ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.12.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2014
    DURATA: 7 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Reykjavik – patria balenelor

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    La Reykjavik am ajuns de vreo cateva ori in timpul minunatei noastra excursii prin Islanda. Prima data am ajuns la ceas tarziu, in prima zi de vacanta, rupti de foame in cautarea unui restaurant primitor si calduros. Am parcat masinile undeva langa o constructie moderna care adapostea biblioteca, in apropierea unui mic port si la cativa pasi de centru si am pornit pe jos a vedem ce gasim. Centrul curat si destul de putin circulat ni s-a parut dragut. Vitrinele magazinelor erau impodobite de Craciun desi era octombrie. Reni impaiati isi prezentau produsele in mod sarbatoresc, in sanii mari si pline de zapada artificiala. O pereche de trolli zambeau tampi din vitrina ninsa. O statuie oarecum bizara iesea din miezul trotuarului. Despre preturi nu va spun ca va speriati. Cred ca nici la Dior nu au asemenea grozavii. O geaca groasa de iarna, din puf, ajungea pe la 1000 euro. Scopul primei noastre vizite acolo era foarte clar, sa mancam. In fata unui restaurant un panou ne prezenta oferta speciala a zilei: un peste cu garnitura de cartofi si un pahar de vin la “numai” 60 euro. Grupul s-a impartit in 3, o parte la un restaurant, o parte la altul si o parte a ales plimbare prin oras cu consum de sandwich cald la “botul calului”. Noi mancaseram niste sandwichuri rapite pe furis din seraiul nostru, de dimineata, asa ca aveam burtile pline. Am decis sa nu ne fortam sa mancam la preturile alea daca nu ne era foame asa ca am ales sa mergem prin oras pana ies colegii din restaurant. Am mancat un sandwich cald facut pe loc la o dugheana (15 euro) si a fost suficient. Strazile erau oarecum pustii, doar in fata unui pub era ceva vanzoleala. Straini pufaind marijuana mirositoare se intreceau la baut bere locala, foarte buna dealtfel. Langa noi s-a aciuat un motan viking rotund si gras cu o zgarda la gat. Toate pisicile au zgarda in Reykjavik. S-a plimbat alaturi de noi fara frica dorind sa ne prezinte orasul sau, mai exact s-a rostogolit, atat era de gras. L-am botezat Silvester si de cate ori il strigam mieuna fericit.

    A doua oara am ajuns in Reykjavik in fatidica noapte cand alergam dupa aurora fara ca acestea sa se arate. De data asta am parcat langa o biserica frumos luminata cu o arhitectura moderna. In fata ei o statuie a unui viking fioros. Curiozitatea ma mana sa citesc despre el. Se numeste LEIF ERIKSON si este cu adevarat primul descoperitor al Americii (Columb si sustinatorii lui sunt doar niste mincinosi). Aceasta parte a orasului are o straduta plina de felinare roz. Am pornit in jos pe straduta cea roz si am constatat ca este una din principalele atractii ale orasului. Peste tot magazine de arta, magazine de souveniruri si pub-uri. Intr-un magazin am vazut puffini adevarati impaiati. Iarasi m-a cuprins disperarea. Cum sa ucizi asemenea minuni, sa le umpli cu paie si sa le vinzi turistilor?! Si iarasi piei de foci si de reni prin vitrine. Teribil!

    Dacii si Buburuzerii, colegii nostri, au fost mai mult prin capitala in ziua in care noi eram la Blue Lagoon, cu scopul de a face o vanatoare (fotografica) de balene. Pretul unei astfel de plimbari pe ocean cu vaporasul este de aproximativ 52 euro.

    Alte doua colege de tur s-au plimbat prin oras si au vizitat muzeul vikingilor unde era voie sa cotrobai prin toate exponatele, sa te joci cu ele, sa te imbraci in haine de viking, sa umbli prin sertare, etc. Desigur fetele au profitat din plin de cotrobaiala inopinata si s-au deghizat in fel si chip. Au ajuns sa viziteze si biserica cea mare si moderna pe care o vazusem noi noaptea.

    Concluzia: Reykjavik este un orasel simpatic si linistit in care poti petrece o dupamasa si eventual o seara ca sa te plimbi, sa fotografiezi balene si eventual sa mananci ceva la restaurant (brrrrr ce preturi!!!).

