ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2013
DURATA: 4 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Piata Beyazit - Istanbul,Turcia

TIPĂREȘTE

In perioada 3-7 aprilie 2013 am vizitat Istanbulul. Am mai facut o in inca doua randuri: ianuarie 2009 si februarie 2010.

De la hotelul in care am fost cazata, hotel Delta, strada Aksaray, nr 34, Laleli, pana in Piata Sultanahmet am parcurs drumul pe jos. Nu este complicat daca iti continui drumul pe langa linia de tramvai ce duce in Eminonu sau Kabatas. Frumoasa zi de aprilie si Festivalul Lalelelor, care se desfasoara in perioada 1-30 aprilie in Istanbul, chiar invita la o plimbare. Lasand in urma moscheea Laleli, urmatoarea moschee pe care o intalnesti este Beyazit. In fata moscheei se desfasoara piata cu acelasi nume in care intalnesti cladiri apartinatoare complexului moscheei Beyazit. Piata a fost construita in timpul domniei Imparatului Theodosius, in epoca bizantina. In perioada bizantina piata de astazi era cea mai mare piata din Constantinopol. In jurul ei se aflau palatele demnitarilor, o fantana, spatiul pentru targ si bazilica. Aici se organizau receptiile oficiale. Dupa ce a ocupat orasul Sultanul Fatih Mehmet Cuceritorul a construit un palat in apropierea pietei. O parte din aria pietei va fi ocupata de contructia Moscheei Beyazit si a anexelor sale la inceputul secolului al XVI lea. Complexul este compus dintr-o moschee, o bucatarie, o scoala primara, un spital, un hamam, o cantina pentru saraci si un caravanserai.

Intrarea in moschee se realizeaza prin trei porti care se deschid in atriumul situat in fata sa. Atriumul este inconjurat de o galerie cu 24 de cupole cu 20 de coloane realizate din porfir verde de marmura. Pe poarta de acces in Moscheea Beyazit se afla un epitaf de constructie araba. Ultimul loc de adunare are 6 coloane legate una de cealalta prin arcuri si este acoperit de cupole. Exista doua minarete si un balcon cu minaret pe fiecare parte a moscheei. Sectiunea de rugaciuni este acoperita cu o cupola cu diametrulde 17 m, care se sprijina pe o semi-cupola cu sapte ferestre, dispusa de a lungul portii de intrare si a altarului (mihrab). In partea dreapta a acestor cupole se mai afla inca patru cupole mici. Interiorul moscheei este impodobit cu faiante specifice perioadei. In fata altarului exista mausoleele sultanului Beyazit al II-lea, fiica sa Selcuk Sultan si Marele Vizir Mustafa Resit Pasa.

In anul 1889, cu ocazia vizitei Imparatului Germaniei au fost indepartate baracile micilor negustori din piata. In anul 1950, piata a fost reorganizata si in ultimii ani ea s a evidentiat ca centru al manifestarilor studentesti si a celor cu caracter politic. Piata are ca vecinatati Universitatea din Istanbul in partea vestica si in partea estica bazarele: Marele Bazar si Bazarul Cartea veche. Locatia s a numit “Piata Taurilor ". Piata Beyazit poarta numele de “Piata Libertatii “, dar toata lumea o numeste ca pe moschee. Scuarul spatios se dezvolta in fata portii principale a Universitatii din Istanbul, care ocupa azi fostul Palat Imperial existent inaintea Palatului Topkapi. si un corp de cladiri ce a apartinut Ministerului Otoman al Apararii, aflat azi la Ankara, capitala Republicii Turcia.

Piata Universitatii din Istanbul se afla in orasul vechi, situat in peninsula istorica, locul fostului oras Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin. Piata poate fi un loc de zabava intr o plimbare pietonala. Ceea ce am facut si eu. Fata de hotelul unde am fost cazata, Piata Universitatii se afla la doua statii de tramvai. Plimbarea pana in acest loc are o tripla tinta: Universitatea, Moscheea Beyazit si Marele Bazar. Pentru o jumatate de zi nu este nevoie sa mergi mai departe, spre Bazilica Cisterna, Piata Sultanahmet sau Piata Hipodrom. Din Piata Beyazid poti admirea frumoasa cladire a Universitatii. Poarta mare a Universitatii Istanbul se afla cu fata spre Piata Beyazit. Dupa ziduri inalte intr o curte plina cu verdeata se afla cladirea istorica a Ministerului de Razboi, construita intre anii 1866-1870, dupa proictul arhitectului francez Auguste Bourgeois. Anterior aici s a aflat Palatul Vechi, construit de Sultanul Fatih Mehmet Cuceritorul, dupa cucerirea Constantinopolului. Acesta a fost resedinta imperiala a dinastiei otomane inainte de constructia Palatului Topkapi. In secolele al V lea si al VI lea pe aceasta locatie se aflau bazilicile romane. Dupa mutarea capitalei Turciei la Ankara, cladirea Ministerului de Razboi a fost predata Universitatii din Istanbul si azi gazduieste Rectoratul. In fata Rectoratului se inalta impunator, Turnul lui Beyazit, inalt de 85 m. Acesta a fost ridicat in anul 1828 la ordinal Sultanului Mahmut al II lea cu rolul de observator pentru prevenirea incendiilor. Turnul a fost construit din marmura adusa de pe Insula Marmara de catre arhitectul Senekerim Kahya, care este autorul proiectului. Turnul are 180 de trepte si patru etaje care poarta denumiri le de “paza”, ”semnal”, ”cos”, ”drapel”. Prognoza vremii pentru ziua urmatoare se anunta prin intermediul luminilor din varful turnului. In spatele gradinii Universitatii se afla Moschea Suleymaniye si constructiile anexe. Porumbeii din aceasta piata si Piata Beyazit fac deliciul copiilor si al trecatorilor. Coborand la intoarcere, din Piata Beyazit pe bulevardul Ordu Cadessi se ajunge la Moscheea Laleli. Vis a vis se afla Moscheea Bodrum, care se afla construita pe locul vechii biserici bizantine Myrelaton, cladita in secolul al X lea si care in secolul al XV lea s fost transformata in moschee.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ile57b in 06.08.13 13:53:00
Validat / Publicat: 06.08.13 16:07:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Inca de 2 ori Istanbul, Kusadasi, Troia, Bergama, Priene, Didim, Milet, Efes, Fecioara Maria, Pamukkale
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4952 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 "Piata Beyazit" / Cladirea Universitatii din Isranbul, fost palat imperial
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Admin
[13.08.13 00:00:09]
»

Pentru că rubrica "Excursie la Porţile Orientului" este deja destul de aglomerată, am decis crearea unei rubrici noi, "Musai de văzut în Istambul"; unde vom muta articolele consistent-dedicate unui singur astfel de obiectiv din această arie metropolitană.

O inaugurăm, iată, cu prezentul set de... informaţii ; vom muta însă aici (în timp) şi alte articole din categoria indicată mai sus.

-

Împreună cu continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ'Must See' în Istanbul:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.9269690513611 sec
    ecranul dvs: 1 x 1