ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O plimbare la Târgu Jiu

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Pentru că urma să plecăm în Franţa, unde ne planificasem şi o vizită la atelierul lui Brâncuşi, ne-am gândit să facem "încălzirea", cu o vizită în oraşul din România, care-i găzduieşte cele mai reprezentative opere de artă (Brâncuşi s-a născut la Hobiţa, un sat situat la vreo 15 km vest deTîrgu Jiu).

Am plecat din Piteşti pe E81, până la Râmnicu Vâlcea, apoi pe DN67, până la Târgu Jiu, în total aproximativ 175 km, care se parcurg cu uşurinţă în două ore şi jumătate.

Întrarea în oraş se face pe Calea Bucureşti şi, chiar la intrare, pe partea dreaptă, se găseşte parcul Coloana Infinitului, de neconfundat şi pe care nu îl poţi rata, datorită, bineînţeles, Coloanei fără sfârşit, care a şi dat numele parcului şi care domină, cu înălţimea sa de aproape 30 m, împrejurimile.

După ce a fost restaurată, coloana a fost amplasată, zic eu inspirat aici, pentru că zona este plată, clădirile sunt destul de departe şi nici nu sunt înalte, astfel încât nimic nu te poate împiedica să admiri în toată măreţia sa, una dintre cele mai cunoscute opere de artă ale celui mai renumit artist plastic român.

După ceva timp petrecut în parc, am plecat mai departe, pe aceeaşi Cale Bucureşti, care de la un moment dat îşi schimbă denumirea în strada Unirii şi am ajuns la intersecţia cu bulevardul Constantin Brâncuşi. Am lăsat maşina chiar după intersecţie, pe partea dreaptă. Peste drum este Piaţa Mare a municipiului şi, dacă mergeţi mai departe, pe strada Unirii, ajungeţi la podul peste Jiu, pe unde se continuă DN67, spre Motru. Înainte de pod, puteţi face la stânga, pe Aleea Digului, unde este un târg cu de toate, iar ceva mai încolo, hypermarket-ul Kaufland.

Dar asta este mai puţin important. După cum am spus, noi am lăsat maşina vizavi de Piaţa Mare. Peste drum de aceasta începe Parcul Municipal, în colţ fiind şi o intrare secundară în parc.

Parcul municipal, căruia i se mi spune parcul Brâncuşi, este de formă dreptunghiulară şi se află situat între bulevardul Constantin Brâncuşi şi malul lacului de acumulare al hidrocentralei Târgu Jiu, avînd o lăţime de vreo 200 m şi o lungime de aproximativ 1 km, asta dacă punem la socoteală şi partea cu stadionul Pandurii.

În dreptul parcului, de partea cealaltă a bulevardului Constantin Brâncuşi este centrul civic al oraşului, cu primăria şi prefectura.

Intrarea principală este din bulevardul Constantin Brâncuşi, în dreptul străzii Calea Eroilor. De aici începe şi aleea principală a parcului, orientată pe direcţia est-vest. Chair la intrare, pe alee se află Poarta Sărutului, loc unde toţi îndrăgostiţii care ajung aici fac obligatoriu o fotografie, deşi, se pare că Brâncuşi dădea o cu totul altă semnificaţie lucrării sale.

La capătul opus, pe faleză, se găseşte cea dea treia lucrare a lui Brâncuşi expusă în Târgu Jiu, Masa Tăcerii, cu cele 12 scaune în formă de clepsidră, sugerând scurgrea inexorabilă a timpului.

In apropiere se găseşte şi o sculptură a unui japonz, înfăţişându-l pe Brâncuşi îmbrăţişând o femeie.

După ce ne-am plimbat prin parc, am revenit la maşină şi am plecat apoi spre Petroşani, prin frumosul defileu al Jiului. Ne oprim pentru o scurtă vizită la mănăstirea Lainici, după care, de la Petroşani, intrăm pe DN 7A (Petroşani-Obârsia Lotrului-Vidra-Voineasa-Brezoi). Până la Obârşia Lotrului, drumul este relativ bun, deşi are şi o porţiune neasfaltată. Dincolo de Obârsia Lotrului, drumul este destul de prost, asta de când s-au restituit terenuri forestiere şi proaspeţii proprietari s-au pus pe defrişat, astfel că vehiculele de tonaj greu au stricat şoseaua, dar asta ţine numai până la Vidra. Aici, din drumul principal se desprinde un drum neasfaltat, de câţiva km, care duce la ceea ce ar fi trebuit să fie o staţiune de munte de mare succes, dacă vremurile socialiste nu s-ar fi sfârşit brusc. Hotelul, aflat încă în construcţie în '89, a fost lăsat de izbelişte şi s-a degadat, arătând acum ca după un bombardament atomic. În schimb, nişte întreprinzători privatizaţi au înjghebat o afacere, dezvoltând spaţii de cazare în imediata apropiere. Zona este sălbatică şi ar merita mult mai multă atenţie, dar, pe de altă parte, mă gândesc că poate e mai bine aşa, altfel cine ştie ce s-ar mai face şi pe-acolo. În orice caz dacă doriţi să vedeţi aceste locuri, duceţi-vă cât mai repede, nu se ştie cât veţi mai avea ocazia.

Drumul în continuare, spre Voineasa este în stare relativ bună, nu ai nevoie de 4x4, se merge foarte bine şi cu o maşină de oraş, pentru că este asfalt, cu ceva porţiuni cu denivelări, e drept, dar pe ansamblu acceptabil.

