ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 14.09.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Satului Maramuresean Sighet

TIPĂREȘTE

Localizat la intrarea in orasul Sighet, pe drumul dinspre Baia Mare, Muzeul Satului Maramuresean se alătura Muzeului Etnografic al Maramuresului ca o secţie în aer liber.

S-a constituit ca o rezervaţie de monumente de arhitectură ţărănească. Nu am vazut inca muzeul satului de la Sibiu ca sa am un punct de referinta in dimensiuni, dar lejer la pas ii puteti dedica de la o ora in sus.

Prin structura sa, se doreste crearea unui sat tipic maramuresean. Uliţe drepte (principale) şi întortocheate, poteci şi „prilazuri" alcătuiesc structura intimă a aşezării şi converg ca în toate satele maramureşene, spre biserica. Biserica este cea mai veche construcție conservată în muzeu. Aceasta datează din secolul al XVI-lea si a fost adusă din localitatea Oncesti (Vadu Izei)

Pentru casele expuse in muzeu s-a folosit lemn cioplit de mesterii din zona, si ilustreaza locuinte tipice slave, evreiesti, maghiare, germane si romanesti din secolele 17 si 18. Acestea sunt pastrate in conditii foarte bune atat in interior cat si pe exterior, impreuna cu motivele si inscriptiile originale de pe usi.

Fiecare casa are mici explicatii de origini, familia de care a apartinut sau anul/perioada din care dateaza.

Poate prindeti una din ghide sa fie draguta sa va povesteasca mici detalii, dau alt farmec vizitei. Asa am aflat de ce au acoperisurile asa de inalte si de inguste (podul era clar ca nu e o optiune), motivul era mult mai practic: deoarece la ei iarna cand ninge, apai ninge, ca sa poate suporta toata cea zapada si sa favorizeze caderea ei s-a ajuns la acea forma clasica si usor de recunoscut.

Sau inca o poveste frumoasa: copacii aceia uscati in curte chiar langa intrare in care sunt ulcele atarnate, initial aveau doar rol de a usca ulcelele proaspat spalate, in timp au capatat si alta semnificatie: era anuntul oficial ca in acea casa este fata de maritat. Frumos, nu?

Interior case

Camera de locuit, care în limbajul local se numeste „casa”, cuprinde universul domestic ce corespunde, asadar, gustului estetic si pragmatic al femeii. Amprenta femeii este prezenta peste tot, atât în ceea ce priveste aranjamentul, compartimentarea si marcarea unor locuri si obiecte folosite în viata de zi cu zi, cât si în practica diverselor ritualuri.

Elementul care determina organizarea interiorului, atât în plan material cât si în cel ritual, este „mestergrinda”. Aceasta strabate în lungime toate încaperile constructiei si leaga peretii transversali, iar prin grinzisoarele care se succed deasupra si la intervale egale leaga si peretii laterali si, desigur, sustine întreaga structura a acoperisului.

Mestergrinda împarte, totodata, spatiul casei în doua: în dreapta, spatiul „faptelor de viata” (unde sunt situate vatra cu cuptorul si cu patul); în conditii normale aici se consuma nunta si se concepe noua viata, se naste si se moare, iar în stânga, spatiul „faptelor de ritual”, unde se succed ceremoniile „botejunii” (botez) si nuntii; tot aici este asezat mortul (cu sicriul pe masa) si se practica priveghiul si prohodul.

In colt se afla masa care, de-a lungul celor doi pereti, este încadrata de lavite si/sau ladoaie asezate în unghi drept. Deasupra patului, pe perete, este prinsa „ruda” (culmea) pe care se depoziteaza cergi, covoare, lepedeie, stergare, fete de masa etc., dispuse în straturi, împlinind cele trei functii: estetica (de înfrumusetare a interiorului), de depozitare si de etalare a zestrei fetei din casa. Dupa usa este situat dulapiorul cu vesela, iar pe peretele opus se gasesc lingurarul, blidarul etc. Dupa icoane si deasupra mestergrinzii sunt ascunse în cutii acte, briciul de ras, crucea de Boboteaza, busuioc, buricul uscat al copilului, în vederea ritualului dezlegarii în cadrul probei de initiere. În capul patului, dupa laita, se aseaza lada de zestre.

Sectorul de instalatii tehnice actionate de apa

În Maramures aceste instalatii actionate de apa (mori, vâltori, etc.) apar consemnate în documentele medievale din secolele XIV-XV sub diferite forme. Sistemul satelor maramuresene medievale a dus la solutii tehnice, economice care sa permita realizarea tuturor nevoilor comunitare în interiorul acestora. De la râsnita clasica de mâna, la moara hidraulica si complexele ce s-au creat în jurul lor, de la piua simpla de zdrobit semintele la piua cu ciocane verticale, la joagarele actionate hidraulic, strungurile de lemn etc. etc., toate acestea pe care acum le numim instalatii tehnice populare, dar care, asociate în complexe, pot avea un randament apreciabil.

Cand am fost noi chiar erau in proces de extindere, urmau sa faca o moara de apa complet functionala pe principiile si materialele folosite atunci. Poate aveti noroc si o prindeti in actiune in vizitele voastre.


[fb]
---
Trimis de diana-s in 12.03.12 13:48:34
Validat / Publicat: 12.03.12 15:17:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHET. A mai fost în/la: Brasov, Delta, Moldova
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2347 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diana-s); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica din muzeul satului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[31.05.16 17:16:29]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Satului Maramureşean, SIGHET" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Satului Maramureşean:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063462972640991 sec
    ecranul dvs: 1 x 1