#I#D
26120 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Balvanyos

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
05.12.2011
DE
Avatar Qvadratvus
vârsta 30-40 ani
DIN Piatra Neamț
înscris/ă în 23.06.10
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 2 zile
TIP: SINGLE
PREŢ:
Efort, efort şi iar efort...
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   
ARTICOL ARHIVAT

Nimic nu-i mai budos în Balvanyos decit Muntele Puturosu


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Vulcanii... Este greu să-ţi imaginezi acum mergînd de la Bixad la Târgu Secuiesc ce se întîmpla în urmă cu 2 pînă la 5 milioane de ani în Neogen sau în Pleistocen deasupra versanţilor potopiţi acum de păduri. E greu dar nu imposibil, dat fiind că Pluton încă îşi mai aminteşte preţ de-o respiraţie să mai trimită fuioare ale mîniei sale prin porii pămîntului. De cum sui dinspre Bixad şi te apropii de bifurcaţia spre Sfînta Ana mirosul se schimbă, întreaga zonă fiind parfumată discret de aroma compuşilor de sulf, din care cel aflat în cantitatea cea mai mare este hidrogenul sulfurat... De pe Valea Oltului urci spre pasul Turia şi apoi cobori spre drumul dintre Braşov şi Oneşti între grupele Munţilor Bodoc la sud şi grupa vulcanilor Ciomatu-Puturosu la nord. Găzduită la loc călduţ şi la propriu (rezervoarele de magmă nu sunt chiar aşa departe...) şi la figurat, Staţiunea Băile Balvanyos se deschide primitoare cui vrea să o cunoască. Ca turist ai 3 opţiuni de a cunoaşte locurile, fie o iei spre nord – nordvest în intimitatea “büdös” a Muntelui Puturosu, fie o iei spre est-sudest poposind pe Muntele Cetăţii, fie o iei spre sud-sudvest în braţele Muntelui Csoma şi eventual mai departe spre zona centrală a Munţilor Bodoc.

De ultimele 2 opţiuni am vorbit aici şi aici, îmi mai rămîne ultima, drept care o expun mai jos.

Büdös-hegy sau Muntele Puturosu îşi merită numele datorită faptului că pe versanţii lui, de unde nu te aştepţi ţîşnesc fuioare de gaze ca mărturii ale paşilor lui Pluton de acum cîteva milioane de ani. Vulcanul – acum stins – mai răsuflă prin peşteri, izvoare şi crăpături ale scoarţei. Dacă te îndemni a sui pe vîrfuri şi creste, fără prea mare efort de imaginaţie reuşeşti să cuprinzi tabloul calderei care în trecut azvîrlea foc şi pucioasă pînă departe.

Reclama turistică informează numai despre ce este mai accesibil şi mai simplu, dar întregul munte formează un complex extrem de interesant care alături de cel al Muntelui Ciomatu de la vest se încadrează într-o arie unică cu proprietăţi speciale.

Primele semne apar cînd vii dispre Bixad cu puţin înainte de derivaţia spre lacul Sfînta Ana (cam cu 1,2-1,3 km), cînd un drum forestier coboară spre dreapta în valea Pîrîului Jombor, acolo unde la distanţă de aproximativ 200 respectiv 400 de m se găsesc mai întîi Baia şi Mofeta Vallató iar mai apoi Tinovul Hámmas cu Baia Hammás (acelaşi nume dar nu aceeaşi localizare cu Baia Hammás de la Băile Csizsár...) Bolboroselile apelor lor vesele agitate de emanaţiile fenomenelor postvulcanice te întîmpină ademenitor, împreună cu parfumul de acum omniprezent şi discret al hidrogenului sulfurat… Nu merită să mergi cu maşina, mai bine o laşi pe asfalt şi te recreezi bălăcindu-ţi picioarele în apa băilor.

