ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: constanta
ÎNSCRIS: 29.04.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 4 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
73.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Circuit in Praga

TIPĂREȘTE

dupa o indelunga deliberare, care a durat aproape toata vara, am hotarat sa merg intr-un circuit in europa centrala care a inclus: budapesta, praga, karlovyvary, dresda, viena si din nou budapesta. pt. ca am oscilat intr-una intre a pleca pe cont propriu si a alege serviciile unei agentii specializate, vreau sa lamuresc cateva aspecte legate de acest sejur organizat de o agentie, in speranta ca voi fii de folos celor care se scalda in aceleasi dileme ca mine!

circuitul a durat 9 zile si s-a axat pe orasul praga, in care am si dormit 4 nopti. puncte tari:

-costurile mici (primesti mult la pret mic)

-nu te preocupa deloc organizarea (unde stai, cum ajungi, cum si unde parchezi, etc.)

-nu ai probleme de orientare, esti condus de ghid

-ai rezolvat accesul in punctele de interes (transport, bilete colective la obiective, etc.)

-primesti explicatii de la ghizi specializati, nu ai nevoie de informare prealabila in privinta obiectivelor din program

-ai acces la informatii de interes " logistic" (diverse costuri, tips-uri despre locuri mai ieftine de mancat, cumparat, etc.) de la ghizi traitori si vorbitori ai tarii si limbii respective

-ai un program plin, fara puncte moarte, condensat in trasee si informatii

-vizitezi si locuri neinscrise in programul initial daca majoritatea este de acord (de obicei este!)

-ai posibilitati de socializare in grup, nu esti pierdut intr-o mare de turisti, te poti distra si lega prietenii

puncte slabe:

- cazarea modesta si departe ca locatie de centru

-esti "manat " din spate de ghid si ai f. putine optiuni de explorare pe cont propriu

-esti dependent de dinamica grupului (varsta, gusturi, viteza de deplasare, orientare in spatiu, tendinte "centrifuge ")

-calitatea ghidajului (volum, ton, acuitatea informatiilor, personalitate, etc.)

-program f. incarcat, rigid, disciplina putin " cazona " (nu ai cum tine altfel in ascultare un grup de cca. 50 de persoane), program structurat de un altul, inclusiv in privinta nevoilor f. personale, fiziologice, etc)

-" bifarea " doar a anumitor obiective turistice din lipsa de timp, omiterea totala a altora, din acelasi motiv (lipsa timpului fizic)

-lipsa de omogenitate a grupului, nestructurat, unind pe o perioada scurta oameni de varste, interese, preocupari, grad de cultura si educatie diferite, uneori conflicte

-lipsa timpului liber, neputinta cvasipartiala de a initia un program pe cont propriu, potrivit gusturilor, initiativelor si a placerilor personale

-frustrari puternice din aceste cauze

-neputinta de a hotari daca este mai bine sa pleci pe cont propriu sau intr-un sejur organizat de o agentie!!!

in speranta ca aceste lucruri vor folosi cat de putin celor interesati, multumesc mult celor care au postat impresii pe acest site, au fost f. f. folositoare si de negasit in alte locuri unde informatia este seaca si obiectiva!!

tuturor pasionatilor de calatorii drum bun si la cat mai multe vacante reusite!


[fb]
---
Trimis de paula mirela in 09.09.11 21:46:23
Validat / Publicat: 09.09.11 23:01:08
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CEHIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5450 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (paula mirela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4500 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.09.11 23:00:54]
»

@paula mirela multumim pentru impresii si iti spunem bine ai venit, acesta fiind primul review chiar daca te-ai inscris cu ceva timp in urma. Te mai asteptam si cu alte recomandari din vacantele tale.

viviv
[16.11.11 10:05:20]
»

A fost obositor?

