ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.02.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 18.02.10
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
FEB-2010
DURATA: 15 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

De ce Salina Bucur? Asa se cheama. Si mă bucur ca am găsit-o.

TIPĂREȘTE

In urma unei puternice bronsite la baietelul meu, luna aceasta m-am hotarat sa-mi mut mai des fundul in scaunul masinii si sa merg cu baiatul cel mare la salina artificiala Bucur. Unii recomanda salinele, altii nu le incurajeaza, iar altii le privesc cu indiferenta. Mie, unuia, imi place in primul rand mirosul puternic de sare si faptul ca esti inconjurat de sare, ca o fi concentratia cat spune ei (mai mare ca la Praid), ca n-o fi, nu mai conteaza. Abonament mi-am facut, iesind astfel la un pret bun per "sedinta" de 45 minute (pentru detalii, dati cautare si gasiti site-ul pe net, cica patronul salinei a avut inainte un depozit de materiale, eu ma bucur ca i-a venit ideea cu sarea), asa ca nu mai pot da inapoi, ci inainte, intr-o splendoare in sare.

O alta chestie grozava este faptul ca fundalul sonor este deosebit de placut, acorduri la nai, etc. , nu tu manele si folclor, si daca nu prinzi o sedinta cu multi copilasi prin preajma, e extrem de relaxant. Oricum, salina are 2 niveluri, la parter e mai frigut, 19-20 grade, cu o mica amenajare acvatica care susura placut la nivelul timpanului, iar la etaj, unde cei mici au si un coltisor pentru joaca, sa tot fie 22 grade. Incaperile nu sunt mici deloc, incap destui doritori astmatici, bronhospastici sau "bronhozauri" in etate, care se pot intinde pe sezlong, acoperi cu o patura si dormi. Si cum sa nu te duci, cand ai si ceainarie inauntru, unde biscuitele inmuiat intr-un ceai oriental te duce cu gandul intr-o pastorala cu miere de albine toocmai hăăt, departe, spre sarea de la Techirghiol, spre exemplu. Pentru transhumante saline, in orice caz va invit sa mergeti macar o data, sa probati, dar vedeti ca locuri de parcare nu prea sunt acolo (eventual, de ce nu, poate reusiti sa parcati masina chiar alaturi, acolo e parcul auto cu masinile ridicate de firma AN&AG, str. Bobalna nr. 2 (chiar e pe deal, ca-n rascoala).


[fb]
---
Trimis de limac in 18.02.10 13:31:55
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11487 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (limac); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Parterul: la intrare te intampina o racheta "aer(o)sol" cu un intens parfum salin.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 800 PMA (din 2 voturi)

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

krondia*
[18.02.10 13:34:39]
»

Aceasta este adresa de internet: click aici

In brasov mai exista o salina artificala, mai mica, in centrul civic: click aici

Aici este doar o incapere si daca vii pentru relaxare este bine sa alegi o sedinta fara copii. Si aici se poate asculta muzica, stai confortabil intr-un fotoliu cu picioarele adancite in sare (primesti papucei special de unica folosinta). Se ajunge mai usor pentru cei care nu au masina, dar salina Bucur este mai spectaculoasa.

limacAUTOR REVIEW
[18.02.10 13:36:27]
»

Ai dreptate, krondia. Asta e adresa site-ului.

david
[18.02.10 13:39:45]
»

Avem si noi in Timisoara 3 saline artificiale, dar nu cred ca se compara cu aerul salin de la Praid din cele expuse de Biancuta.

