57211 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Muzee în Amsterdam şi împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
12.02.2015
DE
Avatar Larissa
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Belgia - Bruxelles [BE]
înscris/ă în 08.05.11
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Muzeul Prostituţiei din Amsterdam – un salt în timp în spatele vitrinelor


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Aviz persoanelor (mult prea) sensibile la subiect, dacă aţi trecut totuşi de titlu, opriţi-vă aici, până nu este prea târziu…:)

În iunie 2014, aflându-ne cu treabă prin zonă şi prinzând week-end-ul, ne hotărâm (eu şi o colegă) să revedem Amsterdamul 2 zile, cu o noapte de cazare la Ibis Styles Amsterdam Central Station (la 10 min. de Dam Square şi de China Town) (vezi impresii).

Pe lângă plimbările de culturalizare (pe la Rijksmuseum), de shopping (Gassan) şi de relaxare (croaziera pe canale şi un Hop on-Hop off), ne rezervăm seara pentru plimbarea de curiozitate în Red District, pe care nu putem să-l ratăm chiar dacă am vrea, toate drumurile duc acolo….

Astfel că, am repetat vizita de acum 3 ani (vezi impresii) şi am condimentat-o cu alte noi experienţe vizuale în cartierul plin de viaţă.

Luând-o agale pe lângă debarcader şi Chinatown, ajungem în Red District şi dăm foarte curând de Red Lights Secrets - muzeul prostituţiei, ceea ce, în cartierul vechi unde nu se schimbă decât feţele prostituatelor şi ale clienţilor, este chiar o noutate absolută...

Ne uităm una la alta, ezitând un pic înainte de intrare, doar suntem două provinciale chiar dacă am invadat Bucureştiul, iar pudoarea încă a mai rămas acolo, undeva. Dar vedeam turişti doritori care nu păreau băuţi sau frustraţi şi vizitatori care ieşeau zâmbind cu satisfacţie, aşa că ne-am hotărât să intrăm, la urma urmei e un muzeu, chiar dacă mai altfel…

Locaţia se află în inima Red District care se mai numeşte şi de Wallen, cel mai cunoscut, mai vechi şi mai mare cartier roşu din Amsterdam, care adăposteşte cam 400 cabine închiriate de prostituate ce își oferă serviciile sexuale din spatele unei ferestre sau uși de sticlă, cu felinare în roşu.

De Wallen, împreună cu zonele de prostituție Singelgebied și Ruysdaelkade, formează Rosse Buurt (zona luminilor roşii) din Amsterdam.

De Wallen a fost construit în jurul anului 1385 şi este, după cum spuneam, cel mai vechi district din Amsterdam. În mijlocul lui tronează Oude Kerk sau The Old Church (1213), cea mai veche clădire şi parohie din oraş, care a fost, iniţial, catolică apoi protestantă.

Acum îmi explic de ce este o catedrală în acest cartier, de fapt, ea fusese deja cu mult înainte ca zona să devină …roşie, iar prezenţa credinţei în mijlocul iadului nu ştiu exact cu ce a ajutat, poate doar cu alinarea sufletelor rătăcite….

Red District încă mai păstrează arhitectura de sec. XIV, deşi multe dintre construcţii sunt de dată mai recentă. Este străbătut de un vechi canal care trecea şi printre fostele ziduri ale oraşului. Încă mai rezistă De Waag (casa breslei), cea mai veche clădire nonreligioasă din Amsterdam, din sec. XV, reprezentată în 1632 de Rembrandt în pictura sa „Lecția de anatomie a Dr. Nicolaes Tulp”.

Istorie şi sex, o combinaţie mortală de ingrediente care atrage peste 400.000 de vizitatori pe an, de toate naţiile, ca în Turnul Babel. Nu ştiu câţi dintre ei mai sunt atraşi de istorie, dar cu siguranţă sunt năuciţi de coffeshops în care se vinde şi se fumează marijuana şi băutură la greu, de fetele din vitrine, de spectacolele de sex din teatrele cu specific, de muzeele de sex şi canabis şi de peep show. Pentru necunoscători (ca mine), peepshow era denumirea unei expoziţii de fotografii, obiecte sau persoane vizualizate printr-o gaură mică sau lupă, care-i distra pe oamenii „preistorici”, după care, ne-am rafinat, termenul se referă la o prezentare a unui spectacol de sex sau film pornografic care este urmărit printr-o fantă de vizualizare. (N-am fost îndeajuns de curioasă).

Am vizitat Muzeul Sexului şi îl declar un kitch absolut. Chiar dacă aş fi momită cu o croazieră pe Mediterana, nu aş scrie un review despre el. De ce? Vă dau un singur exemplu: Câte sinonime ştiţi voi pentru organul genital masculin? Eu cunosc doar unul pe care abia dacă pot să-l scriu pe AFA…

Adresa Muzeului Prostituţiei este Oudezidjs Achterburgwal 60 H, este imposibil să-l rataţi cum veniţi dinspre Chinatown, este amplasat într-o clădire cu etaj îngustă, tipică oraşului, într-un fost bordel, cu o faţadă proaspăt aranjată, o firmă luminoasă şi o hologramă care reprezintă o prostituată ce iţi face semn să intri. Noaptea este deosebit, prin geamuri străbate o lumină roşie şi vezi o pantomimă a turistelor care se aşează, fascinate, pe scaunele de la etaj, imitând vecinele de cartier…:)

Este deschis zilnic între 12.00 a. m şi p. m.

Cum intri este casieria sau biroul de informare, unde am plătit 7,50 euro biletul plus 2,50 euro pentru o broşurică cu informaţii generale şi câteva date istorice, dar fără o prezentare detaliată a muzeului, cum mă aşteptam.

Ulterior, am aflat că abia se deschisese în luna februarie la iniţiativa unui investitor privat (Melcher de Wind) şi că are nevoie de cel puţin 10.000 de vizitatori zilnic ca să supravieţuiască. Se pare că municipalitatea din Amsterdam a încurajat deschiderea muzeului, considerând că acesta oferea turiştilor o altă perspectivă asupra vieţii celor aflaţi dincolo de spatele vitrinelor (femei şi bărbaţi), mai mult decât Muzeul Sexului şi Muzeul Erotismului.

Am citit un articol pe net ce reproducea opinia Yolandei van Doeveren, care se ocupă de domeniul prostituţiei pentru municipalitatea din Amsterdam, citez: „Celelalte muzee se concentrează asupra sexului și a performanțelor sexuale. Acest nou muzeu îți oferă posibilitatea de a arunca o privire în viața celor care lucrează în această industrie, îți arată cum e să stai în spatele unui geam și să fii privit în continuu. Poate că turiștii își vor schimba comportamentul și vor arăta mai mult respect. ”

Tot ea ne informează că districtul este atent supravegheat de autorităţile locale (poliţie, fisc) şi că beneficiază de programe sociale (asistenți sociali, lucrători în domeniul sănătății, grupuri pentru drepturile civile). Problema centrală care îi preocupa este legată de traficul de persoane şi exploatarea fetelor de către proxeneţi, în special în bordeluri subterane unde sunt abuzate şi minore.

Dragi cititori, trebuie să remarc normalitatea cu care olandezii tratează acest subiect, SEX-ul ca şi respectarea alegerilor pe care orice om are dreptul să le facă în viaţă. Prostituţia este considerată o meserie ca oricare alta (Vă amintiţi că aceleaşi vorbe le-am auzit cu toţii de la fetele bătute şi maltratate prin Germania, care făceau acelaşi lucru, dar în mod ilegal? Sigur, ulterior am aflat ca unele erau obligate de traficanţi dar altele chiar o făceau conştient şi voluntar, pentru bani).

De cum intrăm, suntem invadate de lumina roşie, o atmosferă de alcov şi un aer pe măsură. În faţă este un televizor care derulează pe ecran o scenă de streap-tease cu o brunetă focoasă îmbrăcată sumar.

Mai puţin interesant pentru noi, care facem numărul ăsta acasă, în faţa oglinzii, în fiecare seară, mai puţin flic-flacurile…

Urmează o sală cu scaune comode capitonate şi lămpi pe perete, în aceeaşi atmosferă de lady in red, unde se proiectează un filmuleţ cu imagini din viaţa obişnuită a unei prostituate. Pentru că munca începe seara, ziua merge la cosmetică, la coafor sau pe la magazinele de haine. Îi vedem şi pe oamenii care lucrează cu ele, făcând curăţenie sau reparându-le diverse prin camere, spălându-le lenjeria, aducându-le cafea sau mâncare în timpul turei de noapte. Este emoţionantă scena dintre o prostituată cam trecută, îmbrăcată în piele roşie, care primeşte vizita fetiţei ei, elevă la şcoala de asistente aflată chiar în inima Red District.

