ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII -- v: 11

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Zoo Oradea s-a (re) deschis!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

NOTĂ (de citit opţional): Prin 2003, am luat prima dată contact cu zoo Oradea, din perspectiva îndatoririlor de serviciu. O amintire neplăcută, dar nu-i locul ei aici...

Mai apoi, aş fi vrut să mai merg în zoo, chiar dacă amintirea nu era cea mai plăcută, cu atât mai mult cu cât îmi amintesc că, animalele erau de-a dreptul chinuite să trăiască în nişte cuşti minuscule pentru necesităţile lor, dar la presiunea factorilor responsabili din ministerul mediului (sau cum s-o fi numit el atunci), în 2008 gădina a fost închisă.

O perioadă mi-a fost teamă că o să rămânem fără o grădină zoo în Oradea, deoarece, pe vechiul amplasament (de vreo 3 Ha), aceasta nu ar mai fi putut fi autorizată, astfel că s-a pus în discuţie relocarea ei într-un sat din apropiere şi mai ales când am auzit că 13 lei de aici, au fost duşi în Marea Britanie (am avut un sentiment că... încet dar sigur, dacă se depopulează grădina, o să rămânem fără ea). Despre leii orădeni ce au ajuns în Marea Britanie puteţi citi mai multe aici, pagină unde găsiţi şi un clip, pe care vă rog să-l urmăriţi pentru a vedea condiţiile în care au fost ţinuţi leii la Oradea şi astfel să realizaţi în ce paragină era grădina până la închidere.

În fine, grădina a fost modernizată pe aceeaşi locaţie, fiind extinsă (dublată de fapt, pe nişte terenuri ale unor unităţi militare dezafectate), cu bani de la bugetul central şi o contribuţie de 25% de la bugetul local (în total circa 4,5 milioane de euro), lucrările întinzându-se pe o perioadă de circa 2 ani.

După o amânare (era vorba despre o deschidere la 01.05), grădina a fost (re) deschisă la 27.05, iar pentru 1 şi 2 iunie, copii au primit intrare gratuită, astfel că, m-am decis să-mi duc (cum altfel), fiica acolo, cu atât mai mult cu cât, până la închiderea din 2008, nu o dusesem, fiind prea mică (şi bine am făcut, azi a văzut cu totul altceva).

În jurul orelor 11.00 am ajuns în zonă în care este amplasată grădina şi... stupoare, n-a găsit nici un loc de parcare. Ce înseamnă 1 Iunie + intrarea gratuită.

La intrare, o coadă de vreo 50-60 de metri, cu câteva sute de oameni înşiruiţi, primul meu gând fiind acela de a abandona expediţia şi de a veni în altă zi. Totuşi, în primul rând pentru a nu-i înşela aşteptările copilului, şi mai apoi pentru că am văzut că se înaintează cu o viteză nemaivâzută de mine la nici o coadă, am rămas şi bine am făcut. În maxim 10 minute eram în cladirea de la intrare, unde în afara casei normale, care eliberează bilete electronice (cu care, se accede în grădină, prin sistemul automat - gen metrou), mai era deschisă în mod excepţional o casă ce elibera bilete de hârtie, cu care, azi se intra după o verificare manuală a acestora, prin zona de ieşire :)

Hai să nominalizez şi preţul biletelor: 10 lei/adult şi 5 lei/copil, dar am observat că există şi bilete de familie: 20 lei/2 adulţi + 1 copil, 25 lei/2 adulţi + 2 copii, precum şi tarife de grup (dacă este cineva interesat am să dau şi acele preţuri). Să nu uit programul: Mai-Octombrie 09.00-19.00.

Sigur că, încă de la intrare totul "miroase" a nou, iarba tăiată la milimentru, nu există nici un gram de mizerie, circuitul este bine descris pe pliantul primit la intrare, precum şi pe panoul informativ (apropo, poate că ar fi necesare mai multe, împrăştiate peste tot), iar cuştile au (aşa cum am găsit prin toate grădinile zoo de pe afară), geamuri prin care pot fi văzute mai bine animalele, fără zăbrelele "tradiţionale".

La intrare, prima cuşcă este cea a păunilor, "făloasele" păsări întâmpinându-te cu penele înfoiate, frumos colorate, mai apoi trecem pe lângă cuştile fazanilor aurii şi ale găinilor pitici pe stânga, iar în partea dreaptă apar ţarcurile cerbilor, căpriorilor, lamelor şi a păsărilor emu.

Pe aceeaşi alee, în stânga există un ţarc mare cu 3-4 tipuri de raţe, urmat de o clădire de la 1800, respectiv Mausoleul Rhedey (nu are legătură cu grădina, dar fiind o clădire atât de veche, a fost păstrată la locul ei original), pe placa de la intrarea căreia stă scris că: Capela istorizantă a fost ridicată ca o ruină artificială de comitele bihorean Rhedey Lajos, în parcul englezesc amenajat de el şi donat în 1804 oraşului. Aici se odihneşte soţia lui, Kacsandy Terezia, într-un sarcofag clasicizat realizat în 1834 de sculptorul Ferenczy Istvan. Pereţii mausoleului sunt decoraţi cu picturi murale în tehnica grisaille, cu scena antichizate, iar bolta este prevăzută cu un decor arhitectural baroc iluzionist. În peretele nordic interior, este înzidit monumentul funerar din marmură al căpitanului cetăţii orădene, Rhedey Ferenc, datat în jurul anului 1621.

