ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 16.08.15
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 1 MIN

Manastirea Frasinei - Atosul Romaniei

TIPĂREȘTE

Locuind in Ramnicu Valcea, am fost de mai multe ori la acest lacas de cult.

Am vazut ca nu prea sant review-uri despre aceasta manastire si asa m-am hotarat sa scriu si eu unul.

Manastirea Frasinei se afla la aproximativ 25 kilometrii de Ramnicu Valcea, de pe DN 7 (portiunea Ramnicu Valcea - Sibiu) in dreptul localitatii Gura Vaii se vireaza la stanga spre Muiereasca. De la intersectia spre Muiereasca drumul pana la manastire este complect asfaltat singurul incovenient ar fi drumul ingust cu portiuni unde nu pot incapea doua masini.

Manastirea Frasinei este compusa din doua lacase de cult: Biserica de jos unde au voie si femeile numita si Manastirea Frasineii de Jos si biserica de Sus cu hramul Adormirea Maicii Domnului unde au voie doar barbatii.

Numele de Frasinei a bisericii provine de la padurea de frasini care se gaseste in zona manastirii.

Ctitoriri acestei manastiri sunt doi calugari, Ilarion si Stefan, care prin anii 1700 s-au retras in aceste locuri si au construit un schit de lemn. Manastirea Frasinei este singurul lacas de cult de la noi din tara unde femeile nu au voie sa intre, fiind considerata un fel de Muntele Athos romanesc.

Locasul de cult merita vizitat, acolo este o incarcatura spirituala foarte mare.


[fb]
---
Trimis de maryan1977 in 22.10.15 12:33:54
Validat / Publicat: 22.10.15 14:12:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 3685 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryan1977); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11900 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster33
[22.10.15 12:42:47]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar ilustra perfect textul, fiind mai mult decât binevenite. Sunt întotdeauna căutate şi apreciate de cititorii interesaţi în această destinaţie...
Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew.php?id=13720

maryan1977AUTOR REVIEW
[22.10.15 14:23:24]
»

@webmaster33 - Astazi sunt toata ziua la serviciu, Maine cand ajung acasa o sa pun si poze.

elviramvio
[22.10.15 16:04:38]
»

@maryan1977 -

Cei doi ctitori au fost bulgari iar biserica ridicata de ei la inceput de secol XVIII, din lemn, a fost refacuta din caramida de o familie din judetul Valcea. De fapt valcenii au cumparat terenul schitului de atunci pentru a-i salva pe bulgari de ura romanilor. Biserica in care se aplica legea avatonului de la muntele Athos, este ctitoria Sfantului Calinic de la Cernica, (ale carui moaste sunt la mrea. Cernica); biserica ridicata in sec XIX, de Acachie de la Cernica, fratele Sf, Calinic, este sfintita de Calinic, cel care a facut si "piatra legamantului" cu legea avatonului, si a lasat-o la o distanta apreciabila de obstea barbateasca, pe drumul spre manastire. Aplicand legea avatonului, se pare, nu sunt sigura, a fost singura manastire care nu si-a pierdut pamanturile nici la secularizare si nici mai tarziu, in comunism, protectia venind de la Athos. Povestea acestei manastiri este mult mai lunga.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.10.15 11:22:36]
»

@maryan1977 - Calinic dorea ca în noua ctitorie de la Frăsinei să fie introduse regulile aspre de convieţuire din Muntele Athos, reguli pe care el le cunoscuse cu ocazia unui pelerinaj efectuat înainte de a fi stareţ la Mănăstirea Cernica.

În acest scop aduce din Athos pe fostul său ucenic Policarp Nisipeanu, pentru a-l numi stareţ la Frăsinei. Policarp vine însoţit de doi ucenici, Silvestru şi Lavrentie, primul preot hirotonit în Sfântul Munte, iar al doilea, diacon. Slujbele de noapte începute de Policarp şi ucenicii săi nu sunt abandonate nici în zilele noastre, iar cei care vizitează astăzi mănăstirea, pot avea surpriza ca nici să nu poată intra în biserică, ea fiind închisă ziua.

Tot ca urmare a tradiţiei atonite, Calinic opreşte intrarea femeilor în mănăstire, aşezând în acest scop o piatră de legământ la 2 km de mănăstire, acolo unde se află în prezent biserica destinată femeilor. Conţinutul scrierii de pe piatra de legământ:

"… Acest sfânt locaş s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinţi monahi şi fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor vieţuitori acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem şi toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbăvia şi tot felul de pedepse, şi iaraşi celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu şi a smereniei noastre şi să vină asupra lor tot fericitul bine. Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, 17 ian. 1867".

elviramvio
[23.10.15 11:30:57]
»

@iulianic:

Este si, se pare, o legenda despre felul cum a hotarat Calinic aplicarea avatonului la Frasinet (asa s-a numit initial manastirea). Sunt pe drumuri si de pe tableta este greu sa scriu, daca o stii, te rog, daca nu o scriu eu saptamana viitoare.

Bun ecoul tau, felicitari!

webmaster26
[04.05.16 20:17:57]
»

@maryan1977 - Mutat în rubrica "Mănăstirea Frăsinei [Muereasca], RÂMNICU VÂLCEA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, iulianic, maryan1977
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Frăsinei [Muereasca]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06264591217041 sec
    ecranul dvs: 1 x 1