Din cinema dăm direct în Red Light Fashion, cu 3 manechine fără cap purtând costumaţii sumare, ţinutele fiind chiar inspiraţionale, aş aprecia eu…:)

Urcăm câteva trepte şi traversăm un hol cu perdeluţe de mărgele. Pe perete atârna o tablă în care sunt afişate ce prostituate lucrează, în ce camere anume, în ce zile şi programarea efectivă a clienţilor (ca într-un bordel).

Iată-ne direct în faţa unei vitrine, cu 2 scaune înalte, unul în stânga şi unul în dreapta, numai bune de încercat pentru a te pune, oarecum, în postura fetelor. Nu m-am aşezat, dar m-am apropiat de fereastră şi am privit cu nesaţ lumina soarelui, bucuroasă că mi-au funcţionat câţiva neuroni astfel încât să mă ţin departe de lumea dezlănţuită….

Pe peretele opus era o comodă cu un casetofon, un miniventilator şi o scrumieră, aproape toate prostituatele pe care le-am văzut fumează continuu în vitrine, în aşteptarea sau în pauzele dintre clienţi.

De acolo am intrat direct într-un Workshop, atelierul de lucru al fetelor, o cămăruţă ca cele mai multe din Red District, numită şi „peeskamer”, cu aer meschin şi îmbătrânit.

Şi pentru că nu mai era lumină naturală, mi-a tremurat telefonul în mână, cred ca mi s-a şi atras atenţia să nu fac poze, pentru a doua oară. Îmi pare rău pentru calitatea proastă a acestora dar e tot ce-am reuşit să fac.

Încăperea conţinea un pat simplu, mic şi rezistent ca o placă de lemn, acoperit cu nişte prosoape, un ursuleţ trist de pluş care stătea stingher în colţ, o oglindă fixată în perete, un dulăpior micuţ cu accesorii necesare în procesul muncii (lubrefianţi, prezervative, produse de curăţare, jucării sexuale).

Pe peretele opus o uşiţă masca baia cu un cuier pe care era aruncat un neglije roşu.

În decorarea camerelor a fost consultată o fostă escortă numită Ilonka Stakelborough, care conduce acum uniunea sex-lucrătorilor „Gheisha Institute” (sau Gheisha Foundation). Ea a oferit o serie de informaţii din experienţa sa, pe care vi le redau în continuare.

Aceste văgăuni sunt închiriate de la proprietari cu aproximativ 150 euro pentru o jumătate de zi (adică de seara până dimineaţa), iar tariful standard este de 50 euro /număr. Impozitul este de 150 euro la 6 clienţi şi 250 euro după 8. Habar nu am dacă se dă sau nu bon fiscal, dar cred că la procentul acesta de impozitare, sigur evaziunea fiscală e în floare.

O prostituată lucrează, în medie, 11 ore pe zi, 6 zile pe săptămână şi nu are un venit mai mare decât cel al unui olandez din clasa mijlocie. Nici escortele sau prostituatele high-class din bordelurile de lux nu au profituri senzaţionale, chiar dacă prestează la alt nivel. De asemenea, nu trebuie neapărat să fii mai tânără sau mai frumoasă pentru a câştiga mai bine decât altele, sunt alte variabile care concură la succesul profesional (nu se precizează, dar presupun că sunt norocul, experienţa, renumele, starea euforică a doritorilor, apropierea ferestrei de un coffeshop sau altul, tariful negociabil, specializarea).

Clienţii sunt de toate naţiile, vârstele, căsătoriţi, necăsătoriţi, vin la toate orele posibile, de la deschidere, inclusiv dimineaţa în drum spre muncă. Fetele nu au voie să se dea cu parfum pentru a nu le crea probleme la întoarcerea în sânul familiei.

Aproximativ 75% la sută dintre femei provin din ţările cu un nivel de trai scăzut, majoritare fiind cele din România sau Bulgaria.

Intru apoi în tărâmul prostituţiei de lux, zic ei, Luxury Room, un alt kitch dar aurit, de data asta, cu tavanul acoperit de oglinzi, cu un pat luminat dedesubt, o cadă de colţ şi şampanie în frapieră. Dacă mai ţineţi minte filmul „Frumoasa Veneţiana”, cu o curtezană pe nume Veronica Franco, prima militantă pentru drepturile prostituatelor de sec. XVI, ei bine, s-ar fi răsucit în mormânt să vadă „luxul” de aici, lipsit de gust şi de rafinament.

Ei, şi acum, ţineţi-vă bine, intrăm în tărâmul psihozelor, BDSM room (bondage, dominaţie şi sado-masochism), adică tot ce intră la capitolul practici erotice sadice de dominanţă şi subordonare.

Cu voia voastră, facem un mic refresh şi încep cu bondage, adică tot ceea ce te face fericit în doi sau singur cu obiecte care strâng, lovesc uşor sau gâdilă…legat la ochi, pe cât posibil.

De la bondage poţi ajunge destul de rapid la sado-masochism, o bătăiţă bună pe care ţi-o aplici ţie sau partenerului…:(

Citesc în ghid că în Red District se practică şi specializările particulare, precum electrosexul (clientului i se aplică şocuri electrice cu ajutorul electrozilor).

Chiar dacă nu scrie nimic despre asta, am auzit că ar fi case în care se practică fetişismul gen bebe (bărbaţii sunt înveliţi în scutece, li se pune pampers, li se face băiţă) sau asfixierea sexuală (prin presarea arterelor carotide pentru scurte perioade de timp, inducând o stare semi-halucinogenă, mai tare decât cocaina).

Broşura ne asigură (?!?) că toate formele de sex din cartierul roşu au ca principală grijă siguranţa clientului.

Ştiu cum sună, pe vremea mea erau comportamente sexuale aberante, acum nici patologia, nici Codul Penal nu le mai bagă în seamă, atât timp cât sunt liber consimţite.

În vitrine de sticlă, în cuşti sau pe pereţi mi se derulează în faţa ochilor tot instrumentarul pentru bondage şi sado-masochism (funii /sfori din materiale fine, cătuşe din plastic /puf /material textil, eşarfe, măşti, bice din piele, cu ţinte, cu franjuri, lanţuri, vibratoare, manşoane, inele vibratoare, pompe, lubrefianţi), un amestec de Turbomecanica cu Şcoala de Arte si Meserii…

Mă doare capul, aerul devine prea greu aşa că ies rapid, fără să trec în revistă chiar totul. Partea bună este că, atunci voi avea pacienţi cu poveşti de groază, am şanse mult mai mari să înţeleg partea practică…:(

Mă trezesc acum în Confrontation room, faţă în faţă cu 2 ecrane mari şi cu bărbaţi care se perindau uitându-se la mine cu interes, provocator, apreciativ sau cu dezgust…Asta da, experienţă, erai pusă în postura fetelor, confruntându-te cu realitatea pieţii…Am stat câteva minute bune, biciuindu-mi simţurile cu imagini pe care sper să nu le mai văd vreodată…

Am dat de un hol cu Lost and Found, adică pereţi în care au fost expuse obiecte pierdute de către clienţi prin peeskamers sau prin bordeluri: cărţi, ceasuri, portofele, legitimaţii, telefoane, proteze. Capete nu am văzut…. :)))

Urma o sală numită Video room, în care rula un documentar făcut de Stop The Traffic (o coaliţie internaţională care militează pentru stoparea traficului de persoane), despre prostituţie, ca formă de sclavie umană modernă, prin trafic de persoane (recrutarea, transportul şi vânzarea în scopul exploatării). Tinerele sunt ademenite să vină în Olanda sub false pretexte (să fie dansatoare sau chelneriţe), după care sunt obligate de către pimps să lucreze ca prostituate, prin violenţă fizică şi psihologică. Nu se ştie exact câte femei sunt forţate să intre în această branşă, părerile sunt variate, fiind vehiculate procente intre 10 si 90%.

Aceste date rezultă şi din scrierile unora dintre fete, expuse pe unul dintre ziduri: „Acest job nu este pentru cei slabi de înger. Am devenit mai puternică. ” (Eva din Olanda), „Mă face să mă simt singură, mama mea nu știe ce fac” (Carmen din România). De fapt, sunt destul de multe citate ale compatrioatelor noastre, mă întristează că au plecat atât de departe de ţară, dacă s-ar legaliza şi la noi prostituţia s-ar putea întoarce…sau s-ar lăsa de meserie :(

Ultimul spaţiu al muzeului, Information Room, include o miniexpoziţie care explică cum s-a schimbat de-a lungul timpului atitudinea oamenilor față de cea mai veche meserie din lume dar şi un Confessions wall, un perete pe care erau agăţate cele mai aberante confesiuni ale vizitatorilor muzeului, oameni obişnuiţi ca noi, care au simţit nevoia să-şi scrie (într-o cabină aflată în aceeaşi încăpere), o experienţă sexuală trăsnită din viaţa lor sau o fantezie erotică (vedeţi în poze). Eu nu am scris nimic, nu am experienţe demne de a fi expuse iar despre fantezii…ar fi căzut peretele, cu muzeu cu tot…:)

Se doreşte astfel, ca turiştii să conştientizeze că nu sunt mai sfinţi decât fetele din domeniu, şi că, dacă fac mărturisiri atunci şi acolo, vor fi iertaţi de păcatele lor sexuale…:((

Vizita la muzeu era pe sfârşite iar eu am realizat că nu am aflat mai nimic despre istoria prostituţiei în Olanda, aşa că am deschis rapid broşura şi am citit ceva informaţii, pe care vi le redau mai jos, presărate cu umile consideraţii personale.

