58262 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Madridul şi împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
20.04.2015
DE
Avatar amero
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 17.04.11
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 2 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Madrid - cateva repere turistice


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Pentru vizitarea Madridului nu am plecat cu mari asteptari. Mare parte dintre cei care au fost acolo mi-au spus ca nu am foarte multe de vazut, orasul fiind mare, coplesit de cladiri imense asa incat imi facusem un traseu modest, bine inteles locul de frunte ocupandu-l in lista mea de must see celebrul Muzeu Prado. Dar cum niciodata socoteala de acasa nu coincide cu cea de la piata am avut bucuria se descopar un oras incarcat de istorie transpusa in palate, biserici, muzee, piatete si alte minunatii care mi-au depasit cu mult asteptarile. Datorita faptului ca de la aeroport spre hotelul Madrisol (vezi impresii) unde am fost cazata, situat in inima orasului in Puerta del Sol am parcurs drumul cu metroul nu mi-am putut face o impresie asupra zonei istorice, a cladirilor, palatelor, fantanilor, muzeelor ce imi doream sa le vizitez asa incat atunci cand am iesti la suprafata in statia de metrou, in piata centrala, km 0 al orasului si tarii mi s-a taiat rasuflarea caci multimea turistilor si a localnicilor care frematau printre cladirile remarcabile care parca se luau la intrecere in a se fali cu frumusetea lor m-au uimit si contrariat.

M-am gandit cu tristete ca nu aveam decat doua zile disponibile si bineinteles serile pana noaptea tarziu (si ce bucurie ca Madridul este un oras care nu prea doarme) timp sa vizitez pe indelete tot ceea mi se arata.

Capitala Spaniei este o adevarata metropola cu peste 3,5 milioane de locuitori. Orasul este mare si fragmentat pe districte. Bineinteles ca m-a interesat numai zona istorica cu muzee si monumente, parcuri, palate., biserici.

Orasul are state vechi si primele dovezi ale existentei Imperiului roman care a dominat populatia organizata in jurul unor sate aflate in arealul raului Manzanares/Segovia sunt din secolul I d. H. Prin sec. IX a inceput epoca musulmana remarcandu-se emirul de Cordoba Mohamed I care a construit pe colina de langa rau unde se afla acum Palatul Regal o fortareata caruia i-a dat numele de Mayrit (fantana, albia unui rau). Din aceasta perioada exista niste ruine (un zid arab, turnul din Plaza Oriente si vestigiile unui apeduct in Plaza de los Carros). Perioada crestina a inceput la 1085 cand cetatea a fost incorporata in regatul Castiliei. Musulmanii si evreii ramasi in cetate s-au retras in cartierele marginase. Orasul a inceput sa infloreasca ajungand la apogeu in timpul domniei bourbonilor francezi din sec. XVIII. Carol III a sistematizat orasul cu bulevarde largi si cladiri impunatoare construite cu ajutorul proiectelor unor mari arhitecti neoclasici ai vremii Franciso Sabatini, Ventura Rodriques si Juan de Villanueva.

Toate distantele din Spania se raporteaza la km 0 al orasului in Puerta del Sol, monument inaugurat in 1778. Francezii condusi de Napoleon Bonaparte s-au retras dupa cucerirea orasului caci populatia s-a rasculat. Orasul s-a extins dupa 1830 datorita marchizului de Salamanca care a construit o retea de 28 de strazi. A suferit distrugeri in timpul razboiului civil dintre 1936-1939 datorita asediului timp de 2 ani a trupelor generalului Franco. Dupa 1975 la moartea acestuia orasul a capatat alta orientare sub conducerea coroanei spaniole si a prosperat. Acestea au fost cateva date istorice si geografie pentru localizarea in timp si spatiu a metropolei.

Am sa incerc sa povestesc in modestul meu rew. doar despre locurile pe care le-am vizitat.