    Acum, la final, ma gandesc sa va povestesc si despre varianta de “republica bananiera” a Islandei, varianta pomenita de mine in primul articol (fara a fi o gluma!). Curiosi?! Ei bine Islanda este cel mai mare producator de banane din Europa!!! Stiu ca va tavaliti pe jos de ras, si noi am facut-o! Am vazut numeroase ferme puternic luminate si incalzite in miez de noapte (vezi foto). Islandezii astia au inceput sa isi cultive singuri mancarea, rosii, castraveti si banane. Noua pamantul ne da de toate, singur, nu ne ostenim prea mult cu cultivaltul, ce pacat. Tot respectul Islanda! Tot respectul vikingilor!

    In loc de “ramas bun” voi adauga urmatorul clip pentru aceia dintre dumneavoastra care au avut rabdare si au citit tot. Acest clip reflecta cam ceea ce am trait noi in Islanda, sentimente, peisaje de basm, oameni minunati si libertate. Sa vedem daca ghiciti locatiile unde a fost facut filmul. Succes!

    PS. Islanda e feeeenooomeeenaaalaaaaaaaa! Va saluta, Dodgerii, Dacii si Buburuzerii!

    Rog webmasterul sa adauge clipul

    http://www.youtube.com/watch?v=c_WSRgCZrwE


    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 15.12.14 08:58:24
    Validat / Publicat: 15.12.14 10:37:56
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ISLANDA.

    VIZUALIZĂRI: 8657 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    32 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P17 catedrala pe timp de noapte
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 44 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

    32 ecouri scrise, până acum

    se afișează ecourile [1 - 30] din total 32
    webmaster21 [15.12.14 09:44:43] »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

    raven [15.12.14 10:40:45] »

    Primul vot de data asta l-am prins eu!

    alinaro [15.12.14 11:01:58] »

    @buterfly - Nu ma tavalesc pe jos de ras de faza cu bananele, dar chiar e curios acest lucru!! Si ce dreptate ai in afirmatia urmatoare...

    Cat despre senvis, nu v-a stat in gat? La pretul ala, o, Doamne!

    Se numeste LEIF ERIKSON si este cu adevarat primul descoperitor al Americii (Columb si sustinatorii lui sunt doar niste mincinosi).

    : Aici ma fac ca nu te-am auzit/citit, ca dac-aud fratii mei, sau R. in speta, nu te baga-n seama cand vii pe la ei.

    Te pup, mi-a placut (again).

    buterfly* [15.12.14 11:33:01] »

    @webmaster21 - multumesc webmaster!

    buterfly* [15.12.14 11:35:44] »

    @raven - multumesc mult!

    buterfly* [15.12.14 11:40:42] »

    @alinaro - hihih, pai sa sti ca sandwichurile ne-au stat mereu in gat ca erau reci si uscate si costau o gramada de bani, dar ceva trebuia sa bagam sub nas.

    Leif asta a descoperit America cu ceva sute de ani inainte de Columbul cu pricina, ba chiar vikingii faceau mare comert cu mayasii si au influentat religia acestora, Quetzalquatl (celebrul zeu mayas) fiind, se pare un viking inalt si blond cu ochii albastri. Interesant nu?!

    tata123 🔱 [15.12.14 12:09:05] »

    @buterfly - Despre Reykjavik, capitala Islandei, am audiat cu mulți ani în urmă un documentar în cadrul conferințelor de iarnă desfășurate la Muzeul Antipa - într-adevăr un orășel ”simpatic”.

    Felicitări pentru călătorie.

    Deși ”produce” banane, am citit într-un articol că Islanda se află pe locul doi mondial la importul de banane pe cap de locuitor, adică 18,55 kg/cap locuitor (la nivelul anului 2012).

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly* [15.12.14 12:24:13] »

    @tata123 - multumesc pentru aprecieri, pai se pare ca islandezii astia sunt mari mancatori de banane, deh daca nu au, poftesc! Apropo, cei mai puternici oameni din lume, castigatorii concursului Iron Man, sunt islandezi, au chiar o sala de antrenamente speciala pentru asa ceva

    andrei44* [15.12.14 14:19:16] »

    @buterfly -

    Curiozitatea ma mana sa citesc despre el. Se numeste LEIF ERIKSON si este cu adevarat primul descoperitor al Americii (Columb si sustinatorii lui sunt doar niste mincinosi).

