ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.01.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Parcul National Plitvicka Jezera

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In urma cu ceva timp, descriind circuitul Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Slovenia, mentionam printre atractiile de neuitat ale Croatiei Parcul National Plitvicka. Am avut bucuria de a patrunde in cadrul mirific al acestei rezervatii cu ocazia unei excursii optionale de o zi cu plecare din Opatija, statiunea unde eram cazati.

Stiam unde voi ajunge. Pe AFA vazusem cateva imagini care mi-au starnit interesul, dar nu-mi explicam de ce dintre atatea review-uri majoritatea erau doar de cateva randuri. Ce i-a facut pe autori sa fie atat de zgarciti in cuvinte? Abia la fata locului aveam sa dezleg enigma: minunatiile naturale de la Plitvicka te lasa fara grai. Sufletul se dilata, ochii se deschid larg si sorbi ca pe un elixir, pic cu pic, farmecul ce te inconjoara.

Indiferent cum faceti excursia – pe cont propriu, cu grup organizat din tara sau local – important este sa o faceti. Si mai ales, daca sunteti numai in tranzit spre vacanta mult visata de pe litoralul croat sau pe drumul de intoarcere catre casa la final de vacanta, nu ratati intrarea in parc. Veti vedea ca nu numai Coasta Dalmatiei este minunata. Croatia are si in interior multe frumuseti care asteapta sa fie explorate si admirate. Parcul National Plitvicka, rezervatie naturala intrata in patrimoniul UNESCO, impresioneaza pe oricine prin frumusetea peisajelor, prin limpezimea lacurilor terasate despartite de ametitoare caderi de apa si prin verdele curat al vegetatiei din zona. Este atat de frumos, atat de pur si natural incat imaginile raman mult timp intiparite pe retina.

Sub un cer paclos, am plecat din Opatia dimineata, fara speranta ca vom scapa pana in seara nestropiti de ploaie. Cu toate acestea, vremea a tinut cu noi. N-a plouat de loc, doar a domolit putin arsita creand o atmosfera numai buna pentru plimbari in natura.

Prin Rijeka, dupa aproximativ 170 km, autocarul ne-a lasat intr-o parcare mare, umbrita de arbori batrani, langa un punct de informare turistica si o terasa cu gustari, sucuri si cafea. Nu departe erau hotelurile care ofera gazduire turistilor dornici sa ramana mai mult timp in zona: Hotel Jezero, Hotel Plitvice, Hotel Bellevue. Ne aflam la intrarea sudica a rezervatiei.

Am ramas privind panourile care prezentau schematic traseele si durata parcurgerii fiecaruia, timp in care ghida s-a preocupat de formalitatile de intrare. In iunie anul trecut intrarea era de 110 kuna/pers. (pentru grupuri organizate 100 kuna/pers.).

Biletul se emite electronic, specifica nationalitatea grupului (rumunjska grupa), data, ora intrarii, pretul platit, precum si adresa de site a rezervatiei www.np-plitvicka-jezera.hr.

O harta (cu traseul si punctele importante ale rezervatiei) prezenta pe fiecare bilet, este cat se poate de binevenita oferind un ajutor in plus pentru orientare.

Cateva insemne discrete sugereaza ca in rezervatie este interzis a rupe plantele, a intra in apa, a pescui, a parasi traseele marcate, a arunca gunoaie, a aprinde focul sau a campa. Desigur, sunt lucruri elementare care ar fi trebuit stiute de toata lumea. Intr-o zona protejata, cu atat mai mult.

Impreuna cu biletul am primit un pliant frumos ilustrat cuprinzand informatii – in italiana, germana, engleza si croata – privind flora si fauna, precum si datele de contact pentru rezervari.

Am fost informati ca in Parcul National Plitvicka - cel mai cunoscut si mai vizitat dintre parcurile nationale ale Croatiei (aprox. 1 milion de vizitatori/an) - se pot urma 10 trasee, unele mai lungi, altele mai scurte (2-3 ore pana la 6-8 ore), unele circulare (cu intrare prin partea nordica sau prin cea sudica), dar ca in timpul pe care-l aveam la dispozitie noi puteam opta doar pentru un traseu mediu, de 3-4 ore. Pentru grupurile organizate sunt recomandate traseele G1 sau G2, care nu sunt circulare, intrarea facandu-se fie prin nord fie prin sud, autocarul asteptand grupul in partea opusa celei prin care s-a facut intrarea. Daca veti dori amanunte despre fiecare traseu, pana cand veti ajunge la Plitvicka sa le studiati pe panourile din parcari, accesati www.np-plitvicka-jezera.hr, care va va oferi si multe alte informatii.