BISERICI

La loc de cinste bineinteles desi nu mi s-a parut a fi cea mai spectaculoasa biserica este totusi CATEDRALA Santa Maria La real de la Almudena, aflata in imediata apropiere a Palatului Regal. Ca mijloace de transport puteti folosi M2 si M5 pana la statia de metrou Opera. Catedrala este deschisa in sezon de iarna de la 9 la 20,30 iar in lunile iulie si august de la 10-21. Nu se plateste intrarea. Daca doriti sa vizitati si Museul trebuie sa platiti un bilet de 6 eur sau 4 eur pentru persoane cu disabilitati, pensionari si 2,5 eur pentru copii si studenti. Muzeul este deschis intre orele 10 si 14,30 in toate zilele saptamanii in afara de duminica.

Catedrala venereaza imaginea Sf. Fecioare Almudena atribuita lui Diego Copin de Toledo, secolul 16. Este patroana Madridului si istoria sa dateaza de la 1085 cand regele Alfonso VI a infatisat imaginea Fecioarei in zidurile orasului. A numit-o Almudena de la cuvintul arab almudaina care inseamna zidurile orasului.

Dorinta constructiei unei catedrale a avut-o Regele Filip II cand in 1561 a facut Madridul capitala a Spaniei. S-au inversunat toledanii si s-au opus constructiei caci nu voiau ca orasul lor Toledo atunci mult mai mare, bogat si bine dezvoltat sa fie umbrit de o constructie grandioasa de catedrala in noua capitala. Regina Isabela II dupa ce a semnat in 1851 un Concordat a hotarat sa stabileasca un sediu Episcopal care in 1885 avea sa decida constructia unei catedrale ridicate in cinstea Fecioarei de Almudena. Constructia a inceput in 1883. si a durat aproape 100 de ani fiind sfintita abia in 1993 de Papa Ioan Paul II. In fata catedralei se afla o statuie a Papei care aminteste de acest moment. Proiectul nou caci cel vechi era numai pentru o biserica conform planului din 1883, al carui autor a fost Marques de Cubas a imaginat catedrala in stil neogotic avand amprenta la sol sub forma unei cruci latine. Constructia a avut sincope in timpul razboiului civil din 1930. Pentru ca situl constructiei contrasta cu cel al Palatului Regal aflat in imediata apropiere in 1944 constructia a fost abandonata. S-au reluat lucrarile incluzand mai multe caracteristici clasice abia mai tarziu. Fiind o constructie mai noua, practic lucrarile s-au terminat in 1999. Catedrala impresioneaza prin dimensiuni peste 100 m in lungime si 76 in latime. Nava centrala are peste 20 m in diametru insa catedrala nu copleseste decat poate prin dimensiuni. Nu are bogatia si ornamentele minunate ale Catedralei din Toledo cu care si-a dorit sa rivalizeze. Am numarat 14 capele interioare mai multe confesionale si altarul principal. Chiar daca nu este spectaculoasa catedrala merita fie si o scurta vizita in drumul spre Palatul Regal poate si pentru asezarea ei cu deschidere asupra orasului.

IGLESIA DE LOS JERONIMOS in imediata apropiere a muzeului Prado, este o biserica speciala si anume biserica preferata a familiei regale. Acolo a fost incoronat regale Juan Carlos I in 1975. Este o constructie in stil elisabetan gotic avand la baza ordinul ieronimilor. A facut initial parte din Palatul Regal Buen Retiro astazi devenit Muzeul El Prado. Manastirea ieronimilor a fost construita de Henric IV-lea de Castilia si restaurata dupa 1848. Aspectul neogotic actual se pastreaza pe exterior si in interior fiind reprezentat bine cu vitralii foarte frumoase, lampi, sculpturi si picturi deosebite.

PARCURI:

Parque del Buen Retiro cel mai cunoscut si mare parc din Madrid din pacate nu am avut timp spre a-l vizita asa incat nu am sa va povestesc din auzite sau citite. Sigur la o viitoare vizita in Madrid nu il voi rata.

PARCUL OESTE, reper zona Moncloa, mare curat, frumos si bine gospodarit.