    Sa inteleg ca, dupa atitea vorbe goale, mai esti si istoric nu numai cu privire la Islanda dar si cu privire la America. Cam exagerezi.

    alinaro [15.12.14 14:29:17] »

    @andrei44 - Cred ca e o neintelegere aici. @Buterfly cu siguranta a citit doar explicatia despre acest om, nu a inventat-o ea. Sunt convinsa ca islandezii il cred primul descoperitor al Americii (eu nici nu auzisem de el pana acum). Asa cum limita dintre Marea Cantabrica si Oceanul Atlantic este "reclamata" de cel putin doua municipii din nordul Spaniei (am dat un exemplu la nimereala). Sau cum unii spun ca ramasitele lui Columb se afla in catedrala din Sevilla, si altii ca, dimpotriva, in Rep. Dominicana (daca nu ma insel). Sunt atatea exemple in acest sens...

    Colega noastra este departe de a pretinde ca e istoric (eu am zambit cand am citit), iar gluma cu "sustinatorii lui sunt niste mincinosi" a fost o simpla ironie.

    buterfly* [15.12.14 14:33:34] »

    @andrei44 - nene, ia de te documenteaza si apoi vorbeste

    ro.wikipedia.org/wiki/Leif_Eriksson

    hopaaa! Neica Leif a ajuns in America doar cu 492 ani inainte de Columb cel mincinos! Si hopaaa, neica Leif are statuie si in America, vezi acolo pe wiki

    buterfly* [15.12.14 14:36:44] »

    @alinaro - Alinuta, tipul chiar a ajuns primul, uite explicatia pe wikipedia, dar ma rog istoria in general e masluita din diverse motive. Eu auzisem de el inca de pe vremea cand haladuiam prin Mexic, mayasii il cunosteau. Ghida noastra ne povestea cu patos cum a ajuns Quetzalquatl zeul suprem...

    alinaro [15.12.14 14:40:11] »

    @buterfly - Ai dreptate, acum am citit si eu. Sa stii ca si in Wikipedia in spaniola tot asa scrie, ca a pus bazele primei asezari europene pe continent american, si asta fara sa stie ca se afla in... lumea noua. Si da, cu cinci sute de ani inaintea lui Columb. Bravo fluturas, omu' cat traieste-nvata! Io-te ca eu habar n-aveam. Saru'mana!

    buterfly* [15.12.14 14:43:48] »

    @alinaro - cu mare placere! Si eu ma minunam acum cativa ani in Mexic. Acum in Islanda am avut doar confirmarea suprema, ca sa zic asa. Cartile de istorie ar trebui rescrise.

    andrei44* [15.12.14 14:45:19] »

    @buterfly - Pe wiki scrie oricine si nu e verificat. [***]

    buterfly* [15.12.14 14:53:14] »
    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Costi [15.12.14 15:53:27] »

    În ciuda dimensiunii destul de mari a review-ului, nu am aflat despre Reykjavik decât că are prețuri mari, că are o statuie a lui Leif Erikson și (din titlu) că ar fi patria balenelor.

    Nu mi-e destul de clar pe unde se găsesc balenele astea, dacă le putem întâlni pe străzi, sau prin casele oamenilor, dar oricum,

    Reykjavik este un orasel simpatic si linistit in care poti petrece o dupamasa si eventual o seara ca sa te plimbi, sa fotografiezi balene

    În schimb, aflăm lucruri importante despre ”adevăratul” descoperitor al Americii:

    Se numeste LEIF ERIKSON si este cu adevarat primul descoperitor al Americii (Columb si sustinatorii lui sunt doar niste mincinosi)

    Ba mai mult decât atât, aflăm că

    vikingii faceau mare comert cu mayasii

    Dar simpla observație pertinentă a lui andrei44 stârnește o replică acidă, bazată și pe ”argumentul” wikipedia.

