ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.03.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 7 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 28 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 10 MIN

Alegerea perfectă

TIPĂREȘTE

Introducere

Vacanța de iarnă ne-am petrecut-o, așa cum povesteam aici, în Malta.

Drept „casă” temporară, ne-am ales Sliema Marina Hotel, pe care l-am găsit pe booking.com, cu o ofertă de nerefuzat: 189 € camera dublă, pentru 7 zile. Ar mai fi fost încă vreo două variante convenabile, pe care le-am respins, după o scurtă analiză a amplasamentului.

Paranteză: observați că spun „amplasament”, nu „locație”, care, până de curând însemna în română doar „închiriere”, „chirie”, după sensul avut în franceză, location. Abia DEX ’09 bagă în seamă barbarismul apărut de curând, calchiat din engleză, după location, care înseamnă „localizare”, „amplasare”, dar „tradus” de noii „furculisioniști” mai scurt, „locație”.

Concluzie la Paranteză: Deci, dragii mei, nu mai folosiți cuvântul „locație” cu sensul de amplasament, localizare, amplasare. El înseamnă, de fapt, închiriere (vezi expresia: a lua în locație). Paranteză închisă.

Revenind, la subiectul nostru, hotelul Marina are în apropiere o parcare publică destul de mare, motiv pentru care a fost alegerea mea finală, întrucât mă bătea gândul să închiriez și o mașină, iar hotelul nu are parcare proprie.

Dar s-a dovedit o alegere foarte bună și din alte puncte de vedere.

Renunțând pentru moment să închiriez o mașină, am luat de la aeroport autobuzul pe linia X2, spre Sliema. După ce ne-a ocolit timp de vreo oră, ba chiar, la un moment dat, în St. Julien, a mai și făcut o pauză de vreo 5 minute, autobuzul ne-a lăsat pe faleza din Sliema, chiar la Terminal Bus. Am coborât acolo nu pentru că așa ne-a spus șoferul, căruia îi spusesem unde vrem să ajungem, ci pentru că, uitându-mă pe GPS-ul de pe telefon (soft Here), am constatat că trebuie să coborâm la acea stație.

Hotelul era chiar acolo, la câțiva pași, peste drum. E drept, firma putea trece neobservată, chiar și noi nu am văzut-o de prima dată. Intrarea este puțin mai ascunsă, întrucât în dreptul ei este și terasa restaurantului hotelului, iar porțiunea de trotuar dintre clădirea hotelului și terasă este acoperită, ceea ce maschează din exterior firma hotelului.

Am intrat în hol și am fost întâmpinați de zâmbetul amabil al recepționerului (mai târziu, aveam să constat că el era „șeful” recepției și că era prezent aproape mereu acolo).

Trebuie să spun că, la prețul amintit mai sus, rezervasem o cameră fără vedere la mare, dar văzând cum arată peisajul, eram hotărât să cer un upgrade.

Surpriza a venit când, înainte să apuc să-i cer upgrade-ul, recepționerul m-a anunțat că beneficiez de o cameră cu vedere la mare la prețul plătit inițial. I-am mulțumit și ne-am cocoțat la etajul șapte, unde primisem camera.

Amplasare

În primul rând, amplasarea hotelului este, am zis eu, ideală pentru cei dornici să descopere arhipelagul maltez. În primul rând, asta pentru că, doar ieși din hotel, treci strada și, pe faleză sunt înșirate:

  • terminalul de autobuz; de aici se pot lua autobuzele spre terminalul din Valletta și, de acolo, spre orice punct al insulei, cele pe linia X2 spre aeroport, cele pe linia 222, spre terminalul de feribot de la Cirkewwa, pentru insula Gozo și, practic spre orice punct din insulă;
  • terminalul de feribot spre Valletta; acesta e un feribot numai pentru pasageri, care te duce în doar maxim 15 minute la Valletta, în timp ce autobuzul face până acolo 30 min.
  • terminalul pentru liniile roșie și albastră ale autobuzelor hop on – hop off, ale firmei Supreme Travel Ltd (maltasightseeing.com), dar și stația de oprire pentru autobuzele liniei roșii City Sightseeing Malta (city-sightseeing.com/tour ... malta/malta.htm); pe faleză sunt mai multe chioșcuri unde se pot cumpăra bilete pentru rutele respective;
  • terminale ale diferitelor firme (eu am identificat cel puțin patru), care organizează croaziere, inclusiv în Gozo
  • Apoi, pentru cei cărora nu le place mâncarea italiană, dar adoră în schimb junk food, de o parte și de alta a hotelului, la parterul clădirilor alăturate se găsesc un McDonald's și un Burger King. Și toată zona e plină de multe cârciumi, care te îmbie să intri.

