ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2015
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Braila
ÎNSCRIS: 27.01.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Descoperind Amsterdam

TIPĂREȘTE

Omul gospodar... isi planuieste din toamna vacanta de primavara! :) Cel putin noi asa ne-am obisnuit, ca prin septembrie-octombrie sa ne alegem destinatia pentru city-break-ul din primavara urmatoare. Anul acesta a venit randul unei capitale indelung admirate de la distanta: Amsterdam.

Iar daca spui Amsterdam si primavara in aceeasi propozite, nu ai cum sa nu spui si Keukenhof, asa ca am tinut cont de perioada in care parcul este deschis pt a ne fixa sejurul. Datele castigatoare au iesti 8-12 mai, perfect pt ultima saptamana de Keukenhof si sansele cele mai mari sa evitam ploaia si vantul specifice orasului.

Stiti reteta, nu?

1. Cumparat bilete de avion din cu 5 luni inainte de sejur, la 150 euro/persoana, cu Tarom

2. Rezervat cazare la hotel Poet Tryp by Windham 2*, mic dejun, la 500 euro/camera dubla pt 4 nopti – pentru hotel am scris un review separat - vezi impresii.

3. Frunzarit internetul in cautare de atractii si informatii.

Am avut, deci, timp suficient sa ne facem temele si cu dosarelul pregatit, iata-ne in dimineata zilei de 8 mai dandu-ne check-in in Otopeni.

Profitand de orarul excelent de la Tarom, dupa un zbor de aproape 3 ore cu un Airbus A310 imens, la ora 11 ora locala aterizam in Schiphol. Hotelul nostru este situat aproape de Museumplein, asa ca luam Conexxion Bus 197 care ne duce, in maxim 40 minute, la destinatie. Biletul costa 5 euro/persoana/sens si se poate cumpara direct de la sofer.

Aeroportul foarte bine organizat si orarul autobuzelor respectat cu strictete inseamna, desigur, ca ajungem prea devreme la cazare si nu avem inca pregatita camera. Lasam bagajele la receptie si pornim explorarea orasului cu... o pauza! :) Adica alegem – cu greu - unul din numeroasele restaurante din zona Leidseplein si haideti, sa facem cunostinta cu orasul!

Ziua 1, Vineri

Amsterdam e rece, la prima vedere. Si ca temperatura (o prima zi cu maxim 17 grade) si ca look: cladiri liniare, intr-un stil unitar, aproape identice, maro, gri sau roscate. Copaci verzi si rari, la distanta egala unul de altul. Canalele inconjurand, geometric, centrul. O forfota de turisti si de localnici, dar cumva fara galagie, fara freamat. Pentru noi, obisnuiti cu orase mediteraneene, este un mic soc. Si stiu ca sunt abia la inceputul review-ului, dar inserez aici concluzia mea despre Amsterdam: nu e un oras de care sa te indragostesti la prima vedere, este un oras care te cucereste abia dupa ce reusesti sa-l cunosti. Asta si pentru ca are mai multe fete, veti vedea!

Asadar, dupa un pranz la un restaurant italian foarte placut (Casa di Sergio, nota de plata in jur de 35 euro), ne indreptam deja spre primul muzeu. Paranteza: Amsterdam are peste 60 de muzee, asa ca alegerea este destul de grea, cand timpul e limitat. Noi am optat pt Museum Van Loon si pt Rijksmuseum ca obligatorii, restul: in limita timpului disponibil sau data viitoare.

Primul vizitat a fost MUSEUM VAN LOON: o clasica casa pe canal (pe Keizersgracht), construita in 1672, pastrata asa cum arata in secolul 19, cand era locuita de familia Van Loon. Stilul romantic si superba gradina interioara ne-au placut foarte mult. Tariful a fost 8 euro/persoana, muzeul e deschis intre 11-17, in fiecare zi mai putin martea. Asemanator, ar mai fi si Willet-Holthuysen Museum, ba chiar ceva mai luxoasa din cate am vazut, poate si mai populara.