Fiind un mare port, în Amsterdam debarcau permanent marinari puşi pe distracţie, inclusiv localnicii care aveau aceeaşi ocupaţie (Nu am evoluat prea mult de atunci, eu aud zilnic sloganul „băutură şi femei”, inclusiv la televizor.). Chiar înainte de sec. XV s-au hotărât să se şi stabilească aici, în De Wallen, iar prostituţia era în floare. Prin sec. XVI, odată cu trecerea lor la religia protestantă (pe vremea catolicilor era acceptată), noua conducere a oraşului interzice prostituţia şi introduce măsuri aspre pentru amatoare, pedepsindu-le prin flagelare şi expulzare. Totuşi, aşa cum se întâmplase adesea în istoria Amsterdam-ului, ele erau doar ameninţate verbal şi autorităţile aveau să închidă ochii referitor la această chestiune. Prostituatele erau foarte ocupate la sfârşitul verii când marinarii se întorceau din călătoriile lor în Indiile de Vest.

După mine, olandezii au abordat cu multă înţelepciune acest fenomen, chiar dacă nu apăruse Maslow cu piramida lui, se ştia că omul are câteva nevoi primare care trebuie satisfăcute cu necesitate: mâncare, băutură, sex, somn. Aşa că, am ajuns în sec. XXI să eşuăm lamentabil, ca şi societate sau indivizi, crezând că nevoile noastre superioare de cunoaştere/ înţelegere, de estetică, de ordine şi alte idei trăznite cu care ne ocupăm mintea, ar putea să le înlocuiască pe cele bazale, considerate acum triviale, lipsite de importanţă sau aparţinând regnului animal („Ia uitaţi-vă la ăla, bea ca porcul, i-auzi vecina, face sex…:(”).

Pe la sfârşitul sec. XVII erau cam 1000 de prostituate in Amsterdam (în prezent, se estimează un număr de 900). Cele mai mari probleme ale lor şi ale clienţilor erau legate de bolile grave cu transmitere sexuală, fatale în multe cazuri. În broşurică scrie că prezervativul nu exista şi că a apărut mai târziu.

Ei bine, nu este adevărat, istoria prezervativului e mai veche decât istoria Amsterdamului (atestat documentar prin 1275), fiind folosit de mai bine de 6000 de ani prin ţări avansate precum Egiptul şi Roma Antică, China şi Japonia. Până şi francezii prin sec. XVI fac un model din stofă (se ştie că europenii s-au civilizat târziu, după sec. XIX, referitor la capitolul igienă corporală). În sec. XVIII Casanova utiliza, frecvent prezervative din intestine de oaie legate la gură cu panglică roșie, mai ales pentru a evita ca partenerele sale să rămână însărcinate. Își denumea accesoriul fie „redingotă englezească”, fie „calotă de asigurare”. Îl citez: „Trebuie să mă închid într-o bucată de piele moartă pentru a-mi dovedi că sunt viu. ”

Nici informaţia că ar fi apărut în sec. XVIII nu este corectă, întrucât numele lui este legat de un anume Conton sau Condom, care lucra la curtea Regelui Carol al II-lea al Angliei, asta înseamnă sec. XVII iar producţia de masă a început în sec. XIX, în 1843, în Marea Britanie, din cauciuc vulcanizat, „lavabil și reutilizabil”.

Asta este, îi iert pentru lipsa de acurateţe a datelor istorice, la urma urmei cui îi mai arde de istorie cu atâta sex în jur?

Aflu, în continuare, ca în sec. XVIII oamenii devin mai prudenţi şi mai preocupaţi de sănătatea lor şi de moralitate, astfel încât prostituatele ajung să fie biciuite în public. Doar că Maslow a avut din nou dreptate, piramida s-a răsturnat după puţin timp, iar intoleranţa a luat sfârşit, prostituţia ajungând, pe la jumătatea secolului, să fie abordată într-o manieră profesionistă. Au apărut bordelurile pe care le recunoşteai după felinarele agăţate de uşa de la intrare.

Aşa da, zic eu, mintea omului modern a găsit o cale de reconciliere între estetică şi nevoile sale fiziologice, adică nu o mai facem pe străzi ci în bordeluri de lux, nu mai bem o poşircă ci un vin italian, nu mai mâncăm cu mâna ci la un restaurant cu stele michelin…

În 1795 Olanda este ocupată de francezi care, preocupaţi fiind de proliferarea bolilor cu transmitere sexuală, introduc o formă de legalizare a prostituţiei, obligând la înregistrarea lor şi la prezentarea la poliţie bisăptămânală pentru un control medical. Dacă erau sănătoase aveau să primească un card roşu, dacă nu, primeau un tratament medical gratuit şi un card alb în care era specificat diagnosticul. Deşi trupele lui Napoleon au părăsit Olanda 18 ani mai târziu, politica a continuat iar numărul prostituatelor a crescut enorm ajungând pe la 1816 la 3000.

Acum îmi aduc aminte că am citit pe undeva, nu mai reţin, că, deşi în Franţa prostituţia este legală (ca şi în Germania sau Grecia), s-a propus prin 2013 un proiect de lege care să amendeze cu 1500 euro pe cei care plătesc prostituatele, cu alte cuvinte „fetelor, puteţi munci legal dar nu aveţi cu cine, că îi amendăm”. Nu am reuşit să aflu exact dacă s-a pus sau nu în practică, dar înţeleg că francezii, după câteva secole, şi-au schimbat opinia şi ar dori să descurajeze acest fenomen precum şi reţelele de proxenetism cu fete de prin Europa de Est (cu asta sunt întru totul de acord).

Pe la sfârşitul sec. XIX, un curent creştin cuprinde mai mulţi olandezi care s-au grupat într-o asociaţie împotriva prostituţiei şi au început să meargă noaptea pe la locurile păgâne, să le cânte lor şi clienţilor cântece pioase şi să propovăduiască textele biblice. Această nouă orientare reuşeşte să determine unele interdicţii ale autorităţilor împotriva prostituţiei, în 1897 şi 1902, dar nu reuşeşte să stopeze fenomenul. Din acea perioadă începe să se schimbe forma de acostare a clienţilor, se mută de pe stradă în spatele unor ferestre largi, prin care fetele ciocănesc de zor să atragă atenţia doritorilor. De asemenea, răspândirea lor prin tot oraşul este limitată la zona De Wallen şi alte câteva vecinătăţi, ceea ce a determinat o creştere considerabilă a chiriilor cerute pentru respectivele spaţii. Au urmat încercări repetate ale autorităţilor de a reduce prostituţia, însă fără succes.

După 1956, când 5 prostituate au fost ucise, opinia publică s-a aliat cu presa solicitând legalizarea. Acest lucru nu s-a întâmplat imediat, următoarele decenii fiind focusate pe problematica traficului crescut de fete aduse din afara ţării (în special din estul Europei) şi forţate să se prostitueze, de către proxeneţi.

Astfel că, în 2000 a fost legalizată prostituţia iar în prezent, în Amsterdam, sunt în jur de 7 000 de persoane care lucrează în industrie. Prostituatele sunt înregistrate la Camera de Comerţ, respectă legislaţia că orice alt întreprinzător şi trebuie să plătească impozit pe venit. După cum am amintit, la un moment dat, sunt organizaţi într-o formă de sindicat numită Geisha Foundation, care militează pentru drepturile lor precum şi împotriva discriminării acestora.

Înainte de a părăsi muzeul am dat şi un test pe un ecran digital, despre prostituţie, desigur; nu vă spun ce punctaj am obţinut dar vă informez că l-am trecut…cu bine :)

Ca să concluzionez, muzeul nu mi s-a părut reuşit, un pic mai interesant decât fratele lui dedicat sexului, prin faptul că dă deoparte draperia din spatele vitrinelor şi ale vieţii celor care se spetesc acolo :)

Mă distrează că, la ieşire au o reclamă pentru expoziţia Gunter von Hagens Body World, The Happiness Project, având ca moto întrebarea „Care este influenţa fericirii asupra sănătăţii tale? ”.

