ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.05.2015
DE tag
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 13.05.15
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 14 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Israel by Rent-a-Car

TIPĂREȘTE

Review scris din perspectiva unui calator care a lucrat/trait 7 ani in Israel intre 1995-2002, ebraica fluent.

Dupa o planificare amanuntita a itinerariului cu o lunga lista de prieteni am zburat cu Wizz Air la Tel-Aviv, biletul a fost 600 de lei dus intors, cu tot cu bagaj cala, asigurari etc a fost 900 de lei.

Prima zi - Aterizare in Bengurion, oprit pe dreapta in vama 2 ore de politia de frontiera, suspect la gramada cu inca 5 romani ca am venit la munca, nu aveam rezervare la nici un hotel doar rezervarea de la rent a car. Te tin in zona de inainte de ghiseele de frontiera si te iau la interviu unde te duci, ce faci etc.

Rent-a-Car am luat de la Eldan la recomandarea amicilor mei din Israel. Cum iesi din zona de frontiera in aeroport urci sus pe scari si sunt mai multe firme acolo. Masina era rezervara, formalitatile au durat foarte putin, masina cea mai ieftina, un Fiat Panda. Pe langa chei primesti si o telecomanda cu 4 numere si un cod pe care trebuie sa-l pui intr-o tastatura ca sa porneasca masina.

Imediat ce am luat masina am iesit din aeroport cu GPS-ul montat directia SUD catre Beer Sheba, urmatorul punct pe harta fiind muzeul fortelor aeriene a Israelului. Autostrada foarte curata si pusa la punct, indicatoarele in engleza, araba si ebraica. Muzeul se afla langa Beer Sheba in baza militara Hatzerim, la intrarea in Beer Sheva tineti dreapta si mergeti pe soseaua de la marginea orasului catre vest, drumul se infunda in baza militara, intrarea in muzeu e inainte de baza in stanga, se vad avioanele parcate. La poarta nu le mergea plata cu cardul, nu aveam la mine un sekel (bani israelieni) dar domnisoara de la poarta (militar in termen) a dat un telefon si si-a cerut scuze ca nu are poate sa-mi dea bilet si ca pot sa intru gratuit.

Muzeul in sine este impresionant, in primul rand datorita colectiei mari de avioane si elicoptere plus ca se afla exact la marginea pistei active a bazei militare, la 10-15 decolau avioane moderne F16, muzeul are o colina de unde se vede foarte bine baza si o zona unde sunt pastrate avioane vechi dar ne-deschisa publicului. mai multe detalii en. wikipedia.org/wiki/Israel ... ir_Force_Museum

Dupa muzeu am plecat catre sud, am tranzitat Beer Sheva, directia Eilat unde am ajuns seara. Cazarea in Eilat am avut-o asigurata dar Eilatul daca stii unde si cu cine sa vorbesti gasesti camere cu 100 de sekeli (aproximativ 100 de lei) pe noapte in vile, ceva identic cu ce se practica la noi la mare in Costinesti, o luna intreaga 1000 de sekeli.

Ziua a 2-a - Eilat - Observatorul sub apa - se afla pe soseaua care merge din Eilat catre sud catre vama Taba Egypt pe malul Marii Rosii. Este una din principalele atractii ale Eilatului dar daca vrei sa te bucuri de ea din plin trebuie sa o vizitezi dimineata la deschidere, in cursul saptamanii altfel ai sanse mari sa fie aglomerat. Pe langa faptul ca ai posibilitatea sa cobori sub nivelul marii intr-un recif natural plin de pesti exista de asemenea o zona de acvarii marine in care sunt prezentate in detaliu speciile care traiesc in Marea Rosie, 1 bazin mare cu rechini, bazine exterioare cu testoase, un cinema 3D. La 12 se hranesc pestii in bazinul interior (cel mai mare acvariu cu apa sarata din lume), este o locatie ideala pentru copii sau daca esti pasionat de biologie marina. Am luat deasemenea si nava cu geamuri subacvatice care se plimba de-a lungul recifului de corali aproximativ 1 km.

