ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2014
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Catedrala Notre Dame de Paris - Cel mai vizitat obiectiv turistic al Parisului.

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce v-am prezentat un hotel decent la care am fost cazati in doua randuri, in 2010 si ultima oara acum doi ani in 2012, acesta fiind Aparthotel Adagio Access Paris Maisons Alfort / Paris / France, al carui review il puteti citi aici, astazi va voi face o mica prezentare a celui mai vizitat obiectiv turistic al Parisului.

Desi simbolul Frantei este La Tour Eiffel – Turnul Eiffel, Catedrala Notre Dame de Paris trebuie pusa obligatoriu pe lista obiectivelor de vizitat, pentru ca este fara indoiala cel mai valoros monument arhitectonic al Frantei, vizitata anual de 13 milioane de turisti de pe toate continentele. Ca numar de vizitatori se afla inaintea altor celebre obiective ale Parisului: La tour Eiffel (turnul Eiffel), Le parc du Chateau de Versailles (parcul Castelului Versailles), Le Musee du Louvre (muzeul Luvru) si La Basilique du Sacre-Coeur de Montmartre (Bazilica Sacre Coeur din Montmartre).

Cu permisiunea dvs. am sa va dau cateva informatii bazice, ca si punct de plecare in vizitarea catedralei, pentru a putea sti atunci cand va uitati la ceva, ce reprezinta ceva-ul acela :).

Exterior. Catedrala Notre Dame este o capodopera a stilului gotic francez, oarecum atipica avand o constructie asimetrica, fiind printre cele mai mari și mai cunoscute catedrale din lume. Este o cladire impresionanta avand 130 m lungime, 48 m latime, 35 m inaltime si cu o capacitate de 10.000 de persoane. Constructia sa a inceput in anul 1163 fiind terminata 200 de ani mai tarziu in 1345, iar numele sau care in traducere inseamna, Notre Dame - Doamna Noastra, vine de la Fecioara Maria, careia i-a si fost dedicata. Inainte de a intra, admirati catedrala de afara, nu va marginiti in a admira doar fatada vestica, aceea pe unde avem intrarea, mergeti sa vedeti fatada nordica si pe cea sudica precum si parculetul superb din spate (partea estica a catedralei), acolo unde se afla Sanctuarul Catedralei. Efortul de a inconjura Catedrala va va fi rasplatit din plin si va veti putea bucura de frumusetea, migala si perfectiunea detaliilor arhitectonice.

Sanctuarul Catedralei este cea mai veche parte a constructiei, ridicat intre anii 1163 – 1180 si se afla in estul cladirii in partea opusa intrarii principale, adapostind absida (nisa boltita rezervata altarului). De o mare frumusete, absida este sprijinita in exterior de 14 contraforturi cu o deschidere de 15 m si cu un rol dublu, acela de sustine absida precm si evacuarea rapida a apelor pluviale. Desi par zvelte si delicate, este doar o aparenta de fragilitate, intrucat in realitate aceste contraforturi sunt o capodopera a ingineriei secolului 11, putand sustine o constructie de doua ori mai mare.

Catedrala are cinci portaluri, cate unul pe fatadele nordica (Portail du Cloitre) si sudica (Portail Saint-Etienne) si trei pe fatada vestica (Portail de la Vierge, Portail du Jugement Dernier si Portail Sainte-Anne). Pe latura de nord-est a catedralei, veti putea observa si o usa rosie, iar daca o sa va intrebati ce rol are, aflati ca aceasta cale de acces a fost creata din ordinul regeluli Louis al IX-lea in anul 1270, ca o intrare dedicata preotilor si clericilor care locuiau in l’Ile de la Cite si care slujeau in Catedrala.

Fatada vestica (cea pe unde este intrarea), este incadrata de 2 turnuri de 69 m, La tour nord (stanga) si La tour sud (dreapta), cel de nord fiind vizibil mai mare (mai fortificat si mai larg), lucru care se observa cel mai bine privind intregul ansamblu din fata Catedralei (ceea ce va ziceam despre constructia atipica).