Unii romanasi nu respecta 100% reteta unei saline artificiale de calitate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krondia*
[18.02.10 13:41:41]
»

Salinele artificiale sunt bune pentru persoanele care sufera de reumatism pentru ca temperatura nu este asa scazuta. Tatal meu are bronsita dar nu s-a mai dus la Praid pentru ca pe de o parte ii facea bine la caile respiratorii, dar pe de alta parte apoi avea dureri puternice de spate.

biancuta
[18.02.10 19:18:42]
»

Avem si in Tg. Mures o salina artificiala, am inteles ca e facuta din sare de Praid. Practic, incaperea e tapetata cu caramizi de sare, este si aici o mica fantana arteziana, chiar si o bicicleta medicinala, dar este foarte mica, doar o incapere, cam de 4/5 metri. Am facut si aici o cura cu fata noastra, mie mi s-a parut ca nu a avut nici un efect. Chiar si eu, care sunt fumatoare, in salina tusesc, dar aici nu am simtit nimic. Pe atunci era nou deschisa, era iarna si un frig inauntru de inghetam cu tot cu hainele de-afara. Nu era incalzire deloc.

Avem si acasa niste bucati de sare aduse din Salina Praid si avem si experienta aparatului salin de care vorbeam in review-ul meu: rezerva de sare din aparat era inca acolo, dar totusi ele trebuie schimbate. Dupa un timp, ele nu mai emana aerosolii salini. Eu cred ca si in aceste saline artificiale este aceeasi problema, nefiind mediul lor, caramizile de sare se imbacsesc, astfel ca ele nu mai folosesc. In mina, situatia este alta. Este umezeala care practic spala sarea, ea fiind proasptata tot mereu. Sa nu mi-o iei in nume de rau, am incercat salina Tg. Mures (nu mai stiu in ce an, acum vreo 4 ani) si nu mi-a placut.

Din cate inteleg, salina din Brasov este mult mai mare decat ce avem noi si e frumos amenajata, incalzita (19-20 grade), investitia e mult mai mare, deci poate ca situatia la voi este alta, poate se ocupa si cu intretinerea sarii in conditii optime... La noi e in casa proprietarului, care a renuntat la o incapere din pivnita si a facut-o salina...

Admin
[23.02.10 01:27:41]
»

mutat in rubrica 'Descopera Brasovul'

dorgo
[15.04.10 18:28:13]
»

Stimata dna, aveti dreptate! Salina din Tg Mures a functionat intre anii 2005 si 2007, am facut un studiu asupra pacientilor tratati in ea (1500) si rezultatul, prin auto-evaluare, a fost de 80-87% ameliorare... Dv ati fost in categoria de 13-20%, probabil, fara rezultat cert. In primul an am avut 1200 pacienti, in al doilea doar 3-400... Am gasit si greseala... hiperhidratarea incaperii saline care era si prea mica... o fantana arteziana ce functiona excesiv si antrena particulele fine de sare pe podea. Apoi a mai fost si faptul ca bulgarii de sare erau lipiti unul de celalalt, aerul din incapere neintrand in contact decat cu o fateta a fiecarui bulgare. In alte saline nu exista colant care este dusmanul salinitatii! Salinitatea din aer nu era mare dar era totusi in limitele terapeutice. La Praid, autobuzele, sfarama non-stop sarea cu rotile, o ridica in aer si o pompeaza ca un piston zilnic in salina. Apoi pacientii o inhaleaza. Mai e si putzul de aerisire, care face aerul sa circule, mai e si exploatarea prin dinamitare ce formeaza praful de sare fin care e terapeutic, mai sunt miile de oameni care rascolesc sarea cu picioarele sau cu respiratia, acolo totul circula, nimic nu e static... umiditatea e scazuta... e cea naturala 45-50%, dar suficienta pt a forma aerosoli... nu exista in salina nici o alta sursa de apa... si-apoi mai sunt si vreo cateva milioane de ani ce-au format un strat de 3 km grosime de sare!

Cand ne-am dat seama de toate acestea... pt a corecta greselile... salina era prima din lume doar!!... faceam pionierat... era prea tarziu... ea s-a inchis...

Salina Bucur Brasov e intr-adevar deosebita... e cea mai mare salina artificiala din tara. Fiecare salina nou infiintata invata din greselile celei anterioare...