Ziua a 3-a - Plaja de Corali. Imediat langa observator se afla plaja de corali care se afla in rezervatia de corali. Plaja este ingradita si se intra in apa pe scari direct in reciful de corali. Se inchiriaza echipament de snorkeling si este o experienta de neuitat deoarece pestii se apropie nestingheriti. Este o plaja extrem de linistita, fara muzica si harmalaie, o oaza de liniste comparativ cu restul Eilatului care in mare parte seamana cu Mamaia pe plaja in sezon cu terase direct pe plaja sau restaurante in apropierea lor.

Ziua a 4-a - Eilat - Marina Eilat, plaja de nord si orasul. Marina Eilat se afla intr-o laguna inchisa si gazduieste o gama diversificata de yahturi si nave de mici dimensiuni. Cei care doresc sa faca o croaziera pe Marea Rosie o pot face de aici, sunt mai multe yahturi si nave cu panze care fac tururi, recomand sa luati o nava care are geamuri sub apa, recomand nava Jules Verne, detalii eilat-city.net/Article-lt ... x?ArticleId=595

Plaja de nord se intinde de la frontiera cu Iordania pana la mall-ul marii care practic este centrul Eilatului, zona care nu are hoteluri este plina de corturi, zona cu hoteluri este mai aglomerata si mai zgomotoasa.

Orasul in sine este se afla majoritatea in panta, are 2 mall-uri unde gasesti aproape acelasi lucruri ca la noi, unele preturi mult mai mari. Langa autogara este o zona comerciala mai veche in arpopierea caruia se afla un supermarket cu preturi rezonabile, este destul de aproape daca stati in unul din hotelurile de la plaja. Daca continuati in sus pe strada de la autogara urmatorul guratoriu gasiti alt supermarket iar un pic mai la deal pe stanga este un restaurant/fast food care este plin tot timpul de localnici, pentru un calator infometat care nu e la all inclusive este mana cereasca la pret rezonabil. In Eilat cu cat te apropii mai mult de plaja cu atat mai mult sunt lucrurile mai scumpe. Centrul e plin de baruri si de restaurante dar cel mai bun club din oras se afla... in zona industriala.

Ziua a 5-a - Marea Moarta. In Israel ploua foarte rar, dar cand ploua cam toate drumurile principale mai putin autostrazile se inunda. Am prins o burnita aproape de Marea Moarta care s-a transformat in ploaie, cand am ajuns la Einbokek turna torential. Am intrat la o cafea si la iesire Politia anunta drum blocat catre Ierusalim. Vazand cum suvoaiele de apa se scurg in Marea Moarta care din albastrul turcoaz se transformase in raul Siret am renuntat sa raman in Einbokek riscand sa raman blocat acolo si 2-3 zile daca apareau alunecari de nisip de pe versanti si am renuntat si m-am intos inapoi catre Beer Sheba si am ocolit catre Ierusalim unde am ajuns noaptea tarziu.

Ziua a 5-a - Ierusalim - cea mai mare problema in Ierusalim este sa parchezi. Nu sunt locuri deparcare in centru decat la preturi exorbitante, cea mai buna solutie e sa parchezi la cateva statii de tramvai departate de orasul vechi itraveljerusalem.com/arti ... to-the-old-city.

Orasul vechi este fascinant pentru orice calator datorita conglomeratului de cultura, arhitectura si turisti la un loc. Cea mai buna metoda de a vizita de unul singur e sa te tii de un card de turisti organizati. Cei mai organizati si calmi sunt asiaticii, cei mai galagiosi sunt rusii. Biserica romana din Ierusalim organiza mai de mult tururi pentru preotii in pelerinaj in Ierusalim, daca sunteti turist spiritual atunci recomand turul lor. Fiind ploaie si devreme m-am integrat rapid cu o umbrela colorata intr-un grup asiatic care m-a condus in labirintul de stradute pana la biserica sfanta.