Ei bine, încerc eu un răspuns: Numai influenţe benefice, fericirea fiind produsă de un hormon (oxitocina), secretat, atenţie, în timpul unor acte complet diferite, unul cu un partener al cărui sex nu este precizat exact şi celelalte două sunt legate de travaliul şi alăptarea propriului copil. Devine clar că orice stare naturală de fericire pură izvorăşte fie din relaţia împlinită cu partenerul tău de sex (bărbat, femeie, soţ, amant, prieten, necunoscut), fie din relaţia deja pecetluită la naştere şi alăptare, cu propriul tău copil. Făcând o simplă comparaţie este evident că fericirea pe care ţi-o poate oferi copilul este de lungă durată şi relativ stabilă, chiar în absenţa sa fizică, în timp ce relaţia cu partenerul îţi oferă fericire doar atunci când se produce actul sexual şi în perioada imediat următoare, până la repetarea acestuia. Sigur, şi în primii trei ani de dragoste, dacă ai noroc! Dincolo de acest context nu mai vorbim despre fericire, ci despre substitute ale ei precum prietenie, înţelegere, linişte, plăcere, mulţumire, acceptare şi alte sinonime din care sparkling-ul a dispărut. Şi atunci intervine RUTINA.

E inutil să mai vorbesc şi din perspectiva bărbaţilor, care nu nasc şi nici nu alăptează…trebuie să-i înţelegem doamnelor!

Efectele benefice ale oxitocinei asupra sănătăţii sunt, pe lângă starea de bine, reducerea emoţiilor negative, ameliorarea unor boli grave precum autismul, schizofrenia, anorexia şi dependenţa de alcool.

Când am ieşit afară sper nu am avut rânjetul tâmp al predecesorilor mei, cu atâtea informaţii pe care le primisem şi văzând cu proprii ochi secretele întunecate ale vieţii lor. Mi-am amintit rapid de o scrisoare pe care o prostituată din Statele Unite a trimis-o unei femei al cărei bărbat apela la serviciile sale sexuale.

Cu această scrisoare, în loc de Epilog voi încheia călătoria în Red Lights District, cu speranţa că, şi dacă sunteţi fără de păcat, NU VEŢI ARUNCA CU PIATRA PRIMUL!

„Dragă soție,

Nu te cunosc, dar știu că e posibil ca soțul tău să te înșele cu o prostituată. Știu asta pentru că sunt lucrătoare sexuală și am o grămadă de clienți.

Dar nu soțul tău, îți zici, nu el! Soții altora, desigur, dar relația voastră, viața voastră sexuală e diferită. …. Aveți o căsnicie grozavă!

Să te întreb ceva: Când a fost ultima oară când tu și soțul tău ați făcut sex de trei ori într-o săptămână? Când a fost ultima oară când el s-a plâns din cauza asta? Nu crezi că e posibil ca între timp să se fi ocupat el singur de problema asta, cu ajutorul meu?

Vestea bună e că dacă soțul tău vine la mine, înseamnă că vrea să-și păstreze căsnicia cu tine. Alege să primească afecțiune și sex de la o profesionistă, fără alte implicații. Imaginează-ți că în locul meu ar fi bona, sau vecina sau cea mai bună prietenă a ta.

Sunt o profesionistă. Sunt discretă, iar timpul, atenția și sexualitatea mea se măsoară în ore, ore în afara cărora e al tău. Și ce e important e că eu nu-l iubesc pe soțul tău și nici nu-l voi iubi vreodată. Simt compasiune pentru el și atât.

Nu voi fi niciodată o amenințare pentru căsnicia voastră pentru că în afara programului nu vreau să am de-a face cu niciunul dintre voi. N-o să ies cu el la cină și nici n-o să te sun în timpul nopții ca să te avertizez că ar trebui să divorțezi. N-o să afli asta de la mine. Iar dacă o să afli de la el, fie e un prost, fie e supărat pe tine și vrea să te rănească.

Da, unii clienți se mai implică și emoțional, dar la modul superficial, pentru că știu că ce facem noi e fals. Doar nu-ți închipui că instalatorul adoră toaletele pe care le repară, nu?

Bărbații știu că afecțiunea pe care le-o ofer depinde de banii pe care mi-i oferă ei. Eu nu fac parte din viața lor, sunt un fel de angajată. Oricât de obsedat ar fi de mine pe plan sexual, nu va investi pe plan emoțional.

Din experiența mea, bărbații nu cheltuiesc pe sex decât fix cât își permit. Dacă soțul tău are nevoie de sex o dată la două săptămâni și-și permite să ia pe furiș o mie de dolari din bugetul lunar al casei, se va întâlni cu o tipă care are aceeași meserie ca mine. Chiar dacă își dorește sex mai des, nu poate scoate încă o mie de dolari din senin. Oricât de mult și-ar dori asta, o să-și controleze dorința ca pe oricare alta. Iar dacă își sparge tot salariul cu mine, chiar îți recomand să divorțezi de el, înseamnă că e varză cu capul și cu banii.

Cât despre boli, nu-ți face griji. Majoritatea prostituatelor din ziua de azi sunt mai sănătoase și mai prudente decât o secretară dintr-un birou obscur. Îți amintești ce am spus de afecțiunea mea pentru el extrem de limitată? E valabil și pentru profilul lui epidemiologic. Nu trebuie să-ți faci griji nici de vreun copil din flori. Șansa să rămân însărcinată cu unul dintre clienți e undeva între Zero și Nicio Șansă.

Poate că tot nu-ți place ideea că se culcă cu mine. Te întreb din nou: când a fost ultima oară când ai făcut sex de trei ori într-o săptămână?

Nu spun că e datoria ta să-l faci fericit. Spun că poate tu nu-ți dorești să faci sex cu el atât de des. Ești ocupată sau stresată sau nu te mai atrage. Te înțeleg, nici pe mine nu mă atrage.

Asta e ideea. Eu sunt ingredientul secret în multe căsătorii sănătoase, pentru că atunci când se vede cu mine, amândoi primiți cantitatea de sex de care aveți nevoie. Atâta timp cât nu-i umbli prin telefon, s-ar putea să ajungeți să sărbătoriți 50 de ani de căsătorie. Nu-i nevoie să-mi mulțumești, dar accept, dacă ții neapărat”.

(Scrisoarea a fost publicată pe site-ul vice.com).

---
Impresii încărcate de Larissa in 12.02.2015 08:41:37

Validat / Publicat: 12.02.15 10:33:25


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în BENELUX.
VIZUALIZĂRI: 5413

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Larissa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  78250 PMA (din 66 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
NOTĂ 2: Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- alinaro
[12.02.15 12:33:32]
» mesaj pers

   @larissa2015 - Super tare idea, chiar daca e trist pe alocuri si din multe puncte de vedere. Cat despre scrisoarea de final... originala cat cuprinde. Fereasca Sfantu', al meu nu! ;)

   Si cand te gandesti ca eu inca n-am ajuns in Ámsterdam... De pus pe lista de curiozitati!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Carmen Ion
[12.02.15 12:45:39]
» mesaj pers

   @larissa2015 - Excelent articol, însoţit de comentarii de mare bun simţ!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- ileanaxperta
[12.02.15 15:00:11]
» mesaj pers

   M-am vanturat si eu prin Red District, privind fetitele in vitrine dar n-am reusit sa fac poze. Stateau bodyguard-zii cu ochii cat cepele si stiam ca e naspa daca ne prind facand vreo poza. Am doar una de pe un pod cu perspectiva... turistica si atat.

   In ceea ce priveste review-ul tau, este scris in maniera ta inconfundabila, excelent, cu tot subiectul (asa zis) tabu si cu toate implicatiile ce decurg. Trist, foarte trist pe alocuri dar adevarat peste tot, povestirea ta mi-a aratat de fapt, un episod de viata. O viata in care fiecare facem alegeri. Viata insasi este un cumul de alegeri...

   Scrisoarea chiar mi-a placut, prin simplitatea si modul direct si sincer de a gandi o prostituata, care in fond, este o femeie normala, dar care a ales o astfel de meserie. Treaba ei care ii sunt motivele. Nu avem dreptul sa judecam pe nimeni... dupa parerea mea, bineinteles. In fond, nu e nimic de uimit!... Sunt multe de scris despre un astfel de subiect dar... alta data si in alt context. Acum te pup cu drag! ;)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- amero
[12.02.15 17:28:35]
» mesaj pers

   Iata draga Larissa ca mai vine un ecou si tot de la o persoana "feminina" sau mai bine spus de sex F, sa inteleg ca domnii inca se abtin de la acest gen de rew. La obiect am citit eu de mult, am si uitat de cand ca cele mai vechi institutii care aduc profit din lume sunt cum altfel?! bordelurile si biserica. Felicitari pentru curajul de a aborda in urma vizitei tale la acest muzeu un astfel de subiect. Mi-a placut in mod deosebit video-clipul anexat, "scrisoarea" reprodusa in finalul articolului, pozele si intreaga ta atitudine fata de acest subiect-muzeu. Am colindat si eu intr-o seara pe "strada cu felinare" din Stuttgart si am ramas surprinsa de frumusetea mulatrelor si a altor "fetite" iesite pentru a-si racola clientii. Este o lume aparte misterioasa si greu de inteles.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Larissa
[12.02.15 18:12:42]
» mesaj pers

   @alina.ro, @carmen. ion, @ileana. experta

   Va multumesc mult pentru aprecieri, nu a fost usor sa scriu un astfel de review, e foarte usor sa treci la obscen cand abordezi astfel de subiecte si sper ca am reusit sa ma mentin pe o linie acceptabila de plutire...