N-am vazut in schimb in nici o salina ce-am vizitat-prin tara un higrometru (aparat pentru determinarea umiditatii), un salinometru sau afisarea valorilor NaCl din aer (pt salinitate) ci doar cate un termomentru pentru temperatura de confort, deasemenea putine saline au un cadru medical in incinta, putine afiseaza indicatiile si contraindicatiile salinoterapiei (cu toate ca am anuntat pe toate Forum-urile posibile ca "Salinoterapia la domiciliu" carte scrisa in 2005, poate fi trimisa oricui, gratuit, on-line, accesand adresa mail calin_dorgo[at]hotmail.com)

cu stima

dr. Dorgo

limacAUTOR REVIEW
[16.04.10 08:31:22]
»

In salina Bucur din Brasov exista la fiecare din cele doua niveluri cate un higrometru, suspendat de tavan, iar in holul de la la intrare este un afis cu valorile de salinitate masurate periodic. Este adevarat, nu exista vreun cadru medical sau avertizare privind contraindicatiile, dar cei care vor sa mearga sper sa se intereseze in prealabil la cineva de specialitate.

biancuta
[16.04.10 10:57:21]
»

Stimate domnule doctor Dorgo,

Toata stima si admiratia pentru ideea de a infiinta aceste saline artificiale. Dvs. ati fost pionierul, asa cum spuneti si aveti in spate studii profesionale si o experienta indelungata care arata ca dumneavoastra aveti cea mai mare dreptate iar cuvantul dumneavoastra are foarte mare greutate.

Eu va rog, pe aceasta cale, sa nu va suparati pe cele scrise de mine, poate nu am fost foarte explicita. Eu nu am spus ca salina artificiala nu are efect, ci doar ca dupa parerea mea, efectul nu este maxim, ca cel dintr-o salina naturala. In plus, fiecare are nevoie de o "doza" diferita. Cauza, asa cum si dumneavoastra afirmati, este a mai multor factori. Eu, ca nestiutoare, am pus-o pe seama faptului ca stratul de la suprafata bulgarelui de sare se acopera in timp cu mici impuritati care nu mai permit degajarea aerosolilor, precum si conditiile de mediu dintr-o salina.

Am fost la Praid si la Salina Turda chiar de curand (dar doar in vizita – a se vedea review-uile mele). In ambele saline am vazut apa picurand din tavan, care se prelinge peste stalactite si stalacmite, marindu-le mereu si reimprospatand aerul, sarea fiind mereu alta. La toate acestea se adauga factorii enumerati de dumneavoastra.

Am o nelamurire insa. Dvs. spuneti ca umiditatea optima este de 45-50 %, la Praid nu stiu cat este, dar la Turda citeam ca e de 75-80% despre care si ei spun ca ar fi optima. Pentru fluidificare stiam ca e nevoie de lichide pentru a se reduce vascozitatea secretiilor, un aer mai uscat mentinandu-le intarite. Dar poate ca e un amanunt neimportant, oricum efectul exista si influenta umiditatii intr-o salina naturala poate nu e prea importanta. A nu ma intelege gresit, nu doresc sa combat cele spuse de dumneavoastra, ci doar va cer parerea.

Referitor la salina din Tg. Mures imi pare rau ca ea s-a inchis, nu stiam acest lucru. Eu cred ca dumneavoastra, gasind greselile care au dus la o functionarea in parametri mai redusi decat cei calculati, veti face tot posibilul sa revitalizati salina. (nu cred ca s-a stricat incaperea). Aerisirea permanenta pentru circulatia aerului si pentru reducerea umiditatii, slefuirea periodica a caramizilor de sare ar putea aduce salina la conditii optime. Dar... stiti dumneavoastra mai bine, sugestiile mele sunt marunte si vin din partea unei nestiutoare. Deja aveti exemplul multor saline care au gasit idei si timpul nu e niciodata pierdut. Marii savanti ai lumii au avut numeroase incercari pana au ajuns la rezultatul dorit. Cu siguranta si dumneavoastra veti gasi solutia ideala, fiindca e pacat sa se piarda acest beneficiu care se poate obtine, fara a mai fi necesara deplasarea in salinele naturale.