Mai sus, ajungi în pasul Turia (Torjai), unde se află somptuosul hotel Best Western – fostul Sanatoriu Turia. O perspectivă largă şi frumoasă se deschide spre Munţii Bodocului. Merită să stai pur şi simplu privind…după care mai departe ai cîteva opţiuni

-Continui pe cercul exterior al Muntelui Puciosul - porneşti prin spatele hotelului pe marcajul triunghi roşu trecînd mai întîi de izvoarele Károly, Bányai şi Fidelis iar apoi prin pădure ajungi la Băile Timsós, unde o sfîrîială gigantică te anunţă că ai ajuns în Valea Morţii unde 12 izvoare se ceartă în bolboroseli. Găseşti în ape atît alaun (sulfatul dublu de aluminiu și potasiu KAl (SO4) 2*12H2O) cît şi acid sulfuric liber. Aspectul este cel al unui pămînt sterp şi nu-i de mirare, cu asemenea componenţi ai izvoarelor. Mergînd 10 -15 minute mai departe în jos, dai de Izvoarele Tămăduitoare, unde apa poate fi folosită în terapiile tradiţionale. Tentaţia este să te întorci pe şosea, dar de fapt drumul pe acolo este mai lung şi mai plictisitor. Dacă totuşi alegi această variantă ai de mers cam 1,5 km la deal pe asfalt, beneficiul fiind observarea în ultima parte a drumului spre hotel un fel de Parc Aventura construit printre copaci, pentru cei doritori de căţărare şi senzaţii tari.

-Mergi pe inelul intermediar al Muntelui Puturosul rezumîndu-te pentru moment la a sui prin stînga hotelului spre Büdös-barlang sau Grota puturoasă – Turia aproximativ 30-35 minute în total, Grota Timsós şi Capela Sf. Maria. Grotele respective sunt de fapt vechi şi scurte galerii ale unor exploatări de sulf prin care se scurg amestecuri de gaze avînd la bază CO2 în principal, cu ceva mai mult H2S şi cu urme de CH4 N2 CO şi gaze rare. Pe timpul Imperiului gazul de la Turia (cu un debit foarte mare) era captat şi dirijat spre o fabrică de lichefiere, acum este folosit numai pentru proprietăţile lui mofetice. În grota Turia se vede pînă unde este în mod obişnuit nivelul la care curgerea se stabilizează, deoarece sulful se depune pe pereţi. Mai departe mergînd, se ajunge după vreo 5-10 minute la Grota Timsós sau Grota cu Alaun, unde depunerile de pe pereţi conţin sulfat dublu hidratat de potasiu şi aluminiu ce se depune sub forma unor cristale alb-gălbui. În continuare, după un traseu destul de chisnovat parcurs pe un abrupt relativ păcătos, întîlneşti marcajul punct roşu care te scoate din nou abrupt - în jos spre Hotelul Beste Western pe la Capela Sf. Maria, un altar de piatră catolic deschis închinat Sfintei Fecioare şi pe la care merită cu adevărat să mergi.

-O alternativă mai grea şi consumatoare de timp – e bine să-ţi rezervi resurse fizice suficiente, apă şi mîncare pentru minim 3 maxim 5 ore, presupune continuarea traseului de-a lungul abruptului craterului pe marcajul punct albastru. Varianta oferă un circuit de-a lungul căruia se află 3 obiective: Tinovul Bufnitor (Buffagó) - o mlaştină asemănătoare Tinovului Mohos de lîngă Sf. Ana dar mai mică, aflată la capătul traseului, Peştera Ucigaşă (Gylokos - barlang) – galeria unei vechi mine de sulf şi Cimitirul Păsărilor – o depresiune unde se acumulează gazele vulcanice - formată prin prăbuşirea unei alte galerii de mină. Drumul de la bifurcaţia care duce spre Grotele Turia şi Timsós mai întîi şi mai apoi spre Buffagó durează ca popa 1 oră (1 oră şi jumătate socotind de la Hotelul Best Western), şi asta după ce mergi mai întîi pe un abrupt destul de lung, după care te deplasezi (din fericire) multă vreme pe curba de nivel, iar la final ajungi să te învîrţi puţin dezorientat prin lăstărişuri aflate în caldera vulcanului. Undeva pe acest drum – cam la jumătatea lui – te reîntîlneşti cu traseul care ocoleşte conul muntelui pe la vest, asta dacă ajungi să-ţi dai seama fiindcă intersecţia este semnalizată numai de un punct albastru deplasat mai spre stînga decît celelalte. Dacă ştii zona, e mai comod la această bifurcaţie să o iei la stînga şi să urci un traseu relativ scurt şi extrem de înclinat pînă la Cimitirul Păsărilor şi Peştera Ucigaşă. Alternativa este de-a o lua spre vest mai înainte cu aproximativ 5 maxim 10 minute de a ajunge la Grota Turia pentru a sui înclinat spre vîrf, după care aproape te prăbuşeşti (la figurat vorbind) spre obiectivele de mai sus, urmănd a reîntîlni după o nouă “prăbuşire” traseul spre Buffagó … Oricum, varianta de vest nu o recomand decît pentru cei bine antrenaţi şi cu încălţăminte cu aderenţă crescută, altfel veţi regreta amarnic.