Dupa un scurt pit-stop pe la hotel, pt a ne caza efectiv, e timpul pentru putina distractie! In apropierea Museumplein este un muzeu/tour foarte amuzant, al cocktail-urilor bazate pe bautura locala genever, din care a evoluat ginul. HOUSE OF BOLS: COCKTAIL EXPERIENCE iti ofera, pt 9,5 euro/persoana oportunitatea de a afla destul de multe despre aceasta bautura, de a-ti testa simtul mirosului si gustului incercand sa ghicesti aroma fiecarui cocktail si, in plus, cate un cocktail si 2 shot-uri intr-o atmosfera de bar posh! Muzica tare, galagie, energie, multe zambete si cocktailurile chiar tari iti garanteaza o experienta faina de tot! De incercat, mult mai interesanta decat Heineken Experience. De notat ca tariful de 9,5 euro este valabil doar vinerea, in restul zilelor tariful este 14,5 euro.

Ne petrecem restul dupa-amiezii si seara plimbandu-ne pe toate stradutele si canalele pe care le intalnim in cale, de la Rijksmuseum pana la Centraal Station si inapoi. Vedem Munttoren si Muntplein, ne plimbam pe Kalvestraat, straduta plina cu magazine de toate felurile, ajungem in Nieuwmarkt si in cartierul felinarelor rosii, inca linistit la ora 20, trecem si prin Zeedijk (cartierul chinezesc, cu un farmec aparte). Traversam cele 3 canale mari: Prinsengracht, Keizersgracht si Herengracht si nu ne putem hotari care ne place mai mult. Ne oprim in Dam Square si admiram cladirile din jur: Royal Palace si Madame Tussaud’s, National Monument si hotelul NH Grand Krasnapolski. Piata centrala deja freamata la lasarea serii, gasesti aici tot ce-ti poti inchipui: cantareti la tobe, break-dancers, statui vii, diversi entertaineri. Deja peisajul e altul fata de sosirea noastra, Amsterdam-ul isi schimba fata si nebunia poate incepe! Nu pentru noi, totusi, cel putin nu in seara aceasta, pentru ca oboseala isi face simtita prezenta. Un singur lucru mai e de facut: de servit un con mov cu celebrii vlaamse frites de la Manneken Pis. Un con mediu (care e destul de mare!) costa 6 euro, iar dintre numeroasele sosuri noi am incercat barbeque si andalusian. Buni, intr-adevar, nimic deosebit totusi, poate doar experienta de a sta la acea coada vesela care pare sa nu scada nicioda. :))

Ziua 2, Sambata

Ne incepem ziua cu o plimbare placuta prin imprejurimi, savurand linistea stradutelor mici, observand cat de ingrijite sunt casele, cat de multe flori sunt la usi si ferestre, pozand biciclete care de care mai frumoase si cochete. Incepem sa prindem drag de acest oras, de indiferenta lui politicoasa, de toleranta si deschiderea lui, de felul firesc in care fiecare persoana e acceptata si cum fiecare pare sa se simta in largul lui. Vorbind de firesc, coffeeshopurile sunt raspandite cu nonsalanta peste tot, iar clientela lor este suprinzator de diversa si linistita. Incercam si noi celebrele space cakes si efectul nu se lasa mult asteptat! :)

Schimbam registrul si alocam dupa-amiaza vizitarii muzeului national, RIJKSMUSEUM, in care poti petrece fara probleme 5-6 ore. Noi avem doar 4 ore la dispozitie pana la ora inchiderii (17), asa ca nu reusim sa vedem tot, dar cateva tablouri si exponate remarcabile ne vor ramane in amintire. Foarte frumoasa si biblioteca! Biletul costa 17,5 euro/persoana si cel mai bine este sa il cumparati on-line, pt ca sunt cozi mari la punctele de vanzare.