   Subiectul Red District este inepuizabil si nu e valabil doar pentru Amsterdam, prostitutia e legala in cateva tari, deci sunt muulte cartiere rosii...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1800 PMA1 (din 6 voturi)]
- Larissa
[12.02.15 18:19:29]
» mesaj pers

   @amero - Vizita dvs ma onoreaza si au mai fost pe aici cateva doamne distinse si domni care au citit impresiile si carora le multumesc pe aceasta cale. Ce pot sa spun decat ca am ezitat ceva sa ma apuc de scris, nu stiam cum va fi primit si cum o sa pice acest subiect dupa floricelele mele din Keukenhof. Dar iata ca rasuflu usurata, se pare ca abordam intr-o maniera normala, realitatea de langa noi. Clip-ul cu Mylene Farmer e unul dintre preferatele mele, se potriveste la fix, doamna si prostituata, doua vieti aparent diferite dar care se intersecteaza dramatic.

   Multumesc mult pentru vizita!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1500 PMA1 (din 5 voturi)]
- cristina65
[12.02.15 19:59:14]
» mesaj pers

   Larissa, de-abea acum am timp sa intru sa scriu un ecou, desi review-ul l-am citit de dimineata pe nerasuflate- este un review bomba. BOMBA!!

   Dpdv al subiectului, al originalitatii, al abordarii, al cursivitatii prezentarii, in care se impletesc atat de bine psihologie, istorie, consideratii personale, iar senzatia de dulce-amar pe care ti-o lasa este tare interesanta!

   Din pacate, insa, incadrarea nu prea il avantajeaza, la rubrica "Muzee din Amsterdam" chiar ma gandeam ce naiba se mai poate scrie!

   Ar trebui deschisa o rubrica noua, ceva gen "Breaking news", in care dragii nostril wm sa incadreze doar impresiile iesite din comun-prin subiect, abordare sau... condei. Stiu, e o chestie pur subiectiva, dar oare cate nu sunt subiective pe acest site :-)?

   Eu glumesc, dar poate totusi cineva ma ia in serios...

   Houston, Houston, se aude?!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Larissa
[12.02.15 20:18:26]
» mesaj pers

   @cristina65 - Deja mi s-a facut pielea gaina de emotie, ma bucur mult pentru cuvintele tale frumoase!!!

   Stiind ca tu ai facut istorie in materie de review-uri cu mama zuperbonus-urilor pe site, ma simt deja mai bine, nu stiam cum avea sa fie primit... Am scris exact ce am simtit fata de acest muzeu si fenomen, fara sa am vreo pretentie ca ar fi corect sau moral, este un review subiectiv despre o destinatie mai altfel.

   Multumesc mult de apreciere!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- ariciu
[12.02.15 22:21:01]
» mesaj pers

   @larissa2015 - Citesc puțin pe AFA în ultima vreme, recunosc. De obicei... unde am abonamente :D sau dacă îmi sare ceva în ochi dpdv al destinației. Mai citesc atunci când mă documentez despre următoarea vacanță. În rest, mai "în diagonală", așa. :P De comentat, cu atât mai puțin...

   Review-ul ăsta însă... m-a lăsat "paf", și o spun cât se poate de serios. Demult nu am mai citit un review despre un muzeu (și doar despre un muzeu) de la cap la coadă, cuvânt cu cuvânt. Ba chiar să revin asupra unor pasaje ca cel cu scaunele expuse în vitrină unde poți testa cum se simte "de partea cealaltă a baricadei", sau cel cu Information Room.

   Excelent redactat, excelentă descriere! Și nu o spun doar așa ca să fie. Am simțit că trebuie să aduc și o apreciere în plus pe lângă un vot care nici nu prea mai contează printre multe altele. GENIAL!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Larissa
[12.02.15 22:33:16]
» mesaj pers

   @ariciu - Multumesc mult pentru vorbele tale frumoase, simt ca sunt sincere si ca exprima trairile tale dupa momentul lecturii. Asta e bine, pentru ca e un subiect sensibil care ar trebui sa atinga pe oricine, macar putin. Nici mie nu-mi vine sa cred ca am putut scrie atat la un muzeu, de altfel, mic si mai putin spectaculos decat l-am prezentat aici...

   Sper sa ma citesti in continuare!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Cris
[13.02.15 05:40:55]
» mesaj pers

   @larissa2015 - Abia acum am ajuns să citesc review-ul tău și nu pot spune decât: excelentă descriere, original subiect, curajoasă autoarea pentru abordarea acestui subiect sensibil, poate, pentru unele persoane! :)

   Felicitări, Larisa, mi-a plăcut mult!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[13.02.15 08:02:19]
» mesaj pers

   Asta este un review special!

   Felicitari Larisa ca l-ai postat. Felicitari pentru cum ai plimbat condeiul pe hartie despre un topic aparte.

   Pe la Ibisul de langa gara si red district am calcat si eu. Nu am stiut de acest muzeu sau nu a fost pe vremuri in calea mea

   Impresionant si citatul lui Carmen.

   Si... felicitari doamnelor de pe AFA ce ne scriu asemenea reviewuri. Ce facem noi domnii? Ni s-a aruncat manusa

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
- Larissa
[13.02.15 08:30:58]
» mesaj pers

   @pacurarcris, @Dan&Ema

   Multumesc mult pentru apreciere, nici scrierile voastre nu sunt mai prejos.

   Intr-adevar, am aruncat manusa, dar nu sunt sigura ca mi-ar placea o dezbatere. La urma urmei, ce ar fi de spus? Barbatii nu au fost niciodata egali cu femeile, indiferent de ce spune lumea... Exact ca la ferma animalelor, stiti voi, unii sunt mai egali decat altii...

   Ne mai auzim!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Dan&Ema
[13.02.15 08:41:05]
» mesaj pers

   @larissa2015: nu provoc dezbatere ci un review masculin pe AFA pe o asemenea tema undeva candva.

   reviewul tau m-a trecut prin mai multe stari: emotia unor locuri partial batute la pas, curiozitate, cruntul adevar, tristete, bucurie. A fost cu adevarat special. Si cu final...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dragos CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[13.02.15 11:31:34]
» mesaj pers

   Interesant...

   Cine are curaj să ţină un pariu cu mine? Pe cât / ce că scrisoarea aia din final e scrisă de fapt de un mascul? :P

   Mai spui că muzeul nu (prea) ţi-a plăcut; de ce, dacă-mi e permis să-ntreb?

   PS mulţam de poveste!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Flaviu
[13.02.15 11:46:21]
» mesaj pers

   @Dragos - Cam la asta - ca e posibil sa fie scrisa de un barbat - ma gandeam si eu. :)

    De fapt, cred ca e dezvoltarea literaro-psiho-filozofica a ''celebrei'' : Draga mea, nu e ceea ce crezi!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Eugenia55
[13.02.15 12:02:50]
» mesaj pers

   Iaca inca o "dama" care "ecou-eaza" :)

   Red District ne-a avut si pe noi de oaspeti, vara trecuta, dar singura incinta in care ne-am introdus fizicul a fost o carciumioara, unde, desi n-am consumat nimic, am convins-o pe chelnerita sa ne lase in locul unde fiziologia isi exprima nevoile :)

   In rest, ne-am rupt gatul uitandu-ne pe la ferestre, vitrine etc pana ne-am dat seama ca, fiin pe la 12 ziua, fetilii alea nici nu se sculasera!

   Totusi, am avut un dram de noroc, am vazut una, dar era repetenta, in blugi si sutien, care a schitat un "jos textila" dar, dupa ce a tras fermoarul si nitel de blugi in jos, a facut 2 pasi inapoi, adica "hai! ".

   Gogu n-a intrat ca n-avea schimbat! :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- abancor
[13.02.15 12:15:08]
» mesaj pers

   În loc de un review „masculin”, o să schițez eu un ecou aproape la temă, ca să vedeți cum am văzut eu la 16 ani Cartierul Roșu din A'dam. Adică cum vede un adolescent de 16 ani „spectacolul” respectiv. Problema e că circumstanțele erau altele, pentru că vizita mea acolo a avut loc în 1994, deci oricum aproape orice din „occident” era miraculos și eventual de invidiat. De fapt nu „eventual”, pentru că la momentul ăla chiar luam totul de bun, era o echivalență clară: fenomenul X din occident e automat mai deștept/bun/civilizat decît la noi.