Traseul urmat de grupul nostru a fost G1 care incepe de la intrarea din sud. Pe podete si scari de lemn perfect armonizate cu cadrul natural, pe langa mici paraiase care apareau de te miri unde, am pornit in explorarea mirificei rezervatii din Parcul National Plitvicka Jezera.

Cele 16 lacuri de diferite marimi care alcatuiesc salba rezervatiei de la Plitvicka se succed de la sud la nord in terase, inaltimile diferite facand ca ele sa formeze cascade. Prin forma si marimea lor, inconjurate de vegetatie de un verde proaspat si curat, aceste lacuri si cascade dau unicitate si renume locului. Albastre-verzui, apele lacurilor dezvaluie prin claritatea lor vegetatia subacvatica si multimea pe pestisori nestingheriti de cetele de turisti care le incalca zilnic habitatul.

Primele 12 lacuri alcatuiesc grupul lacurilor superioare (Proscansko Jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko Jezero, Malo Jezero, Vir, Golovac, Milino Jezero, Gradinsko Jezero, Burgheti si Kozjak – cel mai mare), iar celelalte 4 grupul lacurilor inferioare (Milanovac, Gavanovac, Kaluderovac si Novakovica Brod). Daca nu le-ati notat de pe panourile de la intrare, in vecinatatea fiecaruia veti vedea indicatoare cu numele, suprafata si adancimea lor.

Desi accesul turistilor nu este permis in intreaga arie a rezervatiei (care este de peste 29 mii de hectare), zona destinata vizitelor este atat de intinsa incat pentru a se ajunge in punctele mai indepartate sunt necesare asa numitele trenuri, de fapt niste masini speciale pentru turisti, cu o remorca sau doua. Lacul Kozjak - cel mai mare, care leaga zona lacurilor inferioare de zona lacurilor superioare - este traversat cu vaporasul. Traversarea lacului Kozjak, in afara unei placute plimbari cu vaporasul si a minunatului peisaj lacustru in continua schimbare, mai ofera un moment de delectare. Bancuri intregi de pesti, secondate de rate plutind pe apa, urmaresc ambarcatiunile care fac curse permanent, in speranta ca vor capata ceva de mancare de la turisti. Cunosteam acest amanunt si am venit pregatita cu paine, biscuiti si resturi de chec. Ca intr-o adevarata lupta pentru supravietuire, atat ratele cat si pestii se reped instantaneu. Se pare ca totusi ratele sunt in avantaj. Fiind la suprafata apei, prind bucatile cele mai mari, pestii multumindu-se doar cu firimiturile ce le scapa lor.

In rezervatie traseele sunt bine marcate, iar deplasarea pietonala se face pe punti de lemn, fara balustrada. Asadar, incaltamintea trebuie sa fie adecvata, iar deplasarea sa se faca cu atentie. Puntile sunt suficient de late si nu exista pericolul de a ajunge in apa. Dar daca, totusi, acest lucru s-ar intampla, veti trage doar o mica sperietura si veti beneficia de un nou botez.

Spre sfarsitul traseului, intr-un cadru de neuitat, langa cascada cu cea mai inalta cadere de apa, improscati cand si cand cu stropii racoritori, am facut un popas mai lung pentru ca toata lumea voia sa se pozeze acolo. Multe fotografii au iesit frumoase, din pacate ele nu pot reda si fondul sonor: vuietul cascadelor, clipocitul paraiaselor prin iarba, fosnetul frunzelor sau... tic-tacul inimilor noastre incantate.

Ghida ne-a informat ca despre Lacurile Plitvicka se stie inca din sec. XVII, marturie fiind o reprezentare cartografica, dar primul document scris care face referire la aceste lacuri dateaza din a doua jumatate a sec. XVIII.

In urma unor cercetari stiintifice, dupa 1930 s-a pus problema protejarii zonei, ceea ce s-a si reusit in anul 1949 cand Lacurile Plitvicka au fost declarate primul parc national al Croatiei. Faptul ca a devenit una dintre cele mai importante atractii turistice, nu a scutit zona de urmarile nefaste ale conflictelor militare din perioada 1991-1995. Aici au fost bombardamente, iar parcul a suferit mari distrugeri. Deminat si refacut, parcul a fost redat circuitului turistic.

Daca aveti mai mult timp la dispozitie, va recomand sa rezervati o zi intreaga pentru Parcul National Plitvicka. Nu neaparat pentru a face traseul cel mai lung, ci pentru a savura pe indelete natura, padurea si apele cristaline in care se oglindeste cerul. Asemenea mie, va veti aminti cu mare drag de clipele petrecute aici, iar fotografiile va vor delecta cu atat mai mult.

Dupa incheierea traseului, regrupati la autocar, am pornit din nou la drum. Eram obositi de drumetie, incantati sufleteste, dar tacuti pentru ca vorbele nu mai aveau puterea cu care ne-au obisnuit.

