ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.11.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Arganul între mit și realitate

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Întrucăt un coleg utilizator mi-a sugerat să inserez în review-urile mele și evaluări sau considerații personale cred că cea mai oportună ocazie este cea legată de relatarea referitoare la uleiul de argan.

Mai ales că am citit în această secțiune povești despre care eufemistic pot spune că sunt exagerate.

O aritmetică elementara ne duce la alte concluzii decât cele de tipul... "uleiul de argan e produs din semințe adunate din fecalele de capră"...

Ar fi fericiți marocanii să aiba atâtea capre căt sa mănânce toate fructele celor 2 milioane de arbori arganieri răspândiți în Maroc pe 820 000 hectare în triunghiul Agadir, Essaouira, Marrakesh... vă dați seama câtă brânza de capră ar fi pe piață... !!!

Cred ca ar fi fericite și caprele să poata mănca câte 100 kg de fructe pentru a furniza semințe pentru fiecare litru și jumatate de ulei.

Și cred ca ar fi o binecuvântare pentru Maghreb să aiba atâta apă încât să spele căcărezele milioanelor de capre care ar manca fructe cât pentru 128 000 tone ulei cât se produce anual în Maroc.

Dincolo introducerea oarecum sarcastică mai bine e sa spun și eu cum am vazut "darul lui Dumnezeu" cum este numit arborele arganier.

IAR LA URMA PROMIT SA POVESTESC CUM ESTE SI CU CAPRELE!

Livezile de arbori arganieri sunt indubitabil o marcă înregistrata a Marocului țării, odraslită în zodia buna a norocului unui ținut. Specia există din era terțiara când, în urmă cu 30 milioane ani, Insulele Canare erau unite cu coasta marocană.

Arganul are un lemn dur folosit uneori pentru a face focul, obiecte casnice sau unelte agricole, fiind un arbore spinos care trăieste între 150 si 200 ani și poate creste pana la o inaltime de 10 m. Secretul vieții acestor fosile vii este un soi de ciupercă subterană care asigura umezeala și rezistența rădăcinilor arborilor. În nordul țării există obiceiul ca oapspeții să fie întampinați cu ceai amestecat cu picături de ulei de argan și miere de albine.

Arganul este supranumit și măslinul de Maroc putand fi numărați 2 milioane de arbori răspandiți pe 820 000 hectare. Cultura arganului este mai veche decat cea a măslinului iar aurul verde al berberilor se produce artizanal în cooperative. Este cel mai rar ulei din lume având in vedere ca de pe 1 hectar se pot produce aproximativ 18 litri de ulei. Semințele destinate uleiului pentru uz alimentar se prăjesc înainte de presare ceea ce confera uleiului o aromă de alune.

Proprietățile curative și alimentare ale uleiului de argan sunt cunoscute din vechime. Procesul de producție din cooperative se desfasoară în incinte împărțite pe criteriile fluxului de producție. După o perioadă de 30 ani de litigii între Maroc și UE, în anul 2010 a fost câstigat în instanta la tribunalul din Paris dreptul marocanilor de a deține un produs cu indicație geografica protejata și de a folosi marca “argan”, după ce prin anii 80 o firmă franceza înregistrase acest produs în Franța.

O ecuație simpla poate sublinia randametul final din 100 kg fructe proaspete ramân 30 kg coji deshidratate și 30 kg nuci care după ce sunt sparte furnizează 3 kg semințe care conțin aproximativ 55% ulei. În Maroc se produc 128 000 tone de ulei de argan anual. Se folosesc atat metode traditionale cat si tehnici mecanizate Pentru obținerea unui litru de ulei la presa manuală sunt necesare in jur de 11 ore de munca Uleiul cu o mie de virtuți se produce fără a se lasa nimic nefolosit în urmă. Turtele sunt mâncate de bovine, cojile uscate fac parte din alimentația oilor și a caprelor, părțile dure și lemnul de se folosesc pentru foc sau confecționare de obiecte casnice.

Această resursa joaca în Maroc un rol socio-economic și de protejare a mediului extrem de important. Un document din 1791 mentiona că marseliezii produceau săpun cu ulei de argan iar în prezent este importat în Alpi în celebre statiuni balneare pentru cure și tratamente. În 1999 UNESCO a recunoscut arborele arganier drept parte a patrimoniului mondial iar plantațiile ca rezervații ale biosferei.

Pomul mitic și sacru considerat aici părintele tuturor arborilor lasă în urma sa produse care acoperă o varietate larga de folosințe și pentru care definițiile sunt complementare înfrumusețării și vindecării. Berberii spun ca arganierul nu face umbră pentru cel de aproape ci pentru acela aflat departe, protejând de arsiță mai mult pe cei din jur decât pe sine însusi. Răstălmacind în pildă aceasta zicală se poate spune ca arganul este o moștenire pentru viitor și un prezent continuu care trebuie respectat și protejat ca bun al tuturor.

