43997 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Monaco

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
01.09.2013
DE
Avatar nickro
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Alexandria
înscris/ă în 18.04.10
MEMBRU: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 7 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

O zi la Monaco


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

O vizită la Monaco este inevitabilă (sau “incontournable”, cum ar spune francezii), dacă vă aflaţi pe Coasta de Azur şi, mai ales, la Nisa, aşa că nu putea lipsi nici din agenda noastră. În plus, pe lângă faima de bogăţie, lux şi opulenţă, ce fac renumele principatului, se poate bifa o nouă ţară în palmaresul de călător!

In cifre, Monaco este al doile cel mai mic stat din lume, după Vatican, cu doar 2 km², în prezent efectuând-se ample lucrări de extindere a uscatului, cu o lungime a liniei litorale de cca 4 km şi o populaţie de peste 36.000 locuitori, ceea ce face ca densitatea populaţiei sa fie de peste 18.000 locuitori/ km², cea mai ridicată de pe Glob. Deşi mic, este voinic, adică destul de dificil de stăbătut şi să nu vă faceţi iluzia că poate fi străbătut la pas, într-o singură zi, fiind adeseori poziţionat în pantă, iar accesul între străzi se face cu lifturi sau pe scări.

Aflat în sud-estul Franţei, la o auncătură de băţ de Nisa – cca 20 km şi la 10 km de oraşul Menton, situat la graniţa cu Italia, această ţară-oraş exercită un anumit magnetism turistic, prin poziţia sa pe pantele stâncoase, ce surpomblează apele azurii ale Mării Mediterane, prin farmecul, deloc discret, al unei familii regale cu o viaţă tumultoasă, subiect al presei tabloide şi prin acează doza de eleganţă şi exotism rafinat (unii ar spune “fiţe”), specific unei clase sociale care se scaldă în milioane (să nu uităm că Monaco este “tax heaven”, paradis fiscal, unde nu se plăteşte impozit pe venit sau averea personală!).

Un link util pentru o vizită la Monaco este acesta

Deci, dimineaţa, nu chiar pe răcoare, pe la 8,30, după micul dejun la Hotelul “National”, am luat trenul din gara centrală din Nisa şi într-un sfert de oră am ajuns la Monaco. Se mai poate ajunge şi cu autobuzul 100, dar e de preferat trenul, pentru că se economiseşte timp, deşi e mai scump – autobuzul era 1 Euro, iar trenul 6 Euro, în august 2012. Seara, la întoarcere, am luat şi noi acest autobuz, dar am făcut mai mult de o oră, fără loc şi înghesuiţi printre alte zeci de turişti, bine asudaţi de traseele monegasce, dar nu ne plângem, “noblesse oblige” :).

Gara din Monaco e subterană, sub forma unui tunel lung, cu multiple ieşiri, scări rulante, lifturi, dar şi bine semnalizată cu indicatoare. Noi am ajuns într-o zonă oarecum centrală, “Place d’armes, de unde începe urcuşul, sub forma unei alei – Rampe Majeure, spre cartierul cel mai vechi din oraş, Monaco Ville, “Le Rocher”- stânca, ce domină Mediterana ,,pe care se află, printre altele, Palatul Princiar, Muzeul Oceanografic şi Catedrala. Celelalte cartiere importante sunt Fontvielle, La Condamine şi renumitul Monte Carlo (deseori Monaco este denumit Monte Carlo, ceea ce este incorect).

La intrarea în Piaţa Palatului, dinspre Rampe Majeure se află statuia lui Francesco Grimaldi, lider al ghelfilor din Genova, întemeietorul dinastiei, ce a capturat fortificaţiile de pe stânca Monaco (numele vine din greacă, mono oikos = o singură casă), împreună cu oamenii săi, în 1297, deghizat în straie de călugăr însemnând tot “Monaco”, în italiană, fiind, însă, doar o coincidenţă cu numele grecesc.

