ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.04.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O zi in preajma Bucurestiului

TIPĂREȘTE

A venit primavara! A venit primavara cu adevarat! Au disparut si ultimele petice de zapada de pe campuri, iar iarba si-a aratat firul verde. In acest insorit sfarsit de martie, intr-o zi de weekend, ne-am propus sa evadam din citadin si sa cautam un strop de natura adevarata, nu prea departe pentru ca nu aveam prea mult timp la dispozitie.

Am dorit sa revedem in zi de primavara salba de lacuri si balti, precum si ramasitele vechilor codri ai Vlasiei care inconjurau Bucurestiul de altadata. In minicircuitul nostru intentionam sa poposim pe malul lacului, langa paduricea cu flori albastre, sa intram pentru cateva momente in casa Domnului la Manastirea Caldarusani, apoi la Manastirea Sitaru, dupa care, continuand prin sate si campuri, taind din nou padurea, sa iesim la soseaua Urziceni - Bucuresti pentru intoarcere.

Asadar, am pornit pe soseaua Bucuresti - Ploiesti, iar la indicator am virat dreapta spre Balotesti, Moara Vlasiei, inspre Gradistea. La un moment dat, spre stanga (inainte de a ajunge la Gradistea) se desprinde drumul spre Lipia. Este o intersectie pe care trebuie s-o observi. Este in camp, iar indicatoarele sunt tot mai deteriorate sau chiar lipsesc cu desavarsire. Drumul este mai ingust, dar destul de bun. Deja zarim lacul si padurea Caldarusani si stim ca in curand vom zari si turlele albe ale ctitoriei lui Matei Basarab. Oprim in camp pentru ca palcurile tot mai dese de flori ma fac sa doresc sa le privesc indeaproape, sa le ating si sa le simt gingasia. Stiu ca soarele prea puternic din aceasta perioada va face ca aceste firave floricele sa se treaca repede, de aceea am vrut sa le imortalizez in cateva imagini foto.

In poarta Manastirii Caldarusani, langa troita de la sosea, am zarit un panou care ne-a atras atentia. Invita la o "Tura cu bicicleta in natura". Pentru cei interesati atasez o poza cu schema de pe panou. Ni s-a parut interesant traseul recomandat, atata doar ca noi fiind cu masina, nu voiam sa ne hazardam pe drumuri forestiere necunoscute, de altfel placute in zi de vara, la pas sau cu bicicleta. Drumul forestier are fara indoiala farmecul lui, simti imbratisarea padurii, inspiri aerul ei curat si esti mai aproape de lacurile si baltile din stufarisul carora poti vedea oricand inaltandu-se in zbor pasarile de apa. Din traseul recomandat (Lacul Caldarusani, Manastirea Caldarusani, Padurea Caldarusani, Balta Neagra, Manastirea Sitaru), numai Balta Neagra nu facea parte din programul nostru de o zi in preajma Bucurestiului.

Balta Neagra, salbatica si misterioasa, in apele careia se pescuieste preponderant stiuca, cu stufarisuri adapostind specii de pasari si cu paduri in care inca se mai vaneaza iepuri, fazani si chiar caprioare, este situata la aproximativ 60 km de Bucuresti. De la poarta Manastirii Caldarusani se poate continua pana la padure, apoi la stanga, adancindu-te tot mai mult in umbra codrului, se ajunge la Balta Neagra. Un alt drum ar fi din Snagov-Sat spre est prin Gruiu-Lipia, pana la Balta Neagra.

Pe malul nordic al lacului se afla Manastirea Caldarusani, ctitorita de Matei Basarab in 1637-1638, cand codrii Vlasiei erau mult mai intinsi si mai desi, adapostind animale si pasari, dar si oameni in vremi de rastriste. Intr-un astfel de moment si-a adapostit Voievodul Tarii Romanesti oastea pregatita de razboi, prilej cu care a descoperit un pustnic fieband ierburi pentru hrana, langa un mic adapost schimnicesc. Asa a inceput istoria Manastirii Caldarusani. Nu voi intra in amanunte pentru ca deja am facut-o cu alta ocazie (vezi impresii). Cei interesati, pot afla mai multe detalii si de aici.

Am trecut de poarta de la sosea si dupa 1 km, conform indicatorului, am ajuns la turnul de intrare. Am parcurs pietonal aleea pana la turnul clopotnita pentru ca doream sa privim arborii care se pregatesc sa infrunzeasca, lacul cu stufarisul care se intinde in dreapta si miile de floricele albastre care innobileaza iarba sfantului lacas. Ca si noi, multi vizitatori venisera pentru o clipa de ragaz in iarba verde de sub zidurile manastirii.