   Evident, ca scurtă introducere, că totul părea de mirare, începînd cu relaxarea, sau mai bine zis destinderea, lipsa de încruntare a oamenilor, lejeritatea cu care păreau să își ducă viețile, pînă la orarul respectat al tramvaielor (la noi abia se respecta cel al trenurilor). Ca puști de 16 ani, cu preocupări din sfera ieșitului la bere, punctul unde îi invidiam cel mai tare erau cîrciumile, atitudinea prietenoasă a barmanilor, faptul că nu trebuia să te porți scorțos, că puteai să ții picioarele pe masă etc. La noi nu aveai, la vremea aia, prea multe crîșme cu atmosferă destinsă. Mă rog, să trecem peste.

   Într-o seară am vizitat Cartierul Roșu. Unele din gîndurile și senzațiile mele de atunci sînt evidente: la vîrsta aia, la 4 ani de la revoluție, într-o vreme cînd aproape că era jenant să vezi un sărut la televizor de față cu părinții, să văd o mulțime de gagici „în vitrine” și turiști printre ele, într-o atitudine firească, părea că am aterizat direct într-un film. Principala senzație era de exotism! Ceva de povestit acasă. Prietenul localnic care mă însoțea mi-a povestit cum se desfășoară treburile - exact ca la patiserie: intri, întrebi de preț, bați palma, se trage draperia în vitrină și cît mai repede posibil ești servit și dat afară. La ora la care vizitam, în jur de 23, „industria” nu părea să aibă succes, mai toate vitrinele erau descoperite, iar fetele fără clienți.

   Un alt gînd a fost că olandezii sînt un popor deștept, practic. Aveam deja argumente, cum ar fi existența monedei de 2,5 guldeni, sau legalizarea marijuanei. Acu, citind mai sus, aflu că de fapt prostituția nu era legală la acel moment, atunci credeam că, din moment ce e atît de fățișă, e legală.

   Am reflectat și la ideea în sine de a te expune în vitrină, ca o marfă, și de a suporta priviri estimative. Pînă la urmă am găsit-o mai sigură (pentru fete) decît alternativa „trotuar”. Și cu asta am expediat orice altă evaluare a situației și a fenomenului, pentru că la 16 ani nu îți arde prea tare de filosofie socială. Atunci ești burete, absorbi cît mai multe. Vremea rumegatului vine mai tîrziu.

   Mi s-a părut potrivit și firesc modul deschis în care abordează ei problema sexului. Pur și simplu o firmă luminoasă conținînd cuvîntul „sex”, sau automatele de prezervative din toalete erau în contrast puternic cu peisajul din România, unde sexul era absent aproape complet din spațiul public. Iar răspunsul la nevoi nu se limita la bordeluri și peep-show-uri, ci chiar și cafenelele și barurile de prin oraș aveau la etaj sau în spate cîte o cameră cu pat, la care puteai avea acces dacă erai amic cu barmanul și se încingea atmosfera între tine și prietena ta, după cîteva pahare.

   Revenind la fetele din Cartierul Roșu, despre o eventuală apelare la serviciile lor, nu a fost vorba. Oricum, amicul localnic mi-a explicat că nu merită. E scump și rapid :) Cam asta era părerea „băștinașilor”. Alături de explicația că „fetele nu sînt olandeze, sînt imigrante”.

   Întreaga experiență s-a referit la modul deschis de practicare a prostituției din Cartierul Roșu, și nu la prostituție în sine, căci nu aici am aflat prima dată despre ocupația susnumită (aveam totuși 16 ani, știam deja ce e aia).

   În vizita respectivă am intrat și în alte locuri: Sex Shop-uri și Peep-show-uri (cu cabine individuale, pentru consumarea intimităților) și am fost abordat de un negru insistent, de care am scăpat numai cînd i-am zis că nu am bani, care îmi oferea cocaină. Nu am putut filma nimic, fusesem avertizat să nici nu încerc, nici măcar cu camera camuflată în rucsac. Tentația era mare, pentru că, revin la prima idee, locul mi se părea în primul rînd exotic, de-a dreptul cinematografic. Era prima mea experiență din occident care semăna cu filmele americane: străzi nesigure (de fapt fusesem asigurat că nu e niciun pericol dacă nu ești prins că încerci să filmezi și dacă nu intri în vorbă cu traficanții de droguri), negri, prostituate și droguri. Cînd am văzut că toate se desfășoară la poalele unei catedrale, am avut și o umbră de senzație de decadență, un mic fior de alienare, o senzație că lumea o ia razna.

   Acu, în ce privește subiectul prostituției, fără legătură cu Amsterdamul, cred că sînt mai multe unghiuri de discuție. Unul ar fi punctul de vedere economic: dat fiind că există o nevoie, firesc a apărut și oferta. Cel puțin tagma marinarilor și a altor călători a generat apariția de bordeluri în porturi și orașele negustorești. Simplu și concis. Problema vine cînd începi să amesteci în discuție noțiuni ca morală, decență, religie, diferența dintre om și animal etc. Astfel, chestiunea devine discutabilă ad infinitum, dacă nu chiar ad nauseam. Ca să îi dai de cap, musai trebuie fie să treci cu vederea, fie să iei în considerare cu precădere unele dintre laturile problemei. Fie ignori latura morală și dai chestiunii valoare economico-fiscală, legalizînd și controlînd prostituția (fără ca asta să elimine dezbaterile în rîndurile catolicilor sau feministelor), fie pui în prim plan tradiția creștină a locului și o interzici (am ales două abordări cu titlu de exemplu).

   În ce mă privește, am rezerve în a aborda nevoile primare animalic. Da, avem nevoie de mîncare, băutură, sex, dar am rafinat modul în care ni le satisfacem. Nu bem apă din bălți și nu mîncăm orice numai ca să ne potolim foamea decît în cazuri extreme. Altminteri, preferăm ca satisfacerea nevoilor să ne încînte totodată și simțurile, alegem un vin bun, o cafea aromată, o mîncare condimentată, un desert ingenios...

   Interesant este că și unele vederi comuniste situau sexul tot în planul unei simple nevoi fiziologice. Alexandra Kollontai a teoretizat treaba asta, dar din motivații feministe. Ea considera că familia clasică asuprește femeia, așa că soluția ar fi acuplarea „pe unde apuci” și creșterea copiilor de către comunitate. Bun, treaba se înscria și în filosofia comunistă care încerca să invadeze întreg spațiul privat al individului. Nașterea de copii se încadra în planurile cincinale, iar erotismul, în afara simplei acuplări „fiziologice”, era un moft burghez. Legat de asta, dau un citat:

   O prietenă a lui Lenin, Alexandra Kolontai, a elaborat în acest scop „teoria paharului cu apă”. Potrivit ei, actul carnal nu e diferit, în esenţa lui, de golirea unui pahar cu apă atunci când ţi-e sete. Complicaţiile sentimentale nu fac decât să ia din timpul pentru producţie și să moleșească vigilența ideologică. Foarte curând după 1917, au apărut proiecte de cabine special amenajate, care să fie amplasate pe străzile Moscovei pentru satisfacerea „din mers” a nevoii de acuplare. Până şi Lenin a simţit nevoia să ia distanță față de asemenea - prea radicale - soluții. „Chiar dacă ţi-e sete – ar fi spus el – nu te apuci să bei dintr-o mlaştină dubioasă”. Prin urmare, nu procedeul în sine îl deranja, cît pripa selecţiei, cu riscurile adiacente... (Andrei Pleșu - „Ideologiile între ridicol și subversiune / Aspectul invaziv al ideologiilor”, din volumul „Despre bucurie în est și în vest și alte eseuri”).