In shimb m-am plimbat prin parcul aflat in imediata apropiere a Palacio Real - LAS JARDINES DE SABATINI care se intinde pe cca 3 ha. In sec. XVII arh. Italian Sabatini a conceput aceste gradini pe vechiul loc al grajdurilor regale aflate in imediata apropiere a Palacio Real. Gradinile au aspectul actual din sec. XIX dupa ce au fost restaurate iar in 1931 au fost declarate gradini istorice si artistice. Sunt foarte multe statui, arbori tunsicu forme geometrice dar si foarte multe fantani arteziene care fac ca parcul sa fie un loc deosebit de placut pentru turistul dornic de odihna sau pentru madrilenii care isi doresc recreere si siesta.

ARCO DE LA VICTORIA – Arcul de Triumf se afla pe Avenida de la Victoria, puteti ajunge cu M3,M4, M6 pana la statia Arguelles , punct de referinta Plaza Moncloa si Parcul Oeste.

Arcul de Triumf nu este foarte vechi. A fost construit de Dictarorul Franco in 1956 in onoarea armatei sale nationaliste care a infrant armata republicana in timpul razboiului civil din Spania. Pentru madrilèni este cunoscut si ca Puerta de Moncloa pentru a nu se mai face referire la numele dictatorului. Arcul de Triumf are 39 de metri si deasupra lui se afla o statuie infatisand un car cu patru cai. Pe sub arc trecea dictatorul cand iesea din Madrid indreptandu-se spre resedinta sa din Palatul Pardo.Nu se viziteaza. In imediata apropiere se afla o zona studenteasca si Institutului fortelor aeriene spaniole.

In apropiere se poate vedea FARO DE MONCLOA sau Faro de Madrid un turn modern, futurist ridicat in 1992 si Museo America. Din pacate la ora la care am ajuns eu in zona nu am putut vizita observatorul din turn si nici muzeul. Oricum am intrebat despre program si am aflat ca observatorul nu se mai viziteaza de cativa ani.

PALATE

Daca va aflati in apropierea catedralei sigur va recomand o vizita la Palatul regal – PALACIO REAL, biletul de intrare a costat 11 eur. Programul este de la 10-20 iar vizitarea atenta nu a durat mai mult de 2 ore. Bineinteles ca nu exista posibilitatea fotografierii in interior ci numai curtea exterioara si zona scarilor de marmura si a holului imens de la intrarea in palat. Rucsacul sau un bagaj mai consistent il veti depune la casuta contra 1 eur si va fi pastrat in mare siguranta in incaperea de la parter/stanga, inainte de a urca scarile monumentale ale palatului.

Din cele peste 2000 de camere se viziteaza cca. 50. Este construit pe locul unde fortareata regala a ars complet la Craciunul din 1734. Regele Filip V-lea si-a propus constructia unui palat din piatra si granit, rezistent si temeinic. Si pentru ca regele isi petrecuse o parte din timpul tineretii la Versailles s-a inspirat bineinteles din schitele acestuia. Constructia a inceput in 1738 si a fost finalizata dupa 26 de ani pe o suprafata imensa de 135.000 mp.. Decorarea camerelor a durat si ea inca peste 100 de ani timp in care la tronul Spaniei s-au perindat 3 regi. Palatul a adapostit regii incepand cu Carol III-lea din 1764 pana in 1931 cand regale Alfonso al XIII-lea a fost exilat in urma castigarii alegerilor de catre republicani. Cateva sali m-au impresionat in mod deosebit o sufragerie de 400 de mp. , Sala de Porcelana (camera cu portelanuri chinezesti), Sala Tronului cu pereti din matase rosie dar si sala rococo extreme de bogata in ornamente si foarte vesela. In interiorul palatului exista si Muzeul Armatei Regale cu o colectie deosebita de armuri regale, arme si alte obiecte de exceptie.

In momentul de fata palatul adaposteste ceremonii oficiale si receptii, insa Casa regala locuieste in Palatul Zarzuela, care initial a fost resedinta de vanatoare ce se afla undeva la cca 20 km departare de Madrid la iesirea prin zona Moncloa.