Primul obiectiv vizitat a fost Palatul Princiar

El reprezintă reşedinţa actuală a prinţului Albert al II-lea şi este de menţionat că, dacă suveranul este în palat, steagul flutură deasupra castelului, ceea ce se şi întâmpla când am fost noi, deşi nu am avut onoarea de a vedea capul încor(n)onat :) ! Palatul are o curte interioară destul de mare, în stil italian, unde au fost ţinute, de exemplu, festivităţile prilejuite de nunta regală a prinţului, cu înotătoarea sud africană Charlotte Wittstock, în anul 2011. Apartamentele imperiale sunt mai mici de decât cele de la Versailles sau Schonbrunn, dar amenajate cu cu tot dichisul regal necesar, la loc de cinste aflănd-se portretele înaintaşilor, inclusiv unul al prinţesei Grace. Se succed, printre altele, salonul galben, salonul albastru (preferatul meu), salonul Ludovic al XV-lea sau sala tronului cu deviza monegască “Deo Juvante”, unde s-a oficiat, în 1956, căsătoria între părinţii actualului suveran, Prinţul Rainier al III-lea şi actriţa americană Grace Kelly, cea care va muri tragic, după un accident de maşină, în 1982, pe o serpentină de pe culmile principatului, tot prin locurile unde venise să filmeze, în 1955, pentru filmul“To Catch a thief”, alături de Cary Grant. Durata de vizitare a palatului o estimez la circa o oră şi o bilă neagră ar fi că nu e voie să faci poze. Deşi palatul e un model de locuinţă princiară, amenajat cu un gust elevat, dacă nu sunteţi prea pasionaţi de asemea obiective regale, este o vizită peste care am fi putut să trecem şi să stăm mai mult timp în grădina exotică, de exemplu.

Imediat în stânga Pieţii Palatului, cum stai cu faţa spre el, se află unul din numeroasele parcuri-grădini ale principatului, poate şi cele mai frumoase: “les jardins Saint Martin”, excelent amenajate, combinaţie superbă de explozie vegetală, privelişti superbe spre cartierul şi portul Fontvielle sau spre Muzeul Oceanografic, presărate cu statui (“Ettore şi Andromaca” de Giorgio de Chirico sau statuia prinţului savant Albert I, în chip de mare cârmaci înfruntând oceanul).

Dinspre grădinile Saint Martin am mers spre catedrala Notre-Dame-Immaculée, construită la finele secolului al XIX-lea, pe locul bisericii Sfântul Nicolae, distrusă în 1864. În acest edificiu romano-bizantin se odihnesc membrii familiei regale, inclusiv prinţesa Grace, aici fiind un adevărat loc de pelerinaj pentru tragica prinţesă, o adevărată prinţesă Diana a timpurilor sale. În catedrală mai este de văzut şi un mozaic bizantin, ca şi o orgă impunătoare.

Am ajuns, apoi, la Muzeul Oceanografic, clădire monumentală, terminată în anul 1910, sub conducerea prinţului Albert I, mare iubitor de oceanografie şi, de fapt, unul dintre întemeietorii acestei ştiinţe. Apropo de conducere, să mai spun că marele cercetător subacvatic, Jacques Yves Cousteau, a condus muzeul, mai bine de 30 de ani, între 1957 şi 1988. Edificiul se ridică maiestuos, parcă din mare, la 85 m înălţime, şi este construit din rocă dură, de culoare albă, adusă dintr-o localitatea din apropiere, La Turbie. Pentru copii este un must-see, dar dacă aţi mai văzut acvarii sau nu sunteţi interesaţi de oceanografie, vă puteţi mulţumi cu vizită exterioară. În caz că intraţi, veţi vedea schelete de balene şi alţi peşti mari, multe bazine-acvarii, expoziţii temorare (noi am prins una cu sculpturi de Marc Quinn, atrăgea atenţia un bebeleuş enorm din faţa muzeului) vă sfătuiesc să ajungeţi până pe terasa superioară, pentru a savura priveliştile deosebite asupra întregului principat. Tot pe această terasa, alături de un mic bar, noi am găsit amenajat chiar şi un loc de joacă pentru copii, ca şi o mică colecţie de broaşte ţestoase, primite în dar de prinţul Albert, de la un conducător african şi avute-n grijă de un O.N.G., ce încerca să atragă atenţia asupra speciilor pe cale de dispariţie.

