ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.02.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 27.02.12
    STATUS: SILVER
    DATE SEJUR
    SEP-2011
    DURATA: 4 nopți
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    70.00%
    Satisfăcător
    CAZARE [camere etc]:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    70.00%
    Satisfăcător

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    78.75%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Teheran de sub hejab

    TIPĂREȘTE

    Nu stiu cit de multi romani ar citi impresii din Iran. Teheranul mi-a facut o impresie foarte buna de oras cosmopolit, dezvoltat si extrem de civilizat. Singurul inconvenient ca femeie este obligativitatea de avea corpul si capul acoperit dar pe mine nu prea m-a deranjat treaba asta.

    Continuare din ecou

    Ca debutant in materie de scris impresii de calatorie am omis detalii referitoare la calatoria mea in Iran din toamna anului trecut. O sa incerc sa detaliez in cele ce urmeaza.

    Ideea de a face o calatorie in Iran, ne-a venit mie si sotului meu dupa ce am vazut citeva poze cu moscheile decorate cu mozaicuri albastre, incredibil de frumoase. Am facut citeva calcule si am trecut la treaba.

    In primul rand trebuie viza, care se obtine de la consulatul Iranului din Bucuresti, bd. L. Catargi cu pretul de 70 de dolari de caciula. Pe urma trebuie sa gasesti cazare.

    Alta incercare, pentru ca ei nu au site-uri pe care sa poti face rezervare asa ca, am trecut la cautari de hoteluri care au adresa de email si pe aceasta cale, am reusit sa facem rezervarile.

    Nu ne am aruncat la hoteluri de lux, deoarece tinta noastra era sa gasim locuri decente si ieftine intre 30-40 dolari/noapte. Gasit.

    Drumul pina in Iran l-am facut cu autobuzul prin Istanbul de unde am luat bilete la autocar direct spre Teheran, la pretul de 100 dolari/2persoane. O noapte pina in Istanbul, 43 de ore pina in Teheran. La imbarcare am constatat ca, exact linga autocarul nostru de Iran, plecau romanii inapoi in tara, plini de bagaje si sarsanale destinate speculei.

    De aici incepea adevarata aventura.

    De la inceput stiam in ce am intrat. Pe scurt. Fiind excursie organizata pe cont propriu nu a existat nimeni care sa ne ofere asistenta turistica, asa ca eram pierduti si nevinovati in limba farsi. Iranienii nu prea sunt mari fani limba engleza dar carentele lingvistice sunt suplinite prin semne si gesturi elocvente. Pe urma moneda. Oficial modena lor este rialul dar preturile la magazine sunt exprimate in tomani. De exemplu, 1 kg de fistic avea afisat pretul de 1000, dar trebuia sa platesti 10.000. Superb.

    Trebuia sa ai grija mare cum te imbraci pentru ca in Iran exista un cos vestimentar care trebuie musai respectat. Ca femeie, capul acoperit, fara decolteu si picioare descoperite. Eu mergeam in sandale fara ciorapei dar femeile lor purtau pantofi, la peste 30 de grade!!!!! Traditionalistele mai purtau un fel de cearsaf negru - "chador" - peste hainele lor obisnuite destul de sobre compuse din pantaloni si bluze care acopereau fundul. De remarcat faptul ca, desi chadorul este imposibil de purtat, se rescurcau admirabil, aveau si poseta si copil in brate. Uluitor. Sa nu divagam.

    Drumul a fost suportabil cu ajutorul unor pernute de calatorie care se umflau, luate de pe net. Am ajuns dimineata in imensa autogara de linga turnul Azadi iar de aici am luat un taxi spre hotelul Khayam la pretul imens de 5 euro. Ulterior am observat ce preturi mici erau in Iran.

    Totul este incredibil, absurd de ieftin in comparatie cu Europa.

    Hotelul a fost exact cum ne asteptam, curat si ieftin cu mic dejun dimineata, compus din deliciosul ceai iranian, paine lipie, brinza si... dulceata de morcovi. Cafea nu prea gasesti ca ei nu prea beau, dar daca insisti vei primi pliculete 3in1. Asa.

    In Teheran am vizitat palatul Gholestan, una din resedintele vechi ale sahilor, bazarul, Green Palace si White Palace, resedintele moderne ale ultimului sah, turnul Milad, muzeul bijuteriilor din subsolul bancii nationale unde era gata sa-mi stea inima cind am vazut atitea minunatii, vreo doua parcuri, muzeul de istorie, si turnul Azadi.

    Teheranul este urias, iar circulatia la suprafata desi pare infernala are o logica, toti sunt in miscare. Ca pieton iti cam vezi moartea cu ochii daca vrei sa traversezi. acest lucru se face pe portiuni, cu rabdare, fara sa fugi sau sa te precipiti. Noroc cu reteaua dezvoltata a metroului, aflat in plina extindere. In sfirsit.

    Pentru noi a fost o experienta in care a trebuit sa ne exploatam la maximum toate capacitatile omenesti posibile si imposibile la costuri de criza crizei. Tot sejurul 22 sept-08 oct a costat pina in 1500 Euro incluzind absolut toate cheltuielile pina in Iran, Turcia si retur.

    Nu recomand acest gen de turism persoanelor comode.


    [fb]
    ---
    Trimis de Bacardi* in 28.02.12 15:50:23
    Validat / Publicat: 02.03.12 12:15:57
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3348 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Bacardi*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P12 Muzeul de geologie din Turnul Azadi
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 900 PMA (din 1 vot)

    ECOURI la acest review

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [02.03.12 12:15:14]
    »

    In forma in care se prezinta momentan, articolul nu poate participa la concurs.

    Speram totusi sa-ti faci timp si sa completezi un set minim de aspecte - referitoare, de exemplu, la camere, bucatarie & masa, amabilitatea personalului, imprejurimi, drumul pana acolo etc - eventual un set minimal de fotografii din sejur, astfel incat sa putem reda articolului PMA-urile standard.

    Bacardi*AUTOR REVIEW
    [23.03.12 13:34:31]
    »

    Ca debutant in materie de scris impresii de calatorie am omis detalii referitoare la calatoria mea in Iran din toamna anului trecut. O sa incerc sa detaliez in cele ce urmeaza[...]

    (Editat webmaster - am adaugat continuarea la review)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster
    [07.10.12 09:28:08]
    »

    Se pare ca Iranul a reusit si pe AFA sa se "izoleze" Abia astazi am observat completarile ulterioare aduse de autoare prin ecou. Nu a fost vreo intentie de embargou impotriva Iranului Ne cerem scuze.

    Am adaugat continuarea din ecou la review si am restaurat PMA-ul acestui articol.

    Bacardi*AUTOR REVIEW
    [08.10.12 19:51:19]
    »

    @webmaster:

    Va multumesc.

    Tara asta este extraordinara si as pleca si miine intr-o noua vacanta acolo. Oricum, Iranul este condamnat definitiv pentru restul planetei sa fie un fel de Bau - Bau. Pacat de ei.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Bacardi*

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040536880493164 sec
    ecranul dvs: 1 x 1