   Interesant mi se pare cum, din direcții diferite, se ajunge la aceeași idee. Și societatea liberală și pragmatică a vestului, și ideologia invazivă, materialistă și orientată către planificare și control comunistă, deși cu un mare decalaj cronologic (cînd Lenin aborda chestiunea, olandezii se luptau cu ea), au dezbrăcat și dezvrăjit plăcerile omenești, reducîndu-le la banale și nude nevoi fiziologice sau instincte animale. Prostituția, în general, și mai ales cea „de vitrină”, răspunde nevoii primare. Pentru rafinament, trebuie căutat în altă parte. Probabil, dacă nu într-o relație „legitimă” cu un partener stabil (orice o însemna asta, o lună, un an, o viață), către instituții înrudite cu cea discutată, dar cu altă abordare: gheișe, curtezane ș. cl. Iată că m-am învîrtit prin chestiune pînă am reușit să ajung tot acolo și să traduc totul într-o problemă de opțiune tip „fast-food sau restaurant?” McDonald's sau McMoni's? Cu alte cuvinte, ține de preferința fiecăruia...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2700 PMA1 (din 9 voturi)]
- mireille
[13.02.15 12:35:44]
» mesaj pers

   @Eugenia55 - pune-ma si pe mine pe lista de oaspeti din cartierul hot, eu am fost mai cuminte vara trecuta, am cautat acul sfant mai pe dupa amiaza pe la 4 in Oude Kerke, dar nu m-am inchinat la sfinti, am vizionat in schimb inauntru o expozitie traznita de moda, ceva de genul cum e sa te inchini la Isus cu un smartphone...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Larissa
[15.02.15 23:12:21]
» mesaj pers

   @abancor - Scuze abia acum am reusit sa citesc ecoul, trebuia sa il faci un review pentru ca este foarte pertinent. Imi place mult cum ai scris, ce ai scris, si, in general, ma regasesc in abordarea ta.

   Abia astept sa citesc ce mai scrii, orice calatorie e fada fara si o mica filozofie (pentru mine, cel putin) !

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor
[16.02.15 10:19:41]
» mesaj pers

   Ar fi cred aproape un record de vechime să fac review despre călătorii din 94. Evident ar fi inutil din punct de vedere turistic/practic, ar fi eventual o lectură de amuzament.

   E interesant să observi cît mai multe în jur, în excursii, dar la fel de fascinant este să te observi și pe tine, să încerci să fii conștient de senzațiile trăite și gîndurile avute. O instrospecție de genul ăsta poate trezi apoi cel puțin amintiri semnificative, dacă nu și unor povestiri gustate de anturaj sau chiar de un public mai larg.

   Probabil puțini (mai) țin jurnale de călătorie. Eu am încercat, îmboldit de un bunic care și-a consemnat toate voiajele în jurnale pe care le citeam cu nesaț cînd eram copil și adolescent. Am consemnat primele excursii în străinătate, la începutul anilor 90, apoi am devenit leneș. Asemenea jurnale ar fi de ajutor în reconstituirea unor amintiri cît mai vii și mai bogate în detalii. Aveam o colegă de liceu care folosea în același scop fotografiile: după developare și tipărire, scria pe verso fiecăreia nu numai locul și data, ci și gînduri și trăiri. „Scrie, ca să păstrezi florile gîndului tău” ar fi zis Iorga. E un argument de luat în seamă. Acu nici fotografiile nu se mai tipăresc...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Larissa
[16.02.15 10:40:38]
» mesaj pers

   @abancor - Si eu tineam jurnale pe la inceputul facultatii, apoi m-am lasat, tot din lene, iar acum nu am timp mai deloc, nu stiu cum am reusit saptamana asta sa ma mobilizez...

   Chestia cu scrisul pe fotografii e geniala...

   O sa incerc sa scriu impresiile la scurt timp dupa calatorie, e important si pentru mine ca feeling-ul sa nu dispara, e esential pentru un review bun...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Carmen Ion
[16.02.15 11:14:51]
» mesaj pers

   @abancor - Eu am postat de curând două articole despre Singapore, descriind experienţa mea din 1991, aşa încât impresiile tale din 1994 n-ar constitui un record!

   Am făcut-o datorită unui review pe aceeaşi destinaţie scris de un utilizator, care mi-a trezit multe amintiri. Aşa cum bine remarcai, într-o călătorie este interesant nu numai să te uiţi în jur, ci şi la tine însuţi, şi să-ţi analizezi trăirile de la momentul respectiv. Asta am şi încercat să fac povestind despre prima mea ieşire în "Occident" şi concentrându-mă asupra emoţiilor mele de atunci, dar asigurându-mă în prealabil că locurile descrise (inclusiv hotelul în care am stat) să mai existe şi astăzi în picioare, pentru că altfel, ca să te citez din nou, aş fi "produs" într-adevăr un articol inutil din punct de vedere turistic/practic.

   Urmare a unei sesizări privind "vechimea foarte mare" a impresiilor mele, în Regulamentul AFA s-a introdus o nouă prevedere prin care articolele de călătorie mai vechi de 10 ani nu sunt admise în concurs, moderatorii putând face însă excepţie pentru impresiile considerate utile.

   Dincolo de conţinutul acestei noi reglementări, asupra căruia nu este cazul să mă pronunţ, fiind prea subiectivă, rămân cu satisfacţia că impresiile mele au stârnit un oarecare interes, semn că poveştile vechi au şi ele farmecul lor. Amintirile depozitate în jurnale, fotografii, filme sau numai în mintea celui care le-a trăit pot fi împărtăşite - zic eu cu folos -, oricât de vechi ar fi. Dovadă stă chiar ecoul tău. Că intră sau nu în concurs, nici nu contează.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- abancor
[19.02.15 08:41:32]
» mesaj pers

   Am văzut impresiile vechi, sînt mai multe pe site, de aceea am și zis că ar fi „aproape” un record. Oricum, dacă și cînd voi avea timp și dispoziție, nu mă voi abține nici eu de la a povesti amintiri. Cîtă vreme sînt acceptate pe site, se cheamă că nu facem nimic „ilegal” :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[27.02.15 23:12:21]
» mesaj pers

   Hm, ideea de a scrie despre așa ceva este inedită; de regulă, cei mai mulți adoptă o atitudine rezervată. Mă rog, probabil că dintr-o falsă pudoare evităm ”subectul ”, mai ales când ar trebui să-l combatem cu o persoană de sex opus.

   Sunt și nu sunt de acord cu ceea ce ai scris, referitor la presupusa victimizare a celor care sunt supuse prostituării. Am o meserie nu foarte iubită de populație, dovadă fiind și ratingul în sondajele privind încrederea în instituția respectivă, dar, prin prisma profesiei, am avut de-a face cu ”victimele ”.

   Bine, acum situația economică a țării ăsteia este și mai rea, dar, în urmă cu câțiva ani se mai găsea câte ceva de muncă. Am încercat niște programe de reintegrare socială cu aceste fete abrutizate. Câte au rămas la locul de muncă? Right, none! Normal, s-ar putea crede că serviciile oferite nu erau atractive, dar, erau conforme cu pregătirea școlară pe care o aveau. Le găseam, din nou, ”la șosea ”! Explicațiile erau simple :în cele 8 ore de muncă, 5 zile pe săptămână, câștigau infinit mai puțin decât un sfert de oră, într-o cabină de TIR. Nu-ți mai spun de cele traficate în străinătate. Le rugam să depună mărturie împotriva ” peștilor” și nu voiau să facă asta decât atunci când fuseseră înșelate total. Bine, știu că și violența fizică este reală, dar, știi cum se spune: te bagă în lături, te mănâncă porcii. Ori, se știe: ”toți bărbații ”e” niște porci! aaaa, sunt, și încă multe, femei ”pești”.

   So, părerea mea, prostituția este un mijloc de trai, liber consimțit de circa 90% din alea de -l practică.

   Acuma, firesc că bărbații, lipsiți de simțul alăptării (scuze, umor involuntar, ținând cont de subiectul abordat) vânători fiind (ca și trăiri) și cu simțul ”palmaresului ” exacerbat, accesează aceste servicii!

   Dar, cred eu, cei ce condamnă acești bărbați dau dovadă de un spirit puritanist inadecvat! Iar chestia cu iubirea veșnică dintr-o căsnicie, care să-ți asigure fericirea perpetuuă este de-un sanchi de nu-l mai crede nimeni! Scuze ne putem găsi (stressul, mai ales!) dar, qui prodest? Așa după cum ai spus, RUTINA, bat-o vina!

   Și acuma, închei. Nu am vrut o polemică cu orice preț cu tine și nici cu mulți ceilalți care te citesc și care comentează aici.

   Nu e ”periuță” ce spun: îmi place cum scrii și ce scrii. Chiar sunt bucuros că te-am descoperit și că pot să cotrobăi prin reviewurile tale! Sper să nu deranjez mai mult decât în limita suportabilului! :D

   Sărut mâna, weekend plăcut!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Larissa
[28.02.15 09:49:16]
» mesaj pers

   @căpcă1: te rog să o faci în continuare, eu îți mulțumesc pt vizite și aștept cu nerăbdare reacțiile tale sincere! Sunt de acord cu ce ai zis, nu am făcut review-ul ca o odă pentru victime.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[02.03.15 11:09:09]
» mesaj pers

   @santana - fără niciun fel de conotaţie cu mesajul tău generat după o lungă hibernare - ai un avertisment pentru off-topic. Mesajul a fost, evident șters. Aveți o arie specială pentru baliverne, sper că mai știi s-o găsești, da?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- buterfly
[01.04.15 13:01:15]
» mesaj pers

   Ei bine, pe asta l-am vazut si eu! Cum sa ratez asa ceva!? Cu picioarele facute praf dupa atata mers prin oras, si dupa o lunga plimbare cu bicicleta in imprejurimile orasului am dat si peste chestia asta. Stii ce mi se pare haios... majoritatea doamnelor l-au vazut! Domnii se abtin!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- adri-nico
[29.01.16 23:16:45]
» mesaj pers

   Eu nu am fost la Amsterdam. Mi-aduc aminte de "gaura cheii" pe care m-ai trimis s-o vad la Roma, citind acum despre gaura cheii din muzeu.