Ştiind că schimbarea gărzii la palat are loc în jur de 11,50, ne-am întors spre Piaţa Palatului, unde, cu coatele de rigoare, în acea buluceală turistică, am reuşit să filmăm eleganţii carabinieri monegasci, îmbrăcaţi în uniforme de un alb imaculat şi executând “mecanicile cadenţe”, cum ar zice poetul. Ion Barbu.

A urmat masa de prânz luată la o terasă populară (iată că poate exista şi aşa ceva în Monaco!), prin oraşul vechi, cu alei înghesuite şi magazine cu suveniruri. Dacă interesează preţurile, în jurnalul de bord scrie că am dat 55 Euro pe trei porţii: somon cu orez, o pizza şi o porţie de pui cu cartofi, plus trei sucuri şi o bere.

După prânz, am reuşit să găsim staţia autobuzului 2, care merge spre Grădina exotică, situată oarecum excentric, pe versanţii de nord vest ai principatului.

Link trasport Monaco

Recomand cu căldură Grădina exotică, este locul de unde panoramele sunt fabuloase, vegetaţia, alcătuită predominant din cactacee, este exuberantă şi este o anumită linişte, numărul turiştilor fiind mult mai redus decât în lumea dezănţuită din Monaco-Ville. Am reuşit să prindem o vizită şi la Grota Observatorului, o peşteră destul de adâncă, de cca 300 trepte, în adâncurile principatului, cu intrare la ore fixe, din oră în oră.

Ne-am întors tot cu autobuzul 2 spre cartierul Monte Carlo, unde am debarcat în faţa Cazinoului, clădire emblematică, realizată de Charles Garnier, în 1879, după ce prinţul Charles al III-lea a hotărât să scape statul de datorii, luând banii de la jucătorii de noroc bogaţi, înfiinţând Société des bains de mer de Monaco, societate controlată şi în prezent de statul monegasc, ce are sub control, pe lângă Cazino, şi Opera, şi “Hotel de Paris” din Monte-Carlo. În cazino nu au voie copii, iar intrarea este gratis pentru sălile cu ruletă; vă asigur că interioarele sunt superbe şi merită vizitate. O vizită virtuală, aici

Am naufragiat, spre finele vizitei noastre, în grădina japoneză, mică oază zen, în agitaţia turistică înconjurătuare: o mică cascadă, un podeţ arcuit, o mică pagodă, pietre şi arbori savant amplasate, toate contrubie la calmarea turistului agitat :).

Ne-am întors spre Nisa, pe la ora18 cu autobuzul 100, cam neinspirat, cum am menţionat la început, durata călătoriei fiind de o oră, mai ieşind pe seară pe Promenade des Anglais şi la o terasă în oraşul vechi...

Monaco mi-a lăsat o impresie frumoasă, amestec de eleganţă, curăţenie şi ordine, micul stat oferind, turistic, mult mai mult decât se poate acoperi într-o singură zi.

---
Impresii încărcate de nickro in 01.09.2013 21:15:56

Validat / Publicat: 01.09.13 22:38:46


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în MONACO
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 6361


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (nickro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  27650 PMA (din 30 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- nickro
[01.09.13 22:32:40]
» mesaj pers

   Si apropo de Grace Kelly, propun o melodie al ui Frank Sinatra:

   http://www.youtube.com/watch?v=PoSbnAFvqfA

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[01.09.13 22:38:14]
» mesaj pers

   @nickro: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată impresiilor (vezi sus, imediat sub titlu)

   Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Alex_Macedo
[01.09.13 23:04:55]
» mesaj pers

   Asteptam ceva din Principat!

   Bine strucurat review-ul, asezat cum trebuie, o placere la citit!

   Felicitari nickro!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- icata24
[02.09.13 04:03:33]
» mesaj pers

   Frumos scris, de curiozitate, ati intrat sa serviti masa in acel restaurant de pe acoperisul institutului oceanografic?

   Cand am fost noi acolo, la fiecare masa se serveau scoici free of charge, cam ca alunele in unele baruri, de snack asa.

   Noi am fost in August si era mult prea cald sa rezistam mai mult de cateva minute sus pe terasa muzeului, intr-adevar, minunatie de privelisti de acolo!