Arganierii sunt borne pe autostrada viitorului și asemenea animalelor de povara chiar și bătuți tot își oferă rodul oamenilor... mai zice o vorbă a locului. În clipe de răgaz berber, un amestec din miere de albine, alune și ulei de argan numit AMLOU se consumă apropape ritual precum un șerbet din vremuri de altă dată pe la noi pe acasă.

P. S.

Caprele și cămilele nu prea mănânca fructe de argan ci se hrănesc cu frunzele arborelui.

Există și situații când consumă fructe însa acestea nu sunt ajunse la maturitate deci semințele nu sunt coapte și nici bune pentru ulei.

La arganier se poate vorbi despre semințe coapte doar dupa ce acestea cad din copac și au coaja negricioasa.

Mănânca animalele și din acestea uneori.

Marocanii onești atrag atenția să nu se cumpere ulei făcut din sămburi care au trecut prin sistemul digestiv al caprelor și au fost atacate de acizi și deteriorate ca proprietăți.

Fructele sunt de regulă culese de bărbați.

Caprele frumos fotografiate așezate în arganieri precum bibelourile sunt aranjamente de "marketing"... spectaculoase întrucâtva dar tot aranjamente... mai pe românește prin preajma rutelor bătute de turiști se gasesc băieți isteți care urcă in copaci caprele, turiștii opresc sa faca fotografii, mai scot 1-2 euro pentru proprietarul caprelor și toata lumea e câștigata... atat marocanii cât și turiștii au ce povesti acasa... unii despre capre... ceilalți despre alții.

Este adevărat că mai urca în copaci și singure caprele dar nu atăt de ordonat ca în fotografii.

Cămilele mănânca frunzele la care pot ajunge că bine știm ca nu se cațăra în copaci

La rândul lor cooperativele sunt amenajate prioritar ca funcție socială.

Nu poți scoate la râșniță 130 000 tone ulei pe an cu niște senioare care ajung obosite la munca dupa câțiva zeci de km de acasă până la cooperativă.

Insa ca funcție socială sunt extrem de importante pentru ca au oferit ocupație femeii care în lumea musulmană era prea legată de vatra căminului propriu.

Cooperativele sunt întreprinderi ale demnității femeii marocane.

Au oferit și identitate dar și mândrie statutului de femeie și astfel, deși tot un soi de "marketing", cooperativele au devenit în primul rând locuri de emancipare.

În fine... produsele din argan sunt variate... de la creme și pomezi până la ulei pur sau amestecuri de uleiuri și arome.

Nu este indicat să cumpărați de pe marginea drumului... cel mai sigur este de la cooperative unde în opinia mea se gasește ulei de calitate garantata la un preț bun cum nici în souk-urile din orașe nu poți găsi.

Iar în cooperativa în care am fost eu era curat, civilizat, amabilitate și ospitalitate.

PRELUAT PARTIAL DE PE BLOGUL PERSONAL

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Titi Dinca in 01.02.15 18:38:13
Validat / Publicat: 01.02.15 20:26:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.

VIZUALIZĂRI: 5032 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Titi Dinca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4712 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Titi Dinca [01.02.15 18:39:09] »

https://www.youtube.com/watch?v=_V6bsO_NmJ4

link video pentru prepararea uleiului de argan

ariciu [01.02.15 21:45:21] »

Da! Felicitările mele! V-am remarcat încă de la prima postare, apoi însă... recunosc... mi-am pierdut elanul. Mi se părea totul prea fragmentat, prea puțin, prea "de la Teleenciclopedia" (nu că nu aș fi urmărit emisiunea în copilărie, dar nu seamănă cu spiritul AFA).

Aici însă avem un adevărat review. Mi-a făcut mare plăcere să-l citesc! Iar fraza

Cred ca ar fi fericite și caprele să poata mănca câte 100 kg de fructe pentru a furniza semințe pentru fiecare litru și jumatate de ulei.

m-a făcut chiar să zâmbesc.

Notele personale, picanteriile și detaliile aparent nesemnificative sunt deliciul celor care citesc și scriu pe acest site. Bine ați venit pe AFA!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Titi Dinca [01.02.15 21:52:49] »

@ariciu - Multumesc

E un fel de a nu avea ce face iarna

Iar textele le pun pe blog ca le cam ratacesc prin computer si pe multele stick-uri... asa ca stiu ca acolo le gasesc in ordine.

webmasterX [01.02.15 22:27:58] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

...

Conform regulamentului (1.A.13),

începând cu al treilea articol republicat de pe blogul personal pe AFA - în aceeaşi săptămână - se retrage PMA standard (votul saitului).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Titi Dinca
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maroc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043313026428223 sec
    ecranul dvs: 1 x 1