    De asemenea, zona e plină și de magazine pentru toate gusturile și toate buzunarele. În plus, foarte aproape de hotel se află un hipermarket Carrefour și, ce e mai important, cel mai mare mall din Malta. Poziționarea acestora două din urmă o puteți vedea pe harta de aici, pe care este semnalată și poziția hotelului Marina.

    Hipermarketul Carrefour (nume local: Tower Supermarket) este situat în colțul din stânga-sus, iar mall-ul (The Point Shopping Mall) este în dreapta-jos.

    Facilitățile hotelului

    Hotelul oferă diferite facilități, printre care cele mai importante sunt:

  • restaurant, cu bucătărie locală și italiană; are și meniul zilei, cu prețuri între 15-20 € și reducere 10% pentru clienții hotelului; restaurantul oferă și conexiune internet wi-fi foarte bună;
  • la etajul 8, se găsește sala de mese, unde se poate lua micul dejun; nu e nevoie să faceți o rezervare pentru asta, se poate plăti pe loc
  • deasupra, la etajul 9, sunt câteva săli, unde se găsește o mică bibliotecă (are cărți în engleză), o masă de biliard și alte câteva facilități pentru jocuri; la același nivel, se găsește și o terasă deschisă, unde vara sunt puse șezlonguri și aici se găsește un jacuzzi; hotelul are la parter și un bar, precum și un automat cu băuturi;
  • hotelul asigură, sau intermediază servicii pentru închiriere mașini, transfer aeroport; de la recepție puteți obține informații turistice și de altă natură, puteți să cereți pachet pentru prânz; există cameră specială pentru bagaje;
  • Ceea ce se spune pe saitul de rezervare și, de fapt nu au, este internetul în camere; de fapt, el există, dar nu funcționează; cât am stat noi, nu a funcționat nici internetul din spațiile comune, de la recepție, deși recepționerul mi-a setat cu mâna lui conexiunea; oricum, asta nu a contat prea mult, pentru că am folosit conexiunea restaurantului, foarte bună și puternică (bate și în camerele de la etajul I).
  • Facilitățile camerei

    Ușile camerelor se închid cu încuietori clasice, de ale căror chei sunt agățate ditamai bucățile de plastic, pe care scrie numărul camerei, motiv suficient pentru a lăsa cheia camerei la recepție, când pleci din hotel.

    Din holul de la intrarea în cameră, drept în față era ușa de la baie, iar în dreapta se intra în camera propriu-zisă. Alte camere au altă configurație. De exemplu, camerele de la mijlocul fațadei (a noastră era în margine) sunt mai mari, triple și beneficiază și de frigider.

    Camera este mobilată minimalist și podeaua este placată cu gresie. Sunt două paturi alăturate, fiecare cu noptieră și veioză, o masă cu un scaun, un suport de bagaj și un dulap de haine.

    Camera are și balcon, în care se găseau o masă și două scaune, iar peretele dintre cameră și balcon era un simplu termopan, care asigura lumină suficientă în timpul zilei, precum și o priveliște de nedescris spre golful Sliema, numit și Marsamxett Harbour („x” în limba malteză se citește „ș”).

    Paranteză: limba malteză, deși, la origine, o variantă de arabă, are cam jumătate din vocabular format din cuvinte provenite din italiană. Mai are și ceva cuvinte provenite din engleză, astfel că, doar ceva peste 30% din vocabular este format din cuvinte de origine arabă. Acest lucru este datorat în primul rând istoriei, dar și faptului că cele două limbi amintite, italiana și engleza, au fost limbi intens folosite și au avut chiar statut de limbă oficială. Engleza este și în prezent a doua limbă oficială în Malta.

    Toți maltezii vorbesc engleza, mulți dintre ei și italiana, dar între ei, vorbesc malteza, uneori italiana, rar engleza. Scrierea în limba malteză este asemănătoare celei în italiană, cu unele particularități și semne diacritice caracteristice.

    Ca exemplu, dau aici cazul cuvântului Ġgantija. Este numele templelor megalitice din insula Gozo. Cuvântul se citește gigantia. După cum (sper că) se vede, el se scrie cu doi „g”, dar primul are un semn diacritic, un punct pus deasupra. Asta înseamnă că acea literă se citește „gi”. De asemenea, litera „j” se citește „i”, un „i” scurt, ca în limbile slave de sud.

