ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.05.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 14

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Abaţiile St. Florian şi Kremsmunster - Bijuterii ale Austriei Superioare

TIPĂREȘTE

Este o zi sfântă, 15 august, ziua Sfintei Marii. De aceea am ales să vizităm două abaţii, aşa cum sunt numite în toate pliantele: două bijuterii ale Austriei Superioare, Abaţiile St. Florian şi Kremsmunster.

De fapt de la bun inceput aş dori să-i mulţumesc Alinei53, pentru că impresiile şi pozele ei despre St. Florian (vezi impresii) ne-au îndrumat paşii către aceste locuri într-adevar minunate şi am hotărât să facem aici un popas în drumul spre Germania.

Pornim din Ansfelden, situat în sudul oraşului Linz, în apropierea autostrăzii A1. Aici s-a născut Anton Bruckner. Oraşul este liniştit la acea oră a dimineţii, cu străzi în pantă, în centru un han, o biserică şi un monument dedicat compozitorului Anton Bruckner. Ieşim din Ansfelden, iar şoseaua şerpuieşte lin printr-o zonă rurală deosebit de pitorească, aburii câmpului dau o notă de mister întregului peisaj.

După aproximativ 10 km, pe la ora 9:45, ajungem in St. Florian. Privim curioşi grupuri de bărbaţi şi femei îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale însoţiţi de copii veseli ce duc imense buchete de flori. Clopotele bat spărgând liniştea oraşului, localnicii grăbesc pasul, intrând în biserică. Am urmărit pe ceas, la ora 10 clopotele au încetat să bată şi nici un localnic nu a mai intrat în biserică. Numai noi, turiştii, ne învârteam de colo-colo, fotografiam şi admiram arhitectura complexului.

Tururile cu ghid încep la orele 10 a. m., 11 a. m., 2 p. m., 3 p. m. şi 4 p. m. Turul durează aproximativ 60 min. şi costă 7,50€/adult şi 3€/copil. Cumpărăm bilete pentru turul de la ora 11, iar până atunci intrăm în biserică şi paticipăm la slujbă. Atmosfera este impresionantă, cuvintele nu pot exprima sentimentele trăite, glasul preotului răsună în fiecare ungher al bisericii, cântecele făceau să vibreze aerul, iar orga deasupra tuturor cheamă parcă Duhul Sfânt.

La ora 11 fără 5 ieşim încet şi ne îndreptăm spre locul de unde începea turul ghidat. Grupul este format din nemţi, noi primim o fişă cu explicaţii în limba engleză. Ghida este o doamnă foarte amabilă care ne dă şi nouă explicaţii suplimentare în limba engleză.

Mănăstirea şi satul îşi datorează numele lui Florianus, primul sfânt creştin de pe teritoriul Austriei Superioare. El a suferit un martir sub împăratul roman Diocleţian şi a fost executat prin aruncare în apă cu o piatră legată în jurul gâtului. Legenda spune că trupul său a fost găsit în râul Enns, foarte aproape de locul unde se află biserica. Sfântul Florian este patronul Austriei Superioare, iar faptul că şi-a găsit sfârşitul înecat, face ca numele lui să fie amintit în timpul inundaţiilor sau al incendiilor. Sfântul Florian este ocrotitorul pompierilor, coşarilor şi al fierarilor. Este sărbătorit la data de 4 mai.

Mănăstirea a fost atestată prima oară în 319. În 1071 a fost trecută la ordinul Augustinian. Abaţia a cunoscut două epoci, epoca gotică, ce a durat eproximativ 300 de ani, apoi a urmat transformarea barocă a bisericii. În ziua de azi, construcţia barocă este una din cele mai complete din Austria Superioară, cu sprijinul arhitectului milanez Carlo Antonio Carlone şi a celui austriac Jakob Prandtauer.

Turul începe din curtea interioară unde se află fântâna cu vultur şi cuprinde biblioteca, coridorul St. Florian, sala de marmură, biserica şi catacombele.

Biblioteca este una din cele mai mari din Austria, cuprinde aproximativ 150.000 volume din care 800 incunabule şi 1000 manuscrise. Este frumos decorată cu sculpturi în lemn şi ornamente aurite realizate de maeştri locali, iar tavanul este decorat cu fresce de Bartolomeo Altomonte, ce simbolizează uniunea între virtute şi ştiinţă.

