ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 6 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Casa Batllo - Barcelona

Ilustrație video-muzicală
James Last Orchestra - Viva Espana


TIPĂREȘTE URM de aici

Despre Casa Batllo se poate scrie incontinuu, cati ochi, tot atatea povesti. Ca sa o vezi in toata plenitudinea ei, trebuie privita de vis a vis indelung. Dupa ce o privesti cu atentie ii poti da drumul la imaginatie.

Fatada

Dupa cum cade lumina soarelui, mozaicul fatadei pare un lac cu nuferi, crucea Sf Gheorghe de la atic, turela unui submarin iar coama acoperisului, spinarea unui peste urias, daca nu chiar a partenerului de lupta al Sf Gheorghe, dragonul, cum au interpretat specialistii. Apa (lucirea trencadisului si a discurilor ceramice si din sticla), aerul (efect de unda), plantele (nuferi si crini la balcone), elementele zoomorfe, reptila uriasa (la acoperis), sunt o multitudine de simboluri cu care se poate opera. Ludicul este ridicat la rang de inalta arta. Mai greu de cautat simbolurile este la partea inferioara a cladirii.

Daca parterul la exterior este demarcat de piloni sustinuti de arcade intre care se afla incadrate ferestre cu extremitatea superioara semicirculara si portalul de acces, pana aici ar parea clasic. De la primul etaj, treaba se complica. Aici a intervenit geniul creator al lui Antoni Gaudi. Nu se stie unde incepe dinamicul (totul pare sa curga) si nu sti unde se termina staticul (iluzia de guri cascate), deoarece totul este o geometrie formelor eplipsoidale, curbilinii, tronconice, nicaieri unghiuri drepte. Linia dreapta se intalneste numai la demarcatia de imobilele vecine. Gaudi a urat rectiliniaritatea formelor.

Tibii ingemanate cu femururi (pilonii de rezistenta ai galeriei de la etalui intai) de culoarea gresiei, care sustin placi de coaste (balustrazile balcoanelor), delimiteaza ferestre ovale, asemeni boabelor de fasole. La etajele 2 si 3, balustrazile balcoanelor au aparenta unor ochelari de carnaval, ca intr un joc” cu masaca, fara masca”, in policromia mozaicului, care se desfasoara de la galben auriu spre portocaliu, de la albastru pana la verzui, iar sus la acoperis ia culori mai inchise telurice, asigurand parca legatura cu pamantul. Pana aici, totul100% natural, 100% eco, toate regnurile imbinate, practic si util. La Gaudi utilitatea spatiilor si formelor este de prim rang. Ochiul magic din ferastrica de la atic (ochiul reptilei), vegheaza spre calea care duce la Templu Sagrada. In mijlocul frontonului, un balconas, giuvaer in forma de crin, incununeza fatada. Dreptatatea si justitia divina, protectoare, troneaza peste tot ca un far calauzitor, crucea patronului Catalunyei, invigatorului de balaur, sta de veghe in toate cele patru puncte cardinale.

Interioarele

Designul interior, are si el formele lui curbe, hiperbolice, elipsoidale. La parter”etajul nobil”, care este accesat printr un hol iluminat cu aplice ce imita carapacea broastei testoase, intanlnim un statiu de intindere generoasa, cu pereti curbati. Accesul la nivelurile superioare ale casei se face pe scara din lemn bogat decorata. Tot aici intr un spatiu cu vedere spre luminatorul cu reflectii de albastru marin se afla semineul sub forma de ciuperca cu a lui canapea din gresie, loc de relache si meditatie si de ce nu de flirt. Casa este bine ventilata si luminata natural prin ferestre mai mici la etajele superioare si generoase la cele inferioare. Putem observa formele curbe si la forma tamplariei (usi si ferestre), la locatia aplicelor din tavan, la desenul vitraliilor. Se poate vedea asta cu prisosinta, daca urcam la nivelul intai al cladirii, in renumita galerie care da in Passeig de Gracia.