    Eu, familiarizat cu italiana, mi-am dat imediat seama cum se pronunță numele respectiv, dar în busul hop on – hop off, lângă noi stăteau două tinere care vorbeau engleza și-i tot dădeau înainte cu „gantija”, până a urcat la noi șoferul autobuzului și ne-a spus că am ajuns la templele „Gigantia” și cine dorește poate să coboare să le viziteze. Închei aici paranteza cu privire la limba malteză, nu înainte de a preciza că numele celebrului sat pescăresc Marsaxlokk se pronunță „marsașloc”. Paranteză închisă.

    Revenind la camerele de hotel, acestea sunt dotate cu TV LCD cu ecran mare (noi aveam un Funai cu diagonala de 80 cm), la care se puteau recepționa vreo zece canale, în general de știri și Eurosport. Era un post german, unul francez (TV5 Europe), două italiene, din care unul de sport și restul englezești, inclusiv CNN și BBC, dar și unul de filme, titrat în arabă.

    Aveam și telefon, seif, precum și o cană electrică (kettle, pe înțelesul anglofonilor), dar și pliculețe de ceai, cafea și zahăr.

    De asemenea, aveam și aer condiționat, dar nu l-am folosit, pentru că nu a fost așa de cald încât să avem nevoie, dar nici frig (ar fi fost singurul mijloc de încălzire artificială a camerei).

    Baia era prevăzută cu cadă și aici a fost unicul hotel de trei (sau mai puține) stele în care am stat, în care zilnic ni se puneau două tuburi de gel de duș, un tub de șampon și două săpunuri mici de mâini, care le înlocuiau pe cele utilizate foarte puțin în ziua precedentă.

    M-a mirat că robinetele de la cadă și chiuvetă erau unele normale, nu ca cele englezești, separate pentru apă caldă și rece. M-a mirat, de asemenea, lipsa unui bideu, nelipsit în băile de prin alte meleaguri mediteraneene.

    În schimb, exista un uscător de păr, dar nu în baie, ci fixat în perete, lângă oglinda de la masa din cameră.

    Atenție! La fel ca în Marea Britanie, Cipru, Gibraltar, prizele sunt de tipul britanic, deci dacă vreți să vă încărcați telefonul, sau tableta, luați-vă de acasă și un adaptor EU/UK. Eventual, puteți să cumpărați unul și de acolo, dar asta necesită timp, pe care totuși, probabil veți dori să-l afectați altor activități ... :)

    Concluzie

    Dacă ar fi funcționat internetul și în camera noastră, de la etajul șapte, i-aș fi dat hotelului nota maximă.

    Am citit unele comentarii în care se spunea că hotelul este cam zgomotos. Poate că așa este, dar atunci ce cauți într-un asemenea loc? Își imaginează cineva că există vreun loc în lumea asta situat pe faleza mării într-o stațiune turistică în care să fie liniște, să auzi musca (nu că erau muște, dar așa e o vorbă)? Păi oamenii merg acolo tocmai pentru distracție și unde e distracție e și gălăgie. Pentru liniște te duci la Sovata, nu în Malta.

    Apropo, în Malta am văzut mult mai puține (tinzând spre zero) scutere, doar ceva motociclete. Mă așteptam la o atmosferă mult mai italiană, cu multe scutere pârțâitoare și scuipătoare de fum urât mirositor … ei bine, nimic din toate astea. În schimb zona aglomerată din jurul capitalei este puternic poluată de la traficul auto … :(

    Oricum, eu am considerat Sliema Marina Hotel alegerea perfectă pentru ce am dorit noi să avem și să facem în Malta.

    Evident, un hotel de cinci stele ar fi oferit mult mai multe, dar trebuie să recunoașteți că raportul preț/calitate este unul imbatabil. La urma urmei, un preț de 27 € pe noapte nu e de găsit pe oriunde. E adevărat, în sezon e mai scump, dar eu am fost în Malta să vizitez și să mă destind, nu să fac plajă și baie în mare. Știți, ca păsările migratoare, care iarna pleacă în țările calde. E drept, eu am fost doar o săptămână, dar ce frumos a fost …

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Costi in 01.03.16 21:28:55
    Validat / Publicat: 01.03.16 23:44:50
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4862 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P30 Vedere din balcon asupra golfului Sliema
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 41 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 28.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    8 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [01.03.16 23:32:06]
    »

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    CostiAUTOR REVIEW
    [02.03.16 10:08:26]
    »

    @webmasterX -

    Da, este OK.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Rodel
    [02.03.16 11:52:30]
    »

    Subscriu la cele scrise în paranteză.