Servim masa la un alt restaurant italian (sunt foarte multe si cu mancarea italiana nu ai cum sa dai gres), Di Giorgio, unde nota de plata este chiar mica: 25 euro.

Seara, mergem la un mic barulet numit Bourbon Street unde zilnic se canta muzica live, de data aceasta avem funky-jazzy! Atmosfera e relaxata dar si foarte friendly, micul bar devine in scurt timp neincapator, se danseaza, se canta, se leaga prietenii. Placut mod de a incheia ziua!

Ziua 3, Duminica

In aceasta dimineata descoperim un secret! V-am spus despre cozile de la Rijksmuseum, pentru cumpararea biletelor: Vreo 100 de persoane la muzeu si inca vreo 50 la punctul de vanzare de langa Museumshop. Permanent! La fel, sau poate chiar mai rau, este si la Van Gogh sau la Anne Frank. Ei bine, chiar in spatele Rijksmuseum, pe primul canal, exista un mic chiosc al CANAL COMPANY CRUISES, unde se vand in principal, evident, bilete pt croaziere. Doar ca, descoperim noi cu bucurie, se vand bilete pt cam toate atractiile Amsterdam-ului: toate muzeele importante, Keukenhof, Heineken Experience, diverse tour-uri. Si la exact aceleasti tarife minime pe care le gasiti si on-line, si cu o coada de maxim 5 persoane. Excelent!

Noi ne achizitionam 2 bilete de 1-day Cruise si biletele pt Keukenhof, pe care il avem in plan pt ziua urmatoare. Croaziera, desi nu tocmai ieftina (23 euro/persoana), iti ofera insa foarte multe. E practic o hop-on-hop-off cruise, poti cobori la oricare dintre statiile strategic situate fata de obiective si poti urca de asemenea, de cate ori vrei, pana in ora 18 (in cazul biletelor noastre). Compania ofera insa si multe alte feluri de bilete: Dinner Crusie, 24hour/48hour Cruise, Canal Bike, Dutch Candlelight, etc. Trebuie spus totusi ca exista si variante mai ieftine (cred ca cel mai putin am vazut 9 euro/persoana), insa exista diferente in ceea ce priveste durata croazierei, canalele pe care intra, numarul de opriri, informatiile oferite la bord, etc.

Noi am fost foarte multumiti de ruta rosie a biletului nostru, care ne-a luat din spatele Rijksmuseum, ne-a dus aproape de Vodelpark, am vazut cele mai vechi case din Amsterdam, am intrat apoi pe Herengracht pe care am mers pana la Centraal Station. Am iesit putin si in fostul golf Het Ij, am vazut Nemo si Muziekgebouw, intrand inapoi in oras pe langa Muzeul Maritim si Artis Zoo. Noi am coborat apoi la statia Hermitage, pentru ca doream sa vizitam gradina botanica, aflata in apropiere. Croaziera continua insa inapoi spre Rijksmuseum, trecand pe langa obiective ca Magere Brug si Heineken Experience.

HORTUS BOTANICUS, micuta gradina botanica, ne-a placut foarte mult. Este intr-adevar mica ca suprafata si modesta ca varietati de plante (doar intr-o sera am vazut lucruri mai interesante), dar plimbarea pe cararile umbroase are o anumita liniste si nostalgie. Paduricile ce par salbatice, cu copaci inalti, zambilele de padure, vegetatia bogata - chiar iti ofera un moment de respiro. Atractia principala este insa sera de fluturi! Biletul costa 8,5 euro/persoana.

Ne intoarcem pe jos pana in Dam, oprindu-te pt un pranz tarziu la Teddy’s Corner, unde o shakshouka + o portie de pui cu salata si cartofi prajiti + 2 pahare de vin ne costa 30 euro. (Cam aceasta ar fi media unei mese pt 2 persoane, servita la restaurant).

Seara, iesim din nou in zona de cluburi si baruri si alegem de data aceasta Cafe Het Hok unde ascultam live doi olandezi simpatici care canta blues, folk, soul. Bem bere belgiana (ca toti olandezii :P) si ne bucuram de atmosfera relaxata.