Urmează o zonă de agrement, adică un chioşc cu o terasă, unde te poţi rehidrata (nu am văzut să se vândă mâncare gătită), poţi lua o îngheţată, suc, apă cafea, iar lângă este o primă clădire ce adăposteşte grupuri sanitare (am văzut vreo trei). Mai apoi există un bine dotat şi destul de mare loc de joacă pentru cei mici şi un foişor, unde îţi poţi odihni picioarele (mi-aş fi dorit să fi găsit aşa cum am văzut la Zoo Nyiregyhaza, locuri unde să poţi savura în linişte chiar şi un pachet pus de acasă).

În continuare, pe dreapta sunt ţarcurile oilor cu coamă şi ale antilopelor addax, lângă 3 ţarcuri încă nepopulate.

Mai departe, avem ţarcul suricatelor, peste drum de care este un ţarc cu un porc de mangaliţa şi mai apoi se trece printr-un tunel-imitaţie de peşteră (unde iarna pot fi văzute animalele închise pentru a fi protejate de frig) şi dăm peste ţarcurile urşilor situate peste alee de cel al lupilor cenuşii. Următorul tunel ne conduce spre ţarcul celor 2 jaguari negri şi a familiei de lei. Peste alee de acestea, sunt 2 ţarcuri mari, nepopulate.

Noi, la dorinţa ficei mele, am evitat cele 4 ţarcuri ale maimuţelor şi am intrat direct în clădirea "reptilariului". Aici, pe o parte sunt câteva zeci de mici acvarii cu diverşi peşti, iar pe cealaltă parte, cuşti cu caimani, şerpi şi alte reptile.

Am evitat şi manejul şi zona animalelor domestice (ce să-i faci, după o oră a intervenit probabil plictisul şi durerea de picioare) şi după o vizită la magazinul de suveniruri (din păcate multă, multă marfă comună), unde cu specificul grădinii erau doar câţiva magneţi cu fotografii de animale sălbatice.

Una peste alta, a fost o zi extrem de plăcută şi cu toate că eu am numărat vreo 6-7 ţarcuri mari, nepopulate încă, merită o vizită aici, mai ales dacă sunteţi la Băile Felix şi vreţi să petreceţi o zi în Oradea, actuala grădină zoo, rivalizând cu cea de la Debrecen, însă până la cea de la Budapesta sau Nyiregyhaza, mai are mult.

În încheiere, până nu uit, să menţionez că grădina are sonorizare pe toată suprafaţa (cât am fost acolo am avuzit tot felul de anunţuri) şi că toate panourile au inscrisuri şi în maghiară (sper ca... publicul ţintă să fie şi maghiarii de lângă graniţă).

Concluzia: AmFostAcolo, am să mai merg, mai ales când vor fi aduse şi alte animale şi v-o recomand cu căldură şi vouă!

L. E. : Din păcate, saitul oficial pare încă în construcţie, îl postez totuşi, deoarece poate, în scurt timp va fi lansat, alte informaţii fiind disponibile şi pe pagina de facebook.


[fb]
---
Trimis de creivean in 01.06.13 20:33:53
Validat / Publicat: 01.06.13 21:34:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9008 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Zoo Oradea - o mică parte din rândul de la intrare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

creivean [01.06.13 20:35:39] »

Rog inserarea următorului clip ce prezintă foarte bine transformările obiectivului de mai sus:

https: //www.youtube.com/watch?v=3fA92a23wwE

Mulţumesc.

Admin [01.06.13 21:26:22] »

Adăugat ilustrația video-muzicală indicată.

Zoo Oradea îmi pare că merită propriul "colțișor" sait, astfel că am mutat în rubrica "Grădina Zoologică Oradea" (nou-creată pe sait)

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Gabise [02.06.13 11:02:10] »

Si noi am vizitat ieri gradina zoologica la insistentele copiilor desi era sa renunt cand am vazut coada la intrare. A mers totusi foarte repede. Ati descris exact asa cum am vazut si eu " noua gradina". Si acum ma "bantuie amintirile" din copilarie legate de sobolanii care tasneau in fata ta in timpul plimbarii prin gradina si de custile de beton in care erau inghesuite 4 feline. Speram sa umple si custile goale si poate mai multe locuri in care sa poti face un mic popas. Felicitari pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
creivean [02.06.13 11:56:42] »

@Gabise:

Ştiam că eşti orădeancă, în timp am citit/apreciat multe din articolele tale.

Îţi mulţumesc că ai trecut pe aici

Pe de altă parte, vezi că @Admin a creat rubrică distinctă grădinii, unde, pe moment este doar articolul meu. M-aş bucura să citesc şi impresiile tale, după vizita de Ieri.

Şi, tocmai am citit un material în presa locală, din care rezultă că, grădina este populată doar în proporţie de 75%, cu 400 animale, din 118 specii, în parte aduse de la grădinile din Debrecen şi Nyireghaza. Doar o mică parte din animale au supravieţuit din vremea vechii gradini zoo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX [20.04.15 20:20:22] »

@creivean - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

creivean [20.04.15 20:43:53] »

@webmasterX

Este foarte bine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Gabise
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina Zoologică din Oradea:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059056997299194 sec
    ecranul dvs: 1 x 1