Străbatem apoi coridorul St. Florian cu sculpturi şi picturi dedicate acestuia. El simbolizează curajul şi perseverenţa şi este reprezentat ca un băiat ce apără casele de foc turnând apă. Din spusele ghidei aflăm că în fiecare biserică din Austria se află statuia Sfântului Florian.

Sala de marmură este realizarea lui Jakob Prandtauer şi are ca temă centrală victoria dinastiei habsburgice asupra Imperiului Otoman. Frescele sunt deasemenea pictate de Altomonte şi glorifică pacea şi victoria. Opt ani s-a lucrat la decorarea acestei săli, s-a folosit pentru pardoseală marmură albă şi roşie (roz) precum steagul Austriei. Sala are o acustică deosebită de aceea se foloseşte pentru concerte şi audiţii.

Biserica este dedicată Fecioarei Maria şi este una din cele mai impresionante biserici baroce din Austria. A fost decorată cu stucaturi de către Giovanni B. Carlone, fratele arhitectului. Este prima biserică la nord de Alpi al cărei plafon este în întregime acoperit de fresce. Orga a fost construită între 1770 – 1774 şi poartă numele lui Anton Bruckner. Legenda spune că acesta a vrut să asculte muzica şi după moarte şi de aceea a fost înmormântat sub orga ce i-a adus multe bucurii muzicale.

Coborâm apoi în catacombele unde sunt adăpostite în nişele din pereţi rămăşiţele prelaţilor, tot acolo se află şi un osuar. Destul de sinistră această ultimă zonă, dar ieşim la lumină cu amintirea florilor ce împodobeau această frumoasă biserică într-o zi de Sfânta Maria. Tot în curtea complexului se află şi muzeul pompierilor. Ne rezervăm o jumătate de oră pentru o scurtă plimbare în jurul abaţiei.

Pornim spre următoarea destinaţie: abaţia Kremsmunster, mai putin cunoscuta, dar foarte frumoasa si interesanta, una din cele mai vechi din Europa. Ne însoţeşte acelaşi peisaj rural deosebit, câmpurile îngrijite, de un verde intens, pâlcuri de copaci, totul sub o ploaie măruntă.

Orasul Kremsmunster se afla la aproximativ 30 km. in sud de St. Florian, pe valea râului Krems. Abandonăm cu părere de rău vizitarea oraşului din cauza ploii şi încercăm să ajungem la abaţie. Ne descurăm pe străduţele înguste cu ajutorul GPS-ului şi ajungem într-o parcare în apropierea abaţiei. Trecem micul râu Krems şi ajungem într-o curte interioară.

Abatia Benedictina din Kremsmunster a fost fondata in anul 777 de ducele Bavariei Tassilo al-III-lea. Ea cuprinde biserica, asezamantul propriu-zis cu bilblioteca si sala imparatului, observatorul astronomic (Sternwarte) si elegantele helestee. Biserica abatiei este dedicata Sf. Agapitus, a fost finalizată în 1277 în stil gotic şi dupa 1613 a fost remodelata in stil baroc. Este tot o creaţie a arhitectului Carlo Antonio Carlone şi atrage atenţia prin cele două turnuri. Dacă în exterior biserica este sobră, interiorul dezvăluie frumuseţea barocului, o împletire armonioasă între credinţă şi artă. Interiorul este deosebit, picturile de pe tavan sunt puse în evidenţă de stucaturile albe, iar cele 8 coloane ale bisericii sunt îmbrăcate de tapiserii flamande. Altarele sunt simple, decorate cu picturi şi îngeri.

Şi aici există tururi ghidate de aproximativ o oră, cu vizitarea bibliotecii şi a sălii împăratului. Se pot admira şi bazinele cu peşti împodobite cu sculpturi de sfinţi. De asemenea o clădire interesantă în acest complex este observatorul astronomic, organizat ca muzeu.

Am petrecut o zi minunată, un amestec de relaxare, intimitate şi credinţă.


[fb]
---
Trimis de doina_c24 in 13.05.12 19:34:15
Validat / Publicat: 13.05.12 22:09:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4476 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doina_c24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ansfelden - orasul natal al lui Anton Bruckner
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru
[14.05.12 11:51:52]
»

Mi-a plăcut mult! Atât review-ul, cât și fotografiile. Mulțumită ție am vizitat și eu virtual aceste două abații, care alături de Melk vorbesc despre frumusețe, măiestrie și credință, așa cum numai arta austriacă știe să le etaleze. În orice caz, nu-mi amintesc să mai fi văzut biserică decorată cu tapiserii în modul realizat la Abația Kremsmunster. Alături de minunatele vitralii, grupurile statuare, mobilierul stilizat, dantelăriile croite în marmură și picturile murale de mari proporții, acestea fac dovada unei măiestrii artistice duse până la perfecțiune.