La intrare in Catedrala puteti admira cele 3 porti bogat ornamentate cu sculpturi, cea din stanga dedicata Fecioarei Maria (Portail de la Vierge), cea din dreapta Sfintei Ana (Portail Sainte-Anne) iar cea din centru Judecatii de Apoi (Portail du Jugement Dernier). Deasupra portilor se gaseste asa numita “Galerie des Rois” - Galeria Regilor, cu cele 28 de statui care-i reprezinta pe regii Israelului si ai Iudeii. Deasupra Galeriei Regilor, intre cele 2 turnuri, avem “La Grande Galerie” sau “Galerie des Chimeres” - Galeria Mare sau Galeria Himerelor, bogat ornata cu tot felul de creaturi fioroase (ca doar e stil gotic, nu?). Intre Galeria Regilor si Galeria Himerelor avem “Le Balcon de la Vierge” - Balconul Fecioarei cu o minunata statuie a Fecioarei Maria cu Pruncul in brate flancata de doi ingeri, sculptura comandata de arhitectul Viollet-le-Duc in timpul restaurarii Catedralei din 1845 (revin la asta). In spatele ei se afla “Le grande rose ouest” – Marea roza de vest (si la asta revin :) ), fereastra rotunda vitrata care realizeaza o aureola magnifica statuii Fecioarei Maria si creeaza un efect deosebit privitorului. Trebuie sa stiti ca intreaga fatada de vest este dedicata Fecioarei Maria.

Un eveniment important in istoria Catedralei are loc in anul 1789, cand Galeria Regilor este distrusa in timpul Revolutiei Franceze (14 iulie caderea Bastiliei, azi ziua nationala a Frantei), atunci cand s-a folosit pentru prima oara sloganul “Liberte, Egalite, Fraternite Ou La Mort” – Libertate, Egalitate, Fraternitate sau Moarte. Revolutionarii, din cauza unei confuzii, au considerat Galeria Regilor ca reprezentand de fapt regii Frantei si cum tot erau ei plini de zel si pusi pe daramat monarhii, au rezolvat-o si pe asta. De fapt in acele vremuri tulburi, pericolul pentru intreaga Catedrala a fost unul real si imens. Revolutionarii cum spuneam pusi pe daramat, nu conta ce, au vrut pur si simplu sa demoleze catedrala, considerand-o simbolul viu al casei regale si a aristocratiei imbuibate. Catedrala a fost salvata in ultimul moment de Robespierre, unul dintre cei mai marcanti conducatori ai Revolutiei Franceze, care declara catedrala ca fiind dedicata cultului nou creat de revolutionari, La Culte de l'Etre supreme - Cultul Fiintei Supreme, un cult de origine masonica inchinat Sainte Genevieve – Sfintei Genevieve (protectoarea de azi a Parisului).

Refacerea Galerie des Rois si intreaga restaurare a Catedralei dupa actele de vandalism suferite in timpul revolutiei, a fost coordonata de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc, printr-un controversat proiect inceput in anul anul 1845. Dar ca sa va faceti idee cat de majore au fost distrugerile Catedralei in timpul Revolutiei Franceze, trebuie sa stiti ca initial s-a discutat despre demolarea sa in totalitate, pur si simplu datorita faptului ca restaurarea edificiului necesita costuri enorme, acestea depasind cu mult costurile construirii unei Catedrale noi. Dar intr-un final, din fericire a invins ratiunea vechimii istorice a ansamblului, astfel ca astazi ne putem bucura de aceasta capodopera arhitectonica.