Am dat ocol bisericii mari, am revazut si biserica veche dar deosebit de cocheta din cimitir si am admirat lacul la capatul peninsulei, printre crengile arborilor inca fara frunze. La cateva sute de metri, pe un drumeag lateral, din aleea principala se poate ajunge la biserica denumita Cocioc. Putini stiu de existenta ei si de faptul ca in acel loc, in perioada 1834-1836, a functionat o tiparnita adusa de la Mitropolia Ungrovlahiei.

Desi domeniile manastirii sunt intinse, cu iarba curata si cateva mese amenajate pentru popas si o gustare in aer liber, este recomandat a se respecta linistea, a nu se face gratare si nici plaja pe marginea lacului.

Am parasit Manastirea Caldarusani si pentru ca nu voiam sa mergem la Manastirea Sitaru prin padure, pe drumul forestier, am revenit pe aceeasi cale pana la soseaua care continua spre Gradistea. In satul Sitaru, central, intre magazin si monumentul eroilor, o strada denumita semnificativ "Strada Eroilor" duce spre iesirea din localitate si spre padurea care adaposteste manastirea. Exista si un indicator ruginit care semnaleaza Manastirea Sf. Nicolae - Sitaru. Cunoscuta si dupa vechea denumire (a satului si a lacasului), Manastirea Balamuci a fost ctitorita in anul 1627 de Papa Greceanu, logofat al lui Mihai Viteazul.

Istoria lacasului este veche si este consemnata in rezumat si la intrare pentru ca orice drumet care-i calca pragul sa se poata lesne documenta. Sfantul Nicolae, ocrotitorul manastirii vegheaza la prima poarta de langa parcare, care are alaturi o troita sculptata in lemn.

In curtea manastirii, dincolo de a doua poarta artistic lucrata, printre brazi, se zareste, semeata, biserica cu pridvor deschis, pictat si cu usa sculptata cu ancadrament de piatra de asemenea sculptat, cu frumoase motive florale. Deasupra, pisania incearca sa ne informeze despre ctitorirea bisericii. Trebuie doar s-o intelegem.

Turnul clopotnita umbrit de brazi argintii, se afla in stanga portii de intrare in incinta, deasupra unei fantani deosebit de frumoase. Lacasul in care se aprind lumanarile, vegheat de Sf. Nicolae din icoana, precum si fragmentele de piatra - relicve din vechime, completeaza incinta.

In prezent se slujeste intr-un paraclis aflat la etajul unei cladiri din partea de est, avand la intrare chipurile lucrate in mozaic ale Sfintilor Petru si Pavel.

Dupa un mic popas in padurea de langa parcare, in poarta manastirii, am revenit din nou la sosea si am continuat spre Fierbinti Targ. Daca ratati drumul spre Movilita si va aflati pe Calea Urziceni, treceti pe langa Manastirea Dridu, manastire de maici, cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului", infiintata in 1992. Noi am zarit-o din mers, dar n-am oprit s-o vizitam. Pentru ca ratasem virajul la dreapta spre Movilita, eram putin derutati. Avand in stanga Lacul Dridu, prin localitatea Moldoveni, am iesit curand la podul Cosereni si ne-am incadrat in soseaua Urziceni - Bucuresti pentru intoarcerea acasa.

Am petrecut o zi intr-o zona turistica mult cautata de bucuresteni in toate anotimpurile. Recunosc, mie imi place mai mult primavara cand natura reinvie si campurile se albastresc de floricele. Vara este raiul amatorilor de plaja, pescuit si gratare, iar toamna este mirifica prin coloritul frunzisului in continua schimbare.

Am strabatut sate in care oamenii curatau gradinile de resturi vegetale pregatindu-le pentru noile culturi, paduri in care localnicii iesisera deja la cules de urzici sau floricele si am vazut familii intregi la o agapa improvizata, langa masini, pe malul apei sau la marginea padurii.

Celor care vor sa petreaca o zi in situl Gradistea - Caldarusani - Dridu, cu masina sau la o "Tura cu bicicleta in natura", le doresc drum bun si petrecere frumoasa!


[fb]
---
Trimis de iulianic in 02.04.12 09:28:47
Validat / Publicat: 02.04.12 12:17:36

VIZUALIZĂRI: 8391 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lacul Caldarusani - In preajma manastirii cu acelasi nume.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19099 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[02.04.12 12:25:33]
»

@webmaster: Scuze, nu-mi amintesc sa fi dat nota la servicii. Nu stiu de ce apare 60%. Noi nu am solicitat si nu am beneficiat de niciun fel de servicii, doar ne-am plimbat in natura.


Poate ai incurcat-o cu "Distractia si relaxarea"? oricum, am sters acea nota.

iulianicAUTOR REVIEW
[02.04.12 12:31:12]
»

@iulianic: Multumesc foarte mult! Regret daca am creat incurcatura, dar chiar si asa, la "Distractie si relaxare" ar fi fost cam putin 60% fata de ceea ce am simtit noi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin împrejurimile Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073862075805664 sec
    ecranul dvs: 1 x 1