Nu ne-am opit la Voineasa, pentru că era deja târziu şi mai văzusem staţiunea, dar dacă ajungeţi aici, indiferent ce v-au spus alţii, dacă sunteţi iubitori de natură şi aveţi mai mult timp, vă sugerez să vă peteceţi câteva zile aici. Deşi staţiunea este una sindicală şi, ca atare nu s-au făcut niciun fel de investiţii, zona este foarte frumoasă, nu este aglomerată şi se pot face drumeţii pe diverse trasee. Vă recomand în special să mergeţi pe cheile Latoriţei, este un peisaj splendid.

De la Voineasa drumul este la fel de frumos, se trece pe lângă două lacuri de acumulare, Mălaia şi Brădişor, după care se ajunge la Brezoi şi de aici se intră pe E81, care străbate valea Oltului.

Circuitul pe care l-am descris aici se poate face cu opriri mai lungi şi mai dese, pe parcursul mai multor zile, pentru că, în afara celor amintite de mine, mai sunt multe alte obiective turistice de vizitat pe traseu.


[fb]
---
Trimis de Costi in 25.01.10 20:49:15
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2511 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Coloana fără sfârşit, de la Târgu Jiu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

gushpi
[26.01.10 10:55:10]
»

Domnu' Costy, cum de nu mentionati un aspect, zic eu, demn de cartea recordurilor: in parcul din Tg.Jiu gasiti cei mai mari, mai grosi, mai batrani plopi din RO!!! sunt acolo copaci cu diametre de peste 3 metri.

Parcul, in ansamblul sau, este unul din cele mai bine intretinute parcuri din cele vazute in RO! Merita tot timpul dvs. petrecut aici!

Un alt aspect: muntii intre Petrosani si Voineasa sunt impaduriti pana aproape de cota 2000, ceea ce nu vezi pe Valea Prahovei...

Drumul peste munti trebuie facut cu opriri pt ca pe marginile lui sunt nenumarate tufe de mure, zmeura si afine!

Pofta buna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mcosmin
[26.01.10 14:30:33]
»

Foarte frumos, si locul, si modul de a descrie totul. Spre sfarsitul anului 2008 am primit o instiintare de la niste prieteni, care voiau sa ma puna la curent cu adevarul despre denumirile monumentelor lui Brancusi, amplasate la Targu-Jiu. M-am gandit ca, poate intereseaza pe cineva sa spun acest lucru (adus la cunostinta de un anume dr. Traian Stoicoiu, decedat in 1999). Cand Brancusi a venit sa cerceteze locul unde ar trebui amplasate monumentele, le daduse acestora alte nume, cu o alta simbolistica, care nu a prea fost pe placul celor ce conduceau atunci destinele tarii: "Coloana infinitului" a fost numita de autor "Coloana sacrificiului infinit" cu aluzie la sacrificiile facute de eroii nostri in primul razboi mondial, numarul modulelor reprezentand anul, iar acea jumatate, inca o jumatate de an (terminarea razboiului). "Masa tacerii" a fost denumita "Masa apostolilor neamului", cele 12 scaune simbolizand apostolii, in mijloc fiind insusi Iisus. "Poarta sarutului" este "Monumentul intregirii neamului", unde fiecare stalp este alcatuit din cate 4 stalpi, uniti la partea superioara cu o grinda. Sarutul inseamna, de fapt, unitate, iar stalpii reprezentau cele 8 regiuni ce trebuiau sa se alipeasca la patria-mama, Romania. Indiferent cum au fost denumite de compatriotul nostru, merita sa ajungi in Parcul din Tg.-Jiu, si sa admiri aceste simboluri.

CostiAUTOR REVIEW
[26.01.10 18:33:07]
»

@mcosmin

Am citit şi eu aceste afirmaţii ale dr. Traian Stoicoiu, care nu aduce însă niciun argument în sprijinul lor.

În schimb, am citit şi replici dure cu privire la ele.

Eu, nefiind specialist, prefer să nu mă pronunţ.

Îmi este suficient să admir operele lui Brâncuşi, cărora să le dau interpretarea conform sentimentelor pe care acestea mi le trezesc, nu trebuie să-mi spună cineva ce simboluri ascund.

CostiAUTOR REVIEW
[03.02.10 09:55:25]
»

@gushpi

Domnu' gushpi, mai am şi scăpări, nu am consultat ultima ediţie a Cărţii Recordurilor ...

@WM99

Rog ataşarea la review a melodiei de la adresa:

http://www.trilulilu.ro/alex4311/161308f6773d54

Mulţumesc!

webmasterXY*
[03.02.10 10:01:01]
»

Atasat coloana sonora aleasa de Costi pentru plimbarea prin Targu Jiu.

gushpi
[03.02.10 12:34:29]
»

Hai ma! Fara "domnu"! Vom bea o bere impreuna si sigur va dispare acest tip de apelativ!

miha_t
[09.08.10 22:35:26]
»

ma bucur cand vad ca se scriu review-uri si despre valorile noastre. Un vot maxim de la mine

magdalena
[02.11.10 17:54:37]
»

Informandu-ma pe site despre Targu-Jiu, am aflat si eu din impresiile tale cum ajung la cele doua parcuri!

Asta dupa ce le-am citit pe celelalte si am tot pus intrebari... , dar toate informatiile sunt binevenite!

Foarte bine structurat review-ul!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, gushpi, magdalena, mcosmin, miha_t
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Jiu și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053505897521973 sec
    ecranul dvs: 1 x 1