De la Palatul Regal se poate vedea CAMPO DEL MORO un parc mare care se desfasoara de la Palat pana la Rio Manzanares.

In fata Palatului va puteti plimba prin PLAZA ORIENTE in care se afla statuia lui Filip al IV-lea, initial palatul chiar s-a numit Palacio Oriente. Statuile infatasand diverse regine ale Spaniei se afla amplasate cuminti in toata zona. Initial s-a dorit amplasarea lor pe acoperisul palatului dar erau foarte grele si atunci s-a hotarat expunerea lor in piateta din fata palatului.

De aici puteti admira sau chiar vizita si cladirea OPEREI. Puteti ajunge in zona si cu metroul M2 si M5.

PALACIO DE SANTA CRUZ este lesne de gasit aflandu-se in Plaza de la Provincia in imediata apropiere a Plazei Mayor. si la statia de metrou Sol (M1,M2 si daca nu ma insel si M3). A fost construit intre 1629 -1643 si initial a fost inchisoare temuta pentru cei care isi asteptau executia in Plaza Mayor in urma judecatii inchizitionale spaniole. Este o constructie tipic hambsburgica cu doua turnuri din caramida rosie. Dominatia Habsburgica a venit odata cu regale Carol V la 1516 si s-a sfarsit la 1700 fiind inlocuita de familia franceza de Bourbon.. Cladirea initiala a fost renovata in urma incendiului din 1846 apoi in timpul razboiului civil si in ea se afla inca din 1901 sediul Ministerului Afacerilor Externe.

MUZEE:

PRADO nu se poate povesti in cuvinte. Trebuie vazut, atat. Programul este generos de la 10-20, duminica 10-19, seara ultimele doua ore sunt gratuite. Biletul costa 14 eur. Cozile la intrare se formeaza incepand cu ora matinala pentru spanioli ora 9,00.Bineinteles cu nu se pot face fotografii.

Regele Carlos III al Spaniei care a domnit intre 1759-1788 a vrut ca orasul Madrid sa rivalizeze cu alte mari capitale istorice ale vechiului continent si a contribuit la constructia unor cladiri foarte frumoase, muzee. Regele si-a dorit un muzeu de istorie a naturii si pentru aceasta a semnat actul de nastere a lui in anul 1785. Dar timpurile grele au venit peste constructie si razboiul de independent a dat alta destinatie acesteia, sediul devenind depozit. Incendiul care a izbucnit a distrus in mare cladirea. Dupa terminarea razboiului Regele Ferdinand VII a reinceput proiectul iar constructia s-a finalizat dupa 10 ani si muzeul s-a deschis sub numele de Muzeul Regal de Pictura si Sculptura. Colectia de arta era imensa si cladirea era la inceputul secolului 20 neincapatoare asa incat s-a facut o extindere in 1918 , alta in 1950 si apoi in anii 1960.

Cele doua cladiri Cason del Buen Retiro si Palacio de Villahermosa sunt acum parti componente ale complexului muzeal. Sunt atat de multe capodopere in muzeu incat sunt expuse vizitatorilor numai o mica parte. Colectia permanenta detine peste 9000 de tablouri, 5000 de desene, 2000 de tiparituri, 1000 de monede si medalii si alte obiecte decorative.

Muzeul adaposteste si expozitii temporare precum Goya pe care am avut bucuria sa o vad in scurtul timp petrecut in Madrid. In muzeu sunt capodopere ale picturii lui El Greco, Goya, Murillo, Velasquez dar si ale lui Rubens, Bosch sau celebri pictori italieni.

MUZEUL THYSSEN BORNEMISA – program intre 10-19, Intrarea 9 eur cu colectii de arta si pictura impresionista. Se afla in vecinatatea Banco de Espana, pe diagonala cu muzeul Prado, reper fantana Neptun si Cibeles. Daca nu sunteti iubitori ai picturii impresioniste nu va sfatuiesc sa intrati in mod special.