   N-am inteles de ce prostituatele mergeau saptaminal la politie pentru control medical. Ori politistii lucrau Under Cover... (e o gluma, bineinteles).

   Daca n-ai scris ce note ai luat la test, ne poti spune cam despre ce era vorba in el? 2 exemple de intrebari?

   Un articol extraordinar, neplictisitor, avind in vedere ca alea despre muzee nu prea sint atragatoare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[29] foto. Click pe poze pentru a le mări

P02 [JUN-2014] Fatada muzeului... bine ati venit! -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594940">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594940"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594940">Şterge vot</a></div><span id="v9594940" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594940)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594940Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594940MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUN-2014] Fatada muzeului... bine ati venit!
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUN-2014] Pe un ecran te intampina un numar de streap-tease... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594941">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594941"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594941">Şterge vot</a></div><span id="v9594941" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594941)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594941Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594941MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUN-2014] Pe un ecran te intampina un numar de streap-tease...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P04 [JUN-2014] E profesionista, in legea ei... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594942">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594942"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594942">Şterge vot</a></div><span id="v9594942" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594942)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594942Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594942MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUN-2014] E profesionista, in legea ei...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]P05 [JUN-2014] In cinema, imagini din viata de zi cu zi a fetelor... aici, pregatirea pentru o noua... seara de munca. -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594943">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594943"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594943">Şterge vot</a></div><span id="v9594943" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594943)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594943Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594943MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUN-2014] In cinema, imagini din viata de zi cu zi a fetelor... aici, pregatirea pentru o noua... seara de munca.
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUN-2014] Ceva idei pentru shopping, ca tot vine Valentine's Day... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594944">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594944"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594944">Şterge vot</a></div><span id="v9594944" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594944)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594944Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594944MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUN-2014] Ceva idei pentru shopping, ca tot vine Valentine's Day...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUN-2014] Urcam la etaj... Pe hol, avem programul complet al fetelor... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594945">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594945"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594945">Şterge vot</a></div><span id="v9594945" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594945)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594945Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594945MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUN-2014] Urcam la etaj... Pe hol, avem programul complet al fetelor...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUN-2014] Iata unul dintre scaunele... pentru o pantomima in vitrina... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594946">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594946"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594946">Şterge vot</a></div><span id="v9594946" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594946)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594946Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594946MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUN-2014] Iata unul dintre scaunele... pentru o pantomima in vitrina...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUN-2014] Sa prindem toate unghiurile strazii, sa nu pierdem ceva... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594947">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594947"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594947">Şterge vot</a></div><span id="v9594947" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594947)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594947Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594947MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUN-2014] Sa prindem toate unghiurile strazii, sa nu pierdem ceva...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUN-2014] Si pentru ca se sta, nu gluma, fetele asculta muzica, se racoresc... sau fumeaza. -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594948">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594948"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594948">Şterge vot</a></div><span id="v9594948" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594948)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594948Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594948MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUN-2014] Si pentru ca se sta, nu gluma, fetele asculta muzica, se racoresc... sau fumeaza.
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUN-2014] Intram in workshop... patul ca scandura, ursuletul... e trist... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594949">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594949"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594949">Şterge vot</a></div><span id="v9594949" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594949)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594949Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594949MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUN-2014] Intram in workshop... patul ca scandura, ursuletul... e trist...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUN-2014] Tot in camaruta... e dezordine... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594950">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594950"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594950">Şterge vot</a></div><span id="v9594950" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594950)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594950Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594950MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUN-2014] Tot in camaruta... e dezordine...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUN-2014] Suntem in Luxury Room (??!!)... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594952">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594952"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594952">Şterge vot</a></div><span id="v9594952" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594952)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594952Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594952MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUN-2014] Suntem in Luxury Room (??!!)...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUN-2014] Lumina era extrem de proasta, abia am reusit sa fac poza... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594953">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594953"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594953">Şterge vot</a></div><span id="v9594953" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594953)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594953Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594953MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUN-2014] Lumina era extrem de proasta, abia am reusit sa fac poza...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUN-2014] Sala BDSM, accesoriile intrec imaginatia mea, cel putin... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594954">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594954"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594954">Şterge vot</a></div><span id="v9594954" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594954)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594954Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594954MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUN-2014] Sala BDSM, accesoriile intrec imaginatia mea, cel putin...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUN-2014] BDSM room, expozitie... fara vanzare -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594955">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594955"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594955">Şterge vot</a></div><span id="v9594955" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594955)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594955Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594955MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUN-2014] BDSM room, expozitie... fara vanzare
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUN-2014] Hm, voi ce ziceti? -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594956">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594956"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594956">Şterge vot</a></div><span id="v9594956" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594956)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594956Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594956MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUN-2014] Hm, voi ce ziceti?
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUN-2014] Nu mai stiu, deja m-am pierdut... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594957">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594957"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594957">Şterge vot</a></div><span id="v9594957" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594957)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594957Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594957MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUN-2014] Nu mai stiu, deja m-am pierdut...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUN-2014] Confrontation room, sau cum sa fii privita de altii... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594958">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594958"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594958">Şterge vot</a></div><span id="v9594958" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594958)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594958Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594958MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUN-2014] Confrontation room, sau cum sa fii privita de altii...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUN-2014] Reclamele sunt sufletul comertului... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594959">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594959"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594959">Şterge vot</a></div><span id="v9594959" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594959)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594959Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594959MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUN-2014] Reclamele sunt sufletul comertului...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [JUN-2014] Tot in Confrontation room, un show profesionist... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594960">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594960"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594960">Şterge vot</a></div><span id="v9594960" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594960)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594960Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594960MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JUN-2014] Tot in Confrontation room, un show profesionist...
foto Larissa [12.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P23 [JUN-2014] E trist... dar adevarat... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594961">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594961"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594961">Şterge vot</a></div><span id="v9594961" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594961)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594961Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594961MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [JUN-2014] E trist... dar adevarat...
foto Larissa [12.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [JUN-2014] -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594962">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594962"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594962">Şterge vot</a></div><span id="v9594962" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594962)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594962Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594962MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [JUN-2014]
foto Larissa [12.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [JUN-2014] Panoul cu fantezii sau experiente... Multa lume vrea sa scrie pe aici... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594963">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594963"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594963">Şterge vot</a></div><span id="v9594963" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594963)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594963Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594963MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [JUN-2014] Panoul cu fantezii sau experiente... Multa lume vrea sa scrie pe aici...
foto Larissa [12.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [JUN-2014] Ceva mostre... nu va uitati, daca nu vreti... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594964">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594964"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594964">Şterge vot</a></div><span id="v9594964" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594964)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594964Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594964MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [JUN-2014] Ceva mostre... nu va uitati, daca nu vreti...
foto Larissa [12.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [JUN-2014] Harta Red District, de paraca ai putea sa te ratacesti... adica, pardon, e foarte probabil... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594965">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594965"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594965">Şterge vot</a></div><span id="v9594965" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594965)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594965Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594965MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [JUN-2014] Harta Red District, de paraca ai putea sa te ratacesti... adica, pardon, e foarte probabil...
foto Larissa [12.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [JUN-2014] Oude Kerk, catedrala care asista, de secole, experientele din cartierul rosu... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594966">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594966"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594966">Şterge vot</a></div><span id="v9594966" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594966)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594966Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594966MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [JUN-2014] Oude Kerk, catedrala care asista, de secole, experientele din cartierul rosu...
foto Larissa [12.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [JUN-2014] Unul din coffeshop-urile foarte... bantuite... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594967">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594967"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594967">Şterge vot</a></div><span id="v9594967" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594967)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594967Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594967MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [JUN-2014] Unul din coffeshop-urile foarte... bantuite...
foto Larissa [12.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [JUN-2014] Shopping la greu... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594968">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594968"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594968">Şterge vot</a></div><span id="v9594968" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594968)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594968Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594968MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [JUN-2014] Shopping la greu...
foto Larissa [12.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [JUN-2014] Va multumesc pentru rabdare... -- foto by <b>Larissa</b> [uploaded 12.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av594969">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv594969"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=594969">Şterge vot</a></div><span id="v9594969" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(594969)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f594969Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e594969MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [JUN-2014] Va multumesc pentru rabdare...
foto Larissa [12.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

[29] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.508430957794 sec