    Spre știința autoarei, nicăieri wikipedia nu este considerată o sursă de informație credibilă, în nicio lucrare serioasă nefăcându-se referiri la articole din wikipedia.

    Pe de altă parte, articolul din wikipedia în română despre Leif Erikson, în care acesta este considerat, în prezent, drept primul european care a debarcat în America de Nord (excluzând Groenlanda), cu 492 de ani înaintea lui Cristofor Columb ”uită” să traducă un cuvânt esențial din referința bibliografică și anume ”probably”.

    Mai exact, fraza preluată de pe saitul BBC sună așa:

    Erikson was an Icelandic explorer and probably the first European visitor to North America, 500 years before Christopher Columbus.

    Istoric vorbind, nu există nicio dovadă certă cu privire la descoperirea Americii de către Leif Erikson, existând doar niște indicii, din povești islandeze, cu privire la acest lucru, precum și descoperirea, prin 1960, a unui așezământ, probabil de origine vikingă pe coastele nord-estice ale Americii.

    Cert este doar faptul că toate aceste lucruri sunt departe de a avea o confirmare certă. De altfel, există multe alte presupuneri privind descoperirea precolumbiană a Americii, de către fenicieni, de către populațiile siberiene, sau de către învățatul al Biruni. Despre unele din acestea putem citi chiar pe wikipedia în engleză, care, oricum, este mult mai credibilă decât cea în română, făcută prea amatoricește.

    Oricum am întoarce pe toate fețele problema, singurele dovezi certe din punct de vedere istoric sunt cele privind descoperirea Americii de către Cristofor Columb, așa că a-i face pe acesta și pe susținătorii lui ”mincinoși”, dincolo de ignoranța în sine a faptelor, mi se pare de-a dreptul o afirmație injurioasă.

    Cât privește afirmația cum că vikingii făceau comerț cu mayașii, asta mă face cel mult să zâmbesc.

    Având în vedere că această populație trăia în zona Americii Centrale, ar însemna că vikingii ajunseseră în Golful Mexic, adică mult mai la sud față de limitele dovedite oarecum prin descoperiri arheologice și față de posibilitățile de navigare ale acestora. Este evident că, pentru vikingi, calea cea mai simplă spre America, era prin Groenlanda, ceea ce înseamnă că aceștia au ajuns cel mult undeva în zona canadiană a Americii.

    Dar mai știi? poate de aici vine gustul islandezilor pentru banane

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
    Costi [15.12.14 16:11:50] »

    @alinaro -

    Despre problemele privitoare la rămășițele lui Columb, precum și la disputele privind originea sa italiană, sau spaniolă, am citit destul de multe, după ce i-am văzut sarcofagul din catedrala din Sevilia.

    O sinteză a lecturilor mele pe această temă, poți citi aici.

    Nu e nevoie să citești tot review-ul, care este cam lung, pasajele cu pricina sunt undeva spre capătul primei jumătăți.

    alinaro [15.12.14 17:03:07] »

    @Costi - Citisem candva despre asta (am vizitat acum vreo doi ani, cred, Casa Muzeu a lui Cristofor Columb din Valladolid, ca aici a murit), va multumesc pentru trimitere. Eu cam la asta ma refeream, sunt multe presupuneri/ipoteze in ceea ce priveste "descoperirea" Americii inaintea lui (si nu numai), si cu siguranta istoria este scrisa - logic - pe baza dovezilor scrise. Cu toate astea (daca nu e asa, poate sa dezminta @Buterfly) nu cred ca mincinosi a fost "rostit" ca o infamie. Eu, cel putin, inainte sa citesc despre islandezul in cauza, nu am interpretat asa.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly* [15.12.14 18:02:43] »