Inca o data, va rog sa nu considerati cele scrise de mine ca vrand sa fie pentru a va contrazice, pur si simplu sunt parerile si gandurile unei nestiutoare. Dvs, aveti ultimul cuvant si parerea dumneavoastra conteaza.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo
[18.04.10 11:30:01]
»

Stimata doamna, buna ziua!

Am vizitat vinerea trecuta salina din Turda, am intrat prin valea Durgaului, salina e magnifica... Si cele doua lacuri sarate din apropiere sunt OK. Dl. Mera Ovidiu, directorul salinei si Consilul Local Turda pot include salina ca un pol de atractie (international) al urbei si merita doar cuvinte de lauda... au impins balneoturismul din tara noastra cu un mare pas inainte!...

Pacat ca Cheile Turzii, pe cale le-am vizitat de 3 ori (ultima data anul trecut) - o alta minune a naturii - sunt cam neglijate... (Am vrut sa organizez cu cercetasii si sportivii din Tg. Mures o actiune de strangere a peturilor si pungilor din paraul Hasdate, dar ei mi-au raspuns... "Degeaba mergem, peste o luna vor fi la loc!" ...

Deocamdata salina are mai mult valoarea turistica si in primul ei an va fi vizitata de o sumedenie de tiristi curioosi. Progresul salinei consta in faptul ca pacientii astmatici cu dificultati in respiratie, nu mai trebuie sa urce o sumedenie de scari... Programul ei de functionare e insa redus... zilnic 9-15. (Ar mai trebui la receptie... pliante, poate un album foto cu salina, baterii de schimb pt aparatele foto, un bar, program prelungit in week-end, sistemul de cazare si restauratie in incinta). In fosta salina artificiala Tg. Mures, cei mai multi pacienti ii aveam 3 zile pe saptamana-vineri, dupa ora 16, cand oamenii ieseau de la servici, sambata si duminica.

Vineri deci, am ajuns la ora 12, superba sala de tratament ce seamna cu cea de la Hotela Alunis Sovata, dar la scara diferita, era goala, si goala a ramas pana la ora 13,30, cand am plecat. Cred ca salinoterapia la Turda e inca la inceput, inca nu s-a facut prea multa publicitate medicala in acest sens... nu s-a luat legatura cu medicii de familie, clinicile cu profil repirator din Cluj sau chiar din tara, care ar trebui sa trimita bolnavii aici... (dar, pe de alta parte apare si reversul medaliei... farmaciile nu-si mai vand medicametele anti-astmatice!! , medicina Naturista e intr-un permanent conflict cu cea clasica, cea "chimica")... totusi s-ar putea ca in cativa ani, cu o publicitate masiva, salina terapeutica Turda, s-o intreaca pe cea din Praid (la care rezultatele benefice si implicit pacientii, au venit in timp, in 50 de ani...). La Turda, ideea de a crea ca sala de tratament o incapere izolata (sistemul cort in cort al eschimosilor-care ridica temperatura de -50 de grade la putzin peste 0 gr C), ridica temperatura si camera de tratament de la 10-12 grade C, cat este in salina la valori mult mai mari (depinde de cat de des se dechide usa!! ).

E buna concurenta! , e bine ca a aparut aceasta salina terapeutica, si a mai aparut si o salina superba si la Ocnele Mari (Valcea), acest lucru ii stimuleaza (obliga) si pe directorii celorlalte 4 saline terapeutice din tara (Praid, Slanic Prahova, Salina Tg. Ocna si Cacica), sa incerce sa acceseze fonduri structurale UE! Ceea ce e interesant si bine gandit la salina din Turda e ca Omul nu a stricat prea mult prin metal plastic sau lemn, valoarea naturala a grotelor si ca s-au pastrat si superbele stalactite de sare si scarile de lemn. Umiditatea e mare in salina Turda, deoarece la nivelul II, adica la vreo 200 m adancime exista un lac sarat din care se formeaza prin evaporare, non-stop, aerosoli sarati, acest lucru ameliorand efectul benefic al terapiei saline.