Ce este de remarcat pe toate traseele, este omniprezenţa mirosului mai mult sau mai puţin pregnant de hidrogen sulfurat. Deasemeni nici prea multe vietăţi nu prea întîlneşti în pădure (păsări, veveriţe, pîrşi, etc…), deşi totuşi este citată nefericita şansă de a întîlni carnivore mari. Una peste alta turul muntelui Puturosul merită din plin, vă trebuie însă niţică voinţă şi puţin antrenament. Eu unul, cu excepţia izvoarelor poatbile de lîngă Best Western, nu am remarcat apă de băut pe traseu, dar nu am pretenţia de a fi exhaustiv. E bine aşadar să vă căraţi cu voi lichidele. Ca puncte de odihnă recomand: Baia Hammas, Pasul Turia, Grota Turia, Tinovul Buffagó, în rest nu prea ai unde. Oricum, masa după cum a fost scris pe aici pe site şi după cum am constatat personal, o poţi lua cu toată încrederea jos în Balvanyos la Restaurantul pensiunii “La Cetate”.

Succes aşadar şi nu rataţi o zonă extraordinar de frumoasă! E drept, mai puţin primitoare, dar care face tot efortul…

---
Impresii încărcate de Qvadratvus in 05.12.2011 00:44:03

Validat / Publicat: 05.12.11 06:18:25

VIZUALIZĂRI: 3977
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  13700 PMA (din 14 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Qvadratvus
[10.12.11 11:59:24]
» mesaj pers

   @Webmaster, dacă s-ar putea... http://www.youtube.com/watch? v=tly06aWW_OE&feature=related

   - -

   Rezolvat

   

   Later edit from "Q": Merçi !

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[22] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [NOV-2011] Complexul Muntelui Puturosu şi dispunerea generală a traseelor în Balvanyos. Aceeaşi hartă - preluare de pe www.budoshegy.ro - se găseşte afişată şi pe panourile de la intersecţiile traseelor . -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280477">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280477"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280477">Şterge vot</a></div><span id="v9280477" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280477)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280477Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280477MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [NOV-2011] Complexul Muntelui Puturosu şi dispunerea generală a traseelor în Balvanyos. Aceeaşi hartă - preluare de pe www.budoshegy.ro - se găseşte afişată şi pe panourile de la intersecţiile traseelor .
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [NOV-2011] Baia Vallató - pe valea Pîrîului Jombor. Este şi o mofetă aici, dar nu am localizat-o. Bazinele sunt cam la 200 m în dreapta şi în jos de şosea, cam cu 1,2-1,3 km mai înainte de a ajunge la bifurcaţia spre Sf. Ana cînd vii dinspre Bixad. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280478">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280478"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280478">Şterge vot</a></div><span id="v9280478" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280478)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280478Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280478MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [NOV-2011] Baia Vallató - pe valea Pîrîului Jombor. Este şi o mofetă aici, dar nu am localizat-o. Bazinele sunt cam la 200 m în dreapta şi în jos de şosea, cam cu 1,2-1,3 km mai înainte de a ajunge la bifurcaţia spre Sf. Ana cînd vii dinspre Bixad.
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [NOV-2011] Tinovul Hámmas - din aceeaşi familie din care fac parte Mohos şi Buffagó. Apa conţine mai mult fier. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280479">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280479"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280479">Şterge vot</a></div><span id="v9280479" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280479)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280479Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280479MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [NOV-2011] Tinovul Hámmas - din aceeaşi familie din care fac parte Mohos şi Buffagó. Apa conţine mai mult fier.
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