    @Costi - Draga Costi,

    oraselul care starneste polemici pe AFA, Reykjavik, este mititel si destul de lipsit de atractii. Desi este o capitala Europeana aici nu poate fi vorba de vizite la muzee. Dupa cum pomeneam in articol exista un oarece muzeu al vikingilor, nu cine stie ce mare scofala, pe care islandezii au incercat din rasputeri sa il faca mai interesant oferind scotoceala printre exponate si imbracaminte vikinga celor care patrund in salile sale. De asemenea, ar mai fi un muzeu pe care nici un membru al grupului nu a catadicsit sa il viziteze, desi era cel mai mediatizat muzeu din oras. Pretutindeni bannere gigantice invitau calatorul la un muzeu dedicat organelor reproductive masculine. Nu ne-am deplasat pana la el, ne-am multumit cu bannerele de 4 metri de pe toate strazile! Alte atractii ar fi aceasta catedrala cu design futurist si plimbarea pe ocean pentru a vedea balenele. Recomand calatorului doritor de plimbare la balene sa se informeze pe siturile de specialitate daca acestea nu cumva au migrat. In perioada in care am fost noi, ele migrasera cu mult spor. De doua saptamani nici un turist nu mai vazuse balene pe ocean. Totusi grupul nostru a fost privilegiat (din nou!) si a vazut doua balenute mai mici. Bune si alea! Norocul ii rasplateste pe cei curajosi! Cam asta ar fi ceea ce se poate vedea in capitala Islandei. Deoarece aceasta capitala exista iar eu Am Fost Acolo, am catadicsit sa scriu si despre ea in ideea ca membrii AFA, viitori calatori pe acele meleaguri, vor putea decide daca merita sa investeasca o dimineata in oraselul respectiv sau nu. Arhitectura specifica oraselelor Scandinave si duiumul de mobilier Ikea din restaurante nu stiu daca mai reprezinta o atractie in sine. Islanda nu e tara muzeelor ci regatul absolut al Mamei Natura. Acolo mergi pentru peisaje uluitoare, trairi, sentimente si aventuri. Singura chestiune cu adevarat interesanta in oras, din punctul meu de vedere, este aceasta statuie si istoria lui Leif Erikson. Asta am considerat eu cu adevarat special si demn de a fi povestit pe AFA. Asa cum spuneai si tu, si eu sunt adepta teoriei care spune ca fenicienii au ajuns primii in America insa din pacate toate dovezile in acest sens s-au pierdut in negura timpului. Iata ca mai ramane Leif Erikson in cursa pentru suprematia ajungerii in Lumea Noua. Dupa cum observi in afara de blamata wikipedia am pus multe alte link-uri catre istoria lui Leif. Istoria incepe incet, incet sa iasa la lumina chiar daca multa lume se opune din rasputeri. Ce sa-i faci, exista multe interese.

    Despre legaturile vikingilor cu mayasii am aflat, culmea, la fata locului! Si pe mine m-a minunat treaba dar iata ca in zona respectiva chiar se cunosc aceste lucruri. Daca nu scrie in carti nu inseamna ca nu exista!

    Cat despre banane, pot doar sa confirm ca sunt de-a dreptul delicioase!

    Michi [15.12.14 19:28:48] »

    Am citit tot reviewul pentru că mi se făcuse dor de stilul lui Butterfly. Prea mari pretenţii de amănunte turistice nu am, pentru că exact în Islanda n-am să merg în următorii 20 de ani dar atmosfera orăşelului a fost bine sugerată. Am citit şi comentariile pertinente gen revista Historia ediţia afa şi mi-am îmbogăţit cunoştinţele. Mie-mi place saitul nostru pentru că reviewuri scrise cu precizie matematică privind orientarea, drumul, obiectivele, alternează cu cele care conţin informaţii istorice şi cu altele descriptive,scrise cu talent, cum e cel de mai sus. În fond realizăm unitate prin diversitate.

    buterfly* [15.12.14 20:08:55] »

    @Michi: multumesc mult Mama Michi!

    amero [15.12.14 21:27:36] »

    @Michi - si eu iubesc acest sait din aceleasi considerente

    TraianS [15.12.14 21:38:39] »

    Reykjavik a fost orasul in care a avut loc confruntarea dintre Bobby Fischer si Boris Spassky din anul 1972.

    Am vazut un documentar cu ceva timp in urma, Bobby Fischer Against The World (imdb.com/title/tt1777551) iar zilele trecute un film artistic, oarecum pe acelasi subiect Searching For Bobby Fischer (imdb.com/title/tt0108065).

    Islanda a fost tara care i-a oferit cetanie lui Fischer si e tara unde si-a petrecut ultimii ani din viata si unde este ingropat.