Nu poti construi o salina in Sahara unde umiditatea e zero... acolo nu se formeaza aerosoli. Nu poti construi o salina in jungla amazoniana (precum o sauna umeda) unde umiditatea e 90-95%, deoarece aerul sarat devine iritant pentru ochi si caile respiratorii. Valoarea optima a umiditatii este 45-55% dar ea poate merge si pina la 70%, fara probleme, in salinele naturale unde exista alte modalitati de formare a aerosolilor decat in camarutzele sarate suprapamantene artificiale (si unde trebuie sa monitorizezi mereu valorile terapeutice).

Un sistem ingenios de salinoterapie a inventat in 2004, un fost colaborator de-al meu, dl Costa (Halocamera tip Costa), care construieste si in prezent, la Sovata cabine saline pt 1, 2 4 persoane (urmariti pe google - "halocamera tip Costa"), asadar fiecare poate avea la domiciliu propria sa mini-salina. Efectele sunt bune, deoarece in acest tip de CABINA SALINA, intre bulgarasii de sare ai peretilor salini fixati de un grilaj de lemn, nu exista liant, deci curentii de aer din exterior, printr-un sistem alveolar, se sareaza mai puternic, intrand in contact cu toate fatzetele bulgarelui de sare. Totul e ecologic la aceasta ECO-CABINA COSTA, pana si zavorul sau cuiele de imbinare, sunt din lemn. Din pacate, de acest fel de saline, pot beneficia un numar redus de persoane, ele sunt familiale.

Asadar... la suprafata pamantului, sau folosesti un liant intre bulgarii mari de sare (unii cantarind o tona) precum la mega-salinele Bucur din Brasov sau la salina Constanta, sau folosesti o cabina salina mica fara liant, cu aerisire buna.

Iar daca nu va permiteti sa mergeti la vreo salina, puteti folosi aerosoloterapia clasica - un prosop inmuitat in saramura langa pat pe timpul noptii...

cu stima

dr. Dorgo

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[19.04.10 20:22:45]
»

Am mai scris pe forumuri si in carte... salinitatea si umiditatea variaza de-a lungul zilei... doar temperatura de confort (18-22 gr C) poate ramane constanta... de exemplu... daca intr-o salina intra intr-o zi 60 de pacienti, ei consuma o parte din sarea din aer prin respiratie... daca e un "du-te vino" si usa se deschide prea des, la fel... pe perioada noptii (ora 22-8 dimineata), salina trebuie sa intre in repaos total (perioada de resalinizare). Cel mai usor de controlat umiditatea e printr-un higrometru, foarte necesar in orice salina... cascadele si fantanile arteziene sunt bune, dar trebuie folosite doar cu cu intermitenta pentru a nu umidifica prea mult aerul... (45-55% e suficient), deorece molecula de NaCl trebuie sa ajunga cumva pe peretele bronsic si in alveloa pulmonara si de acolo sa extraga"apa" impreuna cu impuritatile depuse... sarea functioneaza ca un aspirator urias de impuritati...

Nu conteaza metoda care e folosita la construirea unei saline, avem exemplele Wielicka (Polonia), Salzerden (Germania), Solotvino (Ukraina) Praid, unde o salinitate de peste 5-6 mg NaCl la m3 de aer, asigura o terapie excelenta dovedita in timp.

S-au deschis in tara noastra multe saline, dar nu toate au functionat bine, unele s-au inchis, tocmai pt ca au neglijat parametrii fizici, chimici sau indicatiile si contraidicatiile salinoterapiei care trebuie expuse la intrare.

Pacientii decid daca aerul din salina e sarat... acest lucru se poate constata in 1-2 ani, dupa numarul pacientilor ce-i trec pragul, si fiti siguri ca cei ce s-au simtit bine vor reveni de mai multe ori pe an...

cu stima

dr. Dorgo

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, david, dorgo, krondia*, limac
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070436000823975 sec
    ecranul dvs: 1 x 1