paula mirelaAUTOR REVIEW
[16.11.11 13:49:12]
»

a fost FOARTE obositor!!! programul era f. strict si calculat la minut, eram ca in armata! cel mai adesea aveai timpul extrem de limitat incat trebui sa sa alegi intre a manca, a merge la pipi, a face poze sau a te odihni. cel mai adesea alegeai sa mai vizitezi ceva si lasai restul pt. mai tarziu! seara cadeai mort si dimineata te trezeai devreme si alergai sa te tii de program. am si acum urmele ranilor de la picioare, desi zilnic schimbam incaltamintea. in alta ordine de idei, gandeste-te ca eram 48 de persoane; ce s-ar fii intamplat daca fiecare isi facea programul dupa propriul plac?!?

te intrebi acum, poate DACA a meritat tot efortul asta iar eu iti raspund cu mana pe inima ca DA, a meritat din plin pt. ca doar in ritmul asta poti vedea atat de mult intr-un timp relativ scurt si ca as merge oricand in acelasi tip de sejur si as lasa odihna pt. dupa...

daca mai vrei sa stii ceva, iti raspund cu placere! (nu stiu daca tu ai intrebat de drumul cu masina, eu una am mers in excursie organizata, prin agentie. nu m-as complica in veci sa conduc atata drum cand pot fii doar pasager!).

iulianic
[03.05.12 22:59:54]
»

@paula mirela: In privinta teoriei circuitelor organizate eu iti dau dreptate. Stiu ca sunt persoane care detesta "turma", dar eu inca pledez pentru circuitul in grup cu avantajele si dezavantajele lui. Este obositor, dar daca stii la ce ai plecat si esti pregatit, daca programul este bine facut, iar dorinta ta de a cunoaste locuri noi este mare, totul trece mai usor.

Cel mai lung circuit facut de mine a fost de 26 de zile (cu autocarul), in anul 2009. Am strabatut 12 tari mai mici sau mai mari si nu stiu cate capitale ruland aprox. 14.000 km. Unele obiective au fost numai "bifate", dar chiar si asta este un profit. Stiu ce mi-a placut si unde vreau sa revin cand voi avea posibilitatea sa merg pe cont propriu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihail61
[18.07.13 12:23:25]
»

@paula mirela: Si noi vom pleca in aceelasi circuit in vara asta. As avea niste intrebari legate de banii din Cehia. Am vazut pe site-ul obiectivelor ca intrarile la castele sunt in CZK. Am reusit sa fac rost de ceva bani de-ai lor, si as vrea sa imi fac un mic buget... cam cat ar fi intrarile, cam cat ar trebui pentru ceva de mancare (nu pretentios - inclusiv, suc... berika...) si pt suveniruri, (poate reusesti sa iti aduci aminte). Si poate ai vreun sfat legat de posibilitatea de schimb valutar acolo. Poate iti mai aduci aminte numele hotelului (anul asta este nominalizat hotelul Pramen), nu de alta dar daca in putinul timpul liber se mai poate colinda vreun magazin. As vrea un sfat legat si de Budapesta (in care se sta cam 1/2 zi la dus si la intors), daca merita sa ai ceva forinti sau sa schimbi acolo.

Multumesc anticipat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Costi
[18.07.13 22:01:47]
»

@mihail61:

Oameni buni, de ce credeţi că s-a inventat cardul cu utilizare internaţională? Tocmai ca să nu mai stea lumea "să facă rost de ceva bani de-ai lor"...

Cu un astfel de card poţi plăti fără niciun comision în orice loc unde se acceptă la plată carduri, în Cehia şi Ungaria asta însemnând foarte multe locuri, inclusiv restaurante, supermarketuri, nemaivorbind de muzee şi alte locuri turistice.

Iar ca să ai bani şi pentru plata cash, poţi scoate, foarte simplu, de la orice bancomat din ţara respectivă.

De vreo zece ani, de când am un astfel de card, plec oriunde (şi am fost în multe locuri) fără nicio leţcaie în buzunar, dar cu un card la îndemână. E mult mai practic, mai civilizat şi mai sigur. Şi chiar mai ieftin, nu mai plăteşti atâtea comisioane de schimb valutar.