O singură nedumerire mă încearcă: fiind o zi de mare sărbătoare, Sfânta Maria Mare, nu realizez de ce prezența umană în mai toate fotografiile tale este atât de rară. Mă așteptam să văd o ipostază măcar din

grupuri de bărbaţi şi femei îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale însoţiţi de copii veseli ce duc imense buchete de flori

. Nici bisericile nu par prea frecventate.

Oricum, felicitări, pentru inspirația destinației și pentru review!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
balasa violeta
[14.05.12 12:00:29]
»

Impresionant! Nu stiam nimic despre acestea, pozele superbe! Multumesc!

doina_c24AUTOR REVIEW
[14.05.12 21:56:39]
»

@mariana. olaru:

Multumesc pentru cuvintele frumoase. Intr-adevar Austria are o predilectie pentru cultura, manastiri si biserici. Am vizitat patru abatii (Melk, Admont, St. Florian, Kremsmunster), una mai frumoasa si mai deosebita ca alta. Nu stiu sa spun care mi-a placut mai mult, stiu insa ca la toate triumfa maretia artistica si simtirea religioasa.

In ceea ce priveste participarea oamenilor la St. Florian de Sfanta Maria, si eu am ramas uimita de faptul ca totul era foarte organizat si ordonat. Nu am vazut puhoiul de lume din jurul bisericilor noastre, cu toate ca biserica era plina, toate locurile din biserica erau ocupate. Cat despre poze, cu parere de rau, nu ne-am permis sa-i fotografiem.

@balasa violeta:

Cu multa placere!

steffy2008
[14.05.12 22:55:09]
»

f f frumos acest rewieu. felicitari! mai sunt printre noi si oameni preocupati de cultura, spiritualitate etc. si nu numai de cit de bine se maninca sau ce magazine de haine am vizitat sau ce cladiri frumoase, dar noi nu avem habar nimic despre cultura sau istoria acelor locuri. nu vreau sa supar pe nimeni dar eu prefer astfel de fotografii si impresii decit fotografiile cu farfurii care dau pe dinafara.

sunflower
[16.05.12 08:49:53]
»

Fotografiile cu detalii din biblioteca sunt absolut uluitoare! Bijuterii intr-o bijuterie!

Superb, mi-ar placea sa vad si eu aceste locuri!

Felicitari!

doina_c24AUTOR REVIEW
[16.05.12 21:02:52]
»

@steffy2008:

Multumesc pentru aprecieri.

Adevarul este ca vazand atatea lucruri frumoase de multe ori nici nu simti ca ti-e foame. Dar totusi nu as refuza un gustos snitel vienez sau o prajitura delicioasa plina de calorii.

Austria este plina de delicii gastronomice si de multe ori nu te poti abtine sa nu le fotografiezi.

Cu drag!

@sunflower:

In Austria sunt multe biserici, castele sau cetati in care mesterii locali - zidari, tamplari, aurari, stucatori, sculptori- au dat dovada unei maxime priceperi pentru incantarea vizuala si pentru a ajunge apoi la inima noastra a vizitatorilor.

In mod sigur vei ajunge si tu in astfel de locuri. Chiar daca ai copilasii mai mici, eventual mai astepti sa creasca putin.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sunflower
[17.05.12 14:02:12]
»

@doina_c24:

Linzul din pacate imi trezeste amintiti neplacute, chiar inainte de intrarea in oras am fost loviti de o masina condusa de un austriac beat, asa ca, in loc sa vizitez minunatiile orasului, am facut "o escala' cu salvarea la spitalul din oras. M-am ales doar cu capul spart! Acum, imi vine sa rad, dar la data respectiva a fost cumplit! Calatorii frumoase iti doresc, fara incidente!

Cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Diaura*
[01.02.13 20:35:16]
»

@doina_c24:

Si eu care eram incantata de Abatia Melk. Dar vad ca mai sunt o multime de locuri minunate pe care ma faci sa imi doresc sa le vizitez.

Super RW. Felicitari.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, Diaura*, doina_c24, steffy2008, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Linz și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056786060333252 sec
    ecranul dvs: 1 x 1