De acolo am mers catre Templul musulman dar nu am putut sa intru pentru ca era ora de rugaciuni (atentie mare in prealabil pentru cei care vreti sa vizitati verificati calendarul religios si orele) nu am insistat deoarece l-am mai vizitat cu ani in urma si m-am indreptat catre zidul plangerii unde la intrare am trecut printr-un punct de control bagaje etc al politie de frontiera, locul este impresionant, desi ploua erau oameni, nu am stat mult si m-am intors in cartierul arab unde am descins intr-un restaurant la o cafea la ibric, in general cam toate ceainariile si cafenelele arabesti au aerul oriental cu miresme de narghilea la 9 dimineata.

Dupa cafea am descins la cumparaturi pe stradutele inguste ale cartierului arab, secretul e sa fii primul client si sa stii sa te targuiesti. Daca intri primul si nu cumperi e jale. Eram chitit pe un shemag (fular) arabesc pe care l-am scos la jumatate de pret, vanzatorul mi l-a aranjat frumos etc cu ceai si la revedere in romana partea urata a fost ca m-a agatat politia de frontiera la iesirea din orasul vechi chititi pe shemag si pe rucsacul plin din spate mare parte plin de tricouri, bineinteles ei cu gandul la altceva au ras si mi-au zis sa-l bag in rucsac si Shalom. Fleasca de ploaie, mi-am recuperat masina si am plecat in continuare in cautarea soarelui catre Tel-Aviv unde am ajuns seara.

Ziua a 6-a - Tel-Aviv. - orasul este aglomerat, o multime de cluburi, baruri si restaurante, un oras care nu doarme. Cel mai relaxant loc l-am gasit pe plaja, este curata, civilizata.

Ziua a 7-8 - Haifa - Haifa se afla la Nord de TelAviv, un oras port. Curat, civilizat, locuri de parcare, o priveliste superba de pe muntele Carmel atat ziua cat si noaptea. en.wikipedia.org/wiki/Haifa

In ziua 9 M-am intors inapoi la Eilat unde am ramas pana in ziua 13, mare parte din planuri fiind anulate din cauza ploii dar Eilatul incomparabil ramane cel mai atractiv din orasele Israelului. Cald, soare, aer fara poluare, apa Marii Rosii

 

Daca recomand altcuiva Israel cu masina inchiriata? Da, indiscutabil. Transportul in comun in general este scump distantele sunt mici tinand cont ca traversezi toata tara in 8 ore maximum. Mai multi impreuna cheltuielile scad proportional. firmele rent-a-car in general sunt serioase in Israel, Eldan desi cunoscuta doar pe plan local a fost prompta cand s-a defectat Fiat-ul in Eilat, au venit cu platforma in 30 de minute, m-au dus la ei la sediu si mi-au dat alta masina dintr-o clasa superioada fara costuri aditionale. Nu-ti trebuie decat un GPS cu o harta buna, un plan bine pus la punct cu rute sau puncte de vizitare alternative.


[fb]
---
Trimis de tag in 14.05.15 00:38:36
Validat / Publicat: 14.05.15 01:58:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 3570 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tag); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster21
[14.05.15 01:08:51]
»

Excelent review de debut! Ar fi fost superb dacă ar fi avut și câteva fotografii atașate. Ce zici? Merită să încarci câteva?

@tag: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare

---

Cazarea in Eilat am avut-o asigurata...

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc) ]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

luciaoradea
[14.05.15 09:20:23]
»

Da, chiar, revin și eu după ce se postează pozele!

gettyy
[14.05.15 09:38:53]
»

Felicitări!

Un articol excelent pe care l-am citit cu multă plăcere.

Astept cu nerăbdare şi pozele!!

Oricum, un debut foarte bun!!!

Aurici
[14.05.15 14:46:59]
»

@tag - Daca ai stat atat de mult in Israel imi poti spune cat de safe este sa calatoresti prin tara? In afara de locurile sfinte. Recomanzi cu incredere sa ne ducem dintr-o localitate in alta cu o masina inchiriata?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, gettyy, luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Israelul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.036617994308472 sec
    ecranul dvs: 1 x 1