Motto:
Mai am o scoică şi câteva pietre,
cum să clădesc din ele o mare
şi-un ţărm unde să stau pe nisip
şi cum să mă conving că am fost pe un asemenea ţărm
urmând fericit o pasăre
care acum nu mă mai lasă să dorm?
O scoică şi cîteva pietre
şi un nume ciudat
pe care nu-l înţelege nimeni
şi speranţa mea de-a ajunge
să nu-l mai înţeleg nici eu într-o zi.
Sărbătoarea s-a terminat,
îmi aştept pedeapsa lângă tribunele goale,
dar eu am văzut arzând la amiază un nor
şi-am auzit cântecul care îngenunchea caii sălbateci,
îşi spun, ţărmul acela nu-i simplă poveste,
eu am văzut norul şi-am ascultat cântecul
şi înainte de a mă învinge
soarele m-a făcut fericit.
Jocul - Octavian Paler
Cum e și viața asta, când lumea pregătește cozonacii eu mă apuc de scris impresii!
Mă hotărâsem să petrec Rusaliile în Kallithea așa încât cu vreo 2 săptămâni înainte m-am apucat să caut cazare. Îmi propusesem o cazare ieftină, fără prea mari pretenții, dar nici nu îmi doream să aleg vreo căzătură.
Am început cu booking-ul pentru a-mi face o idee de prețuri dar și de calitatea cazării. Bineînțeles că nu am ocolit articolele de pe AFA. Apoi, pe baza celor ales de pe booking și AFA am început să trimit cereri direct proprietarilor de hoteluri/pensiuni. Prețurile obținute direct de la proprietar au fost în medie cu 5-10 EUR mai mici decât cele de pe booking. Nu am neglijat să-i întreb pe toți dacă aerul condiționat, wi-fi-ul, utilizarea frigiderului sunt incluse în preț. Nu de alta dar în Grecia poți avea surpriza să afli că pentru anumite facilități trebuie să plătești separat așa încât prețul final este altul decât cel socotit în primă instanță (ca deex poți plăti 5-10 EUR în plus pe noapte pentru aerul condiționat)
Pe lista scurtă rămăseseră Studio Sante, Studio Olympia și, bineînțeles recomandarea lui @johnnyredlabel: Phaeton Studios. Din păcate dl. Mavromatis (proprietarul Phaeton) s-a gândit că dacă este recomandat cu căldură atunci își poate permite să ceară și un preț mai mare, așa că l-am eliminat de pe listă, chiar și pentru faptul că mi s-a părut un comportament puțin deplasat. Trebuie să recunosc că nu e prima data când am pățit asta în Grecia. I-am recomandat chiar anul acesta hotelul din Tolo unui prieten. Același mod de abordare, i-a dat un preț cu 10 EUR/noapte mai mare la început de iunie față de prețul pe care eu îl plătisem la sfârșit de iunie. Am intervenit, oamenii mi-au explicat că au crescut prețurile dar că pentru mine (desigur =))) vor oferi prețul de care am beneficiat și eu.
În fine, pentru că a fost foarte prompt în toate răspunsurile, pentru că prețul era printre cele mai bune (dar nu cel mai bun), pentru că nu mi-a cerut avans și în primul rând că aveam promisă vedere la mare am acceptat oferta de la hotelul Adonis.
Prețul pentru camera dublă a fost 27 EUR/noapte iar cel pentru camera triplă 30 EUR/noapte. Am găsit hotelul foarte ușor, fiind situat imediat pe partea stângă cum se intră în Kallithea. Am fost întâmpinați cu entuziasm de proprietar, de parcă ne revăzusem cu unchiul plecat în străinătate. Mai, mai că și ne-am și pupat. Mr. Poppis este o gazdă foarte bună și primitoare.
Ne-a condus la camere, ni le-a arătat, ne-a învățat să folosim lumina, cheia, aerul condiționat (cum se bea apă a uitat să ne spună =))). Ne-a spus că dacă mai vrem pături să venim să-i cerem. Pe gura mea mijise un zâmbet, auzi și la ăsta, pături pe așa căldură. Dar a știut ce a știut, căci seara era destul de răcoare.
Când am luat păturile m-am dus să și plătesc, condițiile erau ok și nu am vrut să las pe ultima zi.
Cu toate că întâmplările mele grecești anterioare nu mă îndreptățeau să discutăm despre plata cu cardul, am vrut, măcar la nivel experimental, să pun la încercare patronul hotelului. A fost un gest necugetat din partea mea căci acesta s-a speriat de moarte, a început să gesticuleze, să dea din mâini si să explice: "only cash, only cash". Am intrat in panică, si am simțit nevoia să îl liniștesc: "E in regulă cash. Nicio problemă". După ce l-am văzut că s-a liniștit, mi-am reproșat tendința mea spre glume macabre, pe care mi-am spus de nenumărate ori că trebuie să o alung din obiceiurile mele. Acum e drept că și grecul, mr. Poppis s-a repliat destul de ușor, așa că în schimbul banilor nu mi-a nici o factură. Ce vorbesc de factură? Chitanță de mâna măcar. Soția mea se panicase un pic: "Dacă nu recunoaște că i-am dat banii și ni-i mai cere odată". "Liniște-te, dragă, aici suntem ca-n familie, ce tu îmi eliberezi chitanță când iți dau bani? ". Cred că am fost destul de convingător căci nu a mai continuat discuția.
Amplasare
Hotelul se află la mai bine de 500 m de centru sau 300 m după opinia proprietarului (opinie corectă dacă iei în considerare faptul că si centrul are o margine :) ). Dar drumul este ușor de parcurs, mai este câte un magazin, câte o tavernă, este chiar foarte bine.