Interiorul este coplesitor, pare imens (oricum este foarte mare), aceasta senzatie fiind data si de coloanele ce sustin cele 5 nave (incaperi) ale Catedralei destul de subtiri raportat la spatiul larg de acolo. Va ziceam mai devreme de atipicul constructiei, acest lucru il veti regasi si privind coloanele care din perfect cilindrice la intrare ajung in partea sudica a naosului (in dreapta intrarii), la o forma aproximativ patrata. Interiorul este in acelasi timp si foarte intunecos, Notre Dame de Paris fiind considerata cea mai intunecoasa catedrala gotica, lumina patrunzand prin 3 ferestre rotunde (Le grande rose) foarte mari, situate cate una pe laturile nordica si sudica cu un diametru de 13,1 m, si o a treia pe latura vestica, deasupra intrarii mai mica putin, de 9,6 m, toate trei avand vitralii superbe. Interiorul este structurat pe trei nivele, primul la nivelul solului, constand din arcade largi cu deschidere in stanga si dreapta scaunelor interioare, al doilea la nivelul unu numit “Tribune à claire-voie” - Tribuna vocii clare (galeria corului Catedralei), iar la nivelul al treilea avem ferestre inalte constituite din cate doua lansete (tip de fereste dreptunghiulare rotunjite in partea superioara, uzuale in constructiile religioase), avand deasupra cate un oculus (deschidere circulara in perete), toate cu vitralii minunate. In interior vom putea vedea si cele 14 capele ale Catedralei grupate cate 7 pe latura de sud si 7 pe latura de nord ale ansamblului.

Nu exista prea multe sculpturi si picturi in interior, dar puteti admira scene biblice renumite sculptate in piatra, de exemplu Cina cea de Taina, sau o sculptura de o frumusete rara - “Pieta”, lucrare realizata de Nicolas Coustou, incadrata de doua sculpturi reprezentand-ui pe regii Frantei Louis al XIII-lea si Louis al XIV-lea. Tot aici putem vedea si 6 minunate statuete din bronz ale unor ingeri purtand instrumentele folosite in Patimile lui Isus. In interior vom mai putea admira mobilierul, extrem de vechi si bine conservat, acoperisul catedralei care este denumit si "Foret de Notre-Dame" - Padurea din Notre-Dame deoarece la constructia lui s-a folosit lemnul a 1300 de stejari echivalentul a peste 21 ha de padure. Mobilierul, ornamentele de o mare frumusete sculptate in lemn precum si acoperisul, sunt cele originale de la ridicarea Catedralei, intrucat nu a existat nici un incendiu major care sa afecteze acest lacas. Mai putem admira in interior colectii de bijuterii si medalii precum si Orgue de choeur - Orga Corului (si aceasta originala). Dar in primul rand trebuie sa vedeti orga mare a Catedralei, Grande Orgue - Marea Orga, una dintre cele mai mari din lume avand 2374 de tuburi, precum si vitraliile ferestrelor de o frumusete naucitoare privite din interior.

Cu toate acestea, mie personal mi-a placut mult mai mult Catedrala in exterior decat in interior. Dupa ce vezi bogatia, finetea si perfectiunea sculpturilor si basoreliefurilor exterioare, interiorul pare sarac si fad. Cum am zis - parere si impresie personala.

Ca si un eveniment important din istoria Catedralei, trebuie sa mai stiti ca pe data de 2 decembie 1804 aici a fost incoronat ca Imparat intr-o ceremonie fastuoasa Napoleon I, ceremonie oficiata de Papa Pius al VII-lea, acelasi care dupa trei luni in data de 3 martie 1805, acorda Catedralei rangul de Bazilica Minor (de Papa zic, normal :)).

Ce este de remarcat la Catedrala Notre Dame de Paris este ca in ciuda afluxului masiv de vizitatori, in Catedrala inca se tin slujbe religioase.

Daca va intereseaza cumva, aflati ca in Paris mai exista inca cinci Bazilici Minor afara de Notre Dame de Paris : Basilique Sainte-Clotilde de Paris, Basilique Sainte-Jeanne-d'Arc de Paris, Basilique Notre-Dame-des-Victoires de Paris, Basilique Notre-Dame-du-Perpetuel-Secours si Basilique du Sacre-Coeur de Montmartre, dintre care cea mai frumoasa este de departe, Bazilica Sacre Coeur.

Anul trecut (2013), ca si cadou la aniversarea celor 850 de ani de existenta, catedrala a primit 9 clopote noi, clopotele originale fiind topite in timpul Revolutiei Franceze în 1789, pentru a se confectiona arme din ele. Singurul clopot care a supravietuit revolutiei, a fost clopotul cel mare de 13 tone, datorita faptului ca fiind prea greu si timpul prea scurt (ca doar era revolutie), nu ar fi putut fi transportat la topitorie in timp util. Ce mi s-a parut dragut este faptul ca fiecare clopot are un nume al lui. Pe cel mare (cel de 13 tone) il cheama Emmanuel, iar pe cele noi Marie, Gabriel, Anne-Genevieve, Denis, Marcel, Etienne, Benoit-Joseph, Maurice şi Jean-Marie, fiecare avand o tonalitatea diferita.