In apropierea garii Atocha pe Calle Sant Isabel puteti vizita un muzeu deosebit de interesant MUSEO NACIONAL CENTRO DE ARTE REINA SOFIA -MoMa din Madrid (Muzeul de arta moderna). Biletul costa 6 eur iar programul este de la 10-21. Dupa ora 19 intrarea este gratuita. Cladirea in care se afla muzeul a adapostit spitalele din oras in timpul Regelui Filip II in 1566. Dar pentru ca se cerea un spital mai mare s-a ridicat folosindu-se planurile arh. Francisco Sabatini la porunca regelui Carlos III-lea o noua cladire. S-au mai facut apoi renovari, adaugiri dar cladirea a ramas in picioare desi constructia ei a fost contestata , A fost declarata in 1977 monument national. Cladirea a fost modernizata in 1980 timp de 10 ani devenind in 1988 Muzeu National. Nu veti regret o vizita pentru a vedea operele artistilor de geniu spanioli moderni precum Joan Miro, Salvador Dali sau Pablo Picasso.

TEMPLO DE DEBOD – Se afla in imediata apropiere a Plaza de Espana in Parque de la Montana. Templul este o aparitie speciala in peisajul zonei este autentic egiptean, constructie datand din secolul IV I Ch. in satul Debod la 15 km de Aswan. Templul ridicat zeilor Amon si Isis a fost achizitionat de statul spaniol in 1968 de la egipteni care l-au oferit in semn de multumire pentru ajutorul acordat de inginerii spanioli mutarii monumentelor din zona barajului de la Aswan . Templul a fost reconstruit in acest parc, pe locul unei cazarme militare. Se poate vizita gratuit in interior unde veti vedea procedeul de reasamblare a templului. Orarul de vizitare este fractionat dimineata si dupa ora 15 pana la ora 18.

PIATETE

PLAZA DE ESPANA (bineinteles se ajunge cu M2,M3 si M10) Mi s-a parut a fi cea mai mare si populata piata a Madridului,din cele vizitate de mine, un punct de referinta al orasului. In capatul Gran Viei piata este remarcabila prin zona verde gospodarita dar si prin statuia marelui scriitor spaniol Cervantes. Zeci de turisti am vazut fotografiindu-se atat ziua dar si seara in apropierea grupului statuar care il infatiseaza pe Cervantes dar si statuile de bronz ale lui Don Quixote si Sancho Panza.

Multe strazi vin razant pe aceasta piata care se afla in apropiere de Palacio Real pe locul unei foste cazarmi a orasului. In 1950 s-au construit aici doua cladiri impozante, cele mai mari ale orasului la acel moment Edificio de Espana si Torre de Madrid. Edificio de Espania este alcatuit dintr-un turn inalt cu 25 de etaje si doua aripi ale cladirii pe lateral. Torre de Madrid care la momentul construirii in 1957 era cea mai inalta cladire din beton din lume inalta de 142 de m a fost poreclita La jurafe – girafa. A fost intrecuta in inaltime in 1989 cand in Madrid s-a ridicat Torre Picasso. Zona Pietei Spaniei este tumultoasa inca de la primele ore ale diminetii pana tarziu in noapte.

PLAZA MAYOR o zona deosebit de vizitata de turisti are forma rectangulara. In Evul Mediu era numai o piata de marfuri din afara zidurilor orasului. Sub indrumarea regelui Filip II, arhitectul complexului monahal Escorial Juan de Herrera a imaginat insa o piateta in adevaratul sens al cuvantului. Zona a fost insa terminata dupa 1617 si are dimensiuni apreciabile. Cladirile initiale din lemn au fost distruse de incendii iar piateta a fost reconstruita de cateva ori. Cladirile actuale sunt rezultatul celor reconstuite dupa 1790. Piateta a fost socotita mult timp inima vie a orasului acolo avand loc lupte cu tauri, momente solemne de incoronari regale dar si executii. Datorita dimensiunilor ei de 120 m.lungime si 90 m. latime poate adaposti cca 50000 spectatori. Statuia din bronz din centrul piatetei il reprezinta pe Regele Filip II si a fost sculptata de artisti italieni in 1616. Sediul breslei brutarilor, cladire din 1590 cunoscuta ca si Casa de la Panaderia este cea mai remarcabila cladire a piatetei, avand turnuri simetrice adaugate in urma renovarii acesteia ca urmare a distrugerilor suferite la incendiul din 1790.