Se vede treaba ca, Gaudi, a avut foame de spatiu, A transformat interioarele si dependintele (garajul, depozitul de lemne si carbuni, podul casei) si acoperisul, incat le a redat functionalitati multiple, facand din casa industriasului Batllo, o locatie in care pot avea loc evenimente diverse, de suficienta avengura. Aici artistul a lucrat cu forme, siluete si texturi, chiar si cu esente (tamplaria de la usi si ferestre, casa liftului este din lemn natur, lacuit). Pe acoperis, cosurile de fum par un grup de siluete feminine (sunt si ele acoperite cu trencadis), in vastitatea terasei, care ofera panorame inedite asupra Barcelonei. Trencadisul de la acoperisul frontonului par solzi de peste.

Mansarda a fost transformata in doua saloane de receptii, in coltul unuia strajuind Dracul Teratt (o reptila din sparturi de teracota). Aici artistul a lucrat cu arcade si suspensii catenare, delimitand parca o cutie toracica. Alte spatii sunt ocupate cu exponate ale creatiilor lui Gaudi, in miniatura. Luminatorul este placat la exterior cu ceramica bleu pana la albastru, care da senzatia de valuri ale marii.

Casa Batllo, luata ca un tot, este un muzeu Gaudi.

Gaudi nu a construit aici de la temelii (anul 1904), ci aregandit, proiectat, transformat, redimensionat si renovat, subsolul, parterul si cele patru etaje la care se adauga curtea interioara, instaurand un curent in arhitectura care sfideaza rigurozitatea, care nu are de a face cu rigiditatea formelor. Din 2002 Casa Batllo a fost deschisa publicului Din anul 2005 locatia a devenit Patrimoniu Mondial UNESCO. Turisti din lumea intreaga, strabat drumurile sa ajunga aici sa faca cunostinta cu genialitatea artistului, care a fost Antonio Gaudi.

Cum se ajunge:

Metrou-liniile L1,L2,L3-statia Passeig(Paseo) de Gracia

Autobuz-Liniile 7, 16, 17, 22, 24 și 28 statia Casa Batllo/Fundatia Antoni Tapies)

Depre program si tarife de vizitare accesati casabatllo.es ,pentru ca exista posibilitatea ca aceste sa fie diferite decat cele de la data vizitei mele.Locatia este scumpa ca tarif.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ile57b in 24.07.13 01:24:08
Validat / Publicat: 24.07.13 10:33:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Madrid
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3497 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa Batllo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[24.07.13 10:34:05]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[24.07.13 10:55:45]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Diaura*
[24.07.13 12:46:55]
»

@ilie57b

Ii invidiez (la modul admirativ) pe cei care si-au permis (financiar) sa se lase pe mana mareului artist si incerc sa imi imaginez cu cata satisfactie au privit rezultatul de exceptie a muncii artistului.

La fel de multa apreciere merita si mesterii care au pus in practica ideile si proiectele lui Gaudi. Erau si ei niste oameni la fel de deschisi la minte si cu maini pricepute. Fara ei nimic din imaginatia lui Gaudi nu ar fi ajuns in strada... ci ar fi ramas la stadiul de proiect pe hartie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[24.07.13 12:50:07]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Locuri 'must see' în Barcelona" (deja existentă pe sait)

ile57bAUTOR REVIEW
[24.07.13 21:54:59]
»

@webmaster: MA BUCUR CA V A PLACUT!

ile57bAUTOR REVIEW
[24.07.13 21:59:14]
»

@webmaster26: multumesc pentru apreciere

ile57bAUTOR REVIEW
[24.07.13 22:03:08]
»

@Diaura: Da, mesteri de elita! Fara pricepere nu cred ca rezista cineva geniului modernismului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057401895523071 sec
    ecranul dvs: 1 x 1