Catedrala a devenit cunoscuta in lumea intraga si datorita romanului Cocosatul de la Notre Dame a lui Victor Hugo, roman a carui actiune se petrece in 1482 si in care clopotarul catedralei, Quasimodo, un om cocosat, schiop, orb si surd, considerat monstru de ceilalti, locuia chiar in turnul sudic unde se afla si se aflã si acum, Emmanuel, clopotul cel mare de 13 tone de care v-am vorbit.

Place Jean-Paul-II - Piata Jean Paul al II-lea. Este piata din fata Catedralei unde daca veti privi pavajul aflat in fata Catedralei, veti vedea niste dreptunghiuri din piatra de alta culoare. Nu este vorba de vziunea ciudata a vreunui arhitect, ci sunt marcate locurile caselor care au existat de-a lungul trecerii timpului peste catedrala Notre Dame de Paris, cand aceasta era inghesuita intre sute de case, cele mai mari dintre ele avand abia 20 de m², cu stradute de cel mult un metru si jumatate latime. De altfel, in jurul catedralei a luat fiinta orasul Paris pe care il vedem astazi.

Tot aici se pe pavajul din fata Catedralei, se afla si o roza cu 8 unghiuri care reprezinta Point Zero des routes de France - Punctul zero al drumurilor Frantei. De aici se masoara distantele drumurilor dintre Paris si celelalte localitati din Franta.

Intrarea in catedrala este libera si o puteti vizita intre orele 8,00 - 18,45 in cursul saptamanii iar in weekend intre 8,00 - 19,15.

Crypte archeologique - Cripta arheologica unde se afla vestigii ale civilizatiei romane precum si vestigii ce au apartinut Bazilicii Saint-Etienne, construita undeva prin secolul 4, care a constituit Catedrala precedenta, demolata in anul 1160 pentru a face loc actualei Catedrale Notre-Dame, o veti putea vizita achitand 5€ / persoana.

Le Tresor de Notre-Dame de Paris - Tezaurul Notre-Dame de Paris, care contine relicve sfinte si de mare valoare ale crestinatatii, Sainte Couronne d'Epines - Sfanta coroana de spini care a fost pusa pe capul lui Isus la crucificare, un fragment din La Croix du Christ - Crucea lui Isus, crucea pe care a fost acesta rastignit si un cui folosit la crucificarea sa. Tezaurul mai contine manuscrise de mare valoare, obiecte sacerdotale, precum si relicve ce au apartinut regelui Frantei Ludovic al XIV-lea, cel care a fost denumit si Le Roi Soleil - Regele Soare, numit rege al Frantei la 5 ani si conducand Franta timp de 72 de ani, una din cele mai lungi domnii ale istoriei europene, rege care a avut o contributie majora la dezvoltarea artelor si stiintelor si care a avut o influenta civilizatoare marcanta in intreaga Europa. Pentru vizitarea Tezaurului trebuie sa achitati 3€ / persoana.

Les Tours de la Cathedrale - Turnurile Catedralei. In fine daca va hotarati sa vizitati cele doua turnuri, intrarea se va face prin turnul sudic unde veti avea de urcat cele 387 de trepte ale sale, la final avand acces la Galeria Mare (Galeria Himerelor), unde veti putea privi de aproape creaturile sculptate ce orneaza La Grande Galerie, gargui, himere si monstri pagani. Tot aici, in turnul sudic il veti vedea si pe Emmanuel (clopotul original de 13 tone, singurul clopot ramas de la construirea Catedralei care a rezistat peste timp) si veti putea admira Parisul de sus si dintr-o alta perspectiva. Coborarea se va face prin turnul nordic. Timpul de asteptare pentru vizitarea celor doua turnuri poate fi destul de lung, asta pentru ca la vizitare se formeaza grupuri de cate 20 de vizitatori, iar intrarea unui grup se face din 10 in 10 minute. Orele de vizitare sunt intre 10,00 – 17,30 (ultimul grup intra la 17,45), iar in timpul verii in weekend program prelungit de la 10,00 – 23,00 (vizita nocturna este deosebita, n-aveti idee cum arata noaptea Galeria Himerelor). Este bine de stiut si ca de pe 1 noiembrie pana pe 31 martie, in prima duminica a fiecarei luni vizitarea celor 2 turnuri este gratuita, altfel veti plati tariful uzual de 8,5 € / persoana, dar chiar merita.