La mare poți ajunge în două moduri (Kallithea este situată mai sus față de nivelul mării, pe un deal). Prima variantă este drumul asfaltat care duce spre plajă și care poate fi ușor de parcurs cu mașina. Și pe jos e ușor de parcurs la coborâre, la urcare însă cei ce au probleme de sănătate trebuie să ia în considerare un efort important, panta fiind destul de abruptă.
O a doua cale pornește chiar din grădina hotelului și coboară pe o cărăruie ca cele de munte spre plajă. Bineînțeles că este mult mai abruptă dar de menționat că și părinții mei au reușit să o parcurgă la coborâre. La urcare însă ne-am încumetat doar eu și fiica mea de vreo 2 ori (odată am nimerit în curtea altui hotel, greșisem o intersecție :) ). Drumul este însă superb, cu vegetație abundentă, și merită cu prisosință străbătut măcar o dată.
Foarte aproape de hotel este un supermarket Mavroutis de unde poți cumpăra toate cele necesare.
Camera
Camera destul de mare beneficia si de semeția a doi uriași stâlpi de rezistență care cu siguranță nu erau puși acolo de decor :), dar se pretau perfect la un joc de v-ați ascunselea, așa că în cazul în cazul în care ar fi plouat afară :) s-ar fi găsit ceva de făcut și în cameră.
Baia curată, era dotată minimal. Accesoriile de baie se rezumau la săpun lichid, hârtie igienică și bineînțeles prosoapele albe și curate.
Exista și o chicinetă destul de bine dotată cu tacâmuri, farfurii, pahare, plită electrică și hotă. Exista chiar și un tirbușon :), binevenit pentru o retsina sau un vin roșu de Creta. Acum nu știu dacă lipsea ceva căci noi nu am gătit în cameră. Este însă o opțiune care poate fi luată în calcul. Frigiderul încăpător cu congelator funcționa foarte bine.
Paturile, unul dublu și unul simplu, comode, nimic de reproșat. Exista un dulap mare, o comodă și un televizor pe care nu l-am deschis. Am preferat să stau afară până mă lua somnul. Aerul de mare și priveliștea, mirosul ierbii proaspăt cosite erau argumente cărora nu am vrut să mă opun.
Puteai vedea un crâmpei de mare chiar și din cameră, printre copacii situați la marginea hotelului.
Parcarea gratuită este în față și pare că ar fi chiar a hotelului. Nu îmi dau seamă ce se întâmplă în plin sezon dar acum erau destule locuri de parcare.
Nu era foarte mare înghesuială la hotel (motiv pentru care pesemne nu ni s-a cerut avansul), mai erau ocupate vreo 3 camere. Nu a fost rău căci am putut să ne bucurăm în liniște de grădină.
Wi-fi-ul funcționa la fel de bine în cameră ca și pe terasă sau în grădină. Bine, funcționa este un fel de a spune, lărgimea de bandă fiind foarte strâmtă :). Semnalul era constant, însă chiar și mesageria pe facebook funcționa cu întârziere, mesajele ajungeau și cu 5 minute de la trimiterea lor (nu tot timpul, dar se întâmpla). Oricum povestea parametrilor de internet în Grecia este alta decât în România.
Aerul condiționat funcționa și el foarte bine, l-au încercat părinții mei la orele după-amiezii.
Camera avea o terasă proprie, dotată cu o masă de plastic rotundă și 3 scaune dar și un uscător de rufe. Dacă nu îți ajungea măsuța de pe terasa proprie nu îți rămânea decât să te muți în grădină.
Grădina
În spatele hotelului, acolo unde se află camerele cu vedere la mare este o grădină frumoasă cu gazon și câțiva copaci printre care și lămâi mărginită de o rigolă cu diverse flori: mușcate, gura leului etc. În partea stângă cum privești spre mare (că doar nu o să mă uit la hotel;)) se află și câteva leagăne pentru copii.
Există câteva mese lungi de lemn, fiecare cu 2 bănci și umbrelă la care poți lua masa sau sta la un pahar de vorbă. De aici priveliștea este și mai frumoasă, vederea spre mare fiind mai largă.
În grădină era și câțiva stâlpișori cu becuri de iluminat care aducea un famec deosebit serilor petrecute aici.
A și să nu uit proprietarul hotelului avea și o mică livadă de lămâi, care aducea un plus de farmec
La hotel stăteau și doi francezi cam la 60 de ani, el și ea. Mi s-a părut interesant că parcă erau lipiți acolo. Ea stătea și citea permanent, ba pe terasă ba la una din mesele din grădină și mai trăgea din când în când cu ochiul în stânga și în dreapta, de parcă nu i-ar fi fost cartea de ajuns. Așa să tot faci aerosoli. Am remarcat-o fiindcă de obicei alegea masa care se afla în fața camerelor noastre.
Concluzii
Hotelul are și câteva camere spre stradă, despre care am citit că sunt cam zgomotoase din cauza traficului. Așa că dacă vă hotărâți pentru acest hotel asigurați-vă că nu veți primi o cameră în această zonă, pierdeți vederea la mare și câștigați zgomot.
Dacă ar fi să mai ajung vreodată în Kallithea nu aș ocoli hotelul Adonis, dimpotrivă, fie numai și pentru vederea la mare și grădina minunată. Nici parcarea nu este de neglijat, gândindu-mă la cât de complicat este de parcat în centrul orașului. Poate singurul dezavantaj (care în mare măsură este și avantaj) este că te afli la vreo 500 m de centrul stațiunii.
Dar țineți cont, nu este un hotel de lux, nu are piscină și nici SPA.
Citeşte şi continuarea aici