stefan – cum ajungi in capatul din Pesta al podului Szechenyi, continui drumul pe Zrinyi Utca si, in capat, vei vedea mareata St. Stephen’s Basilica.

    Pentru cei care prefera tururile “motorizate”:

    Varianta 1 – RiverSide – The Floating Bus – un autobuz plutitor care pleaca de la Piata Roosvelt si care pluteste pe Dunare pe segmentul din care se pot vedea cele mai importante puncte de atractie ale orasului, dar chiar si pe uscat, asa cum face orice autobuz normal. Pretul unui bilet pentru adulti: 7500 HUF (29 euro), iar pentru copii, 5000 HUF (20 euro).

    Varianta 2 – city-tour in autobuz special, cu ghid – dureaza aproximativ 3 ore si costa 5200 HUF.

    Varianta 3 – Hop-On Hop-Off Buses - exista 14 opriri pe traseu.

    Varianta 4 – tur al orasului cu bicicleta – 5000 HUF / adult.

    Varianta 5 – tur pe Dunare cu barca – dureaza 1 ora si include o bautura racoritoare – 8500 HUF / adult.

    Oamenii sunt foarte draguti, politicosi si amabili, foarte multi vorbesc engleza. Bucataria este excelenta, gustoasa si satioasa. Nu ratati faimosul gulas, dar si alte supe-crema, la care sunt specialisti! Paprikasul este la fel de bun! Aveti grija numai daca aveti probleme cu ficatul/bila, sunt mancaruri destul de grele. Vinul este iarasi excelent.

    Preturile sunt surprinzator de mici. Nu am facut cumparaturi importante, dar ne-am ghidat dupa pretul mancarii si bauturii la cateva non-stopuri si restaurante, precum si dupa pretul transportului in comun si al biletelor de intrare la diferite puncte de atractie turistica.

    Sistemul de semafoare functioneaza asa cum ar trebui sa functioneze in orice oras civilizat – exista un sistem de semafoare sincronizate: in drumul dinspre aeroport spre hotel nu ne-am oprit nici macar o data, iar la intoarcere, la fel.

    Recomandare culinara:

    Pizza King – portii, nu gluma!

    Dupa cazarea la hotelul Ibis Emke Center, am plecat sa cautam un restaurant pentru cina – era deja 6 seara si eram hamesiti. Prin urmare, am mers pe aceeasi strada, Akacfa Utca, si, la numarul 9, am gasit acest loc de foarte buna calitate si la preturi incredibile pentru centrul unei capitale europene: Pizza King. Strada pe care se afla acest loc este perpendiculara pe blvd. Rakoczi, la trei satradute departare de centrul-centrul orasului.

    Este o pizzerie, la parterul careia se livreaza pizza la pachet, iar la etaj este restaurantul propriu-zis. Este foarte primitor si simpatic – nimic deosebit, dar cu un aer aparte. Nu este mare – are doua camarute si aproximativ 15 mese. Din start, ne-a impresionat bogatia meniului – exista cel putin 30 de feluri de pizza, 10 de spaghetti, salate, aperitive, supe si deserturi.

    Fiind infometati de-a dreptul (pentru ca ne culcasem la 5 in noaptea de dinaintea plecarii la Budapesta, dupa o paranghelie cu multe beri si fara papa, si pentru ca nici micul dejun nu apucasem sa-l luam inaintea plecarii la aeroport), ne-am aruncat sa comandam ca romanul: felul 1, felul doi, salata, muraturi si vin rosu portughez. Cel care ne-a servit a fost de-a dreptul uluit de combinatiile noastre (supa, pizza, castraveti murati – care de fapt la ei sunt dulci, probabil facuti cu miere, dar noi habar n-aveam – si salata de rosii, masline si ton) – dar pe noi ne cuprinsese euforia hameselii si, mai ales, preturile foarte mici. Ex: o bere Beck’s, de 0. 5l, era 1 euro fix.

    La fel si supele – aproximativ 1, 5 euro – supa crema de ceapa si supa crema de broccoli – excelente, o adevarata desfatare pentru orice gurmand. Au sosit insotite de doua bruschette cu mozzarela. Dupa ce le-am mancat, eram deja aproape satui.