   A, si sa nu uit, destul de tampit sa ajung cu masina acolo, a trebuit sa parchez in locuri in care... cu greu strecurai o conserva de peste!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- MCM
[02.09.13 07:49:34]
» mesaj pers

   @nickro: ce plimbare frumoasa. O incantare. Iar Frankie... offf, Doamne!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- nickro
[02.09.13 08:18:37]
» mesaj pers

   @ Alex_Macedo:

   Mulţumesc. Aprecierile clasicilor AFA mă onorează.

   @ icata24

   N-am băgat de seamă să fie ceva gratis, că sigur luam şi noi :) ! Am mâncat prin oraşul vechi.

   @ MCM

   Sinatra face parte din "oldies but goldiies".

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- amero
[02.09.13 10:13:35]
» mesaj pers

   Felicitari pentru excursie si relatare. Un SB binemeritat

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- nickro
[02.09.13 13:19:34]
» mesaj pers

   @amero:

   Mutumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- TraianS
[03.09.13 11:08:58]
» mesaj pers

   @nickro: Ce "rupti" sunt calatorii din ultimele poze :))... si ce bine merge o bere, la sfarsitul unei zile din astea "full". :)

   Foarte frumoase si interesante locuri.

   Nu am observat poze cu masini scumpe... nu ar trebui sa fie nelipsite intr-o vizita prin pricipat?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- nickro
[03.09.13 13:42:03]
» mesaj pers

   @TraianS:

   Erau si masini scumpe, mai ales pe la Cazinou, dar nu le-am pozat, nu mai stiu de ce.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[100] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2012] Gara Nice -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463252">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463252"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463252">Şterge vot</a></div><span id="v9463252" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463252)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463252Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463252MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2012] Gara Nice
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, fara bonus]

P02 [AUG-2012] Gara Nice -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463253">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463253"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463253">Şterge vot</a></div><span id="v9463253" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463253)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463253Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463253MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2012] Gara Nice
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, fara bonus]

P03 [AUG-2012] Gara Nice -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463254">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463254"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463254">Şterge vot</a></div><span id="v9463254" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463254)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463254Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463254MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2012] Gara Nice
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, fara bonus]P04 [AUG-2012] Gara Monaco -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463255">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463255"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463255">Şterge vot</a></div><span id="v9463255" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463255)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463255Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463255MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2012] Gara Monaco
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, fara bonus]

P05 [AUG-2012] Gara Monaco -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463256">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463256"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463256">Şterge vot</a></div><span id="v9463256" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463256)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463256Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463256MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2012] Gara Monaco
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, fara bonus]

P07 [AUG-2012] Urcuşul dinspre Place d' Armes, pe Rampe Majeure, spre Palatul Princiar -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463258">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463258"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463258">Şterge vot</a></div><span id="v9463258" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463258)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463258Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463258MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2012] Urcuşul dinspre Place d' Armes, pe Rampe Majeure, spre Palatul Princiar
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2012] Indicatoarele sunt numeroase... -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463259">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463259"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463259">Şterge vot</a></div><span id="v9463259" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463259)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463259Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463259MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2012] Indicatoarele sunt numeroase...
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2012] Urcuşul dinspre Place d' Armes, pe Rampe Majeure, spre Palatul Princiar -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463260">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463260"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463260">Şterge vot</a></div><span id="v9463260" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463260)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463260Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463260MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2012] Urcuşul dinspre Place d' Armes, pe Rampe Majeure, spre Palatul Princiar
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2012] Ieşirea de pe Rampe Majeure spre Piaţa Palatului, se vede şi statuia lui Francisco Grimaldi. -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463261">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463261"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463261">Şterge vot</a></div><span id="v9463261" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463261)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463261Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463261MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2012] Ieşirea de pe Rampe Majeure spre Piaţa Palatului, se vede şi statuia lui Francisco Grimaldi.
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2012] Statuia principelui Grimaldi, întemeietorul principatului -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463262">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463262"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463262">Şterge vot</a></div><span id="v9463262" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463262)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463262Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463262MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2012] Statuia principelui Grimaldi, întemeietorul principatului
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2012] Piaţa Palatului -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463263">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463263"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463263">Şterge vot</a></div><span id="v9463263" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463263)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463263Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463263MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2012] Piaţa Palatului
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, fara bonus]