PLAZA CASTILLA remarcabila cu cei 4 zgarie nori de 250-236 m

PLAZA CIBELES cu celebra Fuentes Cibeles – o fantana construita in 1777-1782 reprezentand-o pe zeita fertilitatii Ceres trasa cu o trasura cu 2 lei. Aici fanii echipei Real Madrid se aduna la fiecare victorie a echipei lor pentru a sarbatori momentul. Piateta este strajuita de 4 cladiri deosebit de frumoase. Cladirea care adaposteste Banca Spaniei a fost ridicata in 1882.si I s-au mai adaugat ulterior doua aripi.Palatul Linares in stil baroc constructie din 1873 ridicata de un bancher bogat despre care se spune ca fantoma lui bantuie si acum Palatul Cibeles, Cladirea Palacio de Comunicaciones datand din 1905 care a devenit Primaria orasului

Tot in apropiere in zona Passeo del Prado puteti admira FUENTE NEPTUNO o fantana foarte frumoasa reprezentandu-l pe Neptun, zeul marilor

In 1910 GRAN VIA a fost inaugurat ca marele boulevard principal al orasului care strabate barrio San Bernardo de la Calle de Alcala pana la Plaza de Espania. Este intesat de magazine de firma, restaurante, cinematografe, cladiri remarcabile ca arhitectura.

PUERTA DEL SOL la statia Sol (M1, M2,M3) care traieste la cote maxime din zorii zilei pana la ore tarzii in noapte este km0 al orasului. Aici chiar se afla insemnat km0 al orasului. Se cheama asa pentru ca acolo era in secolul XV poarta de est a orasului si avea desenat pe ea un soare, deci Poarta Soarelui. Actuala forma i-a fost data insa in sec. XIX. Aici puteti admira statuia ecvestra a regelui Carlos al III-lea privind spre o cladire din caramida rosie care isi are istoria din sec. XVIII si care a adapostit posta Madridului . In piateta se afla si simbolul orasului o statuie reprezentand un urs ce mananca fructe dintr-un copac asemanator capsunului. Numele statuii este “ El Oso y El Madrono”. Insemnand ursul si capsunul.

Din Puerta del Sol se intra pe Carrera de San Jeronimo (in sensul spre Paseo del Prado) – CONGRESO DE LOS DIPUTADOS o cladire monumentala, sigur va fi remarcata, vis-à-vis aflandu-se statuia lui Cervantes. Se coboara spre Fuente de Neptuno – fantana lui Neptun aflata la cateva zeci de metri.

Pe stanga este Paseo del Prado unde in Plaza de la Sealtad se afla monumentul ridicat in memoria celor ucisi in 1808 cand populatia s-a ridicat impotriva francezilor. Paseo del Prado coboara spre gara Atocha

In Madrid sunt de asemenea multe cladiri monumentale cu arhitectura deosebita precum Cazinoul si o serie intreaga de hoteluri deosebit de frumoase care sunt adapostite in cladiri fastuoase. Este una dintre capitalele europene care mi s-au parut a fi coplesite de cladiri deosebit de mari, opulente pe alocuri umilitoare prin marime. Pentru cei interesati orasul are foarte multe obiective turistice de exceptie de oferit.