Ziua 4, Luni

Este ziua KEUKENHOF! Si nici ca puteam nimeri zi mai frumoasa: 25 de grade, soare si aproape deloc vant, perfect! Pentru Keukenhof avem bilete Combi-ticket (28,5 euro/persoana), ceea ce inseamna urmatorul traseu: Conexxion bus 197 de la Rijksmuseum pana la aeroport Schiphol (30-40 minute) + Bus 858 Keukenhof Express (30 minute). Biletele dus intors + intrarea in parc sunt incluse in pret.

Ei, si uite ca tocmai la descrierea Keukenhof nu-mi gasesc cuvintele... Este cu siguranta cel mai frumos parc pe care l-am vazut vreodata! Foarte mare, foarte bine organizat, foarte curat si extraordinar de frumos. Voi lasa fotografiile sa vorbeasca, pentru ca atata frumusete eu cel putin nu o pot descrie...

Dar va spun totusi, ca in afara de parcul plin cu lalele de toate culorile, de padurici si raulete lenese, de lacul cu lebede si rate, de moara de vant si sabotii uriasi, de labirint si mini-ferma de animale, cu alte cuvinte, in afara de exteriorul parcului, merita vizitate si pavilioanele unde sunt mereu expozitii de flori, foarte interesante si de-a dreptul spectaculoase.

Foarte dragute ni s-au parut si colturile amenajate din parc, pe care le intalneai din loc in loc: o barcuta cu flori in care te puteai poza avand ca fundal moara de vant, un colt al lui Van Gogh, cu sevalet si palarie;), un selfie-mini-labirint, un colt in care pe o inima uriasa puteai lasa mesaje siropoase;), practic tot feluri de istalatii care te indemnau: „Get inspired! ”

De asemenea, in tot parcul intalneai tonete unde se vindea: inghetata, hot-dog, sandwichuri, capsuni, etc. Si cel putin o cantina cu autoservire, de unde puteai lua o mini-pizza sau paste sau barbeque, plus ceva dulciuri destul de bune. Preturile erau, desigur, maricele.

Noi am alocat parcului 4-5 ore, dar cred ca l-am vazut chiar pe tot, si pe indelete. Daca mai punem 1 ora transportul dus si inca 1 ora la intors, este clar ca trebuie alocata o zi intreaga Keukenhof-ului. De tinut cont si de faptul ca noi am fost intr-o luni, in ultima saptamana in care mai era deschis parcul si inca era destul de aglomerat... in week-end-urile din aprilie cred ca este chiar incomod de aglomerat!

Inapoi in oras, profitam de temperatura inca foarte ridicata si exploram si VONDELPARK. Ok, nu tot, doar un sfert din el, cred. Foarte mare, frumos, nu tocmai linistit cum imi inchipuiam (desi probabil sunt si zone linistite). In partea cea mai apropiata de oras, cand am fost noi, era o atmosfera de festival, multa lume, multe biciclete, muzica, galagie.

Iesim din parc si ne indreptam spre Dam Square, unde, pentru cina, am ales de data aceasta o berarie! :) Bierfabriek se numeste si pe langa faptul ca am baut aici cea mai buna bere (productie proprie, berea alba Puur), am mancat si o deliciosenie de pui marinat in bere 24 de ore. Recomandat, si pentru preturi, si pentru atmosfera super-relaxata!

Iar daca ne prinde seara in zona centrala, trebuie sa vizitam si cartierul rosu, nu? Felinarele se aprind, fetele apar la ferestre, grupuri de baieti (si nu numai) se plimba mai zgomotosi sau mai non-salanti prin zona, se deschid usi, se poarta negocieri, totul cu un firesc aproape supranatural. Da, doar in Amsterdam poti vedea 4 fete dezbracate in fereastra, chiar vizavi de o biserica impunatoare, in apropiere fiind si un mic chiosc alimentar de unde familii cu copii isi fac cumparaturile, iar putin mai incolo un grup de chinezi de varsta a 3-a ce intampina cu exclamatii de uimire explicatiile ghidului despre Cassa Rosso. Da, only in Amsterdam!