Informează-te la banca la care ai cardul (sunt sigur că ai unul) care sunt condiţiile de utilizare a cardului în străinătate şi vei constata ce simplu e!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
paula mirelaAUTOR REVIEW
[18.07.13 23:37:22]
»

@mihail61: mihail 61, eu am plecat cu coroane cehe de acasa pt. ca asa fac mereu; mergand mai tot timpul cu grupul, nu vreau sa stau la coada dupa 40 insi in birourile de schimb si cu graba aferenta; coroanele le-am comandat (la fel am facut si cu alte valute, anul acesta de ex. zloti si ruble) la BRD facand un calcul estimativ care evident nu se prea potriveste cu cel din targ. am luat aceasta hotarare si pt. ca peste tot era "amenintarea " cu " nu se primesc decat banii lor " ceea ce s-a dovedit a fii incorect; am platit cu euro la Muzeul Manastirii Loreta si apoi in magazine fara nici o problema. grupul s-a inghesuit la o casa de schimb din centrul orasului, pe langa Biserica Sf. Nicolae unde schimbul era prost in sensul ca aveau afisate niste valori si in realitate se facea un anumit calcul care te zapacea; nu mai stiu exact pt. ca ranjeam satisfacuta cu coroanele in buzunar!!! ghidul (roman rezident acolo de ani buni) a explicat "secretul " acestui tip de calcul care drept sa-ti spun nu m-a interesat pt. ca nu avea de ce! cred ca am avut 2000 de coroane, dar nu mai stiu exact. intrarile la diverse obiective e bine sa le iei de pe site-urile respective, ele cred ca se actualizeaza in timp (mai ales ca e criza).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
paula mirelaAUTOR REVIEW
[19.07.13 00:39:47]
»

@mihail61: scuze pt. pauza (calculatorul!!!) . eu nu-ti pot face un buget, fiecare are consumul lui, preferintele lui, ocaziile lui , pana la urma ! anul acesta am venit cu bani acasa ( ceea ce nu se intampla!! ) pt. ca a plouat si nici nu am avut timp de magazine . mancarea nu mi s-a parut scumpa , eu neavand pretentii in acest sens, deci depinde ce vrei, exista de la diverse chestii pe strada (clatite, sanviciuri, sunca de praga calda (!!!) ieftine , pana la mc. donald's si restaurante de lux ; nici berea nu mi s-a parut scumpa si asta chiar trebuie incercata . si eu cheltuiesc tot timpul pe suveniruri , sunt genul care aproape ca-i aduce si catelului ceva ; sunt cred zeci de magazine cu suveniruri in centru cu preturi diferite si cu posibilitati de negociere (de acolo am cumparat si in euro, oamenii vroiau sa vanda, bani sa fie!)

si eu am mereu un card la mine , pt. situatii neprevazute ( adica atunci cand nu-mi ajung banii, si de regula nu-mi ajung !! ) . si eu l-am folosit des , si eu am scos bani de la bancomat in moneda tarii respective fara sa ma mai ingrijesc de schimbul direct ; si eu il consider un instrument f. util si super folositor dar, la intoarcere am remarcat cum ca comisioanele pt. operatiunile respective erau maricele ; apoi exista situatii cand POS-ul nu functioneaza ( ca si la noi ), cand nu exista, cand nu exista nici bancomate si nici birouri de schimb!

concluzia o tragi singur!!!

cat despre budapesta, de fiecare data am ajuns tarziu, deci nici vorba de cumparaturi ( ultima data, pe 6 luna aceasta am vrut ceva din magazinul hotelului si am platit cu euro fara probleme)

la praga am stat la hotel " golf " , la capatul orasului dar cu tramvai in fata care te ducea in centru , hotel despre care s-a scris ( e crima , dar nu conteaza , orasul e fabulos , as sta si maine oriunde ca sa-l mai vad !) . cauta pe net adresa si alte date despre hotelul nominalizat si vezi ce linii de transport il leaga si de ce ; reteaua lor de transport public e bine structurata , am inteles .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihail61
[19.07.13 09:02:39]
»

@Costi: Merci de "interventie"! te rog crede-ma ca stiu cum se utilizeaza un card, fie de debit fie de credit, fie in tara fie in strainatate (si voi avea la mine un card si il voi folosi). Nu asta a fost scopul intrebarii mele! In momentul cand ne oprim la un obiectiv dupa ce trec granita (in Ungaria, sau Cehia), si ghidul trebuie sa adune bani pentru intrarea intregului grup (cand tarifele sunt putin mai mici) ii dau moneda locala, euro sau... cardul meu (cu tot cu pin) ? Daca se intra individual... nu este o problema cred plata biletului de intrare! Insa am aflat de la cunoscuti ca nu peste tot este acceptata plata cu cardul!