Va doresc tuturor calatorii frumoase.

ps. il rog pe web daca poate introduce de pe you tube - o melodie de pe spanish quitar. vol.I multumesc anticipat

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de amero in 20.04.2015 20:56:15

Validat / Publicat: 21.04.15 01:48:20


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în SPANIA.
VIZUALIZĂRI: 3973

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  70150 PMA (din 54 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
NOTĂ 2: Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[21.04.15 01:49:36]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

   Sper să-ți placă. Dacă nu, se poate schimba.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- amero
[21.04.15 06:53:39]
» mesaj pers

   @webmasterX - multumesc

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Larissa
[21.04.15 08:09:12]
» mesaj pers

   Minunată descriere, ca de obicei, felicitări draga mea doamnă!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Eugenia55*
[22.04.15 12:52:25]
» mesaj pers

   Eu am o problema cu "marile" capitale pe unde am bantuit, Paris, Londra, Bruxelles... m-am simtit acaparata, uneori "devorata"

   In ultimii ani preferam aşezări, străduţe, ulicioare, d-astea, diminutive :)

   Totusi, ar trebui sa reconsider, Madrid merita o sansa si din partea mea ! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mireille
[22.04.15 13:04:52]
» mesaj pers

   @Eugenia55 - nu știi ce pierzi, merită din plin, eu voi merge în repetir, așa că pregătește-te... de o invazie spaniolă pe site.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- amero
[22.04.15 16:41:58]
» mesaj pers