Incheiem seara cu o noua repriza de muzica live, la Maxim Piano Bar, unde un tanar pianist canta absolut orice la pian, intr-un stil propriu. A fost ceva deosbit sa ascultam Thunderstruck de la AC/DC sau Beyonce sau David Guetta!

Ziua 5, Marti

Este ultima zi pentru noi, asa ca ne rasfatam cu o ultima plimbare de la Rijksmuseum pana la Centraal Station (plimbare care, apropo, dureaza cca 40 de minute - mers pe jos, cu Dam Square aflandu-se chiar in mijloc) si inapoi, traversand – pentru a cata oara – canalurile, alegandu-ne podurile preferate, facand ceva cumparaturi si savurand, pt ultima oara in Amsterdam, o waffle. A, nu v-am spus de waffle! Nu ratati aceste delicioseniii, proaspat facute, cu frisca, sirop de caramel si capsuni – combinatia perfecta!

Ne luam la revedere, deci, de la biciclete si lalele, de la pisici grase si waffles, de la canale si copaci si case cu fatade maro, de la vantul puternic si de la soarele care apune tarziu, de la limba aceasta imposibila si de la oamenii atat de discreti si draguti. Si stim, cu siguranta acum, ca ne va lipsi acest oras haotic si linistit, in acelasi timp.

Ce nu am reusit sa vizitam, desi ne-am fi dorit:

- In primul rand, ar fi Muiderslot Castle, un castel aflat la vreo 15 km de Amsterdam – la care cel mai usor s-ar fi ajuns cu un ferry, care insa nu mai avea locuri pt ziua in care am fi vrut noi sa mergem.

- Foam Photography Museum si Huis Marseille – 2 muzee de fotografie pe care cumva n-am mai reusit sa le includem in traseele noastre

- Openbare Bibliotheek, biblioteca cu tersa cu vedere spre port, pe care am vazut-o insa doar din exterior

- Begijnhof, curtea interioara linistita peste care am tot sperat ca o sa dam din intamplare...

- Kok Antiquariat, un anticariat despre care am auzit atatea povesti!

- Si, desigur Van Gogh si Stedelijk Museum, intr-o viata ideala... :)


[fb]
---
Trimis de Ammelie in 04.06.15 20:32:12
Validat / Publicat: 04.06.15 22:35:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 4899 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ammelie); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Gradina interioara de la Museum Van Loon
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Larissa
[04.06.15 22:44:22]
»

Bravo, ai talent la scris, nu am mai citit de mult review-uri cap-coadä...

Carmen Ion
[05.06.15 11:55:35]
»

@Ammelie - Foarte util articolul, mai ales că pentru anul viitor mi-am propus şi eu să ajung la Amsterdam, tot pentru 4-5 zile. Foarte frumoase şi pozele. Felicitări!

gettyy
[05.06.15 13:04:56]
»

Te felicit din tot sufletul pentru vacanțele frumoase şi destinațiile deosebite în care ai fost, dar şi pentru modul în care reuşeşti să redai totul!!!

Mă simt de parcă... "am fost acolo"!

Am citit cu sufletul la gură... totul...

Abia aştept următorul articol!

Bravo!!!

Dabator
[05.06.15 22:54:19]
»

@Ammelie: Foarte bun articol, felicitări!

Mihai18
[24.07.15 20:07:56]
»

Excepțional reviewul. Acum 1-2 zile am scris și eu un review despe Amsterdam și acum l-am citit pe al tău. Dacă se întâmpla invers, cu singranță eu nu îl mai scriam. Unele fotografii ale tale sunt de înaltă calitate. Felicitări.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, gettyy, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Amsterdam şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048033952713013 sec
    ecranul dvs: 1 x 1