ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.04.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bascov [AG]
ÎNSCRIS: 28.05.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2013
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pleven Panorama - “The Epopee of Pleven -1877”

TIPĂREȘTE

În drum spre Sofia, am oprit să vizitez Epopeea de la Plevna, pe care o zărisem in 2009 mergând spre Grecia. La vremea respectivă am observat o clădire impunătoare cocoțată pe un deal al Plevnei, dar nestiind nimic despre ea nu am oprit.

Coordonatele GPS ale muzeului sunt N43.39841, E24.605914.

Programul de vizitare este: vara (1 mai– 30 septembrie) 9.00-12.00; 12.30-18.00, iarna (1 octombrie– 30 aprilie) 9.00–12.00; 12.30–17.00, pretul biletelor fiind diferențiat pe categorii de vârstă: studenti - 1.50 lv, adulti - 5.00 lv, adulti peste 65 ani – 3.00 lv. Pentru poze se plăteste 5 lv, iar pentru a filma 20 lv.

Pentru a beneficia de ghid într-o limbă straină se achită o taxă de 20 lv. La momentul vizitei mele, era un grup de elevi din Bulgaria, eu fiind singurul turist străin și spre surprinderea mea am beneficiat de ghid vorbitor de limba română fară a achita nimic. Pesemne tariful se percepe în perioade mai aglomerate sau pentru grupuri. Din câte mi-am dat seama vizitele durează cca 30 minute, deci accesul se face la fix si la jumătate.

Panorama de la Plevna a fost construită in Parcul Skobelev în anul 1977 cu ocazia aniversării a 100 de ani de la eliberarea Plevnei. Construcția demarat în ianuarie 1977, fiind inaugurată în decembrie 1977.

Proiectul și designul aparține arhitecților Plamena Taceva si Ivo Petrov, iar picturile de la interior lui Nickolay Ovechkin ajutat de 13 pictori ruși și bulgari.

Clădirea are 47m înalțime, având forma unui trunchi de con susținut de patru baionete stilizate. Inelul cu baionete reprezintă blocada asupra Plevnei, celelelalte trei inele reprezentând bataliile purtate pentru eliberarea orașului (au fost 3).

Muzeul are 4 săli vizitabile: Sala introductivă, Panorama, Diorama, Sala finală

Sala introductivă: este formată din holul de la intrare și scările de acces către panoramă. În hol este expusă tehnică militară folosită la aceea vreme, câteva tablori care evocă evenimentele petrecute la 1877 și busturile unor personalități implicate în desfășurea ostilităților (printre ele, la loc de cinste este și bustul Regelui Carol I)

Avansând în zona scărilor pe pereți sunt expuse 6 tablouri cu o dimensiune de 4x3.6 m, care reprezintă evenimente din Războiul Ruso - Turc 1877-1878 și istoria Bulgariei: Jugul Otoman, Răscoala din aprilie, Demonstrație în Sankt Petersburg - susținere Bulgaria, Armata Rusă trecând Dunărea, Apărarea steagului Samara - considerat cel mai important simbol al armatei bulgare, Lupta de la Shipka.

Panorama: Sala unde este expusă piesa de rezistnță a museului are un diamentru de cca 40m. Pe perete este expusă pânza pictată care are cca 115m lungime și 15 m lătime. A fost folosită o singură bucată de pânză astfel că a fost nevoie de o singură imbinare verticală prectic invizibilă.

Panorama descrie lupta cea mai sângeroasă pentru cucerirea orașului Pleven - al treilea val. Locul imaginar unde stau turiștii este cel mai înalt deal al Plevnei, între redutele turcesti ''Kovanluck'' și ''Issa Agha''. Perspectiva oferită de pictură este de cca 8-10Km.

După cum veți vedea în poze pictura este excelent realizată, la baza acesteia fiind amenajate tranșee și expuse diverse obiecte (puști, tunuri, căruțe, etc) folosite în luptă, astfel că se creează impresia că te afli în mijlocul luptei. Personal cred că ar fi fost bine dacă imaginea ar fi fost ''susținută'' și de ceva sunete (tumultul luptei).

Diorama: aici este expusă o pânză mai mică, 17m lungime, 5m lățime, pe care este reprezentată ultima bătalie purtată la 10 decembrie 1877 pe raul Vit. După o luptă grea gen. Ganetsky a învins armata turcă care încerca să spargă blocada pentru a înainta spre Sofia, Osman Pașa fiind capturat.

Aici nu prea mi-a placut povestea ghidei, care punea aceste merite numai în seama armatei ruse, spunând că, citez ''armata română era după deal''. Nu am stat însă să mă contrez cu ea, placa asta o are de cca 3 ani.

Sala finală: aici sunt expuse două tablouri, echipamentul de luptă și uniformele celor trei armate care au participat la acele lupte.

Unul din tablouri reprezintă capitularea lui Osman Pașa, pe pânză fiind reprezentat și colonelul Mihail Cerchez - ghidul încercând să sugereze că Osman Pașa ar fi capitulat in fața rusilor. În al doilea tablou este reprezentată armata rusă trecand Balcanii, lucru considerat de mulți la vremea respectivă ca fiind imposibil - din cauza iernii.

Muzeul nu este ceva spectaculos, însă merită vizitat având în vedere că reprezintă și o parte din istoria poporului român.

Cei ce merg în Grecia pot face un mic ocol - cca 8 km - pentru vizitarea muzeului fiind suficientă 1h cu tot cu timpul pierdut prin abaterea de la șoseaua principală.


[fb]
---
Trimis de Nasshu in 16.04.13 19:52:49
Validat / Publicat: 16.04.13 21:14:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6915 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nasshu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Clădirea care adăpostește muzeul. Se observă inele care simbolizează cele 3 batălii si doua din cele 4 baionete. La intrare stânga - dreapta erau iînșirate tunuri folosite în luptă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster [16.04.13 19:59:39] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

TraianS [17.04.13 09:45:20] »

Ce ti-i si cu jugurile astea. Dai unul jos si esti repejor inhamat la altul daca nu esti atent. Au grija prietenii de front

Interesant muzeu si perspectiva.

calatorul [21.07.16 09:36:52] »

Interesante informatii, multumim, eram chiar curios sa stiu cum vorbesc bulgarii despre aceasta istorie si asimilarea lui Cerchez cu un rus nu ma mira. Bravo lor ca au reusit un muzeu asa impunator, mie imi aduce cu o reduta si ma gandesc daca noi avem unul similar pe undeva prin tara, despre marele Razboi de Independenta, in afara unor sectiuni din muzeele de istorie nu am gasit nimic dedicat. Lasa ca facem toalete publice la sat de 50. ooo euro, sa moara oile de ciuda ca ele nu au!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Krisko
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pleven [Plevna] și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066656827926636 sec
    ecranul dvs: 1 x 1