    Vinul – de cea mai buna calitate – portughez, nu-mi aduc aminte cum se numea. Incet-incet, ajungeam la concluzia ca nu am mancat in nicio tara mai bine ca in Ungaria. Pentru ca era a doua ora cand ne aflam aici si mancam foarte bine.

    Dar mai uluiti am fost noi cand a sosit pizza: eu mi-am comandat o pizza Ariba medie (echivalentul uneia mari la noi), iar sotul meu una mare (Sardinella) – echivalentul uneia gigantice, nu se stie pe ce planeta. Dar, bineinteles, asta am aflat dupa ce a sosit mancarea. Ne-am trezit cu o tona de mancare in fata, cu care sincer nu stiam ce sa facem. Eu am biruit cu greu jumatate, iar sotul meu s-a apropiat de trei sferturi (NB: sotul meu mananca, nu se-ncurca, mai ales seara! ). Muraturile au ramas neatinse, iar salata a ramas jumatate. Prin urmare, am luat pizza la pachet si am incheiat seara cu o bere Beck’s, sa ne treaca setea.

    Nota:

    8 pahare de vin – 2080 HUF

    1 supa broccoli – 450 HUF

    1 supa de ceapa – 450 HUF

    1 pizza Ariba medie – 1040 HUF

    1 pizza Sardella mare – 1640 HUF

    1 salata castraveti murati – 350 HUF

    1 salata ton – 520 HUF

    Un sos cu usturoi – 100 HUF

    2 beri Becks – 560 HUF

    Total: 7190 HUF

    Plus bacsis (trecut pe nota) – 710 HUF

    Total-total: 7900 HUF, adica, sper sa nu gresesc – 29. 25 euro (boiereala! )

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de zenobia* in 13.03.10 14:26:48
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2627 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zenobia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Podul Erzsebet - cel care duce spre Citadella
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5700 PMA (din 9 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [13.03.10 14:37:56]
    »

    foarte bun review, un "mini-ghid" adevarat. felicitari, zenobia

    zenobia*AUTOR REVIEW
    [13.03.10 14:49:48]
    »

    multumesc

    Costi
    [13.03.10 15:48:59]
    »

    Review-ul tău mi-a plăcut şi asta şi pentru că aşa l-aş fi scris şi eu.

    În plus, sunt întru totul de acord că Budapesta şi, în general Ungaria este locul de unde începe civilizaţia.

    În privinţa Budapest Card însă nu sunt de acord. Aşa este, nu se compară cu Paris Museum Card, de exemplu, ca ofertă pentru muzee, pentru că nu oferă gratuităţi, doar reduceri de 10-20%, dar faptul că ai gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun compensează celelalte minusuri. Este drept, oraşul merită a fi văzut mergând pe jos, dar el este foarte mare şi de multe ori, mai ales metroul, ajută foarte mult.

    Oricum, ai toată aprecierea mea pentru review.

    Observ că păstrezi chitanţele, aşa face şi soţia mea, deşi eu sunt cel care plăteşte, de obicei.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster13
    [14.03.10 10:24:26]
    »

    zenobia, merge acest csardas?

    zenobia*AUTOR REVIEW
    [14.03.10 12:01:18]
    »

    la fix, ca intotdeauna

    @costi - nah, obiceiuri de doamne, dar folositoare; ) multumesc pentru apreciere.

    krondia*
    [14.04.10 13:41:26]
    »

    Bine sintetizate principalele obiective turistice din Budapesta si multe detalii utile pentru cineva care nu cunoaste orasul. M-au ajutat impresiile tale . "kesenem"

    Din pacate nu te pot vota din nou

    Florina38*
    [14.04.10 13:49:31]
    »

    Budapesta este un oras superb! Ai descris frumos!

    zenobia*AUTOR REVIEW
    [14.04.10 13:52:43]
    »

    multumesc . ma bucur ca am putut fi de folos.

    Sanziana
    [14.04.10 14:26:43]
    »

    @zenobia si eu pastrez chitantele, asa ca join the club. oricum, eu mi-am schimbat recent parerea despre Ungaria in general asa ca ma alatur cuvintelor tale. Ai votul meu, un review frumos

    tuscuta
    [16.08.10 09:40:07]
    »

    Frumos review, frumoase poze. Frumos oras! Abia astept sa-l cunosc. Sper pe la mijlocul lui septembrie

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Costi, krondia*, zenobia*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046533107757568 sec
    ecranul dvs: 1 x 1