#G#2

P04 [NOV-2011] Baia Hammás din Tinovul - cum altul decît Hámmas ... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280480">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280480"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280480">Şterge vot</a></div><span id="v9280480" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280480)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280480Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280480MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [NOV-2011] Baia Hammás din Tinovul - cum altul decît Hámmas ...
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [NOV-2011] Suntem în pasul Turia şi ne uită spre Munţii Bodocului. Probabil în zare este Vîrful Zimbrului. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280481">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280481"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280481">Şterge vot</a></div><span id="v9280481" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280481)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280481Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280481MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [NOV-2011] Suntem în pasul Turia şi ne uită spre Munţii Bodocului. Probabil în zare este Vîrful Zimbrului.
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [NOV-2011] În pasul Turia - de pe terasa care duce la Hotelul Best Western. Probabil că în dreapta departe se iţeşte Cărpinişul iar spre centru -stînga Vf. Zimbrul -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280482">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280482"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280482">Şterge vot</a></div><span id="v9280482" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280482)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280482Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280482MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [NOV-2011] În pasul Turia - de pe terasa care duce la Hotelul Best Western. Probabil că în dreapta departe se iţeşte Cărpinişul iar spre centru -stînga Vf. Zimbrul
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [NOV-2011] Baia Timsós - în Valea Morţii se aude o sfîrîială gigantică - pur şi simplu gazele bolborosesc pe sub tălpi. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280483">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280483"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280483">Şterge vot</a></div><span id="v9280483" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280483)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280483Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280483MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [NOV-2011] Baia Timsós - în Valea Morţii se aude o sfîrîială gigantică - pur şi simplu gazele bolborosesc pe sub tălpi.
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [NOV-2011] Baia Timsós - Vitriol la liber în urme fine... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280484">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280484"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280484">Şterge vot</a></div><span id="v9280484" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280484)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280484Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280484MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [NOV-2011] Baia Timsós - Vitriol la liber în urme fine...
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [NOV-2011] Baia Timsós - aici se vinde Alaun ... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280485">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280485"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280485">Şterge vot</a></div><span id="v9280485" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280485)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280485Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280485MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [NOV-2011] Baia Timsós - aici se vinde Alaun ...
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [NOV-2011] Izvoarele Tămăduitoare - se pare că am scăpat de H2SO4... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280486">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280486"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280486">Şterge vot</a></div><span id="v9280486" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280486)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280486Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280486MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [NOV-2011] Izvoarele Tămăduitoare - se pare că am scăpat de H2SO4...
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [NOV-2011] Izvoarele Tămăduitoare - oare picioarele mele se dizolvă dacă le bag aici ? -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280487">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280487"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280487">Şterge vot</a></div><span id="v9280487" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280487)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280487Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280487MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [NOV-2011] Izvoarele Tămăduitoare - oare picioarele mele se dizolvă dacă le bag aici ?
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [NOV-2011] Am ales varianta pe asfalt, pentru întoarcere spre pasul Turia. Asfaltul mai mult lung decît lat, plictisitor... dar spre hotel de-o parte şi de alta distracţia se poate încinge. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280488">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280488"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280488">Şterge vot</a></div><span id="v9280488" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280488)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280488Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280488MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [NOV-2011] Am ales varianta pe asfalt, pentru întoarcere spre pasul Turia. Asfaltul mai mult lung decît lat, plictisitor... dar spre hotel de-o parte şi de alta distracţia se poate încinge.
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [NOV-2011] Büdös-barlang sau Grota puturoasă – Turia, cu ieşirea nivelată antropic pentru a facilita scurgerea gazului. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280489">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280489"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280489">Şterge vot</a></div><span id="v9280489" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280489)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280489Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280489MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [NOV-2011] Büdös-barlang sau Grota puturoasă – Turia, cu ieşirea nivelată antropic pentru a facilita scurgerea gazului.