P13 [AUG-2012] Piaţa Palatului -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463264">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463264"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463264">Şterge vot</a></div><span id="v9463264" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463264)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463264Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463264MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2012] Piaţa Palatului
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, fara bonus]

P14 [AUG-2012] Panorama dinspre Piaţa palatului -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463265">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463265"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463265">Şterge vot</a></div><span id="v9463265" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463265)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463265Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463265MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2012] Panorama dinspre Piaţa palatului
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2012] Panorama dinspre Piaţa palatului spre stânca Tete de Chien -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463266">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463266"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463266">Şterge vot</a></div><span id="v9463266" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463266)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463266Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463266MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2012] Panorama dinspre Piaţa palatului spre stânca Tete de Chien
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2012] Vegetaţie pe clădiri în cartierul Fontvielle -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463267">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463267"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463267">Şterge vot</a></div><span id="v9463267" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463267)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463267Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463267MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2012] Vegetaţie pe clădiri în cartierul Fontvielle
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [AUG-2012] Vegetaţie pe clădiri în cartierul Fontvielle -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463268">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463268"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463268">Şterge vot</a></div><span id="v9463268" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463268)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463268Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463268MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [AUG-2012] Vegetaţie pe clădiri în cartierul Fontvielle
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [AUG-2012] Cartierul Fontvielle -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463269">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463269"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463269">Şterge vot</a></div><span id="v9463269" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463269)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463269Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463269MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [AUG-2012] Cartierul Fontvielle
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463270">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463270"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463270">Şterge vot</a></div><span id="v9463270" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463270)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463270Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463270MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463271">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463271"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463271">Şterge vot</a></div><span id="v9463271" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463271)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463271Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463271MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463272">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463272"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463272">Şterge vot</a></div><span id="v9463272" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463272)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463272Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463272MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin
foto nickro [01.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463273">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463273"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463273">Şterge vot</a></div><span id="v9463273" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463273)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463273Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463273MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin
foto nickro [01.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463274">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463274"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463274">Şterge vot</a></div><span id="v9463274" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463274)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463274Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463274MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin
foto nickro [01.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463275">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463275"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463275">Şterge vot</a></div><span id="v9463275" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463275)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463275Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463275MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin
foto nickro [01.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463276">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463276"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463276">Şterge vot</a></div><span id="v9463276" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463276)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463276Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463276MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin
foto nickro [01.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin si statuia prinţului Albert I, iubitorul de oceanografie -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463277">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463277"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463277">Şterge vot</a></div><span id="v9463277" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463277)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463277Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463277MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin si statuia prinţului Albert I, iubitorul de oceanografie
foto nickro [01.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin - statuia principelui savant şi navigator Albert I -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463278">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463278"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463278">Şterge vot</a></div><span id="v9463278" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463278)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463278Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463278MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin - statuia principelui savant şi navigator Albert I
foto nickro [01.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin si Muzeul Oceanografic -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463279">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463279"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463279">Şterge vot</a></div><span id="v9463279" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463279)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463279Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463279MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin si Muzeul Oceanografic
foto nickro [01.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin si Muzeul Oceanografic -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463280">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463280"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463280">Şterge vot</a></div><span id="v9463280" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463280)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463280Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463280MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin si Muzeul Oceanografic
foto nickro [01.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463281">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463281"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463281">Şterge vot</a></div><span id="v9463281" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463281)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463281Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463281MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [AUG-2012] Grădinile Saint Martin
foto nickro [01.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [AUG-2012] Stânca 'Tete de chien' -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463282">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463282"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463282">Şterge vot</a></div><span id="v9463282" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463282)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463282Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463282MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [AUG-2012] Stânca "Tete de chien"
foto nickro [01.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P32 [AUG-2012] Catedrala Notre Dame Imaculee -- foto by <b>nickro</b> [uploaded 01.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av463283">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv463283"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=463283">Şterge vot</a></div><span id="v9463283" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(463283)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f463283Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e463283MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P32 [AUG-2012] Catedrala Notre Dame Imaculee
foto nickro [01.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

[100] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.227840900421 sec