Merci!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihail61
[19.07.13 09:13:45]
»

@paula mirela: Mii de multumiri pentru raspuns! Eu am gasit CZK la BCR, cu precomanda de o zi (pentru cine ar mai fi interesat). Am vazut tarifele din anul asta pentru intrarile la obiectivele mentionate in excursie, si plecand de la suma totala a acestora incerc sa-mi fac un buget pentru Cehia.

Am pus toate aceste intrebari (cicalitoare) pentru ca este prima data, din 1999 de cand plec in vacante in alte tari, cand fac o astfel de calatorie cu autocarul (exceptand un drum la Istanbul) impreuna cu copilul de 13 ani, restul au fost facute cu avionul.

Multumesc inca o data pentru bunele sfaturi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
paula mirelaAUTOR REVIEW
[19.07.13 12:09:30]
»

@mihail61: nu au fost intrebari cicalitoare ci necesare si scopul exact acesta este: sa ne informam si sa ne lamurim! ma bucur mult cand pot raspunde cu folos cuiva pt. ca si eu am luat informatii f. f. folositoare de aici si le sunt recunoscatoare celor care au postat de bunavoie sau au raspuns!!

eu am raspuns din punctul de vedere al experientei mele strict personale; la inceputul lunii am fost intr-un circuit care a vizat st. petersburgul (prin polonia -tarile baltice) oras in care nu prea am vazut case de schimb mai ales ca am mers pe o ploaie torentiala si ne orientam greu; pt. ca o prietena a ramas fara ruble am ocolit mult si am pierdut si mai mult timp pretios pana la o banca unde pt. o suma modica in esenta, de schimbat, am luat bon de ordine si am stat cam 45 min. !!!

iarasi e adevarat ca, din lipsa de timp si alte motive am si ramas cu bani (100 zloti, PLN) pe care i-am schimbat inapoi acasa la aceeasi banca. si la fel de adevarat este si faptul ca in lituania, de ex. am platit cu cardul pt. ca plecam a doua zi dimineata si nici nu aveam posibilitati de schimb in acel moment si loc!! sau ca tot in praga, pt. a nu ramane cu bani (coroane) prea putini pt. a-i schimba inapoi, am cumparat pe ultima suta ciocolata ca sa-i termin si mai putin pt. ca aveam neaparata nevoie (pana la urma, am facut-o cadou, arata f. bine si era si f. buna!!)

daca mai ai intrebari, pune-le si daca ma pricep, iti raspund! daca nu, drum bun si pregateste-te pt. cunostinta cu un oras de vis in care -ti vei dori cu siguranta sa revii, frumos si f. ofertant si nu te lasa "cotropit " de micile neplaceri inerente acestui tip de excursie!!

drum bun inca o data!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †
[20.07.13 16:08:50]
»

În toate excursiile mele în afara ţării, m-am documentat temeinic de cum se plăteşte, cu ce valută se plăteşte (la hotel, autostradă, benzinărie, vignieta etc.) în statul respectiv.

Chiar şi cu aceste măsuri de "siguranţă", tot există riscul ca la faţa locului să găseşti altceva.

E bine să schimbi valuta dinainte (la vamă, în primul oraş de la graniţă) în felul acesta eliminându-se stresul călătoriei şi timpul pierdut.

La sumele pe care noi le schimbăm pierderile sunt de nebăgat în seamă raportat la costul total.

Dacă eşti cu maşina şi îţi rămân bani la ieşire cumperi combustibil.

Dacă eşti cu autocarul, trenul, avionul, cumperi un produs şi totul va intra la costuri neprevăzute.

Eu aşa procedez şi toate operaţiunile de plată decurg aproape perfect.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, mihail61, paula mirela, viviv
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.55613613128662 sec
    ecranul dvs: 1 x 1