Peste 140 km ne astepta capitala Croatiei, Zagreb.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 24.01.12 20:38:46
Validat / Publicat: 24.01.12 22:00:48
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7426 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Parcul National Plitvicka Jezera.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[24.01.12 21:11:25]
»

"Tinteste spre luna, nu conteaza daca nu reusesti, macar vei fi printre stele" (Les Brown)

melodia postata se poate sterge/schimba

marius gaudi*
[26.01.12 09:44:59]
»

Exista un dicton celebru: Vedi Napoli e poi mori! . Cel care l-a lansat, cu siguranta, nu a vazut rezervatia de la Plitvice.

Un impatimit al naturii, al frumosului, nu are cum sa rateze asa ceva.

Citind randurile tale parca ma vad mergand pe podetele de lemn, nestiind unde sa ma uit mai intai.

Intr-adevar cuvintele nu pot exprima ceea ce inseamna Plitvice, dar cu ajutorul reviewului tau m-am plimbat in dimineata asta prin rezervatie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[26.01.12 11:19:55]
»

@marius gaudi: Cate locuri minunate n-or mai fi pe pamant, unele poate nu prea departe de noi? Imi pare bine ca ti-am oferit o plimbare virtuala in Parcul National Plitvice. Nu stiu cum e iarna, dar imi inchipui cum e primavara si toamna acolo.

Si, da, mergand pe podetele de lemn, nu stii unde sa te uiti mai intai. Cel mai important este sa vezi pe unde calci pentru ca sunt portiuni unde barnele sunt mai ingrosate sau putin mai departate. Asta nu inseamna ca nu-ti poti arunca privirea in orice directie sau ca nu te poti opri la un moment dat pentru poze sau pentru a-ti mai trage sufletul.

Multumesc pentru aprecieri si iti doresc multe calatorii frumoase!

andrei44*
[26.01.12 16:23:16]
»

@iulianic: Am visat impreuna cu review-ul tau la acea rezervatie naturala. Sper sa pot ajunge acolo si visul sa se transforme in realitate. Vreau sa vad acele imagini descrise de tine si prin ochii mei si sa savurez cele descrise atit de frumos.

Inteleg ca nu ai beneficiat de cazare in apropiere dar ai cumva idee ce posibilitati de cazare exista pe acolo ca sa pot avea o zi intreaga la dispozitie pentru vizitare? (inclusiv preturi - daca ai aflat).

iulianicAUTOR REVIEW
[26.01.12 17:58:06]
»

@andrei44: Pe o vreme ca asta chiar si eu, privind fotografiile, visez la frumusetile aproape ireale din Parcul National Plitvice. Multumesc pentru aprecieri!

In legatura cu cazarea, asa este. Noi n-am fost cazati in zona. Dupa vizitarea rezervatiei am plecat la Zagreb, iar seara tarziu ne-am intors in Opatija. Pot sa-ti spun insa cu certitudine ca sunt hoteluri in zona. Trei dintre ele (Hotel Jezero, Hotel Plitvice si Hotel Bellevue) sunt aproape de intrarea din partea de sud. Nu stiu nimic despre preturi. Incearca sa intri pe site-ul rezervatiei, poate afli mai multe!

Pot afirma ca sunt locuri de parcare suficiente, iar daca esti unul dintre motociclistii care-mi dau mie spaime pe sosea, sa stii ca sunt si doua campinguri in zona. Se pare ca amatorii de vacante la cort n-au fost uitati.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[26.01.12 19:21:47]
»

Multumesc pentru informatiile trimise. La vara vom merge si noi in Croatia si nu vom rata lacurile. Ma interesa si pe mine cazarea dar voi accesa site-ul dat de tine.

DanPopovici*
[27.03.12 20:11:19]
»

@mprofeanu: Sa stiti ca veti gasi cazare in fiecare localitate din zona Plitvice. Cu cat va veti departa de zona, cu atat cazarea va fi mai ieftina. Oamenii ofera cazare chiar daca nu au reclama la poarta sau pe casa. Putei intreba din usa in usa. Sunt vorbitori de limba engleza si germana. Daca nu au ei camere libere, va ghideaza spre casele ce ofera cazare. Preturile sunt intre 15-35 de euro pe camera, in functie de conditii. Normal ca in zona preturile sunt mai ridicate dar la nici 10 km puteti sa va cazati si cu 15 euro. Asa am sta noi la Slunj, la nord de rezervatie, unde am intrebat pur si simplu de cazare la o casa langa sosea. Puteti sa incercati si la hoteluri, dar cu totul alte conditii si pretul pe masura.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andrei44*, DanPopovici*, iulianic, marius gaudi*, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Naţional 'Plitvicka Jezera' (Lacurile Plitvice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047367095947266 sec
    ecranul dvs: 1 x 1