   @Eugenia55 - Multumesc ca ai trecut in vizita pe la mine, intradevar orasele mari sunt coplesitoare, dar m-am axat pe zona istorica, turistica, iar Madridul are destul de multe obiective la oferta... deh, au avut spaniolii de unde aduce de peste mari si tari suficiente "fonduri" pentru a construi din abundenta si a garnisi cu aur si alte nestemate... Si eu iubesc oraselele mici care nu te strivesc, desi incarcate de istorie si multe minunatii. In aceasta calatorie am avut bucuria sa vizitez Toledo, Avila si Segovia adevarate bijuterii. Insa la capitolul Spania, locul fruntas il ocupa in inima mea in continuare Andaluzia.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[26] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAR-2015] emblema a orasului, statuia reprezentand ursul care mananca fructe dintr-un copac -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610516">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610516"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610516">Şterge vot</a></div><span id="v9610516" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610516)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610516Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610516MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAR-2015] emblema a orasului, statuia reprezentand ursul care mananca fructe dintr-un copac
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAR-2015] Iglesia de los Jeronimos din imediata apropiere a Muzeului Prado -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610517">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610517"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610517">Şterge vot</a></div><span id="v9610517" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610517)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610517Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610517MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAR-2015] Iglesia de los Jeronimos din imediata apropiere a Muzeului Prado
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAR-2015] Muzeul Prado. La data la care l-am vizitat era si o expozitie ocazionala Goya. -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610518">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610518"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610518">Şterge vot</a></div><span id="v9610518" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610518)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610518Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610518MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAR-2015] Muzeul Prado. La data la care l-am vizitat era si o expozitie ocazionala Goya.
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]P06 [MAR-2015] Congreso de los Diputados o cladire monumentala pazita nu numai de cei doi lei ci si de oameni de ordine cu armament in dotare. -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610521">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610521"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610521">Şterge vot</a></div><span id="v9610521" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610521)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610521Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610521MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAR-2015] Congreso de los Diputados o cladire monumentala pazita nu numai de cei doi lei ci si de oameni de ordine cu armament in dotare.
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAR-2015] In Plazza Cibeles se afla Fuente Cibeles, fantana care aminteste de zeita fertilitatii Ceres. -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610522">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610522"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610522">Şterge vot</a></div><span id="v9610522" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610522)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610522Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610522MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAR-2015] In Plazza Cibeles se afla Fuente Cibeles, fantana care aminteste de zeita fertilitatii Ceres.
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAR-2015] Plazza Mayor, cladirea monumentala cu doua turnuri a breslei brutarilor -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610523">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610523"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610523">Şterge vot</a></div><span id="v9610523" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610523)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610523Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610523MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAR-2015] Plazza Mayor, cladirea monumentala cu doua turnuri a breslei brutarilor
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAR-2015] Templul egiptean, o oaza de reculegere -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610524">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610524"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610524">Şterge vot</a></div><span id="v9610524" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610524)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610524Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610524MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAR-2015] Templul egiptean, o oaza de reculegere
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAR-2015] Scara monumentala si holul de intrare singurele locuri interioare in care se pot face fotografii in Palatul regal -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610526">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610526"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610526">Şterge vot</a></div><span id="v9610526" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610526)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610526Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610526MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAR-2015] Scara monumentala si holul de intrare singurele locuri interioare in care se pot face fotografii in Palatul regal
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAR-2015] Arcul de triumf al Madridului -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610527">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610527"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610527">Şterge vot</a></div><span id="v9610527" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610527)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610527Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610527MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAR-2015] Arcul de triumf al Madridului
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAR-2015] Gradinile Sabatini -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610528">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610528"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610528">Şterge vot</a></div><span id="v9610528" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610528)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610528Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610528MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAR-2015] Gradinile Sabatini
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAR-2015] curtea interioara a Palatului Regal -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610529">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610529"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610529">Şterge vot</a></div><span id="v9610529" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610529)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610529Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610529MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAR-2015] curtea interioara a Palatului Regal
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAR-2015] noaptea in Puerta del Sol, statuia lui Carol III-lea -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610530">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610530"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610530">Şterge vot</a></div><span id="v9610530" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610530)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610530Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610530MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAR-2015] noaptea in Puerta del Sol, statuia lui Carol III-lea
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAR-2015] cladirea monumentala a Bancii Spaniei -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610531">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610531"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610531">Şterge vot</a></div><span id="v9610531" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610531)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610531Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610531MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAR-2015] cladirea monumentala a Bancii Spaniei
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAR-2015] o plimbare in zona Puerta del Sol printre cladiri fabuloase -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610532">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610532"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610532">Şterge vot</a></div><span id="v9610532" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610532)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610532Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610532MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAR-2015] o plimbare in zona Puerta del Sol printre cladiri fabuloase
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAR-2015] constructie monumentala a orasului, Catedrala Almudena -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610533">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610533"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610533">Şterge vot</a></div><span id="v9610533" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610533)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610533Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610533MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAR-2015] constructie monumentala a orasului, Catedrala Almudena
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAR-2015] imagine din interiorul catedralei -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610534">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610534"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610534">Şterge vot</a></div><span id="v9610534" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610534)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610534Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610534MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAR-2015] imagine din interiorul catedralei
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAR-2015] Muzeul catedralei vis-a-vis de Palatul regal -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610535">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610535"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610535">Şterge vot</a></div><span id="v9610535" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610535)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610535Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610535MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAR-2015] Muzeul catedralei vis-a-vis de Palatul regal
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAR-2015] hotelul Senator, o alta cladire fastuoasa de pe Gran Via -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610536">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610536"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610536">Şterge vot</a></div><span id="v9610536" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610536)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610536Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610536MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAR-2015] hotelul Senator, o alta cladire fastuoasa de pe Gran Via
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [MAR-2015] -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610537">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610537"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610537">Şterge vot</a></div><span id="v9610537" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610537)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610537Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610537MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAR-2015]
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, fara bonus]

P23 [MAR-2015] din gradinile lui Sabatini se vede palatul regal -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610538">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610538"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610538">Şterge vot</a></div><span id="v9610538" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610538)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610538Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610538MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAR-2015] din gradinile lui Sabatini se vede palatul regal
foto amero [20.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P24 [MAR-2015] statuie ridicata in memoria victimelor atentatului impotriva Regelui Alfonso XIII si a reginei Eugenia mai 1906 -- foto by <b>amero</b> [uploaded 20.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av610539">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv610539"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=610539">Şterge vot</a></div><span id="v9610539" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(610539)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f610539Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e610539MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAR-2015] statuie ridicata in memoria victimelor atentatului impotriva Regelui Alfonso XIII si a reginei Eugenia mai 1906
foto amero [20.04.15]
# [0 PMA, fara bonus]

[26] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.118659973145 sec