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [NOV-2011] Grota Turia - aparatul de fotografiat este dincolo de grilajul care-i opreşte pe imprudenţi. Nivelul de stabilitate al gazului este evidenţiat de depunerile de sulf liber pe pereţi. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280490">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280490"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280490">Şterge vot</a></div><span id="v9280490" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280490)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280490Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280490MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [NOV-2011] Grota Turia - aparatul de fotografiat este dincolo de grilajul care-i opreşte pe imprudenţi. Nivelul de stabilitate al gazului este evidenţiat de depunerile de sulf liber pe pereţi.
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [NOV-2011] Grota Timsós - sau Grota cu Alaun (oare de aici şi-o fi luat Bunicul piatra de bărbierit... ?) -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280491">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280491"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280491">Şterge vot</a></div><span id="v9280491" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280491)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280491Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280491MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [NOV-2011] Grota Timsós - sau Grota cu Alaun (oare de aici şi-o fi luat Bunicul piatra de bărbierit... ?)
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [NOV-2011] Dincolo de Grota Timsós începe distracţia - drumul continuă o destul de lungă porţiune cam în acest fel... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280492">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280492"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280492">Şterge vot</a></div><span id="v9280492" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280492)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280492Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280492MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [NOV-2011] Dincolo de Grota Timsós începe distracţia - drumul continuă o destul de lungă porţiune cam în acest fel...
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [NOV-2011] Capela Sf. Maria - la 10 minute în spatele Hotelului Best Western. Drumul este cu pantă bine accentuată... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280493">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280493"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280493">Şterge vot</a></div><span id="v9280493" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280493)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280493Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280493MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [NOV-2011] Capela Sf. Maria - la 10 minute în spatele Hotelului Best Western. Drumul este cu pantă bine accentuată...
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [NOV-2011] Ave Maria, gratia plena,Dominus tecum, Virgo serena. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280494">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280494"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280494">Şterge vot</a></div><span id="v9280494" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280494)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280494Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280494MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [NOV-2011] Ave Maria, gratia plena,Dominus tecum, Virgo serena.
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [NOV-2011] Ochiul de apă din mijlocul Tinovului Bufnitor (Buffagó) - o mlaştină asemănătoare Tinovului Mohos. Se văd urmele îngheţate ale bulelor de gaz. Numele vine de la zgomotul făcut de spargerea acestora, un fel de 'blllup !'. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280495">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280495"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280495">Şterge vot</a></div><span id="v9280495" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280495)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280495Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280495MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [NOV-2011] Ochiul de apă din mijlocul Tinovului Bufnitor (Buffagó) - o mlaştină asemănătoare Tinovului Mohos. Se văd urmele îngheţate ale bulelor de gaz. Numele vine de la zgomotul făcut de spargerea acestora, un fel de "blllup !".
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [NOV-2011] Tinovul Bufnitor (Buffagó) - nu se vede mare lucru fiindcă este deja iarnă. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280496">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280496"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280496">Şterge vot</a></div><span id="v9280496" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280496)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280496Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280496MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [NOV-2011] Tinovul Bufnitor (Buffagó) - nu se vede mare lucru fiindcă este deja iarnă.
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [NOV-2011] Tinovul Bufnitor (Buffagó) - acum pămîntul e îngheţat, dar probabil la primăvară musteşte de apă. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 05.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av280497">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv280497"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=280497">Şterge vot</a></div><span id="v9280497" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(280497)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f280497Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e280497MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [NOV-2011] Tinovul Bufnitor (Buffagó) - acum pămîntul e îngheţat, dar probabil la primăvară musteşte de apă.
foto Qvadratvus [05.12.11]
# [0 PMA, fara bonus]

[22] foto . Click pe oricare pentru a le mări
#I#D2
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.106041193008 sec