    Citind reviewul tau, chiar ma gandeam daca fac islandezii ceva turism legat de Fischer. O fi mormantul lui un fel de Jim Morrison grave? Putin probabil.

    Am dat un search pe google si am gasit insa acest Bobby Fischer Center (fischersetur.is).

    Daca voi ajunge vreodata prin acest oras m-ar tenta o vizita acolo. Personajul si povestea vietii lui mi se par foarte interesante.

    Mie mi-a placut reviewul. Am citit cu placere, am aflat lucruri interesante.

    Multumesc ca ne-ai povestit.

    buterfly* [16.12.14 13:31:13] »

    @amero - multumesc mult pentru vizita si sustinere!

    buterfly* [16.12.14 13:36:40] »

    @TraianS - Traian, sa sti ca, spre rusinea mea, pana acum nu am auzit de nenea Fischer! Acum dupa ce m-ai trimis sa ma documentez am aflat cine a fost! Imi pare rau ca nu am stiut despre el inainte si prin urmare nici nu am cautat muzeul sau mormantul lui pe acolo. Dupa cum arata situl gasit de tine se pare ca are un astfel de muzeu fix la Selfoss unde se afla si o cascada superba. Noi am fi vanat cascada, dar se pare ca am ocolit-o sistematic si pe aia! Daca o sa ajungi prin Islanda astept sa imi povestesti mai multe despre nenea asta! Multumesc pentru vizita si sustinere!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    dorgo [27.06.15 08:36:44] »

    @Costi - Int-adevar "se presupune doar", dupa cate imi aduc eu aminte si dupa unele reportaje de la National Geographic, ca Leif Erikson (Eric cel Rosu) si acolitii lui, Ragnar si Einar, au facut cateva incursiuni de pradaciune (veneau, pradau si plecau, nu ramaneau, asta era obiceiul lor) si prin Groenlanda, care pe la anul 1000, cand au pornit ei drakkarurile (corabii lungi si rapide care reuseau sa parcurga distante mari) din ograzile lor pline cu zapada si saracie. Pe coasta americana au intalnit un pamant frumos, verde, manos, (in urma cu un mileniu), l-au numit "green land". Dovezile certe ale prezentei lor acolo, sunt niste artefacte tipic vikinge, (arme, amulete, margele) descoperite in unele morminte de tip viking din Nord-Estul continentului american. Deci ceva, ceva dovezi, exista totusi, altfel nu se facea atata tam-tam. Dar Vikingii, preferau, in expeditiile lor razboinice, nordul ceva mai bogat si mai populat al Europei actuale (Franta, M. Britanie), pentru a-si umple hambarele. Si apoi, dintr-o data, dupa anul 1000 si ceva, vikingii, acest popor razboinic, au disparut din istorie. Urmasii lor se numesc azi norvegieni sau danezi sau poate normanzi, cine stie? Cel mai evident lucru in favoarea colonizareii unei parti a teritoriului american e debarcarea lui Columb din 1492. Spre deosebire de vikingi, spaniolii au ramas in America, mai ales in cea centrala si de sud.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Noha [27.10.15 16:52:52] »

    @buterfly - Ha, haha. am citit cu Islanda. Am fost si eu acolo si am dardait de un revelion cu 3 ore de lumina pe zi. N-am vazut nici aurora si nici balenele n-a fost chip sa le zaresc. In rest am platit pentru ambele si am vazut in schimb niste ravene.

    buterfly* [28.10.15 11:12:17] »

    @Noha - imi pare rau ca nu te-ai distrat bine in Islanda, noi am trait niste aventuri incredibile care ne-au ramas profund in suflet. Ce sa zic, poate a doua oara e cu noroc?

    Radu Tudoran [10.04.16 07:43:33] »

    M-ai facut curios cu review-uri despre Islanda. Desigur voi merge sa ma intalnesc cu Mama Natura, caci nu cred sa gasesc vreun Van Gogh sau vreo catedrala gotica Apropo, catedrala lor moderna poarta numele unui poet? Sa inteleg ca luteranii n-au avut nici un cuvant de spus?

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, amero, andrei44*, buterfly*, dorgo, Michi, Noha, Radu Tudoran, raven, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Reykjavik:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065469026565552 sec
    ecranul dvs: 1 x 1