    Și o întrebare: cum a fost vremea în februarie? Eu am vizitat Malta în octombrie, când a fost cald și bine, chiar și pentru plajă.

    CostiAUTOR REVIEW
    [02.03.16 12:00:52]
    »

    @Rodel -

    Mulțumesc pentru susținere.

    Acum, recunosc că am mai folosit și eu, totuși, cuvântul respectiv în sensul „incriminat”.

    Daaar, o greșeală recunoscută, e pe jumătate iertată, nu-i așa?

    Cât privește vremea în luna februarie, ea a fost foarte bună. Doar în prima zi a fost de dimineață înnorat, iar în a cincea zi a bătut vântul destul de puternic, în rest, soare (cu ceva norișori) și temperatura la prânz în jur de 20 de grade. Minima nu mai jos de 13 grade, dimineața devreme.

    De fapt, cam asta este situația în februarie în toată zona mediteraneană. Pe Costa del Sol am prins și mai cald, de mergeam doar în cămașă la prânz. Cea mai rea vreme în februarie am prins-o pe Coasta de Azur, când am prins vreo trei zile cu ploaie.

    alinaro
    [02.03.16 12:43:55]
    »

    @Costi - Cine ar zice, citind acest articol, că nu sunteți (cel puțin) profesor de lingvistică? Începând cu explicarea barbarismului locație, și continuând cu grafia limbii malteze... Excelent, pe gustul meu, fără nicio îndoială.

    Și fiindcă acest comentariu poate părea off topic (vorbim, totuși, de un hotel), adaug că voi ține cont de acesta dacă voi ajunge cândva în Malta.

    Zi frumoasă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    CostiAUTOR REVIEW
    [02.03.16 14:38:17]
    »

    @alinaro -

    Mulțumesc pentru aprecieri.

    Da, nu sunt profesor de lingvistică, dar eu sunt de părerea că toți cei care au de-a face cu „publicul” (și aici intră profesorii, indiferent de specialitate, oamenii din mass-media, bloggerii etc.) trebuie să aibă la căpătâi (și la propriu și la figurat) două cărți: DEX-ul și DOOM-ul. Cel puțin!

    Uite, „blogger” este un cuvând des folosit în română, dar încă neadoptat de dicționare!

    Din păcate, mulți dintre cei în cauză nici nu le-au văzut vreodată.

    Dar există și varianta online: dexonline.ro, care e chiar mai bun decât DEX-ul, pentru că el conține și alte dicționare aflate în uz.

    Acolo este, în format electronic (se poate descărca) și ultima ediție a DOOM-ului.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mishu
    [03.03.16 09:15:15]
    »

    Incerc sa nu intru in nici un fel de polemica, exista cuvinte care sunt folosite si mai anapoda, incerc sa raman la articol, care mi se pare minunat si acum justific. Informatii clare, cu suplimente ajutatoare, astfel incat sunt mai mult decat tentata ca la o eventuala vizita in Malta sa tind spre acest hotel. Din acest motiv il votez cu mare placere si-l trec la favorite.

    Pozele mi se par si ele dragute, nu le-am admirat inca, stau frumusel la rand. Inchei articolul verificand inca o data cele scrise ca sa nu fiu luata de urechi. O zi frumoasa...

    Intre timp m-am uitat si la poze, in Taiwan in hotelul in care am stat era valabil acelasi lucru, luminile din exterior nu depindeau de noi, insa aveam de asemenea draperii groase. Cat despre internet cred ca as renunta cu drag la internetul de la etajul 1 pentru o asa priveliste de la etajele superioare.

    Felicitari inca o data. ......am mers mai departe la vezi continuarea aici....si am constatat ca era un articol anterior de fapt si pe care de asemenea l-am marcat la favorite, asa incat daca mai scrii cate ceva poate imi iese de o carte

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    CostiAUTOR REVIEW
    [03.03.16 09:33:27]
    »

    @mishu -

    Mulţumesc pentru aprecieri.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, mishu, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂMarina Hotel [Sliema]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080399036407471 sec
    ecranul dvs: 1 x 1