Inchei aici prezentarea Catedralei, sperand ca v-am putut oferi cateva repere si informatii bazice pentru o viitoare vizita cat de cat documentata a acestei minuni arhitectonice a Frantei, a Europei si a lumii intregi.

Pentru ca asa cum spuneam si in alte posturi anterioare :

Cine detine informatia, detine puterea.

THX! Bye bye.

Webmaster - Poate puteti creea totusi o rubrica dedicata pentru aceasta capodopera arhitectonica, este pacat ca nu are deja una pana acum.

Si o mare rugaminte. Daca se poate sa atasati review-ului melodia Notre Dame de Paris - Belle, sau videoclipul de mai jos. http://www.youtube.com/watch?v=-XB7aftz6zY

Sunt superbe si in context.

Multumesc mult.


[fb]
---
Trimis de vega06 in 27.11.14 20:00:37
Validat / Publicat: 28.11.14 07:21:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 8108 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Vizitare Musee du Louvre - Lasati naibii muzeul. Admirati perfectiunea pozei (mele :)), cum tine mami mana pe piramida.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmaster
[28.11.14 07:18:58]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

-

Mutat în rubrica "Catedrala Notre Dame, simbol şi emblemă pariziană, PARIS" (nou-creată pe sait). Obiectivul îşi merită cu prisosinţă rubrică proprie...

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

vega06AUTOR REVIEW
[28.11.14 10:45:49]
»

@webmaster -

Multumesc mult si pentru selectia review-ului ca si minighid AFA, dar si pentru efortul facut in a insera videoclipul respectiv. Il ador fara rezerve si poate vazand-ul (auzind-ul) se vor indragosti si altii de el .

Sarumanaaa...

vega06AUTOR REVIEW
[28.11.14 11:31:56]
»

Haideti sa va dau niste indicii despre videoclip. Personajele care intra in scena sunt (si in aceasta ordine): Quasimodo, Arhiepiscopul Claude Frollo, Capitanul arcasilor regelui Phoebus de Chateaupers si bineinteles Esmeralda.

Dar sa intram un pic si in actiunea romanului sa avem idee la ce ne uitam . Primul personaj care apare este Quasimodo, clopotarul Catedralei Notre Dame. Acesta locuia in turnul sudic al Catedralei (acela unde se afla si acum Emmanuel), un om cocosat, schiop, orb si surd considerat monstru si ingrozind locuitorii Parisului. Al doilea personaj este Arhiepiscopul Claude Frollo, tatal adoptiv al lui Quasimodo iar cel de al treilea este Phoebus de Chateaupers, capitanul arcasilor regelui. Quasimodo si Arhiepiscopul Claude Frollo sunt indragostiti nebuneste de Esmeralda, o mica si uimitor de frumoasa tigancusa de 16 ani, Esmeralda, dansatoare ce dadea spectacole in piata din fata Catedralei impreuna cu caprita ei Djali. Insa Esmeralda este la randul ei indragostita iremediabil capitanul Phoebus de Chateaupers, care insa nu simte nimic fata de ea. Daca vreti mai mult, cititi romanul (cine n-a facut-o deja ).

Gata

puiutea
[28.11.14 12:00:45]
»

Un review scris cu suflet, din suflet, pentru suflet! Cu amănunte demne de un arhitect! Excelent, felicitări!

vega06AUTOR REVIEW
[28.11.14 15:41:03]
»

@puiutea -

Un review scris cu suflet, din suflet, pentru suflet

Si multumiri tot din suflet .

TraianS
[28.11.14 22:37:33]
»

Foarte bun review. Felicitari.

Aceasta catedrala a fost obiectivul care mi-a placut si mie cel mai mult din Paris. Am fost de doua ori.

Am prins chiar si slujba... iar muzica si acustica erau de senzatie.

Nu am reusit sa urc in turnuri. Am impresia ca erau inchise. Fatada fusese in renovari si era mult mai alba -probabil indepartasera negreala depusa de-a lungul timpului, dar pe laterale inca erau schele.

Un obiectiv ce nu trebuie ratat.

vega06AUTOR REVIEW
[28.11.14 23:25:09]
»

@TraianS -

Multumesc mult pentru aprecieri.

Si noi tot de doua ori am vizitat Catedrala, iar cele doua turnuri, odata ziua si a doua oara la ora 22,00. Va recomand si va doresc sa vizitati turnurile noaptea. Ai o senzatie greu de descris... Ceva mister amestecat cu teama si nici nu stii de unde vine... Dar chiar merita.

Da, despre renovari, stiu ca au inceput prin anii ’90 si s-au intins mult incoace. Au fost curatati peretii prin sablare cu un nisip foarte fin, iar sculpturile si basoreliefurile prin tehnologie laser. In acelasi timp au montat si o retea de fire electrice de mica tensiune, pentru a forta porumbeii sa ocoleasca edificiul. O munca titanica, dar rezultatul este exceptional. Bravo lor .

vega06AUTOR REVIEW
[28.11.14 23:29:23]
»

Dar coloana mea sonora? Chiar nimanui nu i-a placut? Nu pot sa cred .

vega06AUTOR REVIEW
[28.11.14 23:56:17]
»

Recitind acum pasajul despre cele doua turnuri ale Catedralei si orele de vizitare, am descoperit o eroare infioratoare si trebuie sa o corectez.

Orele de vizitare sunt intre 10,00 – 17,30 (ultimul grup intra la 17,45)

Ultimul grup intra de fapt la 16,45 cum probabil v-ati dat seama si dumneavoastra.

Scuze. Din cauza de viteza .

vega06AUTOR REVIEW
[29.11.14 00:14:56]
»

@webmaster -

Am avut rugamintea asta la dumneavoastra :

Webmaster - Poate puteti creea totusi o rubrica dedicata pentru aceasta capodopera arhitectonica, este pacat ca nu are deja una pana acum.

N-a fost cu intentie, dar chiar am uitat sa va multumesc pentru rezolvare favorabila .

puiutea
[29.11.14 12:27:01]
»

@vega06 - Să știi că mi s-a ridicat părul în cap! Din cauză de "eroare înfiorătoare"! Să fim serioși, prinși în amănunte - multe - se poate să mai greșim! Toți! Ne dorim cu toții (cred, sper eu) review-uri multe, bune, amănunțite, frumoase, de suflet, etc., chiar dacă mai se strecoară câte o greșeală! Știm cu toții : "Errare humanum est... (totul este să nu)... perseverare diabolicum"! Dă-i bice la scris! E o rugăminte! Sănătate!

vega06AUTOR REVIEW
[29.11.14 21:28:58]
»

@puiutea -

Care par ?

Nu știu cum se vedea din spate, dar eu, când am ridicat privirea, am simțit cum mi se ridică chelia în cap - păr nu mai am!

Citat din opera dvs . Deci... Induceti lumea in eroare maestre. Pai e frumos ?

Dar totusi ca sa vorbim pe aceiasi frecventa (hi hi, si in contextul de mai sus ), etiam unus capilus habet umbram suam, in sensul ca orice amanunt cat de mic are importanta sa. Daca se ducea cineva in vizita la 17,10 crezand ca are timp sa viziteze turnurile ? Pai puteam eu sa mai scot capul in lume ?

Multa sanatate si tie.

puiutea
[30.11.14 14:55:05]
»

@vega06 - În acele clipe dramatice mi-am pus special "peruca de serviciu", astfel că în acel moment "pe umeri pletele-i curg râu... ", râu care, după cum ai văzut, chiar că era să curgă pe umerii-mi pletoși (sau nu!).

Cât despre îndreptarea unor erori, dacă le observăm, sigur că o rectificare - nebugetară! - e necesară.

crismis
[30.11.14 18:43:24]
»

@vega06: Eu nici n-am remarcat "eroarea infioratoare"! Iar coloana sonora e... dragoste la prima vadere!

Felicitari multe, multe!!!

vega06AUTOR REVIEW
[30.11.14 21:46:51]
»

@puiutea -

Ok. Am inteles. Erai sub acoperire . Se poarta azi.

vega06AUTOR REVIEW
[30.11.14 21:49:59]
»

@crismis -

Si multumiri si mai multe multe.

Chiar daca nu s-a remarcat eroarea infioratoare, trebuia musai reparata cum a fost reperata, in secunda 2. Ce fel suna “trebuia reparata, cum a fost reperata” ...

Uite sa stii ca imi luasem deja gandul ca cineva sa mai remarce acea minunata (pentru mine cel putin) coloana sonora. Asta e. De gustibus non disputandum.

Si la mine tot coup de foudre a fost (ca sa ramanem in context, ca doar vorbim despre un obiectiv din Franta, nu? , si ma bucura sa stiu ca mai exista si altcineva caruia i-a facut placere de a a vedea-asculta o piesa deosebita.

Dan&Ema
[04.12.14 20:46:49]
»

Un ghid impecabil, un review din suflet.

Ne va ghida cu adevarat la anul cand revenim la paris dupa 6 ani. Mai ales ca prima data nu am vizitat notre dame.

Excursia va fi dedicata copiilor si disneylandului dar ceva timp vom strecura si pentru noi. De i e randul notre dame ului.

multumim

Dan

vega06AUTOR REVIEW
[04.12.14 21:05:20]
»

@Dan&Ema -

Pentru vizita, prietenie si aprecieri...

... un review din suflet.

Asa cum ziceam si mai sus si multumirile vin tot din suflet.

Am vizitat Notre Dame de doua ori dar nu mi-a trecut inca . Este preferata noastra urmata la mica distanta de Chateau de Versailles (Palatul Versailles).

Cand vom mai merge in Paris iar va fi pe ordinea de zi (de Notre Dame zic normal ).

Daca nu v-ati hotarat pentru cazare, vedeti si Aparthotel Adagio Access Paris Maisons Alfort, este o locatie decenta si cu un pret corect. Vezi http://amfostacolo.ro/franta-pareri, 30/paris, 211,1818/aparthotel-adagio-access-paris-maisons-alfort, 17729/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__55673. htm#321535

calatorul
[13.10.15 16:09:01]
»

@vega06 - Eu pe PointZero al drumurilor nu l/am vazut, pe unde o fi fost, in piata catedralei? In schimb am gasit un fel de roza vanturilor sus la Sacre Coeur, despre care inca nu am scris, dar promit si poze, chiar daca a fost demult.

vega06AUTOR REVIEW
[24.11.15 12:25:29]
»

@calatorul50 -

Point Zero des routes de France este in Place Jean-Paul-II, piata din fata catedralei si cam la 20 - 30 m de intrarea in Notre Dame.

Este imposibil sa nu-l gasiti daca stiti de el si daca-l cautati. N-aveti cum sa-l ratati. Trebuie sa va uitati unde vedeti un grup mai mare de oameni, asta pentru ca sunt multi turisti care vor sa-si faca poze acolo, in inima Frantei

Iar in privinta rozei de la bazilica Sacre-Coeur, ce sa zic... Noi n-am vazut-o ca eram cu ochii mai mult pe sus admirand bazilica, asa ca...

calatorul
[27.11.15 10:51:53]
»

@vega06 - Multumesc pentru raspuns si precizare, am inteles, am fost, am vazut. Rozeta de la SacreCoeur nu e ceva colosal, e o roza vanturilor pe zidul exterior din piatra, unde incepe coborarea spre oras. Locuri frumoase, ce mai...

vega06AUTOR REVIEW
[27.11.15 11:03:59]
»

@calatorul50 -

Aaa... Am crezut ca si roza de la Sacre-Coeur e tot pe jos, pe caldaram, ca si cea de la Notre Dame.

N-am vazut-o pe aceea. Ramane pe data viitoare

Intradevar, locuri deosebite unde daca vom reajunge, o vom face cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, crismis, Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala Notre Dame, simbol